[I]Ιn a stirring and inspirational return to her roots, Loreena McKennitt has created a new album of traditional Celtic songs, recorded this summer in the historic 1832 Sharon Temple north of Toronto, Ontario, Canada.
“Every once and again there is a pull to return to one’s own roots or beginnings, with the perspective of time and experience, to feel the familiar things you once loved and love still,” says Loreena.
Consisting of nine songs, it was recorded with some of Loreena?s long-time musical companions along with a cast of other accomplished musicians.
The album, which is offered as a CD, a download and on vinyl, will begin its release this fall and continue into 2011. See the release dates tab for more information.
[/I]
Με πιο λίγα λόγια καινούργιο άλμπουμ από την Loreena McKennit. Αν και είναι λιγάκι νωρίς ακόμα ήθελα να δω πόσοι είμαστε εδώ μέσα που περιμένουμε με ανυπομονησία αυτό το άλμπουμ.
Η Loreena έχει βγάλει μερικά πολύ ωραία σιντι, βέβαια δεν είναι τόσο θεά όσο θα την ήθελαν να είναι μερικοί που είναι ζήτημα αν έχουν ακούσει 20 [I]ας πούμε[/I] “world music”/“ethnic” άλμπουμ.
Επίσης είναι λίγο εμετικό αυτό που έχει γίνει με την εντελώς άνευ ουσίας ταμπέλα [I]“κέλτικη μουσική”[/I] που έχουν κοτσάρει πάνω σ’αυτές τις μουσικές οι εταιρίες. Δεν θα επεκταθώ πολύ, απλά είναι λίγο σαν να έσβηναν την ελληνική μουσική και την τούρκικη και τις ονόμαζαν μαζί “ΑρχαιοΕλληνική μουσική”, και ταυτόχρονα προωθούσαν μερικούς καλλιτέχνες οι οποίοι έπαιζαν είτε ένα mix τραγουδιών από τούρκικη και ελληνική η κάτι που δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση αλλά είναι easy-listening και σου βγάζει ένα γενικότερο feeling ελληνικής η/και τούρκικης παραδοσιακής μουσικής. Θα σας άρεσε να έκαναν κάτι τέτοιο;; Εμένα όχι. Εγώ αντιπαθώ γενικότερα τις ταμπέλες, όμως η συγκεκριμένη μου είναι ακόμα περισσότερο αντιπαθητική, γιατί είναι ένα σκέτο κατασκεύασμα.
Εχω βαρεθεί να ακούω πως η κελτική μουσική είναι αντιγραφή απο την ελληνική και τουρκική παραδοσιακή μουσική. Δεν είμαι βέβαια και πολύ ειδικός στο θέμα (έχω ακουσει μάλλον λίγα πράγματα στον χώρο αυτο) αλλά εγώ με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν μπορω να βρω κάτι ελληνικο παραδοσιακό μέσα την μουσική της. Τέσπα, δεν επεκτείνομαι γιατί δεν εχω και τα τρελά ακουσματα στον χώρο…
Ναι οκ γράψε λάθος στην αρχή αυτο που εγραψα “Εχω βαρεθεί να ακούω πως η κελτική μουσική είναι αντιγραφή απο την ελληνική και τουρκική παραδοσιακή μουσική” την μουσικη της Loreena εννουσα γενικοτερα και εγραψα κελτικη απλα.
Ρε μη κολλάτε με τις ταμπέλες. Πείτε “new age” (που λίγο πολύ συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα ταξιδιαρικο/φευγα/ατμοσφαιρο/world σκηνικά που πολύ μου αρέσουν), ή μη πείτε τίποτα να τελειώνουμε.
Το “κέλτικο” στοιχείο το συναντάς στη μουσική της Loreena, σε διάφορες δόσεις εδώ κι εκεί, απο κει και πέρα δεν έχουν νοήμα οι πολλοί χαρακτηρισμοί. Η γυναίκα έχει φωνάρα και μας ταξιδεύει εδώ και 20 χρόνια, αυτό αρκεί.
Οτι μετα τους ΤΡΟΥ μεταλλαδες θα μαθαινα οτι υπαρχουν και ΤΡΟΥ Ethnic φανς δεν το περιμενα για να μαι ειλικρινης…Whatever ωστοσο…
Η Λορηνα δεν κανει τιποτα παραπανω απ το να τραγουδαει ομορφες μελωδιες,με την υπεροχη φωνη που διαθετει.Ξεφευγει αρκετα απ το Κελτικο και εχει ασχοληθει και με Αραβικη και με Ελληνικη και γενικα ψαχνει και μελεταει κουλτουρες και πολιτισμους,πραγμα που δεν θεωρω μεμπτο για εναν καλλιτεχνη.Με το ιδιο σκεπτικο ο Ross Daly που λατρεψε τους Κρητες και τη μουσικη τους,ειναι κι αυτος μη οριτζιναλ??Οι Δαιμονια Νυμφη που παιζουν"αρχαιοελληνικη μουσικη"(κλαιν μαιν,ιδεα δεν εχουμε ουτε καν για το πως ακουγοταν…)δεν το κανουν απλα απο παθος για να διατηρησουν εστω κατι απ την αρχαιοελληνικη κουλτουρα?Ενταξει Καναδη ειναι η Λορηνα,αλλα εχει και Σκωτσεζικες ριζες ξερω γω,αυτο δεν ειναι λογος ομως για να μην ασχοληθει κανεις με μια φολκ μουσικη.Δεν ειναι αναγκη να το κανει μονο η Δομνα Σαμιου…Εσυ πχ Γιοτζιμπο δε νομιζω οτι θα σε χαλαγε να μαθαινες να παιζεις Ιαπωνικη παραδοσιακη μουσικη,εφοσον γουσταρεις τοσο τον πολιτισμο τους,παρολο που θεωρω πως δεν εισαι σχιστοματης.Μπορει να το κανες και πολυ καλα και να παιζες και στο Budokan ξερω γω…so what?Η μουσικη ειναι μια διεθνης γλωσσα(ισως η μονη).H ταμπελοποιηση των εταιρειων και των δισκοπωλων ειναι οντως εμετικη ωρες ωρες,αλλα δεν μειωνει κατι απ την αξια του εργου ενος καλλιτεχνη.
Tεσπα,το κουρασα το θεμα.Αυτο που θελω να πω ειναι οτι ειτε τραγουδαει η Loreena,ειτε η Gerrard,ειτε η Maggie Reily ειτε η Δομνα Σαμιου και η θεια Μυρσουδα απ τα Κατω Σεκλανα,αν το αποτελεσμα ειναι αρτιο και σε ταξιδευει σε ενα αλλο μερος,νομιζω πετυχαινει τον σκοπο του…
Συμφωνώ απόλυτα, αυτή είναι όλη η ουσία της μουσικής στην τελική. Όλα τα άλλα είναι στο μυαλό μας για να έχουμε να λέμε.
By the way, αυτά τα Κάτω Σεκλανα κατά που πέφτουν???:lol:
Τι whatever ρε φιλαράκο;; Ωραίους τρόπους έχετε μερικοί εδώ μέσα. Επίσης, αν δεις στην πρώτη γραμμή αυτών που γράφω λέω πως “Η Loreena έχει βγάλει μερικά πολύ ωραία σιντι” (και αργότερα δεν γράφω κάτι για την Loreena), οπότε το post μου δεν είναι ακριβώς κράξιμο για την ίδια την Loreena, αλλά για τον τρόπο που την προωθούν, και προωθούν άλλες μουσικές της ίδιας ταμπέλας. Επίσης νομίζω πως είναι έως και αυτονόητο (αυτό που έγραψα) πως αυτός που ακούει περιστασιακά λίγη έθνικ θα πάει σ’αυτά που του έχουν πασάρει ως καλύτερη έθνικ, την γνωστότερη δηλαδή, όπως η Loreena. Όμως μάλλον έσπασες νέο παγκόσμιο ρεκορ και δεν διάβασες ούτε καν την πρώτη γραμμή πριν απαντήσεις!!! Δεν πειράζει maybe next time (η απάντηση στο whatever ) θα διαβάσεις την πρώτη γραμμή του κειμένου στο οποίο με τόσο πάθος απαντάς, και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μάθεις να διαβάζεις και 3-4 γραμμές ώστε αυτό που τελικά γράφεις να μην είναι σκέτη ασυναρτησία.
Πω ρε γαμωτο αλλος Wrong μας βρηκε…Τι διαολο ψευτοϊντελεκτσουαλ πλεμπα εχει μαζευτει εδω μεσα τελευταια ρε πουστη??
Εγω φταιω βασικα που μπηκα στον κοπο να διαβασω την μαλακια σου και να σου απαντησω και σοβαρα,μια και σε θεωρουσα λιγααακι πιο σοβαρο.Γραψε λαθος.Kαταρχην τα φιλαρακο στα φιλαρακια σου.Κατα 2ον για “ελιτιστης” και κουλτουρας-κατουρας και γω δεν ξερω τι αλλο εισαι αρκετα στοκος,γιατι εμ δεν μπηκες στον κοπο να καταλαβεις τιποτα απ οσα ειπα(προφανως δεν τα διαβασες??),απ την αλλη αυτα τα"δεν καταλαβες"κτλ,επειδη δεν μπορεις να μαζεψεις τη μαλακια που πεταξες,αλλου και κει που σε παιρνει.Κατα τ αλλα για να τελειωνουμε,η αφορμη για τον σχολιασμο μου πηγαινε στο boldαρισμενο part του “ακαδημαικου επιπεδου” ευφυολογηματος σου,το οποιο περα απο εναν ανοητο αυθαιρετο ψευτοελιτισμο μπορει για καποιους να θεωρηθει και προσβλητικο.Over and out βασικα και μια και θα φαει delete ο διαλογος ας μην επεκταθουμε.
ναι οκ υπαρχουν πιο εμπνευσμενοι μουσικοι που ασχολουνται με την "ethnic"η “world” μουσικη και ναι η mckennitt ειναι πιο ευκολοακουστη ξερω γω, αλλα με φρασεις σαν την παραπανω γινεσαι awake και λογικο να τα ακουσεις. και στο κατω κατω δεν ενδιαφερει κανεναν.
παντως εγω χωρις να ειμαι μεγαλος φαν την ειδα λαιβ και η φωνη της ηταν καλυτερη και απ το στουντιο. ρισπεκτ.
Δεν έχω καταλάβει ακόμα πως γίνεται κάποιος “awake”.
Πραγματικά Βαγγέλη αν με ένοιαζε τι ενδιαφέρει τον κόσμο τότε μάλλον δεν θα έγραφα τίποτα, βασικά τώρα που το σκέφτομαι ούτε εσύ θα έπρεπε να γράφεις πολλά. Βέβαια ελπίζω πως μερικά απ’αυτά που γράφω μπορεί περιστασιακά να ενδιαφέρουν η να επηρεάσουν κάποιους, και αυτό μου αρκεί.
Και ναι, είναι αναμενόμενο να παρεξηγηθεί κόσμος, αφού σε ένα Μέταλ/χαρντ-ροκ φόρουμ οι περισσότεροι δεν θα έχουν ακούσει ούτε 10 έθνικ cd (όχι 20 που γράφω εγώ). Αλλά είναι μια πραγματικότητα, πως αν έχουν ακούσει μερικά, το ένα θα είναι της Loreena, και αυτό την κάνει [I]τουλάχιστον [/I]λιγουλάκι υπερεκτιμημένη σχετικά πάντα με άλλους “ethnic”/“world” καλλιτέχνες.
Eγώ πάλι διαβάζοντας το thread από τα πρώτα του ποστ, δεν αντιλήφθηκα καμιά προσπάθεια υπερεκτίμησης από κανέναν ούτε υπερβολικούς διθυράμβους ούτε αυτή είναι και καμία άλλη. Και κανείς δεν απαρίθμησε πόσους έθνικ-world καλλιτέχνες ξέρει για να πει ότι ξέρει μόνο την McKennitt.
Mια χαλαρή συζήτηση μεταξύ κάποιων που αγαπάνε την συγκεκριμένη μουσικό. Μέχρι που μπήκες εσύ και το στομφώδες σχόλιο σου. Peace but that’s my perspective.
Eντιτ: Και μπορεί να μην ήταν η πρόθεση σου να την πεις σε κανέναν (ειλικρινά βαριέμαι να ψυχολογώ τον καθένα), αλλά έχω υποστεί έναν κάποιο ελιτισμό σου στο πρόσφατο παρελθόν και είμαι αρνητικά προκατειλλημένος.
μπορεις να ανοιξεις ενα ανλογο θρεντ, αν δεν υπαρχει, για “ethnic/world” και να κανεις εκει προτασεις για να μπουν οι “metal/hard rock fans” και να “ξεστραβωθουν”. σε θρεντ για αλμπουμ της mckennitt προφανως και δεν ενδιαφερει κανεναν.
επισης μπορει να ειναι μεταλ/ροκ φορουμ ομως φρασεις σαν την παραπανω δεν θα περεξηγηθουν γιατι οι χρηστες “δεν εχουν ακουσει πανω απο 10 εθνικ σιντι” αλλα γιατι τυποι που μπαινουν και γραφουν με στυλ “ηρθα να σας δειξω το φως” επειδη απλα ακουν και 5 πραγματα εξω απο τον χωρο φαινονται γραφικοι.