Κοίτα, αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Το Red είναι ένα σπαθί. Κάνει μία έτσι και κόβει στα δυο το “progressive rock” από το προοδευτικό rock. Οι μεν ακούγονται έκτοτε ως δεινόσαυροι. Αυτοί που ακολούθησαν το Red εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται το prog ως κάτι το ανατρεπτικό ως και σήμερα.
2. Tom Waits - The Heart Of Saturday Night
Φωτιά στα Σαββατόβραδα, τα καλύτερα ξενύχτια, τα καλύτερα πιώματα, οι καλύτεροι έρωτες. Ή όλα αυτά, στην χειρότερη εκδοχή τους.
3. Genesis - The Lamb Lies Down On Broadway
Νομίζω το αποκορύφωμα αυτού που λέμε θεατρικό concept άλμπουμ. Α και το “Fly On A Windshield” είναι όλο το prog metal αλλά τελος πάντων.
4. Tangerine Dream - Phaedra
Έχει πλάκα να βλέπεις μισο αιωνα μετα, μπαντες να αντιγράφουν το Phaedra και να περνιούνται για ρηξικέλευθες.
5. The Residents - Meet The Residents
Γιατί έχω μεγάλη αδυναμία σε αυτή την μπαντάρα.
Δεν σκέφτηκα και πολύ τα honourable mentions αλλά σίγουρα θα ανέφερα τα II και Sheer Heart Attack από Queen, και Fly To The Rainbow από Scorpions.
επειδή δεν πρόλαβα να γράψω για το εξώφυλλο, πες μου αν θες να το συμπληρώσω εγώ, είτε τώρα είτε αργότερα.
Για τα τραγούδια μιας και είχαμε το Poll νομίζω πως η ιδέα για το τέλος της δεκαετίας είναι πιο διαχειρίσιμη, οπότε τότε να προτείνουμε καμιά δεκαριά να γίνει μια σούμα
Μια από τις ιδέες αξιοποίησης των δεδομένων του παιχνιδιού είναι να γίνει ένα ημερολόγιο με τα 7 πρώτα της κάθε χρονιάς. 7 για να βγαίνουν τα νούμερα (7*52 = 364). Κάπως έτσι:
Αν και η αγαπημενη μου περιοδος τους ειναι η τριτη τους περιοδος (A Kind Of Magic, The Miracle, Innuendo, Made In Heaven), μπορω να πω οτι το Sheer Heart Attack το απολαμβανω ολοκληρο απο την αρχη ως το τελος, και εχει μεσα μερικα απο τα καλυτερα τους τραγουδια, οπως τα αριστουργηματικα Killer Queen, Now I’m Here, Tenement Funster, Flick Of The Wrist και Stone Cold Crazy. Μιλαμε μαλλον για τον πρωτο τεραστιο δισκο τους, που τους εβαλε για τα καλα στις συζητησεις για την καλυτερη ροκ μπαντα της εποχης, πριν φυσικα παρουν τα πρωτεια αργοτερα.
2. Queen - Queen II
Αν και μοναδικοι και πολυ ιδιαιτεροι, σιγουρα οι Queen ηταν ακομα αγουροι στα πρωτα 2 αλμπουμς, πριν βρουν τον ηχο τους και διαμορφωσουν ολοκληρη την ροκ σκηνη. Ακομα κι ετσι, το II ειναι ενα πολυ αξιολογο αλμπουμ και χανει στα σημεια απο το Sheer Heart Attack. Ο πιο βασικος λογος ειναι μαλλον η ελλειψη καποιου τραγουδιου κραχτη, με εξαιρεση το μυθικο πλεον Seven Seas Of Rhye, το οποιο μαζι με τα Keep Yourself Alive και Liar απο τον πρωτο τους δισκο κατι μηνες νωριτερα, ειναι τα μονα τρια που επιβιωνουν σε διαφορες best of συλλογες τους.
Αυτα, δεν εχω αλλες ψηφους, δε μου αρεσει κανενας αλλος δισκος απο το 1974 αρκετα ωστε να μπει.
1)Camel - Mirage
2)Queen - Sheer Heart Attack
3)Queen - Queen II
4)King Crimson - Red
5)Lynyrd Skynyrd - Second Helping
Τον δίσκο που έβαλα 1ο τον άκουσα 1η φορά πριν 10 μέρες και μου ανατίναξε το μυαλό. Από κει και πέρα 2 δίσκους από Queen ως μέγας φανμπόης, ένα ακόμα prog αριστούργημα και κλείσιμο με το μοναδικό αμερικάνικο της λίστας που είναι και αυτό σπουδαίος δίσκος
Camel - Mirage
Ράφι με τα 70ς πολλά φεγγάρια πίσω κάποτε στο Metropolis, βλέπω ένα εξώφυλλο που μοιάζει με το γνωστό πακέτο τσιγαρων, μου ασκεί μια ακατανίκητη γοητεία. Έχοντας διαβάσει ένα άρθρο για μια συναυλία Camel κάπου το 2001 στο γνωστό πέριο λέω “αυτό θα το πάρω”. Βάζω πρώτο κομμάτι να ακούσω το Nimrodel για το προφανές του ονόματος. Σοκ, δέος, drops mic κτλ κτλ. Όχι μόνο ο αγαπημένος μου το 1974 αλλά ένας από τους πολύ αγαπημένους ever. Οι Διόσκουροι Bardens, Latimer και το εξαιρετικό performance των άλλων σε 5 κομματάρες τους έχει χαρίσει την Αθανασία. Τι κιθαρίστας…
Scorpions - Fly to The Rainbow
Ένας από τους αγαπημένους μου κιθαρίστες ever και εδώ, όπως και από πάνω. Ποιος είσαι εσύ ρε 19χρονε Ulrich Roth, και γιατί έκανες fuse την κλασική μουσική και το Hendrix, είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοια. Και τελοσπαντων γιατί παίζεις τέτοιες υπερσολαρες? Οι δύο εναπειμοναντες των Scorps ( αφού τους παράτησε και το μικρό αδερφάκι), έκαναν ένα ωραιότατο fuse με τους Dawn Road και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ποτέ δεν ξαναπαιξαν έτσι όπως σε αυτόν τον δίσκο και ίσως αυτό τον κάνει και τόσο αγαπημένο για εμένα.
Kansas - Kansas
Άλλο και τούτο. Εξι τυπακια στα early 20s να παίζουν σαν καλοκουρδισμενη ορχήστρα. Δεν είναι blues, δεν είναι folk, southern, Americana, hard rock, prog rock. Είναι όλα αυτά και τίποτα μαζί, αλλα σε μικρές και άλλα σε τεράστιες δόσεις. Θεϊκες πρώτες φωνές, αριστοτεχνικες δεύτερες, πλήκτρα, βιολί σε πρώτο πλάνο και πάνω από όλα γεμάτο κομματάρες. Και όλα αυτά σε ντεμπούτο. Τι να πει κανείς…
Yes - Relayer
Νο Bruford, no Wakeman αλλά στα αλήθεια no problem σε αυτή τη δισκαρα. Οι καλύτερες γραμμές μάλλον του Squire σε δίσκο, ένας Alan White σε σεμινάριο τυμπάνων ( κάποιος Danny Carey τον έχει εικόνισμα, ψιλοπράματα μωρέ) και ο one-and-done Patrick Moraz σε απίστευτο performance. Στη δεύτερη πλευρά πετάνε και λίγο jazz fusion έτσι γιατι μπορούν. Το lap steel guitar σολο στο gates of delirium θα το θυμάμαι νότα νότα όσο θα έχω συνείδηση.
UFO - Phenomenon
Τιτλος πιο pun intended πεθαίνεις για έναν από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες που πάτησαν το πόδι τους στη γη. 19χρονε Michael Schenker από ποιον πλανήτη κατέβηκες και γιατί έπαιζες τόσο θεϊκά? Ποτέ δεν θα καταλάβουμε. Δισκαρα
Queen - Sheer Heart Attack
Blue Öyster Cult - Secret Treaties
Tom Waits - The Heart of Saturday Night
Hawkwind- Hall of the Mountain Grill
UFO - Phenomenon
Εξώφυλλο της Χρονιάς
Gil Scott-Heron - Winter in America
Η καταρα του ασωτου @nnnkkk χτύπησε. Προφανως εξαιτιας της απουσιας του το 1972 το συστημα μπουρδουκλωσε τις ψηφους του. Ευτυχως, ω θεοι, που ο @Ian_Metalhead ως αριθμολαγνος βρηκε το bug που μας οδηγει στην πρωτη ισοψηφια του θεσμού για την πρωτη θεση. Εξηγουμε, το ματσακι ειναι
PINK FLOYD - THE DARK SIDE OF THE MOON 93 βαθμοι
BLACK SABBATH - SABBATH BLOODY SABBATH 93 βαθμοί
Περισσοτερα πενταρια οι FLOYD περισσότερες εμφανισεις σε λιστα οι SABBATH οποτε ο κληρος πεφτει στο POLL, ανοιχτο εως αυριο τα μεσάνυχτα, κλειστες ψηφοι για να μην επηρεαζομαστε…
Δίσκος της Χρονιάς 1973
Pink Floyd - The Black Side of the Moon
Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath
0voters
Sorry, για την αναστατωση, ουδεις ασφαλτος, ματι ματι