Mastodon

Ο συντάκτης της κριτικής θα μπορούσε αντί να πετάει αφορισμούς (συμφωνώ - προς το παρόν με αρκετoύς, ή διαφωνώ - με κάποιους), να τους αναλύσει και να μην κόψει την κριτική απότομα. Οπότε ναι, αν θες να μιλήσουμε στη βάση του ως άρθρο, ούτε εγώ το θεωρώ καλογραμμένο (και όχι επειδή είμαι όσα λες πως είμαι :stuck_out_tongue: ), ίσως μέχρι και βεβιασμένο. Απλά προτίμησα, με όσες ακροάσεις έχω κάνει έως τώρα, να μείνω σε ζητήματα που έθιξε και όχι στις ατάκες.

Πάνω σε αυτή τη βάση σχολίασα ε, δηλαδή δεν την θεωρώ άτοπη, πως να στο πω. Αποψάρα for the sake of αποψάρας μπορεί, άτοπη όχι.

Συμφωνώ με αυτό, δεν είναι το ζητούμενο μιας κριτικής αυτό εδώ:

1 Like

Η δική μας παρουσίαση είναι κλάσεις ανώτερη ρε. Α οκ, ναι, σόρρυ, προτρέχω λίγο. (αλλά αλήθεια λέω)

Στο δια ταύτα. Τεράστιοι Mastodon, τρομερό άλμπουμ. Πάλι.

8 Likes

Στην κριτική του pitchfork μου έκανε εντύπωση ότι μιλάει για μια από τα ίδια, έλλειψη φιλοδοξίας κτλ που με τους Mastodon να είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες και να έχω λιώσει κυριολεκτικά όλα τα άλμπουμ τους ο νέος δίσκος δεν μου βγάζει κάτι τέτοιο. Γι’αυτό μου βγαζει κι εμένα η κριτική πως δεν τον άκουσε αρκετά το δίσκο. Όχι πως είναι κάνα site ευαγγέλιο βέβαια, τώρα που τα λέμε.

Γιά μένα το νέο 99% μπαίνει στην τετράδα των καλύτερων δίσκων τους (Leviathan, Crack, Emperor και το νέο). Ακριβώς ποια θέση θα πάρει θα δείξει ο χρόνος.

Ότι καλύτερο πάντως όταν κυκλοφορεί νέο υλικό αυτή η μπάντα, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ.

4 Likes

Όταν ένας δίσκος σε κάνει να δακρύζεις ή σου μιλάει τόσο πολύ ή απλά γεροπαραξένεψες… λέω να επιλέξω το πρώτο προς το παρόν. Σίγουρα δεν είναι δίσκος για κάποιον που παραείναι χαρούμενος αυτή τη περίοδο. Ίσως και να μην είναι για κάποιον που είναι ψιλοχάλια γιατί μπορεί να τον “στείλει”. Σίγουρα όμως είναι ένας δίσκος με μπόλικο συναίσθημα και φοβερά κομμάτια.

5 Likes

Είμαι λίγο στα κάτω μου αυτή την περίοδο και όντως " μου μίλησε " ο δισκος . Έχει στιχαρες μέσα και φοβερές μουσικές

Θέλει ακροάσεις και είμαι άνθρωπος που πολύ σπάνια το λέει αυτό , υπό την έννοια και άποψη ( που δεν αλλάζω με τίποτα ) ότι ένας δίσκος σε αγγίζει με την μία αν σου αρέσει

Δύο ακροάσεις του έχω δώσει δεν έχω προλάβει παραπάνω . Αλλά σίγουρα θα χρειαστώ κι άλλες

Δισκαρα δεν το συζητώ

7 Likes

Πολλή πληροφορία ο δίσκος. Χρειάζεται συνεχόμενες ακροάσεις, για αρκετό καιρό, ώστε να αφομοιωθεί. Επίσης, το σκοτεινό, μελαγχολικό ύφος του, που ορθώς επισήμαναν και οι υπόλοιποι φίλοι, τον κάνει ακόμη πιο δύσκολο σαν άκουσμα.

Οι πρώτες εντυπώσεις μου δείχνουν έναν ωραιότατο δίσκο, με κάποιες μεγαλειώδεις στιγμές, αλλά και κάποιες κάπως επαναλαμβανόμενες. Για να μην παρεξηγηθώ, το τελευταίο σχόλιο ίσως να συνδέεται με το γεγονός ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να “κολλήσουν” στο μυαλό τα διακριτά στοιχεία κάθε κομματιού, από έναν δίσκο που διαρκεί τόσο πολύ. Τεχνικά, πάντως, το επίπεδο είναι κορυφαίο, όπως αναμενόταν άλλωστε.

Προσωπικά, επιμένω στην αρχική μου εντύπωση για το “Teardrinker” (για εμένα η πιο αδύναμη στιγμή συνολικά). Στις δικές μου κορυφές συγκαταλέγονται τα “Sickle and Peace”, “Gobblers of Dregs” και “More Than I Could Chew”. Το δε τελευταίο ενδέχεται να είναι -για τα δικά μου αυτιά πάντα- και ό,τι καλύτερο έχουν γράψει σε κομμάτι την τελευταία δεκαετία. Τραγουδάρα από τις λίγες.

Εν ολίγοις, θα αφήσω το χρόνο που χρειάζεται το album για να “γράψει”. Προσώρας, με την καμία δεν το κατατάσσω στην κορυφαία τριάδα τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για (άλλη μία) εθιστικότατη κυκλοφορία τους.

Αυτό το σημείο στο 3:40 του More Than I could Chew…

“I have, I have lost my way
Reaching, reaching for today
I have, I have lost my way
Reaching, reaching for today”

Τι κομματάρα, πόσο δισκάρα…

Για μένα ότι καλύτερο έχουν κάνει μετά το Crack the Skye. Και το Hunter και το Οnce… και το Emperor of Sand τους θεωρώ σπουδαίους δίσκους που μου έχουν δώσει πάμπολλες ώρες ηχητικής απόλαυσης, αλλά εδώ έχουμε το νέο τους 10αρι.

2 Likes

Προσωπικά θεωρούσα ότι με τα Once 'More Round the Sun και Emperor of Sand εμφάνιζαν μια κάμψη: καλλιτεχνικά “χαλαρά” άλμπουμ, στο ρελαντί που λένε…

Ε λοιπόν οι Mastodon ξανάγιναν “επικίνδυνοι” και παθιασμένοι. Φανταστική δισκάρα, μάλλον πάει για νέο 10άρι μετά τα Leviathan, Crack the Skye.

3 Likes

Μετά από μερικές δύσκολες μέρες, κατάφερα κι εγώ να το ακούσω αν και θέλει το χρόνο του.
Μάλλον πάει για αγαπημένο μου μετά το υπέρτατο Crack The Skye. Επίσης, Skeleton Of Splendor υπέροχη κομματάρα.

4 Likes

Εξαιρετικό review, περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όλα. Τεράστιος δίσκος.

“Κάθε τραγούδι διαθέτει τις ιδέες, τις ανατροπές και τα στοιχεία αυτά που είναι ικανά να σε κάνουν να το αγαπήσεις, ακόμα κι αν θεωρήσεις στην πρώτη ακρόαση ότι «αυτό ίσως αξίζει και skip».
Μαθηματικά δεν στέκει, και όμως, το “Hushed And Grim” δεν έχει ούτε ένα filler.”

Ακριβώς, μαθηματικά δεν στέκει, αλλά οι Mastodon το κατάφεραν ΚΑΙ αυτό.

3 Likes

Όντως εξαιρετική κριτική, τα λέει όπως ακριβώς θα ήθελα, ακόμα και για το “αρνητικό” που είναι η διάρκεια, στην αρχή με τρόμαξε αλλά στην πορεία, πραγματικά, ούτε ένα φιλλερ σε μιάμιση ώρα.

5 Likes

…Και οχι μονο δεν εχει filler, αλλα εχει και κομματαρες οπως το Eyes of Serpents και το The crux που εχουν περασει σχεδον ασχολιαστες ως τωρα, ενω ΓΑΜΑΝΕ, μια ενδειξη του ποσο καλος ειναι ο δισκος.

1 Like

Thanks guys!

Δεν θα άλλαζα την διάρκεια του, παρόλο που είμαι δηλωμένος εχθρός των τεραστίων άλμπουμ.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είναι ακριβώς έτσι νομίζω. Αυτή είναι η άποψη του, η διαφορετικοτητα του, η ποιότητα του στην τελική.

Νομίζω πως η ιστορία θα το κρατήσει θετικά γι αυτήν του την ιδιαιτεροτητα!

5 Likes

Ο νέος δίσκος των Mastodon, είναι ξεκάθαρα σκοτεινός. Πιστεύω (χωρίς να ξέρω), πως όλο αυτό το σκοτάδι είναι αποτέλεσμα όλων των ασχημων εμπειριών που είχαν τα τελευταία χρόνια τα μέλη τους.
Είναι η πρώτη φορά που σε δίσκο (όχι EP/live/whatever) μετά το Remission, δεν χρησιμοποιούν πολυχρωμίες. Είναι λογικό, η διαθεση είναι μια και το δηλώνουν απο εκεί κιόλας.
Υπάρχουν μεγαλειώδεις συνθέσεις σε αυτό τον δίσκο. Η ατμοσφαιρα, οι πεσμένες ταχύτητες, η ψυχεδέλεια και εν τέλη το ψυχολογικό βάρος είναι η κοινή συνιστώσα τους.
Όπως πολύ σωστά είπε ο φίλτατος @Aldebaran στην κριτική του, δεν υπάρχει filler μέσα στο δίσκο.

Είναι όμως αυτό αρκετό αυτό για να κάνει ένα δίσκο μεγαλειώδη? H απάντηση είναι όχι. Για μένα ο δίσκος κρίνεται απλά ως πολύ καλός. Και εξηγώ γιατί. Γιατί έχει 15 κομμάτια που σαν αριθμός είναι ικανός να δημιουργήσει ποικιλία, αλλά συγχρόνως δεν ικανοποιεί αυτή την ανάγκη. Όπως είπαμε ο δίσκος είναι σκοτεινός και κυρίως μένει σε αυτή την έκφραση. Όχι ότι δεν τα καταφέρνουν καλά. Ίσα ίσα, κομμάτια σαν το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Dagger, το αποδεικνύουν αυτό. Το πρόβλημα είναι όπως ότι συγχρόνως υπάρχουν κομμάτια σαν το Skeleton of Splendor, το οποίο αν και ωραίο, δεν προσφέρει κάτι. Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος του Gojira-ικού Sickle and Peace (το αρχικό riff είναι πολύ κοντά στους προσφατους Gojira) ή του The Beast όπου η ερμηνεία του Hinds είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική.

Κάτι μου λείπει όμως και αυτό είναι η ποικιλία. Είναι το τεράστιο Μastodon riff που υπήρχε σε κάθε δίσκο από την αρχή της μπάντα. Τα 4 πιο δυνατά κομμάτια που υπάρχουν, ενώ έχουν πολύ καλά στοιχεία, δεν το προσφέρουν αυτό. Επίσης για πρώτη φορά ίσως, κάποια σημεία φαίνονται ως απλή συρραφή riff οπως για παράδειγμα το ανεξήγητο αρχικό riff του Peace and Tranquility, το οποίο είναι μεν καταπληκτικό(και τέρμα Opeth-ικό), αλλά στα αυτιά μου, έτσι όπως έχει μπεί στο κομμάτι, μάλλον έπαιξε τέτοια στιχομυθία:

• Mλκ αυτό το ριφφ γαμάει τόσο πολύ
  • Ναι αλλά δεν ξέρω που να το βάλω
  • Ε βάλτο στο Peace.

Γενικά ο δίσκος είναι πολύ καλός. Πάρα πολύ καλός και σίγουρα στους καλύτερους της χρονιάς. Αλλά προς το παρόν δεν πιστεύω ότι φτάνει τα αριστουργήματα τους. Τα κοιτάει από λίγο πιο κάτω. Σίγουρα θα συνεχίσω να τον ακούω αρκετά, γιατί αυτή η μπάντα και μέτριο δίσκο να βγάλει (not), παραμένει εθιστική. Λίγοι το έχουν πετύχει αυτό.

6 Likes

Διαβάζω όλες τις απόψεις και οι περισσότερες έχουν λογική ακόμα κι αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Δυο πράγματα μόνο δεν μπορώ να συμμεριστώ:

• Πως κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι το “Emperor Of Sand” υστερεί σε κάτι στη δισκογραφία των Mastodon (προσωπικά θα το κατέτασσα μόλις κάτω από το “Crack The Skye” αν έχει κάποια σημασία αυτό)
  • Πως μπορεί σε κάποιον να μην αρέσει ή να μην αναγνωρίζει πόσο σπουδαίο ως standalone track είναι το “Teardrinker”.

Στα του δίσκου, γενικά συμφωνώ αν όχι σε όλα, στα περισσότερα με την παρουσίαση του Αντώνη στην κεντρική μας σελίδα.

Αν κάτι μπορεί να μου λείπει λίγο είναι μια ερμηνευτική κορύφωση από τον Brent, ίσως ανάλογη με αυτή του “Jaguar God” ή ένα refrain δικό του. Αλλά ο Brann έχει κάνει υπέροχη δουλειά γενικά.

Συνολικά, ευχαριστιέμαι το ότι με κάθε ακρόαση συνεχίζω να ανακαλύπτω στοιχεία που μου αρέσουν (έχοντας ήδη κάποιες αγαπημένες στιγμές)

Γενικά, μου αρέσουν αυτού του είδους οι δίσκοι (για αυτό άλλωστε με τράβηξε και η prog μουσική), αλλά για κάποιο λόγο μου έρχεται στο μυαλό ένας παραλληλισμός με έναν πολύ αγαπημένο δίσκο, το “Down On The Upside” των Soundgarden. Προφανώς όχι ηχητικά, ούτε στο πόσο μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο μέσα μου, αλλά σε επίπεδο εμπειρίας της προσέγγισης και της ακρόασης. Εκεί που άλλοι έβλεπαν πολλά τραγούδια και μεγάλη διάρκεια, εγώ ανακάλυπτα ολοένα και περισσότερα σπουδαία πράγματα.

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένα σπουδαίο άλμπουμ είναι “challenging yet enjoyable” και ως τώρα για μένα το “Hushed And Grim” μοιάζει να είναι τέτοιο (μην παρεξηγηθεί το enjoable ε). Αυτό όμως είναι ένα κριτήριο που αποδεικνύεται και σε ένα βάθος χρόνου το οποίο δεν έχουμε εδώ ακόμα.

Κυρίως, όμως, ένα κριτήριο - που είναι αρκετά υποκειμενικό - το οποίο θέτω ψηλά είναι το “ψυχικό φορτίο” που φέρει ένας δίσκος. Κι όπως και στο “Crack The Skye” και στο “Emperor Of Sand”, έτσι κι εδώ, ο εν λόγω παράγοντας μου χτυπάει κόκκινο.

Οπότε, ναι, δισκάρα κι από εμένα.

10 Likes

Νομίζω ότι είμαι ο μόνος που έγραψε αρνητικά πράγματα γι’ αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι να εξηγηθεί. Το κομμάτι δεν μου είπε απολύτως τίποτα κατά την πρώτη ακρόαση κι εξακολουθεί να μην μου αρέσει, αρκετές ακροάσεις μετά.

Κατά τ’ άλλα, βρίσκω πάρα πολλά κοινά σε όσα έγραψα παραπάνω, με όσα υποστήριξε αναλυτικότερα (και ορθότατα) ο @Sevek.

Σπεύδω για την 100η ακρόαση του “More Than I Could Chew” τώρα!

Το είδα απλά γραμμένο κάποια στιγμή και το ανέφερα. Δεν θυμόμουν αν ήταν ένας ή περισσότεροι, εσύ ή κάποιος άλλος.

Και δεν σημαίνει ότι υπάρχει σωστό/λάθος, δίκιο/άδικο, απλά δεν μπορώ να το καταλάβω, όσο αποστασιοποιημένα καταφέρνω να το δω.

To Teardrinker ειναι και για μενα απο τα καλυτερα του δισκου.

Κατα τα αλλα εχω ξεχωρισει Had It All, Dagger, More Than I Could Chew, Gobblers Of Dregs μετα απο 2-3 ακροασεις.

Σημερα θα γινει η ΣΩΣΤΗ ακροαση, στο αυτοκινητο δηλαδη στο οποιο θα βρισκομαι για 3-4 ωρες συνολικα.

Κατι που πλεον εχει γινει παραδοση τις Τεταρτες, λογω δουλειας - ιδιαιτερου μαθηματος - ποδοσφαιρου.

2 Likes

Να πω κι εγώ ότι μέρα με τη μέρα ο δίσκος μου γίνεται πιο συμπαθής. Η σειρά από το More Than I Could Chew μέχρι το Peace and Tranquility είναι όλη 11/10, και το υπόλοιπο παίζει να είναι 10/10. Το κλείσιμο του Gigantium είναι ό,τι λέει το όνομα. Το Dagger μου τα χαλάει λίγο, αλλά όταν μπαίνουν τα πειραματικά στη μέση δεν μπορώ να μην ανατριχιάσω… Had it All κλαίω, Gobblers είναι συνδυασμός Diamonds in the Witch House και The Last Baron (λέμε τώρα).

3 Likes

Εχουν περασει λιγες μερες και πολλες ακροασεις, θα επιχειρησω ενα track by track!

Pain with an anchor: Τελειες μελωδιες, ιδιαίτεροι ρυθμοί στα τύμπανα, ένα φανταστικό μπάσο που έρχεται και φεύγει από το προσκήνιο και η ριφαρα στο τελος ειναι απο αυτα τα ριφ που θελουμε να ακουμε σε καθε κυκλοφορια των Mastodon.

The crux: Ριφαρα στην αρχη, φανταστικες φωνητικες γραμμες, κατι αναμεσο απο πρωιμους και οψιμους Mastodon το στυλ του, τελειο. Φανταστικο και το γυρισμα στο 2:40 και η αλλαγη υφους του κομματιου και μετα απο αυτο τα γκαζια στο τελος. Ενα κομματι με ολα τα στοιχεια των Mastodon.

Sickle and peace: Ωραιο μελωδικο κομματι, ξεχωριζει το ρεφρεν και οι lead κιθαρες.

More than I could chew: Δυσκολευομαι να μην γραφω για καθε κομματι πως ειναι ωραιο ή πως γαμαει, αλλα το συγκεκριμενο ειναι ωραιο και γαμαει επισης. Το μεσαιο τμημα μου θυμισε μεχρι και Paradise Lost (τα 2000s τους), νομιζω ειναι η πρωτη φορα που βαζω Mastodon και Paradise lost στην ιδια προταση, τοσο βαθια μπηκαν μεσα στη θλιψη. Εξαιρετικό.

The beast: ξεκιναει με ενα ψιλο-καουμποϊκο ριφ, συνεχιζει με παραμορφωση και κιθαρες και ερμηνεια που παραπεμπουν σε blues, ωραιες μελωδιες παντου φοβερη αλλαγη στο 02:00. O Brann παιζει πολυ περιεργα τυμπανα σε σημεια αυτου του κομματιου σε συνδυασμο με περασματα με τα κλασικα του “βαραω τα παντα και γεμιζω τα παντα επειδη ειμαι ο Bonham των 2000s-2010s-2020s” και ελπιζω και των 2030s και των 2040s θα συμπληρωσω εγω. Απιστευτος drummer. Επισης το κομματι εχει πολυ ωραιο κλεισιμο. Δεν ειναι απο τα αγαπημενα μου κομματια στο δισκο, αλλα ας πουμε το κλισε πως σε εναν πιο μετριο δισκο θα ελαμπε ως το καλυτερο κομματι του.

Skeleton of splendor: Μια υπεροχη μπαλαντα, πολυ συγκινητικο κομματι.

Teardrinker: Αυτο μου αρεσε απο την πρωτη στιγμη που ειχε βγει σαν single, πιασαρικο, μαζεμενο και ωραιο κομματι με πολυ ωραιες φωνητικες γραμμες. Μου κανει και για ενα πιο σκοτεινο Show Yourself (ισως λογω του κουπλε του Dailor). Πολυ ωραια και τα leads.

Pushing the tides: Οι Mastodon εχουν φοβερη ικανοτητα να ειναι ταυτοχρονα ψαγμενοι στον ηχο τους, αλλα και παρα πολυ αμεσοι, αυτό ακριβώς κάνουν και εδώ.

Peace and Tranquility: Πως το σκεφτηκαν αυτο το κατι σαν ριφ με το οποιο ξεκιναει το κομματι, βρε γαμω την Μπαναγιά! Ολο το κομματι ειναι φανταστικο, απο τα καλυτερα του δισκου και απο τα πιο πειραματικα.

Dagger: Ανατολιτικη αυρα που ταιριαζει απολυτα στο βαρυ/μυστηριακο/θλιμμενο στυλ ολοκληρου του δισκου. Σιγουρα ενα απο τα καλυτερα κομματια του και αυτο, προσφερει και σε ποικιλιομορφια. Επισης να πω πως εχω χασει τη μπαλα με ολα τα τα μουσικα οργανα που δινουν πινελιες σε διαφορα κομματια (τσελο, french horn, βιολια και σε αυτο το κομματι ακουγεται και ινδικο sarangi)

Had it all: Παρα πολυ ωραια μπαλαντα με φανταστικο ρεφρεν και κιθαριστικα solo. Ο Sanders στα φωνητικα και σε αυτο και το προηγουμενο δινει ρεστα.

Savage Lands: Επιστροφη σε κατι πιο ριφατο και γρηγορο, ενα πολυ ωραιο κομματι, τυμπανα για σεμιναριο συναισθηματικη αλλαγη στο 02:46 και σολαρες, ΤΙ ΔΙΣΚΑΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ? Και υποτιθεται αυτο δεν ειναι απο τα highlight του δισκου ε

Gobblers of Dregs: Κατι περιεργο ακουμε εδω, παλι να παιζει πισω απο το κουπλε, αυτος στο Pitchfork εχει σιγουρα αυτια? Το ρεφρεν παλι με παραπεμπει λιγο σε Paradise Lost. Κομματι που σε “πιανει” με τη μια, highlight, εκπληκτικο. Η αλλαγη στο 04:00 με παραπεμπει σε Rush και λοιπους prog rock ηρωες, Dailor εισαι θεοτητα, προχωραμε.

Eyes of seprents: Αλλη μια μαστοδοντιαρικη μπαλαντα, μερικες ακομα υπεροχες μελωδιες, τυμπανα για σεμιναριο, ωραιες εναλλαγες Sanders με Dailor (ο Hinds αλλωστε εχει πολυ μικρη φωνητικη συμμετοχη στο δισκο οπως παρατηρησαμε). Το τμημα 3:42-4:25 επισης που ξεκιναει τα leads ειναι καταπληκτικο, οπως και το τελευταιο λεπτο του.

Gigantium: Κλεινει το δισκο επικα, πολυ ωραια ερμηνεια απο τον Sanders, λιγο αργο στην εξελιξη του στην αρχη αλλα τα τελευταια 3 λεπτα του ειναι μαγεια.

Ηχητικά και συνθετικά πατάει περισσότερο στο crack the skye και το emperor, με κάποιες αναφορές στο blood mountain (πχ την εισαγωγή του peace and tranquility) κάποιες ριφαρες και ρυθμούς που παραπέμπουν στα δύο πρώτα τους.Οι δίσκοι που εκπροσωπούνται λιγοτερο είναι τα λιγότερο σκοτεινά Hunter και OMRTS, έχουν κρατήσει τα καλύτερα από κάθε περίοδο, η παραγωγή είναι εξαιρετική, έχουν και αρκετά καινούρια στοιχεια μέσα στο κομμάτια, μεγάλη δισκαρα, βάζω να το ξανακουσω.

9 Likes