M. Night Shyamalan

Λοιπον,μια και δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο ,ειπα να ανοιξω ενα thread για την παρτη του.
Δεν αποτελει τον αγαπημενο μου σκηνοθετη,αλλα οι ταινιες του εχουν μυστηριο και αγωνια και ηταν καλοφτιαγμενες,τουλαχιστον οι πιο γνωστες του.
Δεν εχω δει τα απαντα,αλλα εχω δει τις πιο γνωστες και θεωρητικα/αντικειμενικα καλυτερες του.
Ισως η ??Τhe Sixth Sense’'να θεωρειται το chef d’oeuvre του,αλλα προσωπικα τρεφω τρελη αδυναμια στο εκπληκτικο ‘‘The Village’’.

Δυστυχως τα τελευταια χρονια εχει παρει την κατιουσα…
Στο poll εβαλα και την ταινια του που δεν εχει βγει ακομη κι ας μην την εχουμε δει,διοτι το thread θα υπαρχει και στη συνεχεια…

Και συνεχιζω…

‘‘Unbreakable’’ αποτελει επισης ταινιαρα,’?Lady In Water’’ το θεωρω αδικημενο,απο κριτικους και κοινο καθως ηταν μια χαρα ταινια,ενω δεν σας κρυβω οτι τωρα καθομαι να δω το ??Signs’’ για το οποιο θα εκφερω γνωμη σε μιαμιση ωριτσα περιπου…

Περιμενω Lupin-ικη αποθεωση… για τον Ινδο!!!

το one hit wonder της 7ης τεχνης :stuck_out_tongue:

στα σοβαρα, το village και μενα ειναι το αγαπημενο μου. κατα τα αλλα νομιζω οτι δεν καταφερε να διαχειριστει την επιτυχια της 6ης αισθησης και εγκλωβιστηκε σε μια μανιερα που δεν του πετυχε παντα, κατι που σταδιακα κουρασε.

Ενταξει,δεν θα τον ελεγα και οne hit wonder καθως πιστευω οτι μεχρι και το ??[B]Lady In Τhe Water[/B]’’ καλα το πηγαινε.
Τωρα το ??[B]Τhe Happening[/B]’’ απ’οτι ξερω δεν βλεπεται μαλλον,ε?

‘’[B]Signs[/B]’’(2002) του [B]M. Night Shyamalan[/B]

Λοιπον την ειδα και αυτην την ταινια και οπως περιμενα δεν επαθα την πλακα μου,αλλα την κατατασσω στις ταινιες που βλεπονται.
Να πω την αληθεια το θεμα των εξωγηινων ειναι χιλιοειπωμενο κι εδω ο [B]M. Night Shyamalan[/B] το εξεταζει καπως διαφορετικα,χωρις action εξαρσεις,χωρις φανφαρες κι εντυπωσιασμους.Η ταινια του εχει ατμοσφαιρα και μυστηριο,αλλα δυστυχως ειναι πολυ αργη κι επιεπση και δεν κανει το ξεπεταγμα που δυνητικα σου ταζει…
Ωραια,βλεπουμε τα σπαρτα να καταστρεφονται,ωραια σκηνικα,ωραιο το μυστηρο που τα περιβαλλει ολα αυτα,αλλα που ειναι η ανατροπη και η κορυφωση?Eπισης σε ποσες ακομα ταιναιες θα δουμε αυτο το κλισε με τα παιδακια που πασχουν απο ασθμα???Εχω βαρεθει να το βλεπω αυτο το κλισε!!!
Οχι οτι αυτο το τελευταιο φταιει που η ταινια δεν απογειωνεται βεβαια,αλλα απλα κανω μια παρατηρηση.
Ξαναλεω,ωραιο θεμα,καλη ερμηνεια απο τον [B]Gibson[/B],πραγματικα καλη ατμοσφαιρα και μυστηριο που σε κανει να θες να μαθεις το θα γινει παρακατω και δυναμη στις εικονες,αλλα ο ρυθμος ειναι βασανιστικα αργος σε σημεια και η εξελιξη χωλαινει και βαλτωνει.

Τα είχαμε πει πολύ πρόσφατα σε άλλο thread για τον Ινδό. Προσωπικά μου αρέσει πολύ. Από sixth sense μέχρι και Lady in the water ότι έχει βγάλει το λατρεύω (μόνο το sighs έχει πέσει κάπως μέσα μου). Αν δεν επέμενε τόσο πολύ και στα ανατρεπτικά φινάλε (όχι ότι με χαλάνε και τόσο) θα μιλούσαμε για μεγάλο σκηνοθέτη. Θα επανέλθω κάποια στιγμή με ποστ αποθέωσης.

Μόνο Sixth Sense μου άρεσε.
Τα υπόλοιπα τα βρήκα από απαράδεκτα εως τραγικά.Ειδικά το Signs και το Lady In The Water. One hit wonder όπως τον αποκάλεσε και έτερος πιο πάνω.

“Unbreakable” και “Signs” από συμπαθητικές ως βαρετές αναλόγως διάθεσης. “The Village” είναι η μεγαλύτερη μούφα που έχω παρακολουθήσει σε σινεμά μαζί με το απερίγραπτα βλαμμένο “Blair Witch Project”.

Eξαίρεση η “Έκτη Αίσθηση”, η οποία ειδικά την πρώτη φορά που την βλέπεις κατορθώνει να είναι όσο υποβλητική πρέπει (αν και το “Οι Άλλοι” που είχε βγει την ίδια εποχή ήταν με παραπλήσιο κόνσεπτ και καλύτερη ατμόσφαιρα).

Εχει δυο μεγάλες στιγμές με Sixth Sense και Unbreakable (το πρώτο υπερκλασσικο, το δευτερο μια απο τις πιο πρωτοτυπες και ενδιαφερουσες σεναριακες ιδεες για superhero movie(!!!) που εχουμε δει) και μια πραγματικα τιμια και καλη ταινια με το The Village. Απο κει και περα οσα εχω δει κινουνται στην καλυτερη στην μετριοτητα ενω το the last airbender δεν βλεπεται.

Ψήφισα Εκτη Αισθηση αν και το σκεφτομουνα και για Unbreakable. Ισως τελικα να επρεπε να την ριξω εκει για να στηριξω μιας και λογικα θα παρει λιγετερες ψηφους.

πιο υπερτιμημενος σκηνοθετης εβα?
εκτη αισθηση :respect:
και βεβαια το σκοτεινο χωριο,η οποια ειναι τρελα αμφιλεγομενη ταινια,εμενα μου αρεσε αρκετα.

πού είναι η επιλογή ‘’ μεγαλύτερο βύζμα του Χόλυγουντ διότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ποιος και κυρίως γιατί τον χρηματοδοτεί ακόμα να γυρίζει ταινίες’’ ??

Sixth Sense και Unbreakable από μένα (για sixth sense αναλόγως διάθεσης μαρέσει, το Unbrekable πάρα πολύ κυρίως λόγω θέματος), οι υπόλοιπες είναι τραγικές μια προς μια… δεν θα ξεχάσω εκείνη τη φορά που χάσαμε την προβολή του Village γτ μπερδέψαμε τις ώρες και αναθεμάτιζα… που να’ξερα ότι γλύτωσα τότε τα λεφτά μου, από μια εκ των χειρότερων ταινιών που έχω δεί μέχρι σήμερα… το Lady in wAter το κοντράρει στα ίσα…

ο ορισμός του one hit wonder…

το σκεφτόμουν καιρό ν’ άνοιγα τέτοιο θρεντ με τη μορφάρα ΣΙΑΜΑΛΑΝ, αλλά…
[I]
Αφενός πολλοί εδώ υπήρξαν ανελέητα επικριτικοί με τις ταινίες του -σε σημείο να τσακώνομαι μαζί τους- και αφετέρου…φοβόμουν πως το θρεντ θα πήγαινε…@#$%&*![/I]

Τέσπα: ΟΛΕΣ οι ταινίες του μ’αρέσουν, με ποιο αδύναμη το [B]Signs[/B], πιο εικαστικά συναρπαστική το [B]Village[/B] και πιο πρωτότυπη το [B]The Sixth Sense[/B]. Πιο λυρική~ ελεγειακή το [B]Lady In Water [/B]ίσως (να κονταροχτυπιέται με το [B]The Happening[/B]). Aλλά συναισθηματικά είμαι δεμένος με το [COLOR=“Teal”]Lady[/COLOR]…([I]ίσως λόγω της “νεραϊδας” :Ρ :smiley: ?? και κάποιων καταστάσεων που περνά ο πρωταγωγιστής, πολύ…οικείες[/I])

[B]Στηρίζουμε[/B]. Αναμένω επόμενες δουλειές του… :slight_smile:

Εγώ επιμένω πως η ατμόσφαιρα που χτίζει σε ταινίες όπως το village και lady in the water δύσκολα την βρίσκεις στα θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών. Αναφέρομαι σε αυτές μιας και είναι οι ταινίες που έχουν δεχτεί την μεγαλύτερη κριτική από τις υπόλοιπες. Όπως επίσης δύσκολα βρίσκεις ερμηνείες τόσο καλές σε θρίλερ. Ζωντανοί χαρακτήρες, πολύ καλές ερμηνείες, επιβλητική ατμόσφαιρα και στα 2.

Το ότι πάντως αποθεώνεται το sixth sense και το unbreakable ενώ την ίδια στιγμή θάβονται τα επόμενα σε τέτοιο βαθμό, συνεχίζει να μου φαίνεται παράξενο. Οι ταινίες του Shyamalan μιλάνε την ίδια κινηματογραφική γλώσσα, τουλάχιστον σκηνοθετικά. Εγώ πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να το καταλάβω αυτό. Anyway…

Στο happening είναι η μοναδική φορά που το σενάριο του ήταν υπερβολικά πρόχειρο. Στις υπόλοιπες ταινίες του μπορείς να τον κατηγορήσεις πως επέμεινε σε μια πετυχημένη φόρμουλα, αλλά εδώ για μένα πάντα, η φόρμουλα τον πρόδωσε. Σκηνοθετικά συνεχίζει στα ίδια επίπεδα, στην ίδια γλώσσα που λατρεύτηκε στο sixth sense. Το last airbender δεν το έχω δει πάντως.

Lupin,πραγματικα δεν θα μπορουσα να διαφωνησω περισσοτερο μαζι σου.
Ξαναλεω οτι πιστευω πως μεχρι το ‘’[B]Lady In The Water[/B]’’ ηταν μια χαρα.
Απο εκει κ μετα δεν εχω δει καποια αλλη ταινια του.Αν καποιος εχει αποψη ας την πει.
Το ‘’[B]Τhe Village[/B]’’ ειναι για μενα η αγαπημενη μου απο αυτον και την θεωρω ταινιαρα!!!

Ε,οχι και μαλακια το ??[B]Τhe Village[/B]’’ ρε συ Lupin.
Μιλαμε ο τυπος δημιουργει καλλιτεχνικη ατμοσφαιρα στην ταινια!!!

τι σημαίνει ‘‘καλλιτεχνική ατμόσφαιρα’’ ?

Να περάσει μια βόλτα από το Ορφανοτροφείο παρακαλώ :!:

Η ατμόσφαιρα και στο θρίλερ πρέπει να υπηρετεί το σενάριο, και το σενάριο με την σειρά του πρέπει κάπου να οδηγεί. Είτε σε ένα τέλος ασαφές μεν, αλλά που να προκαλεί το μυαλό να γυρίσει πίσω στην ταινία και να ανασυνθέσει σκηνές, γεγονότα, διαλόγους είτε σε ένα τέλος σαφές μεν αλλά που θα προκαλέσει στιγμίαιο σοκ στον θεατή, θα τον κάνει να αιθανεί προσωρινά άβολα.

Ε, το Σκοτεινό Χωριό έχει μια αποκάλυψη-μπαρούφα στο τέλος του, με δήθεν κοινωνικό σχόλιο και αίφνης η όποια ατμόσφαιρα πάει περίπατο, είναι σαν μην έγινε. Τελειώνει η ταινία και λέει κάποιος “α, οκ, μάλιστα, ναι, ναι, “τρομερή” σκέψη…”.

Ακόμα και το μέτριο “Paranormal Activity” περισσότερο ενδιαφέρον είχε για θρίλερ.

Προς Lupin:Mε τον ορο αυτο εννοω οτι η ατμοσφαιρα που δημιουργει ο Shyamalan ειναι πραγματικα μεγαλης καλλιτεχνικης ποιοτητας και θαυμαστης καλλιτεχνικης αξιας.

Προς ChrisP:Μαλλον ,εικαζω,επεσες κι εσυ εκεινη την εποχη ¨¨θυμᨨ της διαφημιστικης προπαγανδας των κριτικων και των promoters που διαφημιζαν την ταινια ως horror film και πολυ την εθαβαν τοτε επειδη δεν ειδαν τα ξεντεριασματα που περιμεναν.Το ‘’[B]Τhe Village[/B]’’ και για μενα ειναι πραγματικα φοβερη ταινια και με φοβερη ατμοσφαιρα και οντως ειναι καλο το ‘’[B]El Orfanato[/B]’’ ,αλλα επιπεδα ‘’[B]The Village[/B]’’ δεν αγγιζει με τιποτα.Προσωπικη αποψη εκφραζω φυσικα.

αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς λέγοντας ‘καλλιτεχνική ποιότητα’ και ‘καλλιτεχνική αξία’ για την ‘ατμόσφαιρα’ του Village…

Ενταξει Lupin,ok.
Kι εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι πας τοσο κοντρα…

Τι δεν καταλαβαινεις δλδ?
Μιλαμε για τεχνη και δεν μπορεις να καταλαβεις πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιειται ο ορος ‘‘καλλιτεχνικη αξια’’?
Δεν μιλαμε για σουβλακια…

Το “The Sixth Sense” είναι μεγάλη ταινιάρα και πρέπει να το ξαναδώ, από το δημοτικό έχω να το δω, με τον Γουίλυς σε μεγάλο ρόλο - έκπληξη!
Στηρίζω και “Unbreakable” και “Village” πολύ.

Από κει και πέρα “Happening” η χειρότερη ταινία εβερ και το “Signs” μέτριο.

Sixth Sense είναι η προφανής επιλογή, αλλά θεωρώ ότι η ατμόσφαιρα που έβγαλε με το Signs δεν υπάρχει, γιατί πήρε ένα ‘τίποτα’ και το έκανε γαμάτο. Ενώ το Sixth Sense οκεη, συνέβαλλε αλλά είχε πρώτης ποιότητας υλικό εξαρχής. Γι’ αυτό ψήφισα Signs λοιπόν.

The Village και Lady In The Water χρυσές μετριότητες.

Επίσης: