Πολύ σωστά. Και καθώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε επακριβώς τι είναι metal, δεν μπορούμε να καθορίσουμε τους πρωτοπόρους. Πρώτη metal μπάντα είναι δηλαδή μια μπάντα που σήμερα θεωρείται metal, ή που στην εποχή της θεωρείτο βαριά και ασήκωτη;
Συμφωνώ με τον αποπάνω.
Δηλαδή κάτσε επειδη κάποιος πριν πολλά πολλά χρόνια, έβαλε μια παραμόρφωση, η τέλος πάντων πρόσθεσε/πειραματίστηκε με κάτι ‘‘βαρή’’ στη μουσική του - βαρή για τα δεδομένα της εποχής εκείνης - πρέπει να του δώσουμε όλα τα εύσημα ;
Δηλαδη το πως είναι τα αυτοκίνητα στην εποχή που ζούμε το οφείλουμε μονάχα στον Οttο νοn Guericke, που κατασκεύασε τους πρώτους κυλίνδρους/έμβολα πριν απο 200 χρόνια ;
Μπά δε νομίζω… Είναι μια γραμμική εξελιξη, μια πορεία, που πάιρνει μορφή απο τους μουσικούς, την τεχνολογία και απο τους ίδιους τους οπαδούς.
Προσωπικά δεν ξέρω ποιοί ξεκίνησαν το μέταλ και ούτε με ενδιαφέρει. Αυτο που ξέρω είναι οτι προτιμώ ν’ακούω Dimmu Borgir και Anathema,παρά Black Sabbath και Led Zepellin.
Στην μουσικη, οπως και σε ολες τις τεχνες δεν υπαρχει παρθενογενεση, ολα τα ειδη μουσικης δανειζονται και οικειοποιουνται στοιχεια απο καποιο πρωτερο ειδος. Απλα εγω ειπα τους Sabbath, γιατι με αυτους αφορμη αναφερθηκε ευρεως ο ορισμος Heavy Metal και αυτοι τροποποιωντας τον ηχο τους ηταν οι πρωτοι που ακουστηκαν πιο ‘‘μεταλλικοι’’ επηρεαζοντας ολα τα σχηματα που ανεπτυξαν αυτον τον ηχο…
Ε λογικο δεν ειναι αφου ο ενας ειναι black metal και ο αλλος hard rock ξερω γω.Μπορει το hard rock να μην ειναι το ειδος σου.
Judas Priest 8)
Αν και όχι ιδιαίτερα αντικειμενικός ή ιστορικά ακριβής, εσύ αποπάνε μ’ αρέσεις! 8)
Oντόπι, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί μετά από τόσες σελίδες, αλλά η επιστήμη λέει
Εdit: πριν 3 σελίδες σπαμάρω για Σάμπαθ. Λολ στον εαυτό μου. Ε εντάξει, δεν πειράζει, όλοι αυτοί μαζί πάνε.
Ναι, αλλά:
Το πρώτο ΜΕΤΑΛ, ΣΕΡΝΟΜΕΝΟ, ΦΑΚΙΝ-ΓΚΡΟΥΒΥ ριφ στην ιστορία του σύμπαντος ήταν στο Wild Thing των the Troggs και δεμπαναβαράτε τογκώλοσας κάτω.
Ε,νομιζω πως οι sabbbath εκαναν την πιο ουσιαστικη αρχη…Εκει λοιπον τον δινω.
Δηλαδή τον παίρνουν οι Sabbath ? 8O
:cold:
Ελεος:lol: Στους sabbath δινω την ψηφο μου εννοω…
Θα έλεγα Steppenwolf λόγω του στίχου Heavy metal thunder
Αλλά η ψήφος μου θα πάει στους Sabbath,πιστεύω οτί δώσαν αυτό το κάτι που ήθελε η τότε rock σκηνή ώστε να ξεπηδήσει ως παρακλάδι και υποκουλτούρα το heavy metal.
ok μιας και βαριέμαι ας πω και γω την πίπα μου σε ένα τόσο ουσιώδες τόπικ.
Για μένα το μέταλ ως ΣΚΗΝΗ ξεκινάει με το NWOBHM. Αυτές οι μπάντες ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν έχοντας συνείδηση ότι παίζουν ΜΕΤΑΛ. Το heavy metal μπήκε στη συνείδηση των μουσικόφιλων από τότε.
Φυσικά και προϋπήρχαν μπάντες που έπαιζαν κάπως έτσι. Απλά ήταν ακραίες (για την εποχή) hard rock μπάντες που πειραματίζονταν με τον οργανικό θόρυβο. Δλδ βάλε το sad wings of destiny, το in rock και το led zeppelin iv σε ένα shuffle στο winamp και πες μου αν καταλαβαίνεις διαφορετικό είδος μουσικής. Η απάντηση είναι όχι.
Οι Sabbath, οι Priest και οι motorhead έμειναν στη συνείδηση του κόσμου ως metal μπάντες επειδή όταν είδαν τα “παιδιά τους” να μεγαλώνουν, τα πήραν από το χεράκι και περπάτησαν μαζί τους. Οι Led Zeppelin και οι Deep Purple δεν το’καναν και γι αυτό θεωρούνται hard rock μπάντες σήμερα.
Για τους Sabbath, ναι, θεωρείται το ντεμπούτο τους η αρχή της μεταλ δισκογραφίας, αλλά οι sabbath πήραν διάφορα στοιχεία από άλλες λιγότερο γνωστές (σήμερα) μπάντες, τα ένωσαν/αφομοίωσαν και δημιούργησαν το στυλ τους που λατρεύουμε. Όλα τα στοιχεία των sabbath (heavy riffs, occult αισθητική, blues jams, ψυχεδέλειες) προϋπήρχαν αλλού. Πουθενά όμως έτσι ενωμένα.
Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα!
Απλά, για λόγους που αφορούν ίσως μόνο εμένα, εγώ είμαι πιο “ελαστικός” σε ό,τι αφορά το “τί είναι μέταλ”, ειδικά όταν μιλάμε για τα Σέβεντις, και θεωρώ ότι αυτή η μουσική παίχτηκε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από ένα σωρό συγκροτήματα της εποχής τα οποία πλέον θεωρούνται “ροκ”.
Αν μιλάμε δε για αμιγώς μέταλ συγκροτήματα της δεκαετίας, πιστεύω ότι τέτοια αποτελούν όχι μόνο οι Σάμπαθ, οι Πριστ και οι Μότορχεντ που είπε ο ψηλός, αλλά και οι Θιν Λίζι, και οι Γιου Εφ Όου.
Αυτά.
Λογικο δεν ειναι?Εννοω πως σχεδον ολα τα συγκροτηματα εχουν επηρεαστει απο αλλα.Λιγα ειναι αυτα που δεν ειναι επηρεασμενα και εντοπιζονται κυριως στις αρχες τις ροκ-μεταλ μουσικης οπου δεν υπηρχε ΤΟ συγκροτημα που θα μπορουσαν να επηρεαστουν…Οι sabbath οπως σωστα λες ενωσαν πολλα στοιχεια μαζι,πραγμα που δεν θεωρω κακο,ουτε εσυ φανταζομαι…
…επομένως αυτό που σου λέει είναι ότι στην ουσία κανείς δεν “ξεκίνησε” το μέταλ (από μόνος του).
Αυτο λεω και εγω…Ολοι ειχαν επηρεαστει απο καπου…!(μιλησα για sabbath)
Άρα ομολογείς ότι και εσύ που ψήφισες Σάμπαθ και οι υπόλοιποι (αλλά και όσοι ψήφισαν Ζέππελιν) ουσιαστικά ρίξατε ανούσιες ψήφους.
Με εφερες σε αδιεξοδο αλλα θα απαντησω… Απο τις επιλογες του Poll η πιο ‘‘αντιπροσωπευτικη’’ επιλογη ειναι αυτοι των sabbath.Η επιλογη ‘‘αλλο’’ ειναι λιγο ασχετη οποτε…
SABBATH!!! OZZY O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ!!!