Metallica - 72 Seasons

Δεν ημουν ποτε ο μεγαλος Metallica fan, ομως πριν λιγους μηνες ενιωσα για πρωτη φορα τοσο πολυ ορισμενα κομματια τους και λιγο αργοτερα εσκασε απο το πουθενα το Lux Aeterna, οποτε ειναι νομιζω λογικο που περιμενα αυτον τον δισκο περισσοτερο απο οποιονδηποτε αλλον δικο τους και βασικα ειναι ο 1ος για τον οποιο ενιωθα ανυπομονησια.

Κυριως δηλωνω fan του Hetfield καθως ειναι ενας απο τους λογους που επιασα κιθαρα αρχικα, και μια ακομα μεγαλυτερη επιρροη στη συνεχεια. Τελευταια τον θαυμαζω και στιχουργικα, ιδιαιτερα για το γεγονος οτι μετα την ανευ προηγουμενου επιτυχια του Black Album αντι να γραψει πραγματικα για το οτιδηποτε, εβγαλε την ψυχη του σε ουκ ολιγα κομματια με αποκορυφωμα τα Bleeding Me/Outlaw Torn (σορι δεν μπορω να διαλεξω ενα). Αλλος ενας λογος που περιμενα το 72 Seasons, ειναι οτι προκειται για concept δισκο στην ουσια παρολο που δεν εχω δει καπου να αναφερεται νομιζω. Να και ενα σημειο που καινοτομει, γιατι μουσικα οντως δεν κανει κατι καινουριο.

Απο την αλλη, προσωπικα ειναι ο 1ος δισκος τους σε αυτην την χιλιετια που δεν με ενοχλει κατι στον ηχο. Ακομα και ο Lars δεν βιαζει (τοσο) το snare προς εκπληξη μου και ειναι σχετικα συγκρατημενος, ενω και ο Rob ακουγεται καλυτερα απο ποτε. Δυστυχως ο αδυναμος κρικος ειναι ο Hammet, εχω την εντυπωση οτι ολα του τα solo ειναι στο ιδιο υφος και αυτο προφανως σε καποια κομματια λειτουργει και σε αλλα οχι.

Ξεκινωντας απο τα 4 singles που ακουσαμε πριν την κυκλοφορια, θεωρω και εγω μαζι με αλλο 1 (ενα) παλικαρι παραπανω το Screaming Suicide ως το δυνατοτερο κομματι, με την αυρα του Atlas, Rise και την τολμη του Hetfield στους στιχους οταν στο Youtube ας πουμε δεν επιτρεπεται καν να γραψει κανεις την λεξη… Απο κοντα και το Lux που εχει μια υπεροχη NWOBHM-ιλα με το βασικο riff να θυμιζει τους υπεραγαπημενους Saxon. Το If Darkness Had A Son, εχει ακριβως αυτον τον βιασμο του snare που εγραψα παραπανω και με απωθει, ομως ευτυχως εχει riffαρα και ενα υπερκαυλωτικο “γιαο” του James στο τελος του 1ου ρεφρεν για να επανορθωσει. Το ομωνυμο φλερταρει με τα Hardwired, Moth Into Flame και Atlas, Rise μαζι και εκει που γινεται μια ενδιαφερουσα αλλαγη λιγο μετα τη μεση μαλλον ξεχασε καποιος να ενημερωσει τον Hammet που παλι επαιξε τα δικα του και χαθηκε το momentum.

Στον υπολοιπο δισκο τωρα, εχουμε το συγκλονιστικο Inamorata που σχετικα ευκολα θεωρω πως ειναι το καλυτερο τραγουδι τους απο τη στιγμη που τελειωνει το Fixxxer και μετα. Απο πολυ κοντα και το Room Of Mirrors με τη φανταστικη μελωδια να ξεχωριζει ειδικα σε συνδυασμο με το “please won’t you set me free, yeah” στο κλεισιμο.

Απο εκει και περα προτιμω τα γρηγορα Shadows Follow, Chasing Light (LEANONME) και Too Far Gone? απο τα πιο groove-ατα Sleepwalk My Life Away, Crown Of Barbed Wire και You Must Burn!, ομως προς το παρον ακουω συνεχεια τα 2 τελευταια κομματια του αλμπουμ, και ισως με τις απαραιτητες ακροασεις αλλαξω γνωμη.

Συνολικα θα τολμησω και θα πω οτι μου αρεσει περισσοτερο απο οτιδηποτε εβγαλαν μετα το Black Album, αν και ο χρονος θα δειξει ποσο θα επιστρεφω σε αυτο, προβλεπω ομως οτι θα γινεται περισσοτερο απο οτι στα υπολοιπα. Σιγουρα παντως εχει 4-5 κομματια που θα μεινουν και εχει ενδιαφερον τι θα διαλεξουν στα live και τι θα λειτουργησει. Παιξτε ομως το Inamorata να δω κατι.

10 Likes

Υπεροχο βιντεο. Καπου εδω να πω ομως οτι το συγκεκριμενο τραγουδι το θεωρω το πιο αδιαφορο του δισκου. Κι ενω υπαρχουν τραγουδια που τα θεωρω χειροτερα, και τα οποια μου προκαλουν ενα συναισθημα ας πουμε ξενερας, το συγκεκριμενο απλα δε με ακουμπαει με κανενα τροπο. Προχωραμε! Ωραιο βιντεο!

1 Like

Γουστάρω φουλ το τραγούδι, σχεδόν απεχθάνομαι το video. Προφανώς ο τύπος έχει κάποια εικαστική άποψη που δεν την έχω καταλάβει. Ή απλά δε μου αρέσει. Μέχρι να μου εξηγήσει κάποιος τι βλέπω το θεωρώ κακό video…

5 Likes

windows media player σε windows xp

4 Likes

Metallica - 222 Φεγγάρια

Μια track-by-track κριτικη μετα απο 4 ημερες ακροασης, η οποια υπο αλλες συνθηκες (ή για οποιονδηποτε αλλον δισκο των Metallica) δε θα ελεγε και παρα πολλα, αλλα για εναν δισκο οπως το 72 Seasons, νιωθω πως δε θα αλλαξει παρα πολυ σε βαθος χρονου. Ο χρονος θα το δειξει βεβαια αυτο, ομως προς το παρον δεν εχω βρει και δεν νομιζω οτι υπαρχει καποια μυστικη μαγεια στον δισκο η οποια μπορει να με κερδισει (ή να με ξενερωσει!) περισσοτερο σε 72 εποχες απο τωρα, οταν θα ειμαι στην τωρινη ηλικια των James, Lars & Kirk.

72 Seasons
Θα σας συστησω σε εναν ορο που μπορει να χρησιμοποιηθει για καποια πολυ συγκεκριμενα τραγουδια των Metallica, η εμφανιση των οποιων εγινε ουσιαστικα το 2008, αν και καποια ψηγματα υπηρχαν ηδη απο το 2003. Τα διαφορα αλλα… ενδιαφεροντα στοιχεια στο St. Anger (ηχος, φωνητικα, ταμπουρο, κιθαρες, ελλειψη σολο, προσεγγιση) κρυβουν απο καποια τραγουδια ενα πιο βασικο προβλημα κατ’εμε, το οποιο 20 χρονια μετα αποτελει συχνο σημειο συζητησης, και το οποιο ειναι φυσικα η δομη, η οποια θυμιζει ενιοτε τυχαια κοπτοραπτικη απο ριφφς, η οποια συνοδευεται απο ελλειψη κατευθυνσης. Αυτα τα τραγουδια λοιπον πλεον τα αποκαλω Παραμαγνητικα. Αυτα ειναι τα τραγουδια δηλαδη που γινονται μαγνητικα μονο οταν το υλικο βρισκεται σε καποιο μαγνητικο πεδιο… ή στην περιπτωση μας, οταν δεν υπαρχει κατι καλυτερο να ακουσει κανεις εκει γυρω. Καπως ετσι βλεπω δυστυχως το ομωνυμο του δισκου. Εχει πολυ ωραια εισαγωγη, εχει ενα ριφφακι το οποιο αν και βρωμαει απο χιλιομετρα James Hetfield τελικα το εχει γραψει ο Kirk Hammett, εχει μια εθιστικη φραση “Wraaath Of Maaan” σε ολο το τραγουδι, αλλα οταν βαζεις ολα τα μερη μαζι, δεν κολλανε και παρα πολυ. Στο Beyond Magnetic αν θυμαστε υπαρχει ενα τραγουδι με τιτλο Hate Train, και θεωρω οτι ειναι οτι πιο κοντινο στο 72 Seasons. Τετοια τραγουδια υπαρχουν μερικα διασπαρτα απο δω κι απο κει, και προσωπικα ειναι τα τραγουδια που βαριεμαι περισσοτερο απο οποιονδηποτε αλλο τυπο τραγουδιου Metallica. Εναλλακτικα, θα μπορουσα να πω οτι θα το χαρακτηριζα ως “Atlas Rise απο τα LIDL”, “Cyanide απο τα ΙΚΕΑ” ή “Lords Of Summer απο τα Walmart”, αφου και τα τρια τα γουσταρω πολυ περισσοτερο… Ωραιες ιδεες, αλλα το συνολο πασχει πολυ για μενα. Και δεν εχει και κανα καλο ρεφρεν να πεις οτι υπαρχει το hook.

Shadows Follow
Εδω ειμαστε. Δεν ξερω σε ποια θεση μπαινει στον δισκο αν επρεπε να καταταξω τα 12 τραγουδια με βαση του ποσο τα γουσταρω, αλλα ξερω οτι θα εμπαινε εγγυημενα στα 4-5 καλυτερα. Μαζι με δυο ακομα τραγουδια, θα μπορουσε να υπαρχει σε καποιον χαμενο δισκο των Metallica απο το 1994, με την νοοτροπια του LOAD και του RELOAD, αλλα με εναν ηχο πιο κοντα στο Black Album. Μια εισαγωγη που μου θυμιζει με τη μια Holier Than Thou, ενα απο τα καλυτερα ρεφρεν στον δισκο και καταπληκτικο σολιδι απο τον Κερκ. Ενα τραγουδι διχως περιττη νοτα και με κορυφαια στιγμη την κορυφωση του τελευταιου ρεφρεν με τον James να ουρλιαζει NOOO στο 5:25 οσο το βουλωνουν ολοι.

Screaming Suicide
Θα το πω, γιατι καποιος πρεπει να το πει. Delete that. Φιλλερακι και σκιππερακι σε οποιονδηποτε δισκο τους. Το χαρουμενο υφος δεν βοηθαει, ουτε το οτι ακουγεται σαν διασκευη σε πολυ χειροτερη μπαντα. Σορρυ, δε θα παρω. Χιλιες φορες Some Kind Of Monster ή Sweet Amber ας πουμε.

Sleepwalk My Life Away
Το Enter Sandman εχει παιδι με το King Nothing, και αυτο το παιδι λεγεται Slither. Το Slither μεγαλωσε, γνωρισε το ManUNkind που του ριχνει 19 χρονια, και εκαναν ξωγαμο με τιτλο Sleepwalk My Life Away. Προφανεστατα απο τα αγαπημενα μου στον δισκο, και με ρεφρεναρα λατρεμενη. Αυτο που γινεται απο το 4:50 εως το 5:30 ειναι το ενα απο τα δυο σημεια στον δισκο που με αναγκαζουν να κανω headbanging.

You Must Burn!
Το The Thing That Should Not Be ειχε δυο παιδια με το Harvester Of Sorrow, εναν γιο με ονομα Sad But True και μια κορη με ονομα Devil’s Dance. Μετα απο 20 χρονια κι ενω τα παιδια τους ειχαν φυγει για το πανεπιστημιο, αποφασισαν οτι στην μοναξια τους θελουν δυο παιδια ακομα, οποτε εκαναν εναν γιο με ονομα Dream No More, και 6 χρονια αργοτερα μια κορη με ονομα You Must Burn! Αυτα, κομματαρα, ρεφρεναρα, ηχαρα, σολαρα, και τα τελευταια 3 λεπτα οτι πιο φρεσκο ακουσαμε απο τους Metallica σε αυτον τον δισκο.

Lux Æterna

Crown Of Barbed Wire
Το τεταρτο τραγουδι του δισκου που θα χωρουσε σε εκεινο το εντελως φανταστικο αλμπουμ που (δεν) κυκλοφορησε το 1994, και ενα που ανεβαινει πολυ στην εκτιμηση μου οσο περισσοτερο το ακουω. Το ρεφρεν το γουσταρω παρα πολυ, οι αλλαγες ρυθμου ειναι παντου πολυ πετυχημενες, το ριφφ ειναι τιγκα λοουνταδικο, και το κλεισιμο απο 5:15 εως 5:49 ειναι το δευτερο σημειο στον δισκο που με αναγκαζει να κανω headbanging, με το ασηκωτο ριφφαρισμα σημα κατατεθεν των Metallica.

Chasing Light
Αυτο ειναι το τραγουδι που μου κεντρισε το ενδιαφερον πιο πολυ απο ολα τα αλλα στην πρωτη ακροαση. Δεν εχω αποφασισει ακομα πως να το περιγραψω, αλλα θα προσπαθησω. Ριφφ μιγμα Justice - Magnetic, με ηχο κατι αναμεσα σε Black και Hardwired, φωνητικα LOAD , αλλαγες Justice, επιθετικοτητα Master και γεφυρα St. Anger. Κατι τετοιο. Ή πολυ απλα μπορουμε να συμφωνησουμε οτι ειναι το πιο περιεργο τραγουδι στον δισκο, και μαλλον προκειται για ιδιαιτερο και μοναδικο τραγουδι στην δισκογραφια τους. Θελω ακουσματα για να δω ποσο μου αρεσει ή ποσο δεν μου αρεσει. Προς το παρον μου αρεσει αρκετα.

If Darkness Had A Son
Οταν βγηκε μου αρεσε παρα πολυ, ισως και επειδη ειδα ηλιαχτιδα στο τελος του τουνελ που ειχαν σκαψει τα Screaming Suicide και Lux Æterna. Μου αρεσει ακομα, αλλα οχι οσο στα πρωτα ακουσματα. Εκτιμω πολυ τον βαρυ κι ασηκωτο σοβαρο και οργισμενο χαρακτηρα του, και με πιανει ακομα ανατριχιλα στις επαναληψεις του Temptation, αλλα νιωθω οτι του λειπει κατι ωστε να το ανυψωσει, κι ετσι παραμενει ενα απο τα απλως καλα τραγουδια του δισκου.

Too Far Gone?

Room Of Mirrors
Σιγουρα το πιο πιασαρικο του δισκου, και μαλλον αυτο που επρεπε να βγει ειτε πρωτο ειτε δευτερο ως single. Δεν εχω κανενα παραπονο, αλλα ουτε και αλλαξε η ζωη μου επειδη ακουσα αυτο το τραγουδι. Οι φωνητικες μελωδιες στα κουπλε και ο ηχος της κιθαρας σε συνδυασμο με το βασικο ριφφ ειναι απο τα παρα πολυ θετικα του τραγουδιου. Η μεηντενιλα που βγαζει σε κατι σημεια ειναι απο τα αρνητικα, και δεν το λεω για να μειωσω τους Maiden. Απλα οπως δε θα ηθελα μεταλλικιλα στους Μεηντεν, ετσι δε θελω και Μεηντενιλα στους Metallica. Τιμιο τραγουδι, μεχρι εκει.

Inamorata
Φορος τιμης στους Black Sabbath. Ομως δεν μπορω να αρχισω τα παραληρηματα οπως μπορω καλλιστα να κανω για Orion, To Live Is To Die, Outlaw Torn, Bleeding Me, Fixxxer, Halo On Fire, Spit Out The Bone και ακομα και Suicide & Redemption, τα οποια με πιανουν ολα απο καθε αρτηρια που οδηγει στην καρδια και με χτυπανε στον τοιχο. Το Inamorata ειναι φυσικα ενα απο τα καλυτερα τραγουδια του δισκου (αν οχι το καλυτερο), αλλα αυτο δεν μου λεει και παρα πολλα καθως το ταβανι δεν ειναι και δυσθεωρητο. Δεν λεω, ειναι ενα πολυ συγκινητικο τραγουδι σε αρκετα σημεια του, και ειμαι χαρουμενος που το εγραψαν. Ειναι απο αυτα τα τραγουδια που ενας φαν των Metallica των 90ς σχεδον δεν εχει το δικαιωμα καν να απορριψει.

Εν κατακλειδι, μου ειναι πολυ δυσκολο να γραψω κατι για το 72 Seasons χωρις να συγκρινω με μεγαλεια του παρελθοντος, κατι που δεν το βιωσα ουτε στο ελαχιστο το 2016. Και καπου εδω ερχεται η αναποφευκτη συγκριση της εμπειριας (και οχι των δισκων καθεαυτων). Με το Hardwired To Self-Destruct ενιωσα πολλα περισσοτερα, συζητησα πολυ παραπανω, ανακαλυψα πολλα περισσοτερα ηδη απο τις πρωτες ακροασεις, ενθουσιαστηκα σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο και εν τελει οι Metallica με εκαναν να ερωτευτω ξανα την μουσικη τους μετα απο μια πολυ χλιαρη δεκαετια στην οποια τους παρακολουθουσα απο αποσταση σε γενικες γραμμες. Και το πιο σημαντικο… δεν χρειαστηκε να σκεφτω απο μονος μου σχεδον ουτε μια φορα “ναι μωρε αλλα τα παλια ειναι καλυτερα”. Το HTSD το ακουσα και το εκτιμησα για αυτο που ηταν, κι οχι για αυτο που δεν ηταν.

Αναγνωριζω πως δεν ειναι δυνατον να το κανουν αυτο με καθε δισκο τους (αν και το εκαναν 7 συνεχομενες φορες μεσα σε 15 χρονια) πλεον, αλλα ταυτοχρονα δεν μπορω παρα να νιωσω μια μικρη ξενερα, η οποια ειναι πολυ πηγαια, αυθορμητη και οργανικη. Βρηκα πολλες φορες τον εαυτο μου να σκεφτεται “πω ρε γμτ γιατι ειναι τοσο μετριος αυτος ο δισκος και γιατι εβγαζαν πολυ καλυτερους δισκους παλια?” Μακαρι να γουσταρα περισσοτερο τον δισκο, και δηλαδη για να γινω και λιγο τολμηρος… μακαρι να ειχαν βγαλει καλυτερο δισκο. Δεν πειραζει, ολα καλα. Κραταω 6-7 τραγουδια και προχωραω.

8 Likes

Maiden κολλάνε στους Metallica. Το ανάποδο όχι :grin:

1 Like

Όχι

1 Like

Ας γραψω και εγω μια πρωτη- συνοπτικη- αποψη μετα απο 4-5 ακροασεις- βλ. Πασχα στο χωριο και αντιξοες συνθηκες για απομονωση και ακουστικα.

Στο συνολο μεχρι τωρα μου φαινεται ενας πολυ συμπαγης δισκος, μου αρεσουν περισσοτερο απ’ οτι στις πρωτες ακροασεις και τα σινγκλς. Ουσιαστικα δεν υπαρχει καποιο κομματι που να μη μου αρεσει, ακομα και τα λιγοτερο καλα εχουν τις στιγμες τους.

Εχω ξεχωρισει περισσοτερο 72, shadows follow, chasing light, darkness, mirrors και inamorata.

O δισκος δεν φαινεται να εχει τις κορυφες του HTSD, αλλα φαινεται να εχει καλυτερη ροη και λιγοτερη επαναληψη θεματων. Σε αυτο το τελευταιο υπερεχει και απο το DM. Επισης εχει και εξαιρετικο ηχο. Και ΡΙΦΑΡΕΣ.

Σαν συνολικη εικονα, ουτε απογοητευση αλλα ουτε και καποιος τρελος ενθουσιασμος, ενας συμπαγης δισκος με ωραια ροη, τους Metallica να παιζουν “στην εδρα τους” σε αυτο το στυλ.

Ο Παπαχετ μεγαλουργει, απο τον Κερκ περιμενα περισσοτερα, Rob οταν ακουγεται λιγο περισσοτερο δινει και αυτος τις πινελιες του και ο πονηρος ο Λαρς παιζει εξαιρετικα τυμπανα που εξυπηρετουν τις συνθεσεις και τις κανουν ακομα πιο ενδιαφερουσες για αλλη μια φορα. Τραγικα υποτιμημενος ντραμερ.

Επίσης, καταπληκτικοι στίχοι.

Περισσοτερα μετα απο λιγο καιρο που θα εχει ωριμασει μεσα μας ο δισκος.

16 Likes
7 Likes

Άρρωστο riff.

Επίσης μας έχουν ζαλίσει με τα videos!
Αποφασίστε ποιά είναι τα επίσημα.

Υ.Γ. ποτέ δεν σχολιάσαμε το βίντεο του 72 Seasons στη νοηματική.

3 Likes

Οσο πάει ανεβαίνει κι αυτό, νόμιζα οτι θα είναι το κομμάτι που θα έκανα σκιπ, αμ δε.

Επιτέλους ακούω τον δίσκο σε κανονικά ηχεία απο το CD. Διαολε τι ήχος είναι αυτός;!

11 Likes

Τρομερό. Sinister.

5 Likes

μεγάλη αγάπη του έχεις

2 Likes

Από τα κομμάτια που δε χρειάζονταν ιδιαίτερο ψαλίδι, σπανιότατο για τους Metallica εδώ και δεκαετίες (το κύριο θετικό του, πέραν των επιμέρους)

2 Likes

Τα επισημα ειναι αυτα που βγαινουν ενα καθε μερα στο YouTube.

Δεν ξερω τι ειδατε στο σινεμα, αλλα προφανως στο σινεμα παιχτηκε visualization κατα την ακροαση, κι οχι απαραιτητα το ιδιο βιντεο σε καθε τραγουδι. Το ακομα πιο εκπληκτικο βεβαια ειναι το πως ακριβως θυμαστε και τι βιντεο παιχτηκε σε καθε τραγουδι στην ηλικια σας!

Οσο για το Crown Of Barbed Wire, ειναι πραγματικα ενα απο τα διαμαντια του δισκου, με αρρωστο ριφφ, με ρεφρεναρα, με πολυ καλο σολο, και με το καλυτερο outro στον δισκο. Βγαλμενο μεσα απο το Black Album, λογικο να το λατρευει ο @kbil τοσο πολυ!

2 Likes

20 Likes

Συγκινηθηκα ρε ατιμε… τι original κασετα… πωπω…

4 Likes

Πολύ μαλακια -ο τόνος στο ι- το video του Crown… δηλαδή τώρα αυτό το πράγμα που είδα κολακεύει το κομμάτι, που είναι απ’ τα καλύτερα του album…
Και άντε το video του Room… παλεύεται, αυτό το τελευταίο είναι αηδία

1 Like

βσκ με το 72, παίζουν 2 φάσεις. Υπάρχουν οι τύποι που γουστάρουν τους παλιούς, τους ορθόδοξους Met και τους αναπολούν. και υπάρχει και η load + έπειτα γενεά. Γι αυτό σε κάποιους αρέσουν τα πιο 'αργιλέ, ντουμοστονεριάρικα κομμάτια, που άλλοι τα θεωρούνε σκιπ και τούμπαλιν.
chasing-sleepwalking-burn δεν μου λένε και πολλά, πέραν σημείων. Τα υπόλοιπα την παλεύουν, αλλά παίζουν πολλά δάνεια απο το παρελθόν (που δεν το λες και τίγκα έμπνευση) δεν έχουν σταράτη-δομή/τείνουν προς τη φλυαρία και τα ρεφρέν δεν είναι τόσο γαμάτα, όσο της πρώιμης εποχής, που βαράγανε στο δόξα πατρί.
κακό ? όχι. κάποιο μέγα έπος ? ούτε.

1 Like

ΡΕΤΓΡΕΤ