Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Poema Arcanus;;

Είσαι ένας πραγματικός άρχοντας!

1 Like

Πεντάδα:

Summary

Catharsis “Passion”
Λυπάμαι αφάνταστα που το νούμερο 1 μου (και μάλλον ο πιο αγαπημένος μου δίσκος μετά από “Nevermind”, “Black album”, “Draconian times”) δεν υπάρχει σε καμία λίστα μέχρι τώρα. Αν είχα λεφτά και μέσο θα το έβγαζα σε χιλιάδες κόπιες να το μοιράσω πόρτα-πόρτα μπας και γίνει καλύτερος ο κόσμος μας. Οι Αμερικανοί hardcore-άδες φτάνουν σε ΑΛΛΑ επίπεδα συναισθήματος και τραγουδοποιίας, μακριά από οποιεσδήποτε τετριμμένες περιγραφές έχετε ακούσει για αντίστοιχα extreme, πειραματικά μουσικά εγχειρήματα. Ρομαντισμός, επανάσταση, απογοητεύσεις και ήττες -όλα μέσα σε συγκλονιστικούς στίχους και κοφτερά σαν μαχαίρια riff. Και μου λέτε μετά για τους Refused!

Paradise Lost “ Host”
Dodheimsgard “666 international”
Υπάρχει μία νοητή γραμμή για ‘μένα που ξεκινά από το “Written in waters”, συνεχίζει με το “La masquerade infernale” και καταλήγει στο “666 international”. Ήταν όλα τους albums που είχα την τύχη ν’ αποκτήσω σε αρκετά νεαρή ηλικία (Γυμνάσιο), όλα διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά μ’ έναν παρόμοιο τρόπο «αιρετικά» για ένα μουσικό είδος που ήθελε… εκ φύσεως να είναι αιρετικό. Τους χρωστάω το ότι μ’ έμαθαν ν’ ακούω μουσική όχι μόνο με τ’ αυτιά ανοιχτά, αλλά και τα μυαλά. Επίσης: υπάρχει κάποιος άλλος που να θεωρεί το “Final conquest” όχι απλά το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, αλλά κι ένα απ’ τα ομορφότερα πράγματα που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ;

Anathema “ Judgement”
Slipknot “ Slipknot”
Την πιο καλή περιγραφή για τη μουσική των Slipknot, την είχε πει ένα μέλος των Horrified σε συνέντευξη στο Metal Hammer: «Η μουσική των Slipknot», είχε πει, «είναι σαν να έχει στόμα και να θέλει να σε φάει!». Τόσα χρόνια μετά εγώ αδυνατώ να εντοπίσω τη βάση της μουσικής των Slipknot, αν αυτή βρίσκεται στο nu-metal (που εσφαλμένα και βιαστικά τους χρέωσε ο κόσμος λόγω κάποιων rap φωνητικών ή ηλεκτρονικών στοιχείων που δεν ήταν καν τόσα πολλά τελικά), στο death metal (η riff-ολογία και όγκος που βγάζουν με αναγκάζουν να κάνω αυτήν τη σύνδεση παρ’ όλο που ξέρω ότι η συγγένεια είναι μακρινή), στο hardcore (βλέπε στυλ φωνητικών Corey και γενικά τις beatdown επιρροές) ή στην αφηρημένη ταμπέλα του alternative metal (κι εννοώ τη διάθεση για πειραματισμό με πιο ηλεκτρονικές φόρμες, την εναλλαγή καθαρών και extreme σημείων κλπ.). Δεν μπορώ καν να σχηματίσω ποσοστά % απ’ όλα τα παραπάνω για να περιγράψω το μίγμα που βγάζουν. Είναι απλά Slipknot -μοναδικοί. Κανείς δεν κατάφερε (ή δεν επιχείρησε καν; ) ν’ ακουστεί σαν αυτούς.

Λοιπά:

Amorphis “Tuonela”
Πάλεψε πολύ για την πεντάδα -στην αρχή εκεί το είχα, αλλά έκανα το «λάθος» να δω το βιντεάκι με τη συναυλία των Slipknot απ’ το Ozzfest που post-αρε ένας συμφορουμίτης παραπάνω, οπότε αναπόφευκτα έδωσα τόπο στα εκρηκτικά επίπεδα βίας των μασκοφόρων. Παρ’ όλα αυτά ένα κομμάτι του μελαγχολικού εαυτού μου βρίσκεται για πάντα φυλαγμένο σ’ αυτό το «καφετί» album, στην αποτελεσματικότητα των απλών μελωδιών του και την τόσο «ταπεινή» μα μαγευτική φωνή του Pasi.

No Use for a Name “More betterness!”
Πόσο πιο συναισθηματικοί; Πόσο πιο pop και μελωδικοί; Ο Tony Sly παραδίδει μαθήματα πιασάρικων refrain προσφέροντάς μας τον πιο προσεγμένο, ίσως, No Use for a Name δίσκο.

Χάσμα “Τα χρώματα του μίσους”
Πόσο χαίρομαι που βλέπω τ’ όνομά τους σε τόσες λίστες! Μία μπάντα που κατάφερε να κάνει το 3/3 (κάθε δίσκος τους θα είναι στις λίστες μου) και να γίνει, μάλλον, το πιο δημοφιλές D.I.Y. συγκρότημα της εποχής του (μόνο οι Καταχνιά μεταγενέστερα πλησιάζουν το status τους). Τι είχε, άραγε, η μουσική των Χάσμα κι άγγιξε τόσο κόσμο; Είχαν τους στίχους -προσωπικοί, εύληπτοι και σχετικοί με μια αμείλικτη καθημερινότητα. Είχαν τη μουσική -κάτι ανάμεσα στο μεταλλικό hardcore και το μελωδικό punk, με μπόλικες κλασικές rock επιρροές, πιασάρικα θέματα και γενικά πολύ ενδιαφέρον κιθαριστικές φράσεις που δεν έμοιαζαν με κανενός άλλου συγκροτήματος. Είχαν τη φωνή (ή τις φωνές πιο σωστά) -να τραγουδάει couplet και refrain με άμεσες μελωδικές γραμμές που σου καρφώνονταν κατευθείαν στον εγκέφαλο. Και είχανε και τη συνολική πολιτική στάση: πάντα εκεί, σε στέκια, καταλήψεις και συναυλίες αλληλεγγύης, με τον κόσμο να συρρέει κατά χιλιάδες (!) σε περιπτώσεις να τους δει, κι αυτοί να μην παραμυθιάζονται από οποιοδήποτε ροκσταριλίκι. Ήταν τα νιάτα μας, γαμώτο.

In the Woods… “Strange in stereo”

Ένα όνειρο ότι όλες οι μπάντες θα ηχογραφούν 3 δίσκους (δε χρειάζονται περισσότεροι) και μετά θα διαλύονται. 3 δίσκους διαφορετικούς μεταξύ τους· 3 δίσκους που θα καταφέρνουν να μη μας κάνουν ν’ απορούμε όταν ρωτάμε «εσύ ποιον προτιμάς;» και παίρνουμε 3 διαφορετικές απαντήσεις που όλες μάς φαίνονται λογικότατες.

Nevermore “Dreaming neon black”
Πολλοί το θεωρούν το καλύτερό τους, εμένα ούτε καν στα 3 πρώτα (!). Τόσο μεγάλο συγκρότημα ήταν, γαμώτο.

Muse “Showbiz”
HIM “Razorblade romance”
Sorry not sorry, αλλά μιλάμε για ΤΟ gothic/pop metal album της εποχής. Ο μισός (τουλάχιστον) δίσκος αποτελείται από single-αρες που δεν έχουν χάσει τίποτα από τη γοητεία τους, αν και το γεγονός ότι τα περισσότερα είναι μαζεμένα στο πρώτο μισό του δίσκου τον κάνουν λίγο να χάνει την ποιότητα στο τέλος. Α, και είμαι από αυτούς που έβρισκαν απίστευτα sexy τη φωνή του Valo σ’ αυτό το album, όλα τα «αχ, βαχ» τα λατρεύω να πούμε!

Red Hot Chili Peppers “Californication”
Κι άλλο album που πάνω από το μισό του είναι/θα μπορούσε να ήταν εν δυνάμει singles! Πραγματικά αξιοθαύμαστο κατόρθωμα για μία μπάντα με 20 σχεδόν χρόνια ιστορίας στην πλάτη.

Poison the Well “The opposite of December”
Ευχαριστώ τους 2-3 users που το ανέφεραν! Για κάποιον περίεργο λόγο μάλλον μου είχε φανεί αρκετά μελιστάλαχτο όταν το είχα πρωτακούσει και δεν του έδωσα πολύ σημασία. Το ξέθαψα στα πλαίσια του παιχνιδιού και ανακάλυψα έναν τρομερό δίσκο που μοιράζεται πάρα πολλά κοινά με το “Where blood and fire bring rest” των Zao που ανέφερα τις προάλλες. Πιο emo αυτοί εδώ, αλλά βαράνε καλά όταν βαράνε και κλαίνε υπέροχα όταν κλαίνε.

Neurosis “ Times of grace”
Σήμερα έκανα κάτι που δεν είχα ξανακάνει: έβαλα το CD του “Times of grace” στο στερεοφωνικό ηχοσύστημα, το “Grace” των Tribes of Neurot από MP3 στα ηχεία του υπολογιστή και πάτησα ταυτόχρονα το play. Για όσους δε γνωρίζουν, οι Tribes of Neurot είναι το ambient alter-ego των Neurosis, και το “Grace” το δίδυμο αδελφάκι του “Times of grace” που φτιάχτηκε είτε για ν’ ακούγεται αυτόνομα (αν και ποτέ δε βρήκα νόημα σ’ αυτό), είτε για να συνδυαστεί με το “Times of grace” σε μία multi-dimensional ηχητική εμπειρία. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό και το προτείνω σ’ όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Από εκεί και πέρα, το “Times of grace” (που γενικά θεωρείται η μεγαλύτερη στιγμή των Neurosis) δεν είναι ΚΑΝ στους 3-4 πιο αγαπημένους μου δίσκους της μπάντας -κι αυτό αρκεί για να δείξει τη συνθετική συνέπεια αυτής της μπάντας. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, και κάτι άλλο: είναι ο πρώτος δίσκος της μακράς συνεργασίας των Neurosis μ’ έναν τιτάνα του ήχο, τον Steve Albini. Και οι δύο προηγούμενοι, κομβικοί δίσκοι τους επίσης είχαν έναν guru των heavy συχνοτήτων (Billy Anderson), αλλά η διαφορά στον ήχο με το που μπαίνει ακόμα και το intro του “Suspended in light” (πόσο μάλλον όταν βαράει όλη μπάντα μαζί) είναι χαώδης: οι Neurosis είναι από εκείνες τις λίγες μπάντας που αξίζει να τους μελετήσεις ακόμα και «ψυχρά» μόνο και μόνο για το ηχητικό τους κομμάτι, για να δεις πώς πέτυχαν έναν τόσο ογκώδη και φυσικό ήχο (π.χ. οι His Hero is Gone είναι επίσης μία τέτοια μπάντα-σεμινάριο και μάλιστα ακόμα πιο αξιοθαύμαστη λόγω της D.I.Y. στάσης της). Τέλος, μιλάμε και για εξωφυλλάρα.

Nine Inch Nails “The fragile”
Δισκάρα το “The downward spiral”, αλλά το “The fragile” σε «χτυπάει» με άλλον τρόπο, πιο ύπουλο. Πιο ατμοσφαιρικός δίσκος, ποντάρει στην πτώση και όχι την έκρηξη και του βγήκε του Reznor το στοίχημα. Το τελείωμα του “The great below” παραμένει ένα από τα συγκλονιστικότερα πράγματα που έχω ακούσει.

Less Than Human “To breed true”
Ωπ, να μία περίπτωση μπάντας-διάττοντας αστέρας που ξαφνικά έκανε ένα μπαμ, αλλά σύντομα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Συμμετοχή στο Rockwave, τραγούδια (τι τραγούδια, τραγουδάρες, για τo το “Broken by you” μιλάω) σε CD-συλλογές εγχώριων metal περιοδικών, συνεντεύξεις, ένα μουσικό στυλ (thrashcore) που στην Ελλάδα ακόμα δεν είχε κάνει την εμφάνισή του αλλά έξω βρισκόταν στις δόξες του με Machine Head κλπ., αλλά τελικά έχασαν το πλήρωμα του χρόνου (και για όλους τους λάθος λόγους του κόσμου μάλιστα). Εμένα αυτό το album μου άρεσε πάντα πολύ πάντως.

EPs:

Summary

NOFX “The decline” EP
Ο αριθμός 1821 μπορεί να επενεργεί άμεσα στα αντανακλαστικά του ελληνικού πληθυσμού, αλλά το ίδιο κάνει και στο ενημερωμένο punk ακροατήριο. Γιατί 18:21 (!) είναι η διάρκεια του τραγουδιού “The decline” των NOFX, που με ευκολία μπορούν να υπερηφανεύονται ότι συνέθεσαν το δικό τους… “A change of seasons” (και μιλάμε για πάνκηδες, ε!)! Η αλήθεια είναι ότι παρόμοιες απόπειρες σύνθεσης punk «επών» (contradiction in terms που λέμε) υπήρξαν και στο παρελθόν (Crass, Subhumans κ.ά.), αλλά κατά τη γνώμη μου όλες έβρισκαν στον γνωστό σκόπελο: επρόκειτο για μία συρραφή εμφανώς διαφορετικών μουσικών μερών, τα οποία σε διάφορα σημεία έχαναν τη συνοχή τους και συνδέονταν με κακόγουστο τρόπο μέσω αμήχανων «ενδιάμεσων» μουσικών θεμάτων. Οι NOFX, αντίθετα, κατάφεραν το αδύνατο: συνέθεσαν ένα 18-λεπτο punk κομμάτι που στην κυριολεξία δεν έχει περιττό δευτερόλεπτο, πουθενά δεν «προβληματίζεται» για το πώς θα «πηδήξει» από θέμα σε θέμα, και η ροή του είναι αδιάσπαστη και συνεχής από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς κανένα γνωστό «κόλπο» (instrumental διαλείμματα, fade in-fade out κλπ.). Στα 18 του λεπτά το “The decline” καταφέρνει να συμπεριλάβει όλα τα μουσικά «εργαλεία» των NOFX (από τις γκαζωμένες στιγμές τους στις mellow μελωδίες, κι από τις anthemic τρομπέτες μέχρι alternative rock τζούρες) και χτυπάει διάφορες «κορυφές» κατά τη διάρκειά του, με αποκορύφωμα (για εμένα) το σημείο με τις κιθάρες-σαν-βιολιά προς το τέλος που συναισθηματικά με σκοτώνει κάθε φορά που το ακούω… Στιχουργικά έχουμε τους πιο to-the-point πολιτικούς στίχους των NOFX μέχρι τότε, μία ωδή οργής απέναντι σε διάφορες εκφάνσεις του δυτικού τρόπου ζωής που καταλήγει με το εξαιρετικό τετράστιχο (που έκανα και μπλουζάκι πριν κάποια χρόνια): we are the queer/ we are the whore/ ammunition in the class war. Αδιανόητο ότι οι NOFX είχαν βγάλει πόσους δίσκους μέχρι τότε, είχαν 10+ χρόνια καριέρας στην πλάτη και κατάφεραν να συνθέσουν ένα τραγούδι που θα αρκούσε από μόνο του για τους μνημονεύουμε μια ζωή.

Αλήθεια, που χάθηκαν οι πάλαι ποτέ ενεργοί users του forum που κατηγορούσαν τους πάνκηδες για μουσική αμπαλίαση;

Όρεξη για Τίποτα “Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα” EP
3 μόλις τραγούδια αλλά με καλύτερο ήχο από το ντεμπούτο και πιο καλές μελωδίες. Τέτοιες ηχογραφήσεις-σφηνάκια θέλουμε που πετυχαίνουν τον σκοπό τους με συνοπτικές διαδικασίες. Δυστυχώς η μπάντα δε μας έδωσε τίποτε άλλο.

Split:

Summary

Knuckledust/Stampin’ Ground “The darkside versus the eastside” split album
Πρώτον, δίνω αμοιβή σε όποιον συμφορουμίτη μου στείλει link με το MP3, δυστυχώς το έχω μόνο σε αντιγραμμένο CD που πλέον τα έχει φτύσει! Δεύτερον, εδώ έχουμε την εμπροσθοφυλακή του βρετανικού metalcore της εποχής, αφού και οι δύο μπάντες ξεχώρισαν με τις μετέπειτα δουλειές τους -με τους Stampin’ Ground μάλιστα να καταλήγουν στη Century Media! Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχει αυτή η ιστορική συνεργασία, στην οποία οι Stampin’ Ground ξεχωρίζουν κυρίως λόγω του ΥΜΝΟΥ “Pain is weakness (leaving the body)”, ένα τραγούδι που θα επαναηχογραφήσουν αργότερα, αλλά ποτέ δε θ’ αγγίξει το feeling της original εκδοχής του. Εδώ ο Adam δίνει μία πραγματικά λυσσασμένη ερμηνεία, ο ήχος δεν είναι καθόλου γυαλισμένος και μιλάμε γενικά για μία έντονη σύνθεση, ένα τραγούδι-κάθαρση μιας ερωτικής απογοήτευσης/χωρισμού με στίχους που μπήγουν το μαχαίρι στο κόκκαλο με την ειλικρίνεια και την ευθύτητά τους (ο στιχουργός Ian Glasper τα εξηγούσε μια φορά αναλυτικά στον Αγόρο). Κατά τ’ άλλα και τα υπόλοιπα τραγούδια τα σπάνε: ο ήχος του snare σκοτώνει και στις δύο μπάντες με τον κλασικό ήχο-κατσαρολάκι που γάμησε τον Ulrich αλλά αναδεικνύει τόσο αυτό το είδος του hardcore, και υπάρχει και διασκευή σε Agnostic Front στο τέλος που παίζουν μαζί οι δύο μπάντες αναδεικνύοντας το αίσθημα συντροφικότητας της hXc σκηνής!

Live:

Summary

Iced Earth “Alive in Athens”
Για κάποιον περίεργο λόγο μόνο το 2ο CD είχα καταφέρει ν’ αποκτήσω (αντιγραμμένο), αλλά αυτό έφτανε για έναν εκκολαπτόμενο έφηβο μεταλλά που φανταζόταν πλήθη ολόκληρα να φωνάζουν «άις ντερθ, άις ντερθ!» (μακράν ο ήχος του κοινού είναι απ’ τους πιο πορωτικούς που έχω ακούσει σε live CD) και κομμάτια τύπου “The dark saga”, “Angels holocaust”, “Pure evil” ή το ομώνυμο του φαίνονταν πιο σκοτεινά από οτιδήποτε είχε ακούσει μέχρι τότε (Doors, Purple, Metallica κλπ.). Η κερκόπορτα του metal είχε ανοίξει!

Υ.Γ: Ορθά λέτε ό,τι λέτε για την pop, αλλά να θυμηθούμε και μία εγχώρια δισκάρα του είδους που κατάφερε να έχει κάμποσες αιώνιες τραγουδάρες μέσα, ε;

By the way, νομίζω ότι αυτό, το “Μπαμ & κάτω” του Λιβιεράτου (που το είχα ζητήσει από τους γονείς μου να το αγοράσουν!) και το “Αρχίζω πόλεμο” της Γαρμπή ήταν οι μοναδικοί «ολόκληροι» δίσκοι που απολάμβανα ν’ ακούω λίγο πριν ανακαλύψω τη μαγεία της rock.

Υ.Γ2: Το ξανάβαλα να δω αν χωράει έστω σαν honourable, αλλά δεν: Santana “ Supernatural”. Παρ’ όλα αυτά, αυτός ήταν ο πρώτος rock δίσκος που ζήτησα από τους γονείς μου να μου αγοράσουν, οπότε έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αρχές καλοκαιριού ’99, κλασικά τέτοια εποχή έκανα πάντα ένα party σπίτι μου, και θυμάμαι σαν τώρα να βάζουμε ΟΛΗ την ώρα το “Smooth” (κυρίως) ξανά και ξανά και ξανά (σε σημείο παροξυσμού) στο στερεοφωνικό, και 20 παιδιά να χορεύουν σαν τρελά. Δε θυμάμαι γιατί τόσος χαμός, δεν μπορώ καν ν’ αντιληφθώ γιατί παιδιά δημοτικού να ‘χουν κολλήσει μ’ αυτό κι όχι με τις “Προφητείες” π.χ. που ανέφερε πιο πάνω (αν κι αυτό ήταν το χειμωνιάτικο soundtrack απ’ ό,τι θυμάμαι), αλλά δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μανία που έπαιζε. Ακούγαμε το συγκεκριμένο τραγούδι μπορεί και 30-40 φορές στη σειρά. Πολύ διαφήμιση αυτός ο δίσκος τότε θυμάμαι, η επιστροφή του Santana κλπ. Πέρα από τα κλασικά “Smooth”, “Maria, maria”, “Corazon espinado” κλπ. θέλω απλά να υπενθυμίσω την τρομερή κομματάρα “Put your lights on”, το μοναδικό τραγούδι που έχει ένα πιο σκοτεινό feeling και τα σπάει εκεί στη heavy γέφυρα.

29 Likes

Ακριβως ετσι ειναι, καλα τα ελεγε ο φιλος σου :stuck_out_tongue:

Πιο μεγαλυτερη σχεση ηχητικα και συνθετικα θα βρεις μεταξυ του Host και synth pop ή darkwave καλλιτεχνων οπως οι Erasure, οι Pet Shop Boys, οι Alphaville, Clan Of Xymox, Siouxsie and the Banshees και οι Modern Talking, παρα με τους Depeche Mode κατ’εμε.

Ακομα και οι διασκευες των Paradise Lost εκεινη την εποχη και τα χρονια που ακολουθησαν (Sisters Of Mercy - Walk Away, The Smiths - How Soon Is Now? , Small Town Boy - Bronski Beat, Dead Can Dance - Xavier, Everything But The Girl - Missing) παραπεμπουν σε επιρροες απο post punk και synth-pop, κι οχι σε Depeche Mode, τους οποιους παρεμπιπτοντως δεν εχουν αναφερει και πουθενα ως βασικη επιρροη τους στις απειρες συνεντευξεις που μιλανε για αυτα τα πραγματα.

ΥΓ. Λειπουν περιγραφες για το Host και το Judgement στην λιστα σου, εσκεμμενο να φανταστω?

Ναι, ναι, σχεδόν πάντα αφήνω κάποια που θεωρώ ότι έχω καλυφθεί απ’ ό,τι γράφτηκε από άλλους και δεν έχω να προσθέσω τίποτα (δεν τα ξεχνάω δηλαδή).

3 Likes

Όχι “ακόμα και σήμερα”.
Από σήμερα! :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Like

Λίγο νωρίς ακόμα, αλλά ήθελα να επαναφέρω το θρεντ της χιλιετίας (…) να προετοιμαζόμαστε ;p

3 Likes

Με έκανες και άκουσα πανκ , αυτό δε θα στο συγχωρήσω ποτέ.
Πρώτο μισό καλό ,δευτερο μισό ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ. Το Duende ειναι το καλύτερο χαρντκορ τραγούδι που έχω ακούσει.

7 Likes

Τι λες ρε

Είσαι με τα καλά σου;

1 Like

Ωχ, μην του λες τετοια θα τον πιασουν οι συναισθηματισμοι τωρα.

Επανερχομαι asap και εγώ με λιστα μου.

1 Like

Doomsword
Immortal
Type O Negative
Kamelot
Angel Dust

16 Likes

Εκλαψα απλα :heart:

1 Like
  1. Scenes from a memory - Dream Theater
  2. Judgement - Anathema
  3. The Light at the end of the world - My dying bride
  4. Times of grace - Neurosis
  5. Tuonela - Amorphis

Honorable Mentions

Engine - Engine
In flagranté delecto - Conditioned Response
Strength to dream - Warning
Strangling from Within - Peccatum
Madonna - …And you will know us by the trail of dead

16 Likes

Απαίσια η επιλογή λίστας τη συγκεκριμένη χρονιά. Αληθινά απαίσια. Με ισχυρό το κριτήριο όμως το τι με έφερε να ακούσω το άλλο, ψηφίζω, ως οφείλω, μια πεντάδα και αφήνω εκτός άλλα πέντε που είναι κι αυτά, στο ίδιο βάθρο. Τρομερή χρονια για μένα σε πάρα πολλά είδη - metal, emo, stoner, post rock, mathcore, γενικά ο κόσμος της μουσικής απολαμβάνει περίσσιο, πασοκικό πλούτο.

ΠΕΝΤΑΔΑ:

1. Porcupine Tree - Stupid Dream

Εδώ συνάνθρωποι, ίσως να μιλάμε για τον αγαπημένο μου δίσκο στη μουσική ολάκερη. Αδιαμφισβήτη λοιπόν πρωτιά για το δίσκο που κάπως συνειρμικά έφταιξε για όλα. Τον έχω υπεραναλύσει με τις ώρες, οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα κομμάτια του και η έμπνευση πίσω από το καθένα ανατριχιαστική. Εντός τους, το κομμάτι που τρίγκαρε για πρώτη και συνεχόμενη φορά, την υπαρξιακή μου κρίση, “A Smart Kid”. O Steven Wilson είναι από αυτά τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεσήλικες. Με τις παραξενιές του, μερικές αφόρητες, έχει όμως καταφέρει από τότε να πιάσει τι είναι η μουσική και να την κάνει κτήμα του. Ορμώμενος από την παγκόσμια επιτυχία του “OK Computer”, προσεγγίζει με το δικό του άγγιγμα τα κακώς κείμενα της (μουσικής) βιομηχανίας. Και είναι όλα μα όλα εντός του, τέλεια, στο σωστό σημείο, ηρεμούν τις βαθύτερες σκέψεις οργής μου σχεδόν μεταφυσικά.

2. Opeth - Still Life

Προτού ο αγαπημένος κύριος Akerfeldt γνωρίσει τον από πάνω κύριο Wilson (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δηλώνει σθεναρά ανά τα χρόνια πως το αγαπημένο του τραγούδι των Porcupine Tree είναι το “A Smart Kid” - ναι μαντέψτε πως ένιωσα όταν το διάβασα σε συνέντευξη), βρήκε το μυστικό συστατικό για να ρομαντικοποιήσει, χωρίς να είναι αποκρουστικό αισθητικά, το death metal. Μια από τις πιο πικρές ιστορίες αγάπης, σε μια από τις πιο πικρές ιστορικές περιόδους, ο μύθος του ανέγγιχτου οσίου, ένας concept δίσκος που όμοιός του δεν υπάρχει. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Akerfeldt ονομάζει το πρώτο του παιδί, Melinda. Σας βρίσκεται κανένα χαρτομάντηλο;

3. Nevermore - Dreaming Neon Black

Από τις πρώτες μου αγορές ποτέ, έχουμε λοιπόν το Dreaming Neon Black. Δύσκολο να μιλήσω για αυτο το δίσκο, πολύ. Κι αυτό γιατί είναι ένας δίσκος που πραγματεύεται με την πιο βαθειά απώλεια. Γιατί το να χάσεις τον ανθρωπό σου και να έχεις έναν τρόπο να του πεις αντίο, είναι κάτι. Μια εξαφάνιση όμως που δεν λύνεται ποτέ, είναι ίσψς ο πιο αβάσταχτος ανθρώπινος πόνος. Συναίσθημα που κατάλαβα με το παραπάνω στη ζωή μου. Η δουλειά μου στο Silver Alert και τις εξαφανίσεις με έφερε τόσο κοντά σε ανθρώπους που έχουν χάσει για πάντα το πρόσωπό τους, μη έχοντας καμία ελπίδα να το βρουν κι αυτή η αέναη ελπίδα πως βρίσκεται κάπου στον κόσμο, αν δεν έχεις ένα σώμα να συναντήσεις και να πεις αντίο, είναι ατέρμονο βασανιστήριο. Το ίδιο είχε συμβεί και στον Warrel Dane, πολλοί ξέρουν την ιστορία. Και το Dreaming Neon Black είναι η αποτύπωση αυτού του πόνου στην πιο ωμή της μορφή. Το “You are forever in my heart, you never died”, δεν ήταν ποτέ μεταφορικό.

4. Slipknot - Slipknot

Κι αρχίζουμε τις θέσεις πάλης. Θα ήταν προσβολή στον εφηβικό μου εαυτό το να μην έχω το ντεμπούτο των Slipknot στην πεντάδα. Από τους δίσκους που δανείστηκα από συμμαθητές, σε αντίθεση με το Porcupine Tree, είναι αυτό που με κάνει να γίνομαι ασταμάτητο θηρίο. Θα ήθελα να μπορούσα να ξαναζήσω την πρώτη φορά που άκουγα Slipknot και ένιωθα εκρήξεις μέσα μου, ένιωθα να ρίχνω και να αποβάλλω όλη τη σωματική βία που τοξικά θεωρούσα ως λύση στο θυμό μου με διάφορα πρόσωπα. Έχετε πει ήδη πολλά, οπότε θα μείνω στα συναισθηματικά μου.

5. American Football - American Football

Κι εδώ αρχίζουν ακόμη περισσότερες μπουνιές, όχι μουσικά αλλά για το νικητή της θέσης πέντε. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, στα ζίροζ άρχισα να μεγαλώνω ουσιαστικά, συνεπώς το ένα ίμο έφερε το άλλο και μετά τα υπόλοιπα. Δίσκος διαμάντι της pop κουλτούρας, η κιθάρα του “Never Meant” από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα που έχουμε ακόυσει, να μη μιλήσω για αυτή την αύμνιστη σοφίτα, κρίμα που δεν είναι ακριβώς ο χώρος του ως μουσικό γούστο εδώ μέσα για να λάμψει όπως του αξίζει. (ινσερτ meme με τον μυξοκλαίγοντα αφροαμερικάνο κύριο)

Κατηγορία: Συγγνώμη, στην καρδιά μου είστε το ίδιο (6-10)

  1. Botch - We Are The Romans: Πολύ ευχάριστα, αυτός ο δίσκος παίρνει την προσοχή που του αξίζει εις το φόρουμ μας, ακόμη πιο ευχάριστα και αναπάντεχα, τους έχουμε πάλι μαζί μας! Δίσκος κατεδάφιση από όλες τις πλευρές, ιστορικός.

  2. Neurosis - Times Of Grace: Ξύσιμο πληγής ο κατηραμένος ανήρ, αλλά πως να βγάλεις από τα αγαπημένα σου ΑΥΤΟ το δίσκο. Πως να βγάλεις από τα αγαπημένα σου τη διπλή ηχογράφηση με το χαλί των Tibes Of Neurot; Πως τη γλίτωσα και δεν έκανα τατουαζ το εξώφυλλο πριν την ανακοίνωση του περιστατικού; Ενιγουεη, ίσως και το καλύτερο αντικειμενικά Neurosis αλμπουμ.

  3. Anathema - Judgement: Θα το πω, γιατί από δω και πέρα δε θα σταματήσει: Για μένα, οι Anathema με μία μόνο εξαίρεση, δεν έχουν βγάλει κακό δίσκο μέχρι και το τέλος τους. ΤΟ Judgement φυσικά δεν είναι απλά όχι κακός.

  4. Sigur Ros - Agaetis Byrjun: Αυτόν εδώ τον δίσκο, αν η NASA δεν τον έχει φυλαγμένο σε ένα μαύρο κουτί για να μείνει ως απομεινάρι του πολιτισμού μας αν η ανθρωπότητα καταστραφεί και η γη ανακαλυφθεί από άλλο διαγαλαξιακό πολιτισμό, πρέπει σύντομα να αναθεωρήσει. Οι Sigur Ros είναι το μουσικό συνώνυμο της φυσικής ομορφιάς και ο συγκεκριμένος δίσκος τόσο τέλειος, που νομίζω πως αν τον ακουμπήσεις θα σπάσει.

  5. The Dillinger Escape Plan - Calculating Infinity: Έχει υμνιστεί επαρκώς τούτη εδώ η κλωτσοπατινάδα, είμαι ικανοποιημένη.

Τα υπόλοιπα name drop, δε προλαβαίνουμε αυτή την εβδομάδα, ή θα έγραφα κάτι για όλα ή τίποτα, και το πρώτο δε γίνεται.

Summary
  1. Built To Spill - Keep It Like A Secret

  2. mum - Yesterday Was Dramatic, Today Is Ok

  3. Mogwai - Come On, Die Young

  4. Sleep - Jerusalem

  5. Dream Theater - Metropolis Pt. 2 Scenes From A Memory

  6. Cave In - Until Your Heart Stops

  7. My Dying Bride - The Light At The End Of The World

  8. Agalloch - Pale Folklore

  9. Jimmy Eat World - Clarity

  10. Unida - Coping With The Urban Coyote

  11. Poison The Well - The Opposite Of december

  12. Control Denied - The Fragile Art Of Existence

  13. Mr Bungle - California

  14. Coil - Music To Play In The Dark

  15. Godflesh - Us And Them

  16. Amorphis - Tuonella

  17. Testament - The Gathering

  18. Gamma Ray - Powe Plant

  19. Karma To Burn - Wild Wonderful Purgatory

  20. Lake Of Tears - Forever Autumn

  21. Red Hot Chili Peppers - Californication

  22. Le Tigre - Le Tigre

  23. Rage Against The Machine - The Battle Of LA

  24. Breach - Venom

  25. Spirit Caravan - Jug Fulla Sun

  26. Catharsis - Passion

  27. Goatsnake - I

  28. Children Of Bodom - Hatebreeder

  29. Bass Communion - II

  30. Nurse With Wound - An Awkward Pause

  31. SPAZZ - Crush Kill Destroy

  32. Kazumoto Endo - While You Were Out

  33. Numb Girl - School Girl Distortional Addict

  34. The Gerogerigegege - Hell Driver

  35. Paysage d’ Hiver - Paysage D’ Hiver

  36. Melvins - The Maggot

  37. The Atomic Bitchwax - The Atomic Bitchwax

  38. Ozric Tentacles - Waterfall Cities

  39. Moby - Play

  40. Low - Secret Name

  41. Arch Enemy - Burning Bridges

  42. Χάσμα - Τα χρώματα του μίσους

  43. lowercase - The Going Away Present

  44. Cerberus Shoal - Homb

  45. Dark Tranquility - Projector

20 Likes

Ρίχνω μια προειδοποιητική μήπως μου ξέφυγε τίποτα στα σεντόνια

@bostonflesh @Clairvoyant @Curehead @DarthVader @Death.Eternal @intrance @Ironman1 @jonkyr @Moonchild92 @nikatapi @pantelis79

Εγω δεν τα εχω βαλει στην φορμα ακομα, να τα βαλω ή με καλυψες?

1 Like

YES!!!

aa64b6af9046a1d7016c9f60e20744d9_w200

4 Likes

Yes σε τι απο τα δυο, ηταν διαζευτικη ερωτηση, μην το κανετε αυτο :joy:

4 Likes

Σε κάποιον δεν αρέσει ο μαύρος power ranger!!! :joy: :joy:

Εννοείται πως την έχω περάσει την 5άδα!! Ποτέ δεν ξεχνάω όσους έχουν γεννηθεί Αύγουστο ακόμη και εάν είναι μεγαλύτεροί μου… 360κατι μέρες!!! :sweat_smile:

2 Likes

ΕΡXOMACΤΕ

Yes it is a complete sentence mofo

1 Like

Καταλαβα, ειμαστε φακελωμενοι με καθε τροπο εδω μεσα! :sweat_smile:

5 Likes