Δεν ένιωσα ποτέ έτσι με τους Helloween. Ίσα ίσα που γούσταρα αυτό το αίσθημα αισιοδοξίας που εκπέμπουν. Υπάρχουν μπάντες που και σε μένα βγάζουν μελαγχολία ή καλύτερα “την νιώθω” εγώ, ασχέτως αν είναι όντως εκεί (πχ. Ufo).
Μουσικά σε σημεία σίγουρα (πχ. We Got the Right) αλλά generally, δεν…
Χμ, καταλαβαίνω τι λες και πιάνω το συναίσθημα της μελαγχολίας το οποίο αναφέρεις, νομίζω όμως ότι πρόκειται για περίπτωση hindsight vision. Γνωρίζοντας δηλαδή την εξέλιξη της ιστορίας του συγκροτήματος και των μελών αυτής, τείνει κανείς να αναγιγνώσκει τα τότε πεπραγμένα μέσα από ένα διαφορετικό φίλτρο σε σύγκριση με το ίδιο το πρωτογενές υλικό. Αμφιβάλλω πως αν είχα ακούσει τον δίσκο μόλις βγήκε θα εισέπραττα σε εκείνη τη χρονική στιγμή αυτή τη μελαγχολία.
Ναι. Όπως είπα, είναι λογικό να μη συμβαίνει με όλους. Εγώ το “ακούω”, άρα υποθέτω ότι θα το “ακούνε” και άλλοι, σίγουρα όμως δεν μπορώ να υποθέσω ότι θα συμφωνούν όλοι μ’ αυτό το ας-το-πούμε hot take.
Σίγουρα. Και μόνος μου το είπα άλλωστε. Για χρόνια το άκουγα και έλεγα “α, τυπικός χαρωπός γιουροπάουερ δίσκος, απλά ανώτερου επιπέδου από το συνηθισμένο”.
Edit
Παρεμπιπτόντως (συμπληρωματική απάντηση στον @hopeto είναι αυτό) υποβόσκουσα μελαγχολία δεν συνεπάγεται απουσία αισιοδοξίας. Όχι για μένα τουλάχιστον.
Κάτι που φαίνεται ακόμα περισσότερο στις 4 δισκαρες τους με Andi Deris κατά την περίοδο 1994-2000, που σνομπαρεις επιδεικτικά. Αλλά η μελαγχολία σε εκείνα τα 4 είναι ακόμα πιο εμφανής, και πιο πετυχημένη για μένα.
Άποψη που την έχω ακούσει (και διαβάσει) αρκετά ανά τα χρόνια, και μέχρι ένα βαθμό την συμμερίζομαι και εγώ, αλλά έχω καταλήξει πως προσωπικά το διαπιστώνω εξαιτίας της επανάληψης της ματζόρε μελωδίας η οποία λειτουργεί αντίστροφα νευρολογικά ας πούμε στο αυτί και τον εγκέφαλο, καθώς και στους στίχους, οι οποίοι ενώ φαίνονται βαθιά στο escapism και την επιφανειακή διασκέδαση, όσο τους ακούς τους λες και τους νιώθεις ας πούμε, αποκαλύπτουν κάτι το ανεκπλήρωτο και μάταιο επειδή ρουτινιάζεις (-ζω).
Είναι το γνωστό αιώνιο ντιμπέι που θα 'λεγε κι ο Αλέφαντος, ποιο από τα δύο Keeper είναι καλύτερο. Έχω την αίσθηση ότι σε βάθος χρόνου το σύνολο των πιστών χωρίζεται περίπου 50-50, κάτι που για κάποιο λόγο μου βγάζει πολύ μεγάλη ικανοποίηση παρότι παίρνω σαφή θέση (υπέρ του Keeper 1).