[spoiler]Το ότι ο Τζέηκομπ ανασταίνει τον Λοκ φαίνεται από το ότι τα μάτια του Λοκ στην αρχή είναι θολά και μετά ξαναπαίρνουν το χρώμα τους. Εμένα πάντως στο τέλος μου φάνηκε ότι ο Τζέηκομπ ήθελε να πεθάνει. Το What about you ήταν καθαρά θέμα manipulation, σα να του έλεγε “σκότωσέ με”. Το γιατί δεν μπορούμε να το ξέρουμε, υποθέτω πως έτσι ίσως να πρέπει να γίνει για να κερδίσει η σωστή πλευρά. Άλλωστε με όλα αυτά περί αιγυπτιακών θεών παίζει πολύ το θέμα του θανάτου και της ανάστασης, κι έτσι κάτι μου λέει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Τζέηκομπ. Κι εγώ πάντως πιστεύω ότι είναι ο Ααρών. Θυμηθείτε και την ατάκα του Μπεν “τον φέρνετε σα να ναι ο Μωυσής”. Κι εκεί το βλέμμα του ΨΛοκ (από το ΨευτοΛοκ) είναι όλα τα λεφτά. Αλλά ο Μωυσής στη Βίβλο είναι ο αδερφός του Ααρών. Αν υποθέσουμε οτι ο μουσάτος και ο Τζέηκομπ είναι αδέρφια, προκύπτει αβίαστα (σχεδόν) το συμπέρασμα. Άρα; Άρα το θέμα είναι τί έχει κάνει η φακιδού με τον Ααρών και πού τον έχει αφήσει. Το μόνο που δεν κολλάει σε αυτή τη θεωρία είναι ότι δεν ξέρουμε κάποιον αδερφό, μάλλον μεγαλύτερο, του Ααρών ακόμα.
Από την άλλη μπορεί όλο αυτό να είναι ένα ακόμη παιχνιδάκι των παραγωγών.
Υ.Γ.: Μετά το τελευταίο επεισόδιο μόνο εγώ έχω την αίσθηση ότι οι δύο σκελετοί που βρήκαν στον πρώτο κύκλο (Adam & Eve) είναι ο Bernard με τη Rose? Για αυτούς εξακολουθώ να πιστέυω ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.
Για τους συμβολισμούς που έλεγα πιο πριν το ένα ξεκάθαρο είναι τα ρούχα στην αρχή. Το άλλο που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο είναι το πόδι του αγάλματος. Εμένα μου δίνει την αίσθηση ότι υπονοεί πως όσο προχωράει ο κόσμος τόσο μειώνεται η πίστη σε θεότητες. Γι αυτό και από το άγαλμα έχει μείνει μόνο ένα πόδι. Πιθανότατα βέβαια το υπόλοιπο θα χει καταστραφεί εξαιτίας κάποιου άλλου λόγου αλλά σα συμβολισμός αυτό μου ρθε στο μυαλό.
Πάντως σε διάφορα podcasts οι παραγωγοί έχουν πει σε τί είδος ερωτημάτων θα απαντήσουν. Θυμάμαι που διάβασα ότι έλεγαν πως θα δοθούν απαντήσεις για τη Λίμπι για παράδειγμα, αλλά το να απαντήσουν σε ερωτήματα τύπου “τί είναι το νησί” είναι σα να απαντάει κάποιος στο τί είναι η Δύναμη (Force) στο Star Wars. Δηλαδή ερωτήματα τέτοιου τύπου μάλλον δε θα τα απαντήσουν. Τώρα δε θυμάμαι που το χα διαβάσει, νομίζω στο 4815162342.com, αλλά την προηγούμενη βδομάδα διάβασα τόσα sites που δεν είμαι σίγουρος.
Edit: Ορίστε ένα site στο οποίο αναφέρεται επακριβώς: http://www.buddytv.com/articles/lost/more/lost-exec-lindelof-answers-piv-28477.aspx
“All of the character resolutions will be very defined. There is going to be no cut to black. The show for me and Carlton [Cuse] and J.J. [Abrams] and all the people writing it–it’s not about the Island. The Island is where it takes place. It’s about this group of people who crashed on the Island on Sept. 22, 2004 and how they influenced the history of the Island in some ways and had a very significant and pivotal role to play there. You’re going to see that role play out, and their fates will all be resolved by the end of the series–that’s the story that we’re telling. In terms of every little bit of minutiae about the Island itself…There will be questions [left unanswered] after the show [ends].”
και λίγο πιο κάτω
“I grew up on Star Wars; I’ve seen the Star Wars movies hundreds of times; I can recite them chapter and verse, and never once did anyone ever say to me or did it occur to me to say, ‘What is the Force, exactly? Can you explain that for me, better than Alec Guinness does?’ I understand, ‘When are we going to find out about Libby?’ That’s a very finite question. ‘Who is Jacob?’ OK, yes, we’ve been talking to this guy named Jacob, so those questions then should have answers, but ‘What is the Island?’ That starts to get into ‘What is the Force?’ It is a place. I can’t explain to you why it moves through space-time–it just does. You have to accept the fact that it does.”
Εdit 2: 3 γραμμές ξεκίνησα να γράψω, σεντόνι έβγαλα…[/spoiler]