Καλημέρα κι από μένα. Γράφτηκα στο forum μόλις τώρα για να πω τη γνώμη μου για το festival! Οπότε… καλώς σας βρήκα.
Το σημαντικό είναι το εξής. ΟΛΑ τα συγκροτήματα είχαν ΑΠΑΙΣΙΟ (στην καλύτερη) ήχο. Είχα ακούσει από φίλους και είχα διαβάσει για τους TOOL που είχαν παίξει και δεν τους είχε βοηθήσει ο χώρος αλλά έλεγα, εντάξει, πόσο χάλια να’ναι. Κι όμως, αυτό το κονσερβοκούτι (το γήπεδο) ενισχύει τόσο πολύ μπάσες συχνότητες και με την αντήχηση που έχει (λόγω του προφανέστατα καθόλου διαμορφωμένου χώρου)πραγματικά δεν καταλαβαίνεις τι ακούς. Επίσης, συγκροτήματα όπως οι Nevermore, Sodom, Annihilator είχαν τσίτα τα “γκάζια”,κάτι το οποίο ναι μεν το ζητάς σε μια συναυλία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε πιο άσχημο το ακουστικό αποτέλεσμα.
Θετικό είναι ότι ο χώρος είχε το καλύτερο πάρκινγκ που έχω χρησιμοποιήσει σε τέτοιου ειδους διοργάνωση, όπως επίσης πολύ καλή ιδέα και αυτή με τα δυο stages. Δυστυχώς όμως…
Όταν έφτασα έπαιζαν οι Sodom. Είχαν αργήσει λίγο σε σχέση μ’αυτά που έλεγε το πρόγραμμα. Και οι Tristania έπαιξαν σχετικά στην ώρα τους.
Οι Annihilator άργησαν 1 ολόκληρη ώρα. (Έπαιξαν κάμποση ώρα μετά αφού είχαν ολοκληρώσει το souncheck οι Edguy)
Δεν κατηγορώ το συγκρότημα γιατί προφανώς φταίνε οι διοργανωτές. Σε ένα φεστιβάλ που αποτελείται από 12 (νομίζω) εμφανίσεις συγκροτημάτων, δεν μπορείς να ξεφύγεις από το πρόγραμμα όμως. Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα να αργήσυουν πάρα πολύ οι υπόλοιποι. Το κρίμα και άδικο είναι ότι οι Nevermore και οι Nightwish παίξανε μια ώρα. Συγκεκριμένα οι Nightwish άρχισαν 1 και 2:08 υποκλίνονταν στο κοινό…
Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ακούω σχεδόν όλα τα ειδη μέταλ.Τώρα έχουμε κι λέμε.
Sodom: Μ’αρέσει το thrash γενικότερα, αλλά στους κυρίους δεν έχω εντρυφήσει. Αυτό που μπορώ να πω, γιατί τους πρόλαβα στο τέλος, είναι ότι ο ήχος ήταν μια αηδία για το αυτί. Ένα μπάχαλο. (Εκείνη την ώρα νόμιζα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα…)
Tristania: Παρ’ότι ακούω τέτοιο είδος αρκετά, τους συγκεκριμένους (χωρίς να έχω ακούσει πολύ) τους βαριέμαι. Αυτή μου η γνώμη δεν άλλαξε με την παρουσία τους στο MMD. Χάλια ήχο και αυτοί.
Annihilator: Επαγγελματίες. Χάλια και πάλι ο ήχος, αν και βελτιωμένος σε σχέση με αυτό που άκουγα πιο πριν. Μπαίνουν με το King Of The Kill (απ’τα πιο πορωτικά κομμάτια) και βλέπω ένα κοινό να κοιμάται. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνανε πολλά παιχνίδια με το κοινό. Βασικά κανένα. Ο Jeff ούτε που αξιώθηκε να μιλήσει. Κι εκεί που εγώ τους έβλεπα ευχάριστα (γιατί παίξανε κομματάρες) αλλά είχα ξενερώσει με τις αντιδράσεις του κοινού (άντε κάπως ανέβηκαν Never, Neverland) μας πετάει το Μπάμπη τον Κατσιώνη. “You all know Bob from Firewind”! Όπα, λέω: τον Loomis περίμενα να έρθει σαν guest (στο Clown Parade), ο Bob ήρθε. Ξαφνικά το κοινό με το που βλέπει το Bob εκστασιάζεται!! Τι έγινε, λέω; Δεν ξύπνησαν με Annihilator και ξύπνησαν με το Bob; Δεν θέλω να πω κάτι κακό. Respect στους Annihilator για αυτήν την κίνηση, όπως και respect στον Bob που έπαιξε με τους Annihilator. Απλά μου έκανε εντύπωση. Γενικά θα έλεγα ότι ήταν αξιοπρεπείς. Εννοείται θα ήθελα καλύτερο ήχο και θα ήθελα να μπορούσαν να ξυπνήσουν λίγο πιο γρήγορα το κοινό, αλλά έμεινα ευχαριστημένος.
Edguy: Ή αλλιώς Edgay, ή Trendguy (σήμερα τα άκουσα και τα δυο). Μ’άρεσε η φωνή του Tobias ανέκαθεν. Για τους Edguy ποτέ δεν τρελαινόμουν. Μ’αρέσουν 2-3 κομμάτια τους πάρα πολύ αλλά μέχρι εκεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι με κέρδισαν. Γιατί; Γιατί με τα αλλεπάλληλα “καραγκιοζιλίκια” (με την καλή έννοια) του Sammet ,ξύπνησε το νυσταλέο κοινό. Άκουγες τρελή ανταπόκριση από το κοινό όταν το ζητούσε ο frontman. Γενικά σε προδιαθέτει λίγο και το στυλ τους. Η αλήθεια είναι ότι έφαγε πολλή ώρα μιλώντας και έπαιξαν λιγότερα τραγούδια απ’ότι θα περίμενε κανείς (για την ώρα που έπαιξαν), αλλά θεωρώ ότι άξιζε γιατί ξύπνησε το κοινό.
Ο ήχος πάλι χάλια και δυστυχώς οι δικασιές,που έχουν μπόλικες, καλυπταν τα υπόλοιπα. Η φωνή ιδιαίτερα χαμηλά. Αισχρό κατά τη γνώμη μου, καθώς αυτό είναι το ατού τους κι έπρεπε να βγει πιο μπροστά.Έπαιξαν και το 1/3 του “The Trooper” για να ξυπνήσουν το κοινό!
Nevermore: Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Επιτέλους θα τους δω Live! Σκατοήχος… Έλεος. Ευτυχώς που έπαιζαν και κουαρτέτο (έλειπε η μια κιθάρα… ευτυχώς όχι o Loomis) γιατί αν υπήρχε και δεύτερη κιθάρα νομίζω, δε θα μπορούσα να διακρίνω τίποτα. Ξενερώνω ρε γμτ γιατί εκεί που έλεγα “Ποπο ΄τωρα θα πέσει η riffάρα”, προσπαθούσα μετά βίας να διακρίνω τι ακούω. Γενικά φοβερό συγκρότημα. Κάποια ψιλοπροβλήματα με το mic του Dane και το ότι δεν ακουγόταν το μπάσο, αλλά παίξανε κι αυτοί κομματάρες. Οι ανθρωποι έχουν στυλ…
Μήπως μπορεί να πει κάποιος ποιο έπαιξαν πρώτο κομμάτι γιατί το έχασα; Μη μου πείτε Engines Of Hate γιατί νομίζω θα αυτοκτονήσω…(Εϊχα πάει καντίνα έξω, καθώς είχε τελειώσει η μάσα μέσα.)
και φτάνουμε:
Nightwish: Η αγωνία τεράστια (για τη νέα τραγουδιάρα), ο δίσκος υπέροχος, η ώρα περασμένη, το κοινό κουρασμένο, αλλά ταυτόχρονα διψασμένο για την παρέα του Tuomas.
Ακούω τους Nightwish από τότε που κυκλοφόρησε το Century Child. Τους έχω δει και τις άλλες δυο φορές που έχουν έρθει (ο ήχος στο Λυκαβηττό ήταν απίστευτος). Αυτή η εμφάνιση ήταν χαλαρα η χειρότερη. Τους ευχαριστήθηκα και πάλι αλλα… Ο ήχος εννοείται δεν ξεφυγε απο τα στάνταρ της βραδιάς αν κι θα έλεγα ότι ήταν το συγκρότημα με τον καλύτερο ήχο από τους υπόλοιπους.
Λυπήθηκα όταν έφυγε η Tarja, αλλά χάρηκα όταν πήραν την Annette γιατί είναι διαφορετική. Και υποστήριζα… Απέναντι σε όλους αυτούς που λένε ότι είναι σαν στρουμφάκι.
Ακούγεται η εισαγωγή. Μπαίνει ένα σύνθι. Ωχ, λέω το ΒΒ Beauty. Σiγά, λέω όμως ακούγεται.
Οι Nightwish (σ’αυτήν την εμφάνιση) έκαναν το πιο ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ μπάσιμο συγκροτήματος που έχω δει σε συναυλία ever.
Το Βye bye (που ειναι και υπερερεθιστικό κομμάτι) το είπαν μάλλον την ώρα που τους έιχε πιάσει νύστα. Δεν ξέρω τι να πω. Βέβαια,μετά ανέβηκαν. Αλλά μου φανηκε ότι ήταν αντε να τελειώνουμε για να φύγουμε. Με το Poet&Pend έκαναν μια νέα εισαγωγή, πιο πετυχημένη αυτή τη φορα. Γενικά καθ’όλη τη διάρκεια φάνηκε ότι ο κόσμος είχε έρθει για να δει Nightwish. Επίσης πολύ όμορφη η ανταπόκριση του κόσμου στο Last Of The Wilds, όμορφο show στο Islander και γενικά ο Marco είναι τυπάκλα…
Τραγουδίστρια: Συνεχίζω να την υποστηρίζω ,παρά την εμφάνιση της σήμερα. Ειδικά στα πρώτα κομμάτια θα έλεγα ότι την σαμποτάρουν την κοπέλα. Δεν ακουγόταν καθόλου. Όπως επίσης και το πλαγιαστό σύνθι του tuomas (τι σκατά κάνουν τόσοι ηχολήπτες, δεν μπορώ να καταλάβω). Μετά κάπως ανέβηκε, ώσπου τη θαύμασα στο Amaranth. Και θα γίνω και βλάσφημος, λέγοντας ότι την προτιμώ από την Tarja στο Nemo (συγκεκριμένα). Ένα πάντως είναι σίγουρο. Δεν έχει δυναμικές. (είτε της είχαν βάλει κανένα βαρύ κομπρέσορα). Οι κραυγές της είχαν την ίδια ένταση με την ομιλία της. Ξενέρωσα η αλήθεια είναι… Επίσης η Tarja σαν παρουσία ήταν πολύ πιο επιβλητική. Ελπίζω να αποκτησει την εμπειρία που της χρειαζεται πάντως γρηγορα γιατι δεν τη βλεπω καλα… Τώρα που την ειδα και Live ψιλοολοκληρώθηκε η άποψή μου. Έχουμε ακόμα όμως…
Γενικά επαγγελματίες και αυτοί. Μας είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για encore άρα συνεχίζουμε. Το κακό είναι ότι έπαιξαν ελάχιστα. Κρίμα.
Γενικά ωραία ήταν, αλλά είναι κρίμα όταν σκέφτεσαι ότι θα μπορούσε να έιναι κάτι πολύ παραπάνω. Αναμένουμε Rockwave…
υγ. Η αλήθεια έιναι ότι αμα ξαναγίνει στο γήπεδο ξιφασκίας συναυλία που με ενδιαφέρει, δε νομίζω να ξαναπάω. Ήταν ΤΟΣΟ ΑΙΣΧΡΟΣ ο ήχος…
EDIT: AA!! Παραλίγο να το ξεχάσω. Οι Nightwish έπαιξαν το Sacrament Of Wilderness!!