Metallica - 72 Seasons

Μια χαρα δισκος το Super Collider, αλλα ειστε ολοι off topic στα τελευταια 10 μηνυματα.

Πατε στο θρεντ των Megadeth και σε αυτο των Maiden αν θελετε.

1 Like

Αφού άκουσα το 72 Seasons 4-5 φορές, έχω πια πιο αποκρυσταλλωμένη γνώμη. Την καταθέτω, χωρίς φυσικά να έχω διάθεση να προσβάλλω το γούστο κανενός.

Ίσως ένα από τα πιο αδύναμα άλμπουμ των Metallica. Αρκετές ωραίες ιδέες δεξιά κι αριστερά αλλά τρομερά generic αντίληψη σε δομές, riffs, ρυθμούς και συνθέσεις. Στα όρια του κουραστικού. Μέχρι και το St Anger που δεν μου αρέσει, έχει το ομώνυμο και το riff του Some Kind Of Monster, δυο στιγμές που σε αντιστοιχία δεν βρίσκω στο νέο άλμπουμ.

Φυσικά, ότι ενταξουν στο σετλιστ τους, θα ταιριάξει θαυμάσια. Κι εννοείται πως όταν τους ξαναδουμε live θα κατουρηθούμε πάνω μας. Μέχρι εκεί όμως.

Εξακολουθώ να θεωρώ το Death Magnetic το καλύτερο τους μετά το Load, ας σταματήσω όμως με τα unpopular opinions!

10 Likes

Δεν νομιζω

Εγώ πάλι ακριβώς το αντιθετο, όσο περνάει ο καιρός που το ακουω, τοσο πιο ισχυρά πειθομαι οτι ειναι η πιο δυνατή σε σύνολο - οχι σε επιμερους τραγουδια - δουλειά τους εδω και πολλα χρονια.

9 Likes

Τι σημαινει αυτο? Ειλικρινα δεν το πολυκαταλαβαινω ως διακριση. Αν τα τραγουδια ενος δισκου ειναι καλα, δεν ειναι και ο δισκος ως συνολο καλος? Ενας δισκος με 5 εξαιρετικα τραγουδια και 5 αδιαφορα (για εμας, προφανως υποκειμενικη αξιολογηση) ειναι χειροτερος απο εναν δισκο με 10 μετρια? Πως κρινει ο καθενας μας το συνολο ενος δισκου?

Αναφέρομαι στη συνολική ακρόαση του δίσκου απο την αρχή ως το τέλος.

5 Likes

Καμία αντίρρηση, το σέβομαι απολύτως. Εγώ δεν κατάφερα να συνδεθώ…

1 Like

Και για μένα. Το HTSD το αγαπάω, αλλά από τη δεύτερη πλευρά θα βάλω να ακούσω μόνο το Spit Out The Bone, άντε και το Here Comes Revenge.

Εδώ βρίσκω μια σταθερά καλή ποιότητα από την αρχή ως το τέλος. Ακόμα και σε κομμάτια που δεν είναι τα αγαπημένα μου, βρίσκω κάτι ενδιαφέρον που με κρατάει. Είναι πιο συνεπής δίσκος από την αρχή ως το τέλος.

11 Likes

Εγω μετα απο μια εβδομάδα συνεχούς ακρόασης ειμαι σίγουρος πλέον, συνολικά καλύτερο απο το hardwired το οποιο ήταν καλύτερο από το DM

5 Likes

Δεν ρωτησα ακριβως αυτο βεβαια εγω… Αναρωτηθηκα μιας και ειπες για πιο “δυνατο” κι οχι για πιο “συνεπες” (που αναφερθηκε απο τον Αλεχαντρο πιο κατω). Εγω απλα προσπαθω να καταλαβω τι σημαινει πιο δυνατο, αλλα οκ δεν εχει και μεγαλη σημασια. Το “πιο συνεπες” το καταλαβαινω ασχετα με το αν διαφωνω.

Για μενα βεβαια ακομα κι αν πιστευα οτι ο νεος δισκος ειχε δωδεκα τραγουδια ολα του “7.5 στα 10”, βρισκω εναν δισκο με πεντε τραγουδια ατοφια 10αρια και τα υπολοιπα να κυμαινονται απο το “delete that” εως το “τιμιο 7 στα 10” (οπως ξεκαθαρα βρισκω το HTSD) πολυ πιο δυνατο. Στο 72 Seasons βεβαια εγω βρισκω 4-5 τραγουδια χωρις κανενα απολυτως λογο υπαρξης, οποτε για μενα δεν υπαρχει καν διλημμα εν προκειμενω.

Απλα ηθελα να καταλαβω πως κανουν αυτην την συγκριση αλλοι στο μυαλο τους. Ομολογω οτι μου ειναι αδιανοητο ας πουμε το να ελεγε καποιος “Δε θα με πειραζε να μην εχουμε παρει το Moth Into Flame, το Halo On Fire και το Spit Out The Bone, αν ηταν να μην χρειαζοταν να κανω skip σε 3 τραγουδια στην δευτερη πλευρα του δισκου και να ακουω το HTSD ολοκληρο πιο ευχαριστα”. Βασικα αν οντως ειναι αυτο που λεμε, τοτε χανω πληρως οποιαδηποτε ελπιδα για την ανθρωποτητα, για να γινουμε και λιγο μελοδραματικοι :stuck_out_tongue:

Όχι, απλά βρίσκουμε τα Inamorata, Room of Mirrors (προσωπικά βάζω και τα You Must Burn, Too Far Gone) σε ανάλογο επίπεδο με τα “καλά” του HTSD. Δε βρίσκω τεράστια διαφορά σε Room και Moth ποιοτικά. Ούτε σε Dream No More με You Must Burn.

Αλλα στα λιγότερο αγαπημένα μου, το 72S υπερτερεί.

2 Likes

Και μόνο ο τρόπος που προφέρει το παρακάτω σημείο του ρεφρέν

Am I too far gone to save?
Help me make it through the day

Αρκεί για να πάει το τραγούδι από το 8 στο 8,5

1 Like

Ενταξει εσυ και η συγκεκριμενη αποψη, αυτο το καταλαβαινω. Απλα εχω ακουσει και την αποψη “κανενα δεν φτανει Halo, Moth, Spit αλλα το συνολο ειναι πιο συμπαγες”. Προσωπικα διαφωνω παθιασμενα με την ιδεα οτι αν βγαλεις τραγουδια απο εναν δισκο, ο δισκος θα γινει καλυτερος. Δηλαδη αν μου πει καποιος οτι το HTSD ξερω γω παιρνει 87.4% ετσι οπως ειναι αλλα αν του κοψεις 3 τραγουδια (για τα οποια βεβαια απο οτι φαινεται δεν υπαρχει και καμια απολυτη συμφωνια) τοτε ο δισκος θα παει στο 93.4%, θα το βρω απιστευτα ακυρη δηλωση.

Τεσπα, μιας και γινεται αυτη η συγκριση μεταξυ δισκων… Το HTSD για μενα εχει 5 all time classics, 6 παρα πολυ καλα τραγουδια που προσφερουν πολλα, και 1 τραγουδι το οποιο το βρισκω εντελως αδιαφορο, το Murder One. Κοινως, αλλη κλαση εντελως σε σχεση με το 72 Seasons, το οποιο παιζει στην δευτερη κατηγορια.

1 Like

Ναι προφανώς.

Όπως διαφωνώ γενικά με την έννοια των fillers. Δε βρίσκω λόγο να μην υπάρχει ένα τραγούδι σε ένα δίσκο από τη στιγμή που το επέλεξαν οι δημιουργοί του, με τη λογική ότι θα γίνει ο δίσκος “καλύτερος”. Στη χειρότερη, δε θα μου αρέσει και θα κάνω σκιπ. Δε χάνω κάτι. Χάνουν οι υπόλοιποι που τους αρέσει και δε θα το είχαν σαν επιλογή.

Ακούω όμως το επιχείρημα ότι πλατειάζουν και προσπαθούν να χωρέσουν πολλές ιδέες σε κάθε τραγούδι. Εκεί δεν υπάρχει εναλλακτική. Εκεί καταλαβαίνω όσους δεν τους αρέσει ο δίσκος (αυτός, ο προηγούμενος, το Justice, οι Maiden των 00s κοκ).

2 Likes

Πεθαίνω στην ιδέα να σφυρίξει κανένας στον Μικρούτσικο για την ομοιότητα Room of Mirrors και Χαμένο Νησί, και να έχουμε επικές αναλύσεις και ξεκατινιάσματα στο μεσημεριανάδικο που εμφανίζεται :grin:

2 Likes

Σχετικά αδιάφορος δίσκος όσο και αν προσπάθησα. Ελάχιστες στιγμές με έκαναν να ξανά βάλω να το ακούσω και όσες ακροάσεις και να έχω κάνει δεν… Αδύναμα ρεφραιν, επαναληψιμότητα, αδιάφορα lead και σόλο (πάλι). Πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή (ίσως καλύτερη από το HTSD) με μόνο μείον για άλλη μία φορά η ένταση των τυμπάνων (για εμένα περισσότερο η μπότα παρά το σνεαρ).

5/10

Και επειδή υπόθηκε κάποιες φορές, όχι Fixxxer και Outlaw torn δεν μπορούν να μπουν σε καμία πρόταση με κανέναν κομμάτι από αυτόν το δισκό. Χιλιόμετρα διαφορά.

6 Likes

Unpopular opinion?? Για εμένα το Death Magnetic είναι το πιο δυνατο άλμπουμ τους μετά το Black Album (μη σου πω και μετά το Justice :grinning:)

4 Likes

Ούτε εγώ καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις.

Δεν μίλησα πουθενά ούτε για βαθμολογίες, ούτε να μην είχαμε ακούσει ποτέ κάποια τραγούδια, ούτε άλλα πράγματα που αναφέρεις.

Στο “72 Seasons” μου αρέσουν πολύ τα riff και μου αρέσει πολύ η παραγωγή (εκτιμώ πολύ το μπάσο του Rob btw σε αυτόν τον δίσκο. Το hi hat του Lars με χαλάει λίγο σε σημεία αλλά το αντέχω). Επίσης, βρίσκω την φωνή του James σε καλύτερη κατάσταση και βρίσκω (στην πλειονότητα τους) πολύ δυνατούς τους στίχους. Όλα αυτά τα στοιχεία αθροιστικά με κάνουν να γουστάρω πολύ το άλμπουμ. Κάποια τραγούδια περισσότερο, κάποια λιγότερο. Αλλά, όλα μου κάνουν.

Να προσθέσω ότι γενικότερα προτιμώ να ακούω άλμπουμ στην ολότητά τους όταν κάθομαι να ακούσω μουσική. Μου αρέσει το experience της συνολικής ακρόασης ενός δίσκου.

Και γενικότερα, δυο σημαντικοί παράγοντες με τους οποίους αξιολογώ προσωπικά έναν δίσκο είναι οι επιμέρους κορυφές του (το πόσο καλά είναι ή μου αρέσουν επιμέρους τραγούδια) και δεύτερον πόσο μου αρέσει συνολικά από αρχή ως τέλος (σαν ποιοτικός μέσος όρος). Με βάση το πρώτο κριτήριο το “HTSD” σκοράρει πιο ψηλά, με βάση το δεύτερο σκοράρει το “72 Seasons”. Δεν μιλάω όμως ποτέ για συνολικά ή καθολικά καλύτερο άλμπουμ. Και φυσικά μπορεί να προκύψουν κι άλλοι επιμέρους παράγοντες.

15 Likes

Εύκολα

4 Likes

Λοιπόν, μια υπόθεση εργασίας.

Έστω ότι είστε οι Μετάλικα και έχετε όλα τα τραγούδια μπροστά σας από HTSD και 72s ηχογραφημένα και ακυκλοφόρητα και θέλετε να διαλέξετε τα 10 που θα μπουν στον δίσκο. Ποια θα ήταν αυτά? Για τους μερακλήδες να τα βάλετε και σε σειρά εμφάνισης.

Για τους ακόμα πιο μερακλήδες που τους αρέσουν τα δύσκολα ας βάλουν και το DM μέσα.

Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας σούπερ δίσκος ή όχι?

1 Like