Metal Hammer vs RockHard

Απ’ την ιστοσελίδα του πρακτορείου Άργος, στη τελευταία ενημέρωση για τον Μάρτιο του '15, πούλησε 3700 αντίτυπα και τον Φεβρουάριο 3010.

…από την ίδια σελίδα δείχνει ότι τα Καλοκαιρινά, 2014, πήγαν κάπως καλύτερα…πάνω από 4000 - 4500 τεύχη…μάλλον λόγω του αφιερώματος:):!:

Κανοντας ενα συγκριτικο δεκαετιας (Μαρτης 05 με Μαρτης 15) παντως, η πτωση του ειναι στα 53% την στιγμη που το μονο πλεον (εαν δεν κανω λαθος απο τα 5-6 που υπηρχαν το 2005) εναπομεινων “gaming” περιοδικο Pc Magazine η πτωση που παρουσιαζει ειναι πολυ μεγαλυτερη, περι του 86%…

Με τόσα τεύχη που πουλάει, είναι λογικό να βασίζεται τόσο στις διαφημίσεις.

υγ: άκουσα το cd και θυμήθηκα τι συγκροτηματάρα ήταν οι Deceptor!

Οριστικά στοιχεία για πωλήσεις, με εκκαθάριση επαρχίας, υπάρχουν μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Έκτοτε, οι αριθμοί είναι κατ? εκτίμηση, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα δελτία κυκλοφορίας.

Κάνοντας λοιπόν μια σύγκριση βλέπουμε ότι το Νοέμβριο του 2005 το ΜΗ “έδινε” 7.931 τεύχη ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα μόλις 3.170, ήτοι μια μείωση της τάξεως του 60% - πολύ μεγάλη οπωσδήποτε.

Η σύγκριση με ένα περιοδικό όπως το PC Magazine δεν είναι και τόσο δόκιμη, μιας και το κοινό του είναι το πρώτο που ? λογικά και για περισσότερους του ενός λόγους ? θα προτίμησε την online ενημέρωση. Μπορούμε κάλλιστα να δούμε π.χ. τα γυναικεία περιοδικά κάτι Elle, Madame Figaro, Marie Claire. Oύτε το 30% των πωλήσεων τους δεν έχασαν στα 9 αυτά, δύσκολα για τον έντυπο Τύπο, χρόνια.

Το ζητούμενο δεν είναι να βάζει το περιοδικό περισσότερες διαφημίσεις σε αντιστάθμισμα των ολοένα μειούμενων πωλήσεων. Αν καταλήξεις να πουλάς 500 τεύχη, και φυλλάδιο των 10 σελίδων με προώθηση προϊόντων για μεταλλάδες να εκδίδεις, πάλι δεν θα “βγαίνεις” οικονομικά.

Πρέπει να καταλάβουν στο ΜΗ ότι πλέον το αναγνωστικό τους κοινό είναι κυρίως οι άνω των 30, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλιότερα. Αυτή λοιπόν η ηλικιακή ομάδα δεν παίρνει το περιοδικό για να δει μια αποθέωση των πάντων, ούτε για να διαβάσει την πολιτική ή φιλοσοφική ανάλυση των συντακτών επί παντός επιστητού.
Το τελευταίο είναι η τάση που δυστυχώς έχουν πολλοί, αν κατέχουν ένα αντικείμενο να θεωρούν εαυτούς αυθεντίες γενικώς, και να θέλουν απεγνωσμένα να κοινωνήσουν την “αλήθεια” τους όταν τους δοθεί οποιοδήποτε βήμα, ανεξαρτήτως αφορμής.

^^
Και η σύγκριση που κάνεις αδόκιμη είναι, καλώς ή κακώς το MH είναι εξειδικευμένο έντυπο που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, ενώ τα περιοδικά που αναφέρεις βασίζονται αποκλειστικά σχεδόν στις διαφημίσεις και τις προσφορές τους!
Ο τύπος γενικά έχει κατακόρυφη πτώση, από εφημερίδες μέχρι περιοδικά. Το φως πουλούσε 60.000 φύλλα και τώρα πουλάει 6000.
Μέσα στη γενικότερη αυτή ύφεση, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι να επιβιώσει ένα έντυπο.
Οι διαφημίσεις είναι ο “εύκολος”, αλλά παράλληλα και πλέον άμεσος. Το να βγάζει ένα έντυπο το κόστος του από διαφημίσεις είναι βασική προϋπόθεση. Επειδή συνεργαζόμουν με ένα έντυπο, ξέρω πως τα πρακτορεία πληρώνουν ένα τεύχος 40-45 μέρες μετά την απόσυρση του από τα περίπτερα. Και μόνο από αυτό καταλαβαίνεις τι βαρύτητα έχουν τα στανταρ έσοδα σε σύγκριση με τις πωλήσεις (ειδάλλως, περιμένοντας τις πωλήσεις κάθε 2 μήνες θα έμπαιναν και ένα μήνα μέσα!). Φυσικά και οι διαφημίσεις είναι εξαρτώμενες από την κυκλοφορία και αν δεν κρατήσεις ένα στάνταρ ποιότητας θα πέσουν περισσότερο απ’ όσο δικαιολογεί η εποχή, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Όχι ότι δεν υπήρχαν και παλιότερα. Τώρα αν το αφιέρωμα για τα rock bar πιάνει 6 σελίδες ενώ το “heavy living” πριν 10 χρόνια έπιανε 2, είναι εν μέρει κατανοητό για μένα.

Πλέον το hammer δεν είναι μέσο που θα διαβάσει ο μεταλλάς το hard fax για να ενημερωθεί. Δεν περιμένει το βαθμό στο hammer για να σχηματίσει άποψη για ένα αλμπουμ. Το έχει ξεπεράσει το ιντερνετ στα παραπάνω.
Προσωπικά παίρνω το hammer κυρίως λόγο των μόνιμων στηλών του. Sub Terra, Horror, αφιερώματα σε παλιά άλμπουμ κ.ο.κ.
Εφόσον πλέον δε μπορεί να ανταγωνιστεί το ιντερνετ για ενημέρωση κλπ. επικεντρώνεται στην άποψη. Μόνο εκεί μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα. Να το αγοράζει κάποιος γιατί εκτιμάει τον Plunderer πχ ή τον Αγόρο/Κισατζεκιάν/βάλε ότι θες ή το Γιοβανίτη παλιότερα κ.ο.κ και θέλει να διαβάσει τις προτάσεις τους. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Και όσο περισσότερους τέτοιους συντάκτες έχει, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα βγαίνει.
Συμφωνώ ωστόσο πως το κοινό του hammer είναι μεγαλύτερο ηλικιακά και οι απόψεις-αποθέωση ή το άλλο άκρο του κατατρεγμένου μεταλλά δε λένε και πολλά πλέον στους αναγνώστες του.

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις των φίλων παραπάνω. Δεν μπορούμε πάντως να γνωρίζουμε το μέσο όρο ηλικίας των αγοραστών του περιοδικού, αυτό μόνο οι ίδιοι υποτίθεται τουλάχιστον ότι το ξέρουν. Κάποιος που έχει περίπτερο βέβαια θα μπορούσε να γνωρίζει πάνω κάτω άτομα ποιας ηλικίας το αγοράζουν.

Βασικά εγώ το αγοράζω γιατί θέλω κάποια στιγμή να κάτσω με κάτι χειροπιαστό να περάσω λίγο χρόνο ευχάριστα διαβάζοντας ενδιαφέρουσες συνετέυξεις από διάφορους καλλιτέχνες, να διαβάσω τα αφιερώματα (εξαιρετική η νέα στήλη Past tense to future tense) και τις κριτικές άλμπουμς, αυτές κυρίως για ψυχαγωγικούς και γενικότερα ενημερωτικούς λόγους αν και με κάποιους συντάκτες τα γούστα μας συμπίπτουν συνήθως.

Ένα πλεονέκτημα του περιοδικού έναντι του ίντερνετ πάντως είναι ότι στο περιοδικό βρίσκεις συγκεντρωμένες αρκετές συνεντέυξεις ενώ στο ιντερνετ πρέπει να μπεις σε αρκετές ιστοσελίδες καθότι δεν έχουν όλες τις ίδιες.

Όσο για τις απόψεις των συντακτών που αναφέρθηκε, βασικά μόνο ο Χρονόπουλος έχει μόνιμη στήλη όπου αναφέρεται σε διάφορα θέματα, όχι πάντα μουσικά. Πλέον τουλάχιστον δεν υπάρχει άλλη εκτός και θεωρείται τέτοια εκείνη η στήλη με τα μικρά σχόλια διαφόρων συντακτών περί διαφόρων θεμάτων αλλά αυτή είναι διακεδαστική νομίζω.

Πάντως έχω την εντύπωση ότι τελευταία υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στη θεματολογία, δεν ξέρω αν είναι κάτι τυχαίο, αν έτυχε δηλαδή να πέσουν μαζεμένες παρουσιάσεις από ενδιαφέρουσες μπάντες κλπ ή όντως κάτι έχει αλλάξει αλά αυτή την αίσθηση έχω.

Τα δύο τελευταία cd όντως πολύ καλή πρωτοβουλία σε σχέση με τα για μένα ανούσια tributes.

…πιστεύω ότι στα τελευταία τεύχη υπήρξαν κάποιες καλές ιδέες, όπως γράφηκαν και από πάνω , και πρέπει αυτά να συνεχιστούν, αλλά και να του δείξουμε σαν αναγνώστες περρισότερη εμπιστοσύνη, και να αγοράζουμε όσο μπορούμε περρισότερα τεύχη:):!:

Σαν επαγγελματίας-άλλου χώρου-βιώνω την κρίση και καταλαβαίνω απόλυτα την αφαίρεση που γίνεται στην ύλη και την διατήρηση-ή και την αύξηση-των διαφημίσεων.Το περιοδικό χρειάζεται άμεσα έσοδα και καλά κάνει. Με στεναχωρεί όταν κάνω και εγώ την σύγκριση με τεύχη 10-15-20 ετών. Δεν είμαι πλέον τακτικός αγοραστής του, 1-2 τεύχη το χρόνο και αυτά έτσι τιμητικά. Κουράγιο,όλα κύκλος είναι σε αυτή τη ζωή. Μακάρι να μείνει ζωντανό το έντυπο. Και κάτι άσχετο,επειδή έχω διαβάσει πάρα πολλες συνεντεύξεις απο Priest/Ηalford σε διάφορα έντυπα εδώ και χρόνια αυτή δεν ήταν η ουσιαστικότερη συνέντευξη τους. Για την μόστρα ο τίτλος. Η συνέντευξη σε Καραγιάννη πριν 7-8 χρόνια, δε θυμάμαι πότε, πρέπει είναι η απολαυστικότερη γενικότερα που έχω διαβάσει.

Με ευχολόγια όμως δεν πρόκειται να μείνει το περιοδικό ανοικτό. Όλοι λένε “εύχομαι το χ, έυχομαι το ψ” αλλά κανείς δεν κάνει πράξει την ευχή του! Όποιος θέλει να μην κλείσει ας το αγοράζει! Ναι σωστά, η κρίση, ξαφνικά αποτελεί βολική δικαιολογία! Όποιος είναι αυτής της νοοτροπίας (οι περισσότεροι Έλληνες δηλαδή), ήταν πάντα έτσι, δεν έγινε τώρα λόγω της κρίσης οπότε ας βρούνε άλλη δικαιολογία.

Πρέπει να μείνει ανοικτό το Hammer, είναι ένα αξιόλογο περιοδικό και το μόνο που προβάλλει μια διαφορετική μουσική και όχι μόνο κουλτούρα σε σχέση με όλα τα άλλα εμετικά, κίτρινα και ψεύτικα έντυπα που κρέμονται στα περίπτερα!

Προφανώς καθότι και αυτό αποτελείται από ανθρώπους δεν είναι τέλειο, κάνουν και αυτοί λάθη, κάποια τα αντιλαμβάνονται και τα διορθώνουν κάποια όχι αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Η μοδάτη δικαιολογία ότι πλέον ενημερωνόμαστε μέσω ιντερνετ οπότε το περιοδικό δεν είναι απαραίτητο είναι λανθασμένη, το περιοδικό είναι κάτι χειροπιαστό και όχι άυλο όπως οι ιστοσελίδες, η παρουσία του στα περίπτερα, η αναφορά του ως χορηγού στα διάφορα events, συναυλίες κλπ, η τηλεοπτική εκπομπή, όλα αυτά υποδηλώνουν με άμεσο τρόπο ότι η μουσική μας και η όλη κουλτούρα που την συνοδεύουν είναι παρόν! Δεν έχει να κάνει μόνο με το συμβολισμό της όλης φάσης αλλά και με ουσία!

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός για το αναγνωστικό κοινό να παραμείνει σε κυκλοφορία κάποιο περιοδικό. Τώρα που το καλοσκέφτομαι, ούτε για το ίδιο το περιοδικό θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός να συνεχίσει να βγαίνει με οποιοδήποτε τίμημα.
Δεν έχει νόημα να κυκλοφορεί το ΜΗ αν γίνει απλά φυλλάδιο με προώθηση προϊόντων για μεταλλάδες! Ούτε να παρουσιάζει ξεκάθαρες διαφημίσεις σαν “αφιέρωμα - οδηγό”.

Για να μείνει “ζωντανό” και να έχει νόημα αυτό, άλλο πρέπει να είναι το ζητούμενο.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι στο δεύτερο ήμισυ των 90?s το Metal Invader κυκλοφορούσε πανελληνίως. Τότε, το Hammer εξωθήθηκε στο να ανεβάσει την ποιότητα του, φοβούμενο τον ανταγωνισμό. Τώρα, αντί να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί και να μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματά του έναντι του Διαδικτύου, έχει μπει σε μια φάση μοιρολατρικής αυταρέσκειας, γράφει “only print is real” στο εξώφυλλο, αυτολιβανίζεται κλπ.

Και, δυστυχώς, δεν περιορίζεται στο να προβάλλει τα του μεταλλικού μουσικού ενδιαφέροντος. Πολλοί συντάκτες, με την αυτοπεποίθηση της αυθεντίας επί παντός επιστητού ? άλλωστε γράφουν στο ΜΗ, γίνεται να μην τα ξέρουν όλα; - εκφράζουν απόψεις γενικώς, τις φιλοσοφικές τους θεωρήσεις και άλλα χαριτωμένα. Πριν από 1-2 μήνες είδαμε αγιογραφία του Βαρουφάκη στο κόμικ, παλιότερα διαβάζαμε για τις αθεϊστικές πεποιθήσεις του αρχισυντάκτη σε κριτική για DVD (των Motorhead νομίζω)!

Και καλά, αν είσαι 16 ετών μπορεί και να ψαρώσεις. Όταν όμως έχεις διαμορφώσει προσωπικότητα, δεν ανέχεσαι να σου κάνουν μάθημα άνθρωποι εμφανώς αμαθείς σε αντικείμενα εκτός μουσικής και να γράφουν με στόμφο θλιβερές κοινοτυπίες ? τη στιγμή μάλιστα που δυσκολεύονται να εκφραστούν χωρίς σοβαρά λάθη και αγγλισμούς.

Ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν οι του Σφυριού ακριβώς το ποιος είναι ο ρόλος τους, ας σεβαστούν τους αναγνώστες και τα υπόλοιπα διορθώνονται.

Γιατί ρε παιδιά είπε κανεις οτι θα κλείσει ; Μια ερώτηση εκανα για το ποσά τεύχη πουλάει το μηνα σε σχέση με παλαιότερα !!!

…αν χάσει τις κλασικές του διαφημήσεις, αυτές που βλέπουμε σε όλα τα τεύχη, τότε δεν ξέρω αν θα κλείσει, αλλά σίγουρα θα κινδυνέψει…φυσικά όλοι αυτοί δεν έχουν άλλο αντίστοιχο έντυπο να διαφημιστούν, και αυτό είναι θετικό για το Metal Hammer, και το κρατάει μέχρι και τώρα…περιοδικά που είχαν στηρίξει την κερδοφορία τους στις πολλές και μεγάλες διαφημήσεις έκλεισαν, και με μεγάλα χρέη…η κατάσταση σε περιοδικά εφημερίδες, είναι τραγική και δεν χρειάζεται νά’σαι ειδικός για να το καταλάβεις…πρέπει να κρατηθεί πάντως το έντυπο, και μακάρι να μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά, αγοραζοντάς το και άλλο αντίστοιχο έντυπο:):!:

έχω την εντύπωση ότι το MH υπάρχει ακόμα επειδή ανήκει σε εκδοτικό οίκο και το μπάτζετ του μπορεί να ισοσκέλιζεται από την “κερδοφορία” άλλων τίτλων.

Ο Ian τα λέει ωραία σ’ αυτό το topic.

Ακριβώς. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Οι περισσότεροι εκεί μέσα νομίζουν ότι έχουν πάει για καφέ με τα φιλαράκια τους και γράφουν ό, τι μαλακία να ναι.

Ακόμα και σε δισκοκριτικές διαβάζεις ακατανόητα κείμενα, γραμμένα με στυλ “δείτε - πόσο - cool - είμαι”. Που να ναι ο Καραολίδης και ο Φλωράκης :stuck_out_tongue:

Εξωφυλλάρα.

Εντωμεταξύ το cd και το +1 ευρώ έχουν καθιερωθεί πλέον

Γαμάτο.

Να σου πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να είχε καθιερωθεί η τιμή του στα πέντε ευρώ και να είχε περισσότερη ύλη, παρά αυτό που συμβαίνει τώρα. Δεν βρίσκω ενδιαφέρον στα cd, το πολύ να τα ακούσω μία φορά. Πάντως, όταν έχουν cd από ελληνικά συγκροτήματα, η τιμή παραμένει στα 4.5 (π.χ. τεύχος Απριλίου).

…ωραίο…δεν τό’δα πουθενά σήμερα:):!:

Αύριο βγαίνει Στεφ. Γνωρίζω ότι στο προηγούμενο έλεγαν για κυκλοφορία πρώτη του μηνός.