March Metal Day 2008

Και εγω μια χαρα περασα :slight_smile:

Παίδες χαιρετώ…
Εγώ κατέβηκα από Θεσσαλονίκη βασικά για να δω Edguy (ναι, το ξέρω, ίσως να με πάρετε για τρελλό…) αλλά και γενικά για την όλη φάση.
Ομολογώ λοιπόν ότι πέρασα αρκετά καλά. Εντάξει προβλήματα υπήρχαν, δεν κρυβόμαστε, αλλά γενικά ήταν καλά. Αυτός άλλωστε δεν είναι κι ένας από τους σκοπούς των συναυλιών, να περνάμε καλά δηλαδή?
Η όλη προσπάθεια είναι θετική. Ισως να μην αρκεί, αλλά για μένα είναι θετική. Υπήρχαν πολλές μπάντες από διάφορα είδη ενώ και το κοινό είχε αρκετά μεγάλο ηλικιακά έυρος… Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και είναι πολλά, οπότε όσο ζούμε ελπίζουμε…

Επίσης -πολλοί μπορεί να κράξετε- αλλά πιστέυω ότι η μεγαλύτερη προσέλευση έγινε για τους Nightwish. Μπορεί να είμαι λάθος, αλλά εγώ έτσι έκρινα… Κι επίσης προσωπικά χάρηκα που είδα μαμάδες και μπαμπάδες να φέρνουν ή εστω να συνοδεύουν τα παιδία τους σε φεστιβάλ μέταλ μουσικής…

We don’t wanna be like you, don’t you get that king of fools???

Ακριβως. Ιδιως οταν εχεις δωσει 60 ευρω. Γι αυτο και για να περασεις καλα σε μια συναυλια θες καλο ηχο, να καταλαβαινεις αυτα που ακους. Αν εσυ και 1000 αλλοι περνατε καλα με τα λιγα, δεν σημαινει οτι καποιοι απαγορευεται να απαιτουν το απολυτο με βαση τα χρηματα που εδωσαν.

Το σχολιο μου ειναι γενικο και οχι για τη συγκεκριμενη συναυλια. Απλα διαβασα παρα πολλα ποστ που παραπονιουνταν για τον ηχο, ειχα την εμπειρια του χωρου απο τους Tool και απ’ οτι καταλαβαινω μαλλον τα πραγματα δεν βελτιωθηκαν καθολου…

Ρε παιδιά, ηρεμήστε πια με τους Edguy. Βρήκαμε μια ξένη λέξη που μοιάζει με μια άλλη και τη λέμε. Δεν φτάνει που όλοι είχαμε κοιμηθεί με την σκατά οργάνωση και τον χάλια ήχο και ο Tobias μας ξεσήκωσε με τη ζωντάνια του, τον αποκαλείτε και καραγκιόζη? Μάθεε τι θέλετε πια. Και μην συγκρίνετε τους φρόντμαν, γιατί ο καθένας έχει το δικό του στύλ. Αν είναι να αντιγράφει ο ένας τον άλλο χαθήκαμε. Και αφήστε τις κριτικές των δίσκων. Ξαφνικά πήγαμε σε μια συναυλία που δεν μας αρέσει κάποια μπάντα επειδή τους θεωρούμε φλώρους που παίζουν heavy-power και αρχίζουμε να τους βρίζουμε. Και να σκεφτείς ότι η σκηνική παρουσία τους μου άρεσε περισσότερο απ’όλες στο MMD, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με αυτή του 2004, που έπαιξαν 2+ ώρες. Αυτά γίνονται όταν πληρώνεις εισητήριο και την ίδια μέρα έχεις πολλά διαφορετικά είδη metal να ακούσεις και μερικοί δεν σέβονται αυτά που δεν ακούνε. Και να σκεφτείς ότι εγώ ακούω και thrash και heavy και power. Αλλά για αυτά που δεν ακούω π.χ. Black δεν κάθομαι να κατακρίνω τις μπάντες εδώ. Anyway… Hail το Manowar.

Είπα κι εγώ τα δικά μου αλλά μετά είδα αυτά που είχεγράψει ο φίλος μου εδώ. Μαζί σου… πες τα…

συμφωνω με τους απο πανω…προσωπικα δεν λεω… απ’οσες συναυλιες εχω παει αυτη ειχε τον χειροτερο ηχο αλλα μονο σε nightwish,edguy,tristania…nevermore κ annihilator ειχαν φοβερο ηχο,μαλλον μου φανηκε επειδη ημουν πιο μακρια απο την σκηνη…οι nightwish,sodom,nevermore με κουρασαν…προσωπικα annihilator & edguy ηταν οι καλυτερες εμφανισεις του φεστιβαλ.ειδικα edguy, αν και απογοητευτικα απο το setlist που παιξαν, σε 3 φιλες και αλλους 2 στην παρεα μου που ακουσαν πρωτη φορα, ξετρελαθηκαν…κριμα που δεν ακουγονταν οι κραυγες του tobias…ασε που μας εκλεισε την φωνη με τις μαλακιες του με το κοινο…

Καλά, με πολλά από αυτά που διάβασα με έχει πιάσει μεγάλη κατάθλιψη ρε παιδιά… Αναφέρομαι στην ακατάσχετη γκρίνια και μεμψιμοιρία που πιάνει μερικούς μερικούς, οι οποίοι για να το παίξουν ίσως έξυπνοι και (δήθεν) απαιτητικοί μεταλάδες τα ισοπεδώνουν όλα και το μόνο που δείχνουν είναι ότι δε γουστάρουν πια τη φάση του λάιβ… Κι εγώ πείνασα στις 6 και δεν είχε να φάω, κι εγώ περίμενα σα μαλάκας στην ουρά για κατούρημα, αλλά αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τη λαχτάρα να περάσω 12 ώρες σε ένα χώρο με την αγαπημένη μου μουσική και με ανθρώπους που έχουν τα ίδια μυαλά. Και δεν κλαιγόμουνα σα βλαμμένη γκόμενα επειδή δεν έβρισκα καρέκλα να κάτσω. Έκατσα χάμω.

Είπαμε, ο ήχος είχε κάνα δυο προβλήματα εδώ κι εκεί, πολλά διορθώθηκαν και στην πορεία. Σε τελική ανάλυση είναι ένα λάιβ και ποτέ δε θάναι τέλειος ο ήχος. Αλλά ποιο ήταν το πρόβλημα στους Sodom, στους Annihilator, στους Nevermore; Ο ήχος ήταν από πολύ καλός έως ξυράφι, ανάλογα με το πού στεκόσουν… και σε σχέση με το περσινό φεστιβάλ ο ήχος ήταν έτη φωτός μπροστά σε ποιότητα. Προβλήματα υπήρχαν στην άλλη σκηνή, αλλά όταν κρίνουμε το φεστιβάλ και το χώρο δε μας ενδιαφέρει το ένα μικρόφωνο ή οι δυό γκάφες του ηχολήπτη… Σημασία έχει ότι σε γενικές γραμμές ο ήχος ήταν καθαρός, καμιά σχέση με την περσινή θολούρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πραγματικά καλός.

Το γεγονός όμως ότι κάποιοι βγαίνουν και κλαίνε τα 60 ευρώ τους δείχνει κάτι άλλο, και δεν έχει να κάνει με τη διοργάνωση. Είναι η νέα νοοτροπία του μεταλά του καναπέ, που έχει επενδύσει σε γαμάτο ηχοσύστημα σπιτάκι του, κατεβάζει αβέρτα από το ίντερνετ τα νέα άλμπουμ με τις άψογες παραγωγές, και αναρωτιέται όταν πάει στο λάιβ γιατί τα τραγούδια δεν ακούγονται όπως στο στέρεο σαράουντ στο σπιτάκι του… Δύο ειδών άνθρωποι αντιδρούν έτσι. Όσοι έχουν γεράσει κι όσοι έχουν, κατά βάθος, φλωρέψει και δεν το ξέρουν. Και για να μην τους την πει κανείς περνάνε στο άλλο αηδιαστικό άκρο ενός μούφα-ψευτοελιτισμού, σύμφωνα με τον οποίο μόνο στο Βάκεν μπορείς να ακούς πραγματικό λάιβ, ενώ στην Ελλαδίτσα μας όλα είναι σκατά και έχουν βαλθεί να μας κοροϊδέψουν και να μας κλέψουν…

Και την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι πουλάνε ελιτισμό και δήθεν κριτική, οι άλλοι μεταλάδες (όσοι έχουν απομείνει), ανάβουν βεγγαλικά στους Σόντομ, παθιάζονται στους Αναϊλέιτορ, πάιζουν τα παιχνίδια του Σάμμετ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΒΑΛΕ, πίνουν τις μπύρες τους και γενικά φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή και τη μουσική. Και για να μην αισθάνεται κόμπλεξ ο μεταλάς του καναπέ, βαφτίζει όσους κάνουν κέφι με τα αγαπημένα τους συγκροτήματα “14χρονα κοριτσάκια”, χωρίς να θυμάται ότι κάποτε και ο ίδιος ήταν δεκατεσσάρων και παθιαζόταν με τα γκρουπ της εποχής, ότι άκουγε μέταλ στο ράδιο και σε επανεγγράψιμες κασέτες κι έλιωνε, και ούτε ήξερε κατά πού έπεφτε το Βάκεν…

Με τέτοιες νοοτροπίες χάθηκε το περίφημο ελληνικό μέταλ κοινό.

Θερμά παρακαλώ όσους πιστεύουν ότι σπατάλησαν 50-60 ευρώ ή ότι συμμετείχαν σε κάποιο φιάσκο ή τσίρκο προχτές, ας κάτσουν την επομένη φορά σπιτάκι τους, ας καλιμπράρουν τον ήχο στο χόουμ θίατερ κι ας ακούνε μπλάκ και θρας μέταλ σε μια αισθητική νιρβάνα που μόνο ένα καλό φρέντο μπορεί να προσφέρει. Το μέταλ δεν είναι (πια;) για σας…

Eτσι, γιατι πανω απ’ ολα το μεταλ ειναι οπαδιλικι και μαγκια και οχι μουσικη…

Πουθενά δεν είπα τίποτα για οπαδιλίκι ούτε για μαγκιά. Μίλησα μόνο για ανθρώπους που γουστάρουν και κάνουν χαβαλέ, γιατί τους αρέσει αυτή η μουσική. Κι ας μην ξεχνάμε φίλε Κρις, ότι μουσική βασικά γίνεται όταν μαζεύονται μερικοί τύποι και πιάνουν μουσικά όργανα… Όχι όταν βάζω το σιντί μου στη σιντιέρα και ακούω καθιστός στο αποστειρωμένο περιβάλλον μου… Οι ηχογραφήσεις είναι δευτερογενείς στη μουσική, και δε θα είχαν υπάρξει ποτέ στην ιστορία της μουσικής αν δε γουστάρανε κάποιοι άνθρωποι να ακούνε μουσικούς να παίζουν λάιβ. Βασικά, και εφόσον εσύ δεν πήγες καν στο φεστιβάλ, θα μου αρκούσε απλώς να κρατήσεις μια επιφύλαξη σχετικά με το αν η όλη φάση ήταν ένα σκέτο φιάσκο, και να μην πιστεύεις με τόση ευκολία όσους έχουν βαλθεί να αναγορεύσουν τους εαυτούς τους σε τιμητές των πάντων και να σου υποδείξουν με θράσος και ύφος τι είναι καλό και τι όχι, ακόμα κι αν εσύ ήσουν εκεί και άκουγες μια χαρά ήχο και 10 ώρες μέταλ με κορυφαία ονόματα για 50 ευρώ.

Απιστευτο ποστ Hoegaarden!!!Μαζι σου…

Φιλε Hoegaarden, πρεπει να ξερεις οτι ουδεποτε ημουν υπερ των “κρυσταλλινων” παραγωγων. Ισα ισα, εγω δεν ειχα καν προβλημα με την παραγωγη του St Anger. :lol:

Επισης ζητω συγγνωμη γιατι μαλλον το ποστ μου φανηκε ειρωνικο. Απλα εχω βαρεθει λιγο φρασεις τυπου “παει το παλιο μεταλ κοινο”. Επειδη στα 80’ς υπηρχε μια σχετικη ελλειψη απο συναυλιες, λογικο ειναι ο κοσμος να μην εδινε βαση τοσο στον ηχο και τα υπολοιπα. Και προφανως δεν ηξερε ουτε τα Βακεν, ουτε τα Γκρασποπ ουτε τιποτα. Αλλα το γεγονος οτι τωρα τα ξερει, μονο θετικο ειναι ωστε να πιεσει τα πραγματα να γινουν καλυτερα.

Οσον αφορα στο συγκεκριμενο φεστιβαλ εγραψα εμφανως νομιζω οτι το σχολιο μου ηταν γενικο αφου ΔΕΝ ΠΗΓΑ, αρα δικη μου γνωμη δεν εχω. Το μονο που ειπα ειναι οτι ειδα αρκετο κοσμο να εχει παραπονα απο τον ηχο (αυτο ειναι σημαντικο, τα φαγητα, ποτα, οι ορθοστασιες δεν πειραζουν κανεναν) και θεωρω οτι σε μια συναυλια ο ηχος πρεπει να ειναι τουλαχιστον αξιοπρεπης γιατι οπως και να το κανουμε τα 60 ευρω δεν πεφτουν απο τον ουρανο (τουλαχιστον οχι για ολους μας -εγω αν ερχομουν στο Μαρτς Μεταλ, θα σημαινε οτι θα ειχα 20 ευρω για τον υπολοιπο μηνα).

Αναμεσα στο ενα ακρο (“ολα ειναι σκατα στην ελλαδα, ολες οι συναυλιες ειναι χαλια”) και στο αλλο (“ας εχει οσο αθλιο ηχο θελει, το σημαντικο ειναι να αναψουμε καπνογονα και να κανουμε mosh pit”) υπαρχει και η μεση λυση. Δεν ειναι κακο να απαιτουμε αυτα που μας αξιζουν. Και αυτο που μας αξιζει σε καθε συναυλια ειναι μια ψυχωμενη αποδοση απο τη μπαντα και μια αξιοπρεπης διοργανωση…

Αδυνατώ να διαβάσω όλα τα προηγούμενα…

Μάκη σε έψαχνα μέσω του Δημήτρη, αλλά και αυτός είχε χάσει τα ίχνη σου…
Next time for sure.

Angmar no prob.

Cozy ήξερα τι να περιμένω προηχογραφημένο από το Poet και όμως η απόδοση της Ανετ αλλά και των υπολοίπων μου αρεσε όπως και το όλο σκηνικό με αποκορύφωμα το “κόψιμο του λαιμού” του Tuomas.

Γενικά, η όλη ατμόσφαιρα στο φεστριβάλ ήταν καλή. Εγώ με καλή παρέα πέρασα μια χαρά συνολικά.
Όσοι κράζετε τον Tobbias…οκ…nothing new, ξέρουμε που ζούμε.

Πολυ σωστη κουβέντα.Αν το εισητήριο έκανε 50 ευρώ απο την αρχή και δεν υπήρχε πρόβλημα με τις καθυστερήσεις θα ήταν άψογα αλλα να μην τα θέλουμε όλα δικά μας…Φταίνει οι διοργανωτές αλλα όχι τόσο.Και εγώ ασπάστηκα οταν κόψανε τους Nevermore…και ο ίδιος ο Warrel ασπάστηκε…Πάντως στην Ελλάδα καλά κάνει και προσπαθεί η MMD διοτι είναι η μόνη που οργανώνει φεστιβαλ με την πραγματική σημασία του όρου.Μπορει του χρόνου να είναι καλύτερη οργάνωση.Ασχετως αν γράφουμε στα φόρουμς οτι όλα ήταν σκατα κτλ πιστεύω οτι στην πραγματικότητα πολλοί περάσανε μια χαρά.Και σίγουρα θα περνουσαμε καλύτερα αν δεν υπήρχαν αυτα τα προβλήματα…αλλα…

BTW κάτι διαβασα για τους Nevermore και οτι οι προσθήκες των 7χορδων είναι δειγμα hardcore η οτι αλλο ειπώθηκε…Εγω θα πω οτι είναι θέμα πως γράφει ο άλλος μουσική και στο οτι η φωνη του Warrel βάρυνε με τον καιρό…Ναι και η φωνη ένα πεντάγραμμο είναι στην ίδια κλιμακα με τα υπόλοιπα όργανα…Σίγουρα ειναι κάτι στο οποίο πειραματίζεσαι αλλά ΜΕΓΑΛΟ ρόλο έπαιξε η εμπνευση του Loomis που μπορει να σου γράφει τα απιστευτα χρησιμοποιώντας όλες τις χορδές.Αν ήταν απο hardcore επιρροές θα χρησιμοποιούσε βαρύτονη 6χορδη.Επισης τα riffs των Nevermore ειναι ασύλληπτα τεχνικά και περιέχουν μέχρι και sweeps(ναι στα riffs!).Να μην μιλήσω για το lead μέρος…

ποιος?ποίον?πότε?

Απο το official forum των Nevermore o Warrel είπε:

" No one was more angry than I was when I was told to cut the set… I really don’t know the reason for it but as so many have said this is very common for festivals, all I know is that I give big metal horns for the fans at this show, I had such a great time and a big smile was on my face like never before, sure there were problems, but it’s fucking metal and shit happens, thanks you Athens !"

ναι, αλλά ποιόν ασπάστηκε?

μαλλον θα του’πανε να κοψει επειδη ηταν ηδη 12+ οταν τελειωσαν και το festival υποτιθετε θα τελειωνε κατα τις 12 και οι Nightwish δεν ειχαν βγει ακομα…μακαρι βεβαια να παιζαν μεχρι τις 2 και να μην βγαιναν καθολου οι αλλοι :roll:

Outshined κούλαρε εντάξει, μην το παίρνεις τόσο πατριωτικά.

εγώ κουλ είμαι.
χιούμορ ήταν βρε!

Α, ωραία τότε.