Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Ακόμη και στις “εύκολες” χρονιές, μου κανετε τη ζωη μαρτυριο. Άκουσα δίσκους που έχετε αναφέρει και δεν τους είχα δώσει την παραμικρή σημασία διότι στην εποχή της στρατιωτικής θητείας, εν μέσω επαγγελματικών υποχρεώσεων, άφησα τη μουσική πίσω. Πεντάδα:

1. Kreator - Endorama
    Μακράν ο κορυφαίος τους δίσκος για εμένα. Απλώς πρόκειται για άλλους Kreator, που λατρεύω να ακούω.

2. Dream Theater- Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
    Νταξ, τι να λέμε. Τον προηγούμενο χρόνο είχανέρθει Ελλάδα, αλλά bad luck, ήμουν φαντάρος. Δεν είχε πάει καλά όλο αυτό εκείνα τα χρόνια.

3. Rage Against The Machine - The Battle Of Los Angeles
    Τα πάντα όλα όσα προσβεύβουν βρίσκονται εδώ.

4. Muse - Showbiz
    Δεν είναι ο καλύτερός τους, αλλά δίκαια βρίσκεται εδώ. Αυτή η μπάντα έδωσε νέα πνοή στη μουσική.

5. Paradise Lost - Host
    @GRACCHUS_BABEUF γεια.

Χωρίς σειρά:

Pennywise - Straight Ahead
Tiamat - Skeleton Skeletron
Domine - Dragonlord
Testament - The Gathering
Doomsword - Doomsword
Gamma Ray - Power Plant
Skyclad - Vintage Whine
Nevermore – Dreaming Neon Black
Therion – Crowning of Atlantis

31 Likes

1999

1. Blink-182 – Enema of the State

Λίγοι μουσικοί μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο από τα πρώτα δευτερόλεπτα της μουσικής τους. Πρόκειται για ένα αντικειμενικά δύσκολο επίτευγμα. Οι Blink το έχουν καταφέρει. Έναρξη με Dumpweed. Τραγουδάς “She’s a dove, she’s a fucking nightmare” σε ένα από τα πιο πιασάρικα ρεφρεν εβερ. Dysentery Gary και προσπαθείς να τραγουδίσεις “He’s a player, diarrhea giver, tried to grow his hair 'cause he’s listening to Slayer” χωρις να κάνεις σαρδαμ. Πιστεύω ούτε ο ίδιος ο Delonge δεν τα καταφέρνει. Σε ένα από τα πιο πιασάρικα ρεφρεν εβερ τραγουδάς “Life just sucks, I lost the one, I’m giving up, she found someone, there’s plenty more, girls are such a drag” και πάντα κάνεις time-travel στα 16 σου, νιώθοντας τα πάντα. What’s My Age Again? 32?! Τι, πως, πότε? Δίσκος που ισούται με την ανεμελιά και την εφηβεία. Σαν τη μηλόπιτα.

2. Slipknot – Slipknot

Ο σκληρός δίσκος καλωσορίζει, είτε το θέλουμε είτε όχι, τους νέους ήρωες του.

3. Dødheimsgard – 666 International

Εξωπραγματικός δίσκος και ηχητική απειλή από τις λίγες. Εφιαλτικός, εξωγήινος Aldrahn.

4. Τρύπες – Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων

Εκπληκτικό, πειραματικό κλείσιμο μιας εκπληκτικής δισκογραφίας.

5. Amorphis – Tuonela

Σε ένα από τα cd που έδινε σε κάθε τεύχος το αγαπημένο περιοδικό PC Master, μαζί με περιεχόμενο όπως demos διάφορων games της εποχής, προγραμμάτων και άλλα σχετικά κομπιουτερίστικα, υπήρχε και φάκελος με μουσικές επιλογές συντακτών. Μέσα βρισκόταν και το The Way, το οποίο ακόμη παραμένει το αγαπημένο μου κομμάτι τους. Χρόνια αργότερα, όταν άκουσα ολόκληρο το δίσκο στο λύκειο, θυμόμουν ακόμη με ευγνωμοσύνη το περιοδικό και τους μερακλήδες συντάκτες.

Λοιπές Μουσικάρες:

Panx Romana – Κράτος Κλειστόν

Κράτος Κλειστόν, πανκ ύμνος, Νεκρόπολις, πανκ ύμνος, και τα υπόλοιπα κομμάτια συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίσκο να ακολουθεί τους επίσης εξαιρετικούς δίσκους που προηγήθηκαν.

Septic Flesh – Revolution DNA

Σε αλλαγή ύφους πιάνοντας τον παλμό της εποχής, η μπάντα δίνει κάποια από τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει, όπως τα Science και Little Music Box.

Velvet Acid Christ – Fun With Knives

Σε τρυφερή εφηβική ηλικία ένα φλερτ μου έστειλε να τσεκάρω το Slut ενώ δεν είχα ακόμη επαφή με ηλεκτρονικές μουσικές. Ε, μεγάλη καταστροφή. Φοβερός δίσκος, γεμάτος δυναμισμό και αποπνικτική ατμόσφαιρα όταν τα γκάζια πέφτουν.

The Dillinger Escape Plan – Calculating Infinity

Ένα από τα απόλυτα mathcore/metalcore/whatever αλμπουμς, και αυτό που προτιμώ περισσότερο από τη δισκογραφία τους.

Jimmy Eat World – Clarity

Τι υπέροχη χιτάρα που είναι το Lucky Denver Mint και πόσα απανωτά repeat έχει φάει (και τρώει ακόμη). Να αναφέρω και την τρομερή ένταση και το δυναμισμό που μεταδίδει το Your New Aesthetic? Κορυφαίο, γλυκό emo/alt. rock ντεμπούτο. Παραμένει εύκολα η καλύτερη στιγμή τους για μένα.

Virgin Steele – The House Of Atreus Act I

Από σαρωτικά μεταλλικά μνημεία αγνής επικότητας όπως το Kingdom of the Fearless (The Destruction of Troy) μέχρι πανέμορφες συναισθηματικές μπαλάντες σπάνιας ομορφιάς σαν το Iphigenia in Hades, ο συνθετικός οίστρος του Defeis συνεχίζει σταθερά και δεν θα γνωρίσει τη λέξη “φρένο” για κάποιους ακόμη δίσκους.

Satyricon – Rebel Extravaganza

Δεν είμαι οπαδός τους, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κορυφαίο δίσκο όχι μόνο για τη δισκογραφία των γνωστών Νορβηγών, αλλά και και για το black metal ιδίωμα γενικώς. Τρομερός ήχος, τρομερός δίσκος.

Orchid – Chaos Is Me

Το πρώτο δείγμα των screamo γιγάντων είναι σκοτεινό, ακραίο και πειστικότατο.

Choking Victim – No Gods / No Managers

Βρώμικο, πιασάρικο χαρντκορ πανκ. Ακόμη και τα ska σημεία που υπάρχουν ανα φάσεις δεν με χαλάνε, επειδή το σύνολο είναι πολύ δυνατό.

Bane – It All Comes Down to This

Με πολύ απλά και λιτά λόγια, ένας από τους καλύτερους χαρντκορ δίσκους που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Catharsis – Passion

Δύσπεπτο συγκριτικά με το προηγούμενο και λιγότερο άμεσο, αλλά λίγοι μπορούν να βγάλουν τέτοιο ήχο. Βαρύ, βαρύ και ασήκωτο.

Nine Inch Nails – The Fragile

Δεύτερο σερί αριστούργημα. Αφιλόξενο αλλά ταυτόχρονα εθιστικό, όπως και το προηγούμενο.

Atari Teenage Riot – 60 Second Wipe Out

Digital Hardcore? Ok, γιατί όχι. Με τέτοια ηχάρα, δώστε ό,τι ταμπέλα γουστάρετε. Και τα 2 που προηγήθηκαν, τα Delete Yourself! Του 1995 και The Future of War του 1997 δισκάρες. Μια κατηγορία μόνοι τους.

Rage Against the Machine – The Battle of Los Angeles

Τρίτος δίσκος, εύκολο 3/3 για την τεράστια μπάντα που πάντρεψε τέλεια το hip-hop με τη ροκ. Το Calm Like a Bomb με τρελαίνει κάθε πάντα όπως την 1η φορά που το άκουσα να σκάει σαν βόμβα στο φινάλε του Matrix Reloaded.

NOFX – The Decline EP

1 σοβαρό πανκ κομμάτι διάρκειας 18 λεπτών από τους γνωστούς χαβαλέδες μας? Ανεπανάληπτο. Δείτε το λαιβ, και ιδέα να μην έχετε, δε θα χάσετε.

Botch – We Are The Romans

This is mathcore.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:
Integrity - Integrity 2000

28 Likes

Αυτό που με ενοχλεί είναι η διάρκεια. Δλδ, έβαλα να τον ακούσω χθες, ξεκινάει απίστευτα αλλά κάπου τον χάνω. 60 λεπτά μου φαίνονται πολλά.

1 Like

Τεραστια καρδια, και για τα σχολια. Η πενταδα σου θα μπορουσε να ειναι και η δικη μου πενταδα. Αν και εν τελει νομιζω πως δε θα μπορουσα να βαλω το Kreator πανω απο διαχρονικες αγαπες μου, και πως θα επρεπε καπως να χωρεσω οπωσδηποτε το Tuonela. Ειναι απο αυτα που δε θα μπορουσα να βγαλω ποτέ.

Επισης, τρελη καρδια για το Crowning Of Atlantis, το οποιο και ξεχασα να αναφερω μεσα στον κικεωνα των δεκαδων υπεροχων δισκων στο κλεισιμο της δεκαετιας. Απλα με μολις 3 νεα τραγουδια και τα υπολοιπα live ή διασκευες, θα ειχε μπει και για μενα απλα στα @mention.

2 Likes

@pantelis79 ξερεις εσύ.

Δίκιο έχεις, αλλά από τα 10 λεπτά του “The Scorn Torrent” δεν μπορείς να κόψεις τίποτα, ή από τα σχεδόν 8 του “Supersonic Journey” ξέρω γω :confused: βασικά είμαι και οπαδάκλα, αλλά πιστεύω μεμονωμένα τα κομμάτια είναι ένα και ένα, οπότε πάντα ανυπομονώ να τα ακούσω όλα.

Βέβαια για μένα, στο μέλλον οι Satyricon θα το παρακάνουν με τα περιττά κομμάτια (ίσως και δίσκους χαχα)

1 Like

Sorry, έχω ξεχαστεί. Μέχρι 12:30 που είναι το νέο όριο θα έχω βάλει.

2 Likes

και @bostonflesh @intrance @Moonchild92 σε ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο!!!

@anhydriis δεν έβρισκα τη φόρμα οπότε κάνε τα μαγικά σου! :smile_cat:

1 Like

τελευταια εχω νιωσει αρκετες προδοσιες σε τουτο το θρεντ αλλα ευτυχως βρισκω και νεους φιλους
cc @ARIAN (αν και μας τα ειπες λιγο μπερδεμενα), cc @jonkyr (η οργη σου για τα αποτελεσματα του 98 σε κανουν και κολλητο)

τωρα που μπαινουμε και στο 2000, παρακαλω και καποιους αλλους να διπλοσκεφτουν τις πενταδες τους cc @Silent_Winter

3 Likes

Νταξ, στο οριο ημουν να βαλω στην πενταδα τελευταιο το Doomsword. Αλλα επειδη “ερχομαστε”, το αφησα. Αλλα εβαλα να το ακουσω. Το Κασατορ μπηκε δικαιωματικα πρωτο γιατι ειναι μια απιστευτη δισκαρα και του αξιζει να ειναι τοσο ψηλα. Ναι, δεν ειναι DT τεχνικα, ουτε RATM στιχουργικα ή μουσικα, ομως ειναι ενας μοναδικα ξεχωριστος δισκος. Ειδικα αν αναλογιστουμε ποια ειναι η μπαντα που τον βγαζει και τι επαιζε δεκα χρονια νωριτερα.

5 Likes

Τωρα πρεπει να βρω τι ειχα γραψει για το 98 :rofl: Αρχιζω σκρολαρισμα.

1 Like

Η φορμα για την εκαστοτε εβδομαδα ειναι παντοτε στο πρωτο ποστ αυτου του thread παρεμπιπτοντως, ασχετα με το τι μπορει να λεει το ονομα. Το λινκ ειναι το ιδιο καθε βδομαδα, και απλως αλλαζει τα στοιχεια στην φορμα ο @anhydriis

6 Likes

Στο δεύτερο :stuck_out_tongue:

5 Likes

Μα τους χιλιους καστορες της λιμνης του Ονταριο, που λογικα θα καιγονται τωρα, ένεκα των φωτιων το catharsis ειναι πολυ καλο!!

7 Likes

Η ψυχη του παρτι

6 Likes

Εστω :joy:

Μας λειπεις στο καλενταρι! Επιστροφη τον Αυγουστο pretty please?

O @anhydriis εν δρασει:

ενω εχει αφησει εμας εδω να αλωνιζουμε, περιμενοντας.

4 Likes

Εμπλεξα λιγο τον Ιουλιο με υποχρεωσεις. Επιτρεφω δριμύτερος. Thank you!

1 Like

Προς φίλους παρατασακηδες (ξέρουμε ποιοι είστε :grey_exclamation: )

Βάζετε τα πέντε δισκία στη φόρμα στο δεύτερο ποστ όπως ειπώθηκε από τον τίμιο γίγαντα @pantelis79 (παρατασακιας και αυτός, όπως και ο Αργύρης) μπαμ μπαμ, και παραδίδετε το κλινοσκέπασμα αύριο ή οπότε μπορείτε ώστε να το έχετε περιποιημένο και να το χαρούν τα μάτια μας

10 Likes

1. The Hellacopters - Grande Rock
Ο αγαπημένος μου και πιο πολυακουσμένος μου δίσκος από τους Σουηδάρες. Τον είχα μάθει από μια κριτική του Καραολίδη στο Ποπ + Ροκ, που με είχε κάνει να τον αγοράσω (άλλες εποχές τότε λέμε). Χύμα rock ‘n’ roll, σε Kiss φόρμες, με εκπληκτικές μελωδίες, φοβερό παίξιμο και τη μία τραγουδάρα να διαδέχεται την άλλη ασταμάτητα. Τρελό flow λέμε, με παρασύρει σε κάθε, μα κάθε άκουσμα. Επίσης, τρομερό άνοιγμα με Action De Grâce και ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ με Renvoyer, ιδανικά και τα δύο για να σε καλωσορίσουν και για να σε αποχαιρετήσουν. Τιμήστε.

2. Red Hot Chili Peppers - Californication
Μακάρι η δεύτερη επιστροφή του Frusciante να ήταν έστω και κατά 20% σαν αυτήν εδώ. Μιλάμε ότι το κομμάτι του παζλ που έλειπε, ξαναμπήκε στη θέση του. Τρομερή δισκάρα, απίστευτα singles, απίστευτα δυνητικά singles, καλοκαιρινός δίσκος τον οποίο είχα λιώσει όταν βγήκε και εξακολουθώ να ακούω πάρα πάρα πολύ ευχάριστα.

3. Porcupine Tree - Stupid Dream
Στροφή σε πιο εμπορικό ήχο, αλλά όλοι εξακολουθούν να αδιαφορούν. Δεν πειράζει Steven-άρα μας, εμείς είμαστε εδώ. Τα prog στοιχεία εξακολουθούν να υπάρχουν όπως δείχνουν κομμάτια σαν το ΕΠΟΣ “Even Less” (αναζητούμε την πλήρη έκδοση στο “Recordings” του 2001 με τα …leftovers :joy: από “Stupid Dream” και “Lightbulb Sun”), το “Don’t Hate Me” και το “Stop Swimming”, ο Wilson γράφει κομματάρες όπως το “Piano Lessons”, το “Pure Narcotic” και το “Stranger By The Minute” που τα ακούει όμως μόνος του. Κρίμα, αδικημένη μπάντα, ο κόσμος έχασε τα καλύτερά της χρόνια.

4. Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
Νομίζω ότι έχετε πει τα περισσότερα. Οι Dream Theater βγάζουν το τελευταίο τους αριστούργημα σε μια δεκαετία που είχε μόνο τέτοια γι’ αυτούς. Το αγόρασα όταν βγήκε και το έλιωσα όταν βγήκε. Ακόμα μεγαλειώδες το θεωρώ, ευτυχώς τους είχα δει κιόλας τότε, το είχαν παίξει και ολόκληρο (και κλείσιμο με Trooper στο encore :stuck_out_tongue:).

5. Madrugada - Industrial Silence
Ήταν λίγο σοκ η πρώτη επαφή. Χαρακτηριστικότατη η αλάνθαστη φωνή του Hoyem οι κιθαριές του Buras φαίνονταν από τότε ότι γαμούσαν, κάτι πολύ ωραίο φάνηκε να γεννιέται εδώ. Μας συστηθήκανε με τη λυρική τους πλευρά στο προσκήνιο, αλλά στα επόμενα το γυρίσανε λιγάκι (εμένα μου αρέσανε και περισσότερο, μπορώ να πω).

Honorable mentions:
Moby - Play
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρετε τα μισά τραγούδια από εκεί μέσα.

Death in Vegas - The Contino Sessions
Συνεργασίες με Iggy, με Bobby από Primal Scream, με Jim από The Jesus & Mary Chain, και εμπνευσμένα κομμάτια ηλεκτρονικού rock.

dEUS - The Ideal Crash
Μια από τις καλύτερες rock μπάντες των '90s στον καλύτερό της, μάλλον, δίσκο. Έχει “Sister Dew”, έχει “Instant Street”, είναι πολύ ωραίος δίσκος ρε.

Mr. Bungle - California
Από τους καλύτερους δίσκους που έχει βγάλει ο Patton.

Foo Fighters - There Is Nothing Left to Lose
Πιο πεσμένα πράγματα εδώ μετά τις δύο πρώτες δισκάρες, αλλά έχει Learn To Fly, οπότε τέλος κουβέντας.

Nine Inch Nails - The Fragile
Ένα ακόμα έπος από τον Trent, το οποίο έκανα χρόνια να εκτιμήσω.

Creed - Human Clay
Ο Stapp εδώ δεν ακούγεται τόσο πολύ σαν τον Vedder, τα κομμάτια γίνονται λίγο πιο radio friendly στα δικά μου αυτιά, το αποτέλεσμα παραμένει πολύ καλό.

Rage Against the Machine - The Battle of Los Angeles
Για μένα, επιστροφή στη φόρμα μετά το στριφνό δεύτερο. “Testify”, “Guerilla Radio”, “Calm Like a Bomb” και “Sleep Now in the Fire” τραβάνε το μεγαλύτερο κουπί. Κορυφαίος τίτλος το “Voice of the Voiceless” :stuck_out_tongue:.

Blur - 13
Η τελευταία δισκάρα μιας μεγάλης μπάντας. Νομίζω πιο κιθαριστικό και εσωστρεφές από τα προηγούμενα.

Muse - Showbiz
Η πρώτη δισκάρα μιας μεγάλης μπάντας μας προειδοποίησε από την αρχή ότι πάνε για μεγάλα πράγματα.

32 Likes