Metal Hammer vs RockHard

Φαντάσου να μην υπάρχει καν υπόνοια να γράφουμε για πράγματα επειδή τα γουστάρουμε και όχι επειδή πρέπει να πιάσουμε SEO targets και engagement με μηδενικής ουσίας κείμενα.

Ουαου.

Elaborate please, δεν το έπιασα :slight_smile:

Δεν ήταν σπόντα, απλά απογοητεύομαι που όλοι πια κινούνται στο πως θα πιάσουν seo targets και engagement, και ακόμη παραπέρα υπάρχει η σύσταση (βασισμένος στο

ο όρος “σύσταση”)

από όσους δεν είναι η κύρια μέριμνά τους να έχουν απλά engagement με τα ίδια αναμασημένα άρθρα. Που το ροκινγκ είναι σε αυτή την κατηγορία αν έχω καταλάβει κάτι 17 χρόνια στο φορουμ και 3 συντάκτρια.

Άσε που έχουμε και τον βραχνά των AI generated κειμενων πλέον ως “ανταγωνισμό” όσοι γουστάρουμε να γράφουμε για μουσική. Δεν μου αρέσει ο κόσμος να έχει απαίτησεις να διαβάζει κλικμπεητς για συμφωνία ή διαφωνία στα ίδια και τα ίδια. Κάνουμε κάτι άλλο.

2 Likes

Καλα, μη φανταστείς ότι το πήρα σαν σπόντα. Σιγά κιόλας μην παρεξηγουμε τέτοια πράγματα. Απλώς είμαι γραφείο και στην παράγραφο που έγραψες δεν μπορούσα να καταλάβω πού ακριβώς ήταν το σημείο ένστασης.

Θα επανέλθω με απάντηση στο δεύτερο ποστ σου, αλλά εξακολουθώ να είμαι στο γραφείο :slight_smile:

Μιλατε για δυο διαφορετικα πραγματα κι εχετε δικιο both και ειδικα η Ειρηνη :grinning:

Μα δεν αμφισβητώ την ορθότητα όσων λέει ο @jonkyr, ίσα ίσα σε διαφορετικό περιβάλλον που κυνηγούσε ένα κείμενο να έχει μόνο καλό seo και καμία ουσία eventually τρόμαξα κι έφυγα, με στεναχωρεί απλά που έχει εξελιχθεί εκεί η κατάσταση και πλέον η ηλεκτρονική αρθρογραφία πάσης φύσεως, είναι αυτό.

Επεστρεψα σπιτι κι επειδη μου αρεσει αυτη η κουβεντα, θα καταχραστω λιγο τον χωρο του ΜΗ. Αλλωστε ανακυκλωση των ιδιων θεματων (του ΜΗ) κανουμε κι εδω :smiley: Σορι για το τεραστιο κειμενο.

Ντισκλειμερ: το χθεσινο μου ποστ ΥΠΟΘΕΤΕΙ οτι ισως ειναι θεμα seo, δεν το γνωριζω. Αλλα ακομη κι αν εχετε ολοι δικιο και το ΜΗ δουλευει υπο την εποπτεια του μακακα Punch και απλως επαναλαμβανει τα ιδια και τα ιδια εσκεμμενα, χωρις πλανο, τπτ απο οσα εγραψα χθες και γραφω παρακατω δεν αλλαζει. Διοτι απλουστατα αγγιζει στην ουσια και το ιδιο το ροκιν.

Ο Παντελης εχει δικιο, ειμαστε σωστοι και οι 4 (εσυ, ο Παντελης, το ΜΗ και εγω). Κοιταξε τωρα τι συμβαινει. Εχουμε συνηθισει να συνδεουμε το seo και την εμφανιση στην κορυφη της λιστας με κακες τακτικες οπως τα ανουσια επαναλαμβανομενα αρθρα ή τα clickbait (ακομη χειροτερα). Ομως ενα αυτοκινητο δεν παει απο το 0 στο 100, αλλα εχει ακομη 99 αριθμους ενδιαμεσα για να περασει οταν πατας ο οδηγος το γκαζι.

• Οι κακοι seo managers (και οι πρακτικες τους) ειναι ακριβως ιδιοι με τους κακους σε καθε χωρο εργασιας. Το γεγονος οτι μπορεις να γραφεις για τη μουσικη που αγαπας, δεν σημαινει οτι το σαιτ στο οποιο εργαζεσαι δεν πρεπει να ειναι πρωτο στις εμφανισεις. Καπως ετσι θα σε διαβασουν περισσοτερο αλλωστε.

• Αν το μεσο στο οποιο εργαζεσαι εχει σαν στοχο το πραφιτ, πρεπει επισης να ακολουθησει καποιες τακτικες seo που θα το ανεβασουν στο niche του. Ουτε αυτο ειναι μεμπτο, διοτι αλλιως θα γραφεις στο δικο σου μπλογκ, οπου θα σε διαβαζουν οι φιλοι σου. Σε παρακαλω, μην μου πεις “προτιμω να ειναι ετσι παρα να ξεπουληθω μπλα μπλα”, σε χρησιμοποιω μονο σαν παραδειγμα, οποτε ας μεινουμε στην ουσια του θεματος :slight_smile:

• Αν το ροκιν ειναι στην κατηγορια “δεν βαριεσαι, ας δουλευουμε σαν μπλογκ, οσα ερθουν κι οσα πανε”, ειναι προς τιμην του και καλα κανει. Αν το ΜΗ θελει να πουλαει για να πληρωνει τους εργαζομενους ή τον ιδιοκτητη, παλι καλα κανει. Δεν νομιζω οτι τιθεται αλλωστε και καποιο θεμα συγκρισης.

• Τα ΑΙ generated κειμενα ειναι ενας αλλος μπελας, ομως εξαρταται πώς χρησιμοποιουνται. Ειχαμε πριν κανενα χρονο αν θυμαμαι καλα μια κουβεντα για ενα κειμενο του Ροκιν που φαινοταν να ειναι ΑΙ και ακουστηκαν πολλες αποψεις τοτε. Αυτη τη στιγμη το ΑΙ δεν ειναι καν LLM, θελει πολυ καιρο να γινει πραγματικα εξυπνο και απλως μπορει να εκτελεσει εργασιες υπερβολικα γρηγορα. Χωρις ανθρωπινη παρεμβαση, δεν γινεται τπτ.

• Και εκει ειναι το κλειδι: ο ανθρωπος. Αν θελεις να φτιαξεις ενα σαιτ, π.χ. το ΜΗ, με ΑΙ κειμενα, γινεται. Και σιγουρα η ποιοτητα θα φανει. Αν θελεις να το χρησιμοποιησεις για να φτιαξεις τη δομη του κειμενου που εχεις στο μυαλο σου, να βρεις περισσοτερες πηγες και να κανεις research, τοτε θα χασεις χρονο και θα κερδισεις σε ποιοτητα.

• Αν επρεπε να σε τρομαζει κατι, θα ελεγα οτι πρεπει να ειναι το γεγονος οτι το ροκιν (υποθετω, δεν εψαξα καν) δεν εμφανιζεται στα ΑΙ overviews. Και αυτο δεν θα γινει χωρις authority. Και αυτο δεν θα ερθει αν τα κειμενα δεν ειναι τεκμηριωμενα. Και αυτο δεν θα γινει αν δεν ειναι καλυτερα απο των ανταγωνιστων. Και αυτο δεν θα γινει χωρις seo guidance. Και αυτο δεν θα γινει απο εσενα ή εμενα ή τον Παντελη, αλλα απο ανθρωπους που ξερουν το αντικειμενο τους. Ακουστηκε ζορικο ε; Ειναι, το επιβεβαιωνω.

Σαν τελευταια επισημανση, χωρις bullet point, θα πω ο κοσμος δεν εχει απαιτησεις να διαβαζει κλικμπειτζ. Αυτο το μαθαινει με τον καιρο. Ομως, ενα poll δεν ειναι κλικμπειτ. Τουλαχιστον για εμενα. Αν ενα σαιτ σαν το ροκιν θελει να ξεκολλησει, στο σημερινο ανταγωνιστικο περιβαλλον χρειαζεται guidelines και πολλη υπομονη. Μπορει να ακολουθησει black hat τακτικες seo αλλα λογικα θα τις πληρωσει στο τελος. Αρα, η υπομονη ειναι αρετη.

Ειναι υπεροχο οτι εχουμε ενα μερος οπου μιλαμε λες και ειμαστε στο καφενειο. Ομως τα καφενεια έχουν τρεις επιλογες: ή κλεινουν οταν πεθαινουν οι πελατες τους, ή τα παιρνουν τπτ πιο νεοι και βαζουν 10 πιατα για να τα κανουν νεο-καφενεια ή τα παιρνει ενας μεγαλος παικτης και τα κανει fancy cofee shops. Ακομη χειροτερα, μπορει να τα κανει coffee island, που εχουν και επιδοτηση ΟΑΕΔ για το προσωπικο. Αργα ή γρηγορα θα φανει προς τα που παει το ροκιν.

Μεχρι τοτε ομως, στο κινητο ακομη θελω αρκετα δευτερολεπτα για να μπω στο φορουμ και το search νομιζω οτι ακομη δεν δουλευει στη σελιδα. Χωρις να ξερω νουμερα, θα υποθεσω οτι η προσβαση στο φορουμ ειναι ανω του 65-70% απο φορητες συσκευες και στο σαιτ ανω του 75-80%. Αυτα τα προβληματα δεν φερνουν νεους πελατες στο καφενειο και οι παλιοι ειναι ηδη γηραιοτεροι απο ο,τι ηταν πριν απο 10 λεπτα.

2 Likes

Seo τι στο διαολο είναι; για να διαβάσω τα ποστ δηλαδή. Τοσο βλακας ειμαι;

1 Like
6 Likes

Πώς σε έπαιξε έτσι

2 Likes

Εγω ουτε θα το γκουγκλαρω ουτε θα ανοιξω το λινκ, θελω καποιος να μου εξηγησει εδω με λεξεις και αναλυτικα αν γινεται.

1 Like

Γελασα με ολους σας.

Search engine optimization. Νομιζα οτι ειναι κατι που εστω και “επιδερμικα” εχετε ακουσει. Κακως, προφανως.

Οταν γραφετε στο google ή σε καποια αλλη σελιδα αναζητησης (search engine) “πού είναι πιο ασφαλές για να παρκάρω”, παιρνετε αποτελέσματα. Για να εμφανιστει “ψηλα” στη λιστα το σαιτ σας, πρεπει να εχουν γινει συγκεκριμενες κινησεις και να εχουν χρησιμοποιηθει λεξεις-κλειδια που βοηθουν.

Summary

Η miss machine εννοει οτι θελει να διαβασει “εξω απο τα γραφεια του ροκιν”. Εγω (βασικα ο seo) λεω οτι πρεπει να γραφει στο κειμενο “ο jonkyr ξερει που παρκαρεις, αρα εξω απο τα γραφεια του ροκιν ειναι ο ιδανικος προορισμος”. Οι δυο σελιδες εχουν ακριβως την ιδια πληροφορια. Στη δευτερη ομως υπαρχει ο “jonkyr” που ειναι το keyword (λεξη-κλειδι) για να διαβασει η google τη σελιδα και να την αναδειξει.

Αυτο ειναι μονο το ενα χιλιοστο οσων πρεπει να γινουν, αφου υπαρχουν οι “συστασεις” αλλων σελιδων που με λινκ οδηγουν στη δικη σου (αυτα τα links που βλεπετε σε καποια αρθρα και στην ουσια ειναι χορηγουμενα), εσωτερικα (internal links) λινκ που οδηγουν σε αλλες δικες σου σελιδες, και πολλα αλλα μικρα πραγματακια που δεν χρειαζεται καν να ξερετε.

Αν ηταν τοσο απλο οσο το εγραψα βεβαια, δεν θα υπηρχε καμια αναγκη για SEO (γραφεται με κεφαλαια φυσικα, αλλα βαριεμαι να το κανω). Θα το εκαναν ολοι. Τα πραγματα ειναι ομως τοσο πολυπλοκα που ελαχιστοι γνωριζουν τι ακριβως δουλευει “σωστα” για να το ακολουθησουν.

Οι seo managers ειναι παπατζηδες που δεν μπορεις να αντικρουσεις επειδη ακριβως δεν ξερει κανείς αν αυτο που κανουν εχει καμια ουσια και αποτελεσμα. Σορι, νοτ σορι. Μπορω να πω εκατονταδες ασχημα πραγματα για αυτους, αλλα θα ειναι τσουβαλιασμα.

Ελπιζω για αρχη να βοηθησε, αν και δεν καταλαβαινω γιατι να μην πατησετε το λινκ και να διαβασετε ενα απο τα πρωτα 1-2 λημματα, που θα τα λενε καλυτερα απο εμενα. Αλλα να τι εγινε τωρα: σας προτεινα να διαβασετε καποιο απο τα πρωτα, σαν να ειναι αυθεντιες, ενω στην πραγματικοτητα ειναι seo-ιστες που εχουν κανει πολυ καλη δουλεια και ισως γραφουν μλκς.

Αυτο ανεφερε λοιπον η miss machine.

6 Likes

το καταλαβαίνεις αν είναι καλοί ή παπατζήδες όταν ανανεώνει η Google τον αλγόριθμο της.

Btw το Αγγλικό Χαμερ έχει αγοραστεί από τη Future plc (εισηγμένη) της οποίας το business model ουσιαστικά είναι να αγοράζει τέτοιους niche τίτλους, να τους ψηφιοποιεί και να τους κάνει να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο επίκαιρο είναι ή θα είναι στο εξής το SEO την εποχή των LLMs.

2 Likes

Νομιζω οτι θα ειναι. Ισως με διαφορετικο τροπο, αλλα θα ειναι. Διοτι ακομη κι αν τα ΑΙ overviews κυριαρχησουν, καποιος πρεπει να φαινεται ψηλα. Αυτη τη στιγμη (και γυριζω μερικες δεκαδες ποστ πισω) αυτο που λεμε ΑΙ στο ιντερνετ δεν ειναι παρα γρηγορο search engine. Τα πραγματικα LLMs λειτουργουν σε αλλα data centers, για αλλες χρησεις και εργασιες. Δεν εξελισσονται απο εμας, τουλαχιστον οχι αυτη τη στιγμη. Σε τα ΑΙ που χρησιμοποιουμε, δεν τους διδασκουμε κατι νεο, αλλα απλως τους ζηταμε να παπαγαλιζουν. Δλδ να μας δινουν τα ιδια outcomes με λιγο διαφορετικο τροπο. Οι SEO-ιστες θα πρεπει καπως να τα τιθασευσουν, αν και ο αλγοριθμος ειναι αγνωστος σχεδον σε ολους. Και οι αποτομες αλλαγες το ιδιο.

2 Likes

…για Meshuggah μιλάτε;

3 Likes

Είναι τρομερό τι τεχνολογία και αλγόριθμοι υπάρχουν από πίσω για να προσελκύσουμε σε ένα site και κάνα φαSEO

My apologies, δεν κρατήθηκα

14 Likes

Ωραίο ήταν. Και αλήθεια, περίμενα από χθες να γράψεις κάτι. Άργησες.

Δυστυχώς είναι όπως τα λες. Και στις δύο παραγράφους σου. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον διαβάζουμε ό,τι μας σερβίρουν. Και χάθηκε επίσης η κριτική σκεψη. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η δυνατότητα των επιτηδειων να μας κοροϊδεύουν με την ΑΙ και τα fake news. Όχι αν θα γίνει ένα παραπάνω ίδιο poll για traffic.

Καλημέρα σε όλους.

5 Likes

Με ιντριγκαρε αυτο. Εχει πολλους τιτλους. Και ολα τα σαιτ εχουν το ιδιο στιλ. Σε αρκετα απο αυτα κανουν affiliate πωλησεις (αλλιως πώς θα εβγαινε το χρημα) και σε μερικα το ΑΙ κειμενο μοιαζει να πηγαινει συννεφο.

Οι τιτλοι σε αρκετα αρθρα ειναι keywords αναζητησης στο google. Φυσικα, το authority των σαιτ + μια σιγουρα πολυ ικανη ομαδα SEO, τους φερνει πρωτους στις αναζητησεις.

Πάντως, πίσω από τα διάφορα που έχουν ειπωθεί κρύβεται ένα πολύ σημαντικό και ουσιώδες δίλημμα για όποιον ασχολείται με το κομμάτι της μουσικής δημοσιογραφίας (και φαντάζομαι της δημοσιογραφίας γενικότερα).

Και προκύπτει μια πολύ λεπτή ισορροπία, που εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να διατηρούμε, η οποία έχει αρκετές δυσκολίες.

7 Likes

Τους ξέρω λόγο δουλειάς, είχα μιλήσει και με την (τότε) CEO της πριν μερικά χρόνια. Μου είπε ότι δίνουν βάση σε 2 πράγματα: να έχουν οι τίτλοι που αποκτούν niche περιεχόμενο και άρα κοινό και δεύτερον καλό κατάλογο ο οποίος μπορεί να τους αποφέρει έσοδα μέσω affiliates.

Έχουν πχ τίτλους σαν το tech radar από το οποίο προφανώς έχουν μπόλικες ευκαιρίες να έχουν λινκ για κάθε προϊόν και να παίρνουν το 1-2% που τους δίνει η κάθε αγορά. Στο Χαμερ μου είπε πχ ότι έχουν κριτικές 40 χρόνων. Εχει επέτειο το Master of Puppets και θα χρησιμοποιήσουν κριτικές από τότε, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις από συναυλίες της περιοδείας, θα βάλουν και ένα νυν συντάκτη να γράψει και θα δεις από κάτω λινκ από το HMV πχ για βινύλια, T-shirt κοκ.

Απλά μου είπε ότι θέλουν οι κριτικές τους να είναι πραγματικά ανεξάρτητες ώστε να μη χάσουν την αξιοπιστία τους και άρα το κοινό. Οι δισκογραφικές μέσω αυτού του μοντέλου δεν τους αποφέρουν έσοδα και άρα τους νοιάζει η επισκεψιμότητα.