Metallica - 72 Seasons

Ε΅ντωμεταξυ δεν εχω ακουσει ποτε κραξιμο για αυτο το τραγουδι :smiling_face_with_tear:

Φανατισμενοι οπαδοι ταλιμπαν Pearl Jam δεν μετρανε, δεν παιρνω στα σοβαρα τι λενε για το κομματι.

1 Like

Αδικημένο από τη μπάντα, που δεν το παίζει εννοώ

1 Like

κάποιος κακοπροαίρετος θα το έλεγε αυτό και για το MOP.

1 Like

Θα συμφωνήσω με το επιτηδευμένο του Death Magnetic. Ναι, σύμφωνοι, επανήλθαν στον παλιό καλό εαυτό τους, οκ, ήταν τρόπον τινά το AJFA II, από κει και έπειτα όμως, άρχισε η ανακύκλωση στο ύφος τους.

Σημαντικό βήμα το DM, κυρίως για το τι ακολούθησε μετά, όντως ξαναβρήκαν το δρόμο τους, Hardwired & 72 Seasons κάθονται καλύτερα στα αυτιά μου. Δεν παύω όμως να πιστεύω ότι μετά το Load/Reload όπου ξαφνικά έπρεπε να γεμίσουν 80 λεπτά μουσικής, εκεί αρχίσαμε να μετράμε περισσευούμενες νότες, από κει που ακούγαμε μονορουφι τον εκάστοτε δίσκο.

ΒΕΒΑΙΑ, όταν έχεις συνηθίσει να βγάζεις υλικό σε κάθε δίσκο 40-50’ διάρκεια όσο διαρκούσε ένα βινύλιο, λογικό στη διπλάσια διάρκεια να τραβάς κάτι από τα μαλλιά και εκεί για μένα το έχασαν οι Metallica. Κοτσάρουν στο εξώφυλλο 80’ μουσικής, κάπου όμως άρχισαν να ξεχειλώνουν τα κομμάτια, κάτι το οποίο έχω παρατηρήσει και στους μετέπειτα δίσκους τους, εκεί με έχουν χάσει, στο ότι προσπαθούν να αποδείξουν τι μεγάλα κομμάτια μπορούν να γράψουν ακόμα…

Ενταξει, στην περιοδεια για τον δισκο ηταν στανταρακι, το εχουν παιξει 150 φορες ζωντανα, λιγες λιγοτερες απο οτι το Broken, Beat and Scarred, και περισσοτερες απο τα (πιο αδικημενα κατα την γνωμη μου) All Nightmare Long (106) και Judas Kiss (30).

Απλα εχει πεσει θυμα κι αυτο του μεγεθους των Metallica, αφου σε ολα τα μεταγενεστερα τους αλμπουμ (και με αυτο εννοω οτι βγηκε μετα το 1992) υπαρχουν παρα πολλα αδικημενα τραγουδια, καθως (Α) ολοι θελουν να ακουσουν τα Φορχουμαστερς και τα Κρηπινσαντμανς, και (Β) η δισκογραφια τους εχει μεγαλωσει τοσο που πλεον ειναι δυσκολο να βρουν θεση τα λιγοτερο γνωστα τους τραγουδια σε ενα setlist.

2 Likes

Όσα σεντόνια και να γραφτούν, για εμένα, το DM είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει η μπάντα τα τελευταία 30 χρόνια. Καλά, τα περί επιτήδευσης ειδικά, τα προσπερνάω τάχιστα. Όλα καλά, βέβαια. Ό,τι αγαπάει και πιστεύει ο καθένας.

Ξεχασες να αναφερεις το γ, οτι δηλαδη το σετλιστ τους εχει μικρυνει κατα 4-5 κομματια και εχει φτασει στα απολυτως απαραιτητα.

3 Likes

Καλα αυτο εχει γινει μολις τα τελευταια 5-6 χρονια. Μεχρι και την περιοδεια του HTSD επαιζαν 18 τραγουδια, και ολοι ξερουμε τι διαρκειες εχουν μερικα απο αυτα. Μαλλον εννοεις κατα 2-3 τραγουδια εχει μικρυνει το setlist τους :stuck_out_tongue:

Οποιος θεωρει οτι “πρεπει” να παιζουν παραπανω απο 18 τραγουδια ειναι αρκετα απληστος θα ελεγα. Ειχαν “πεσει” στα 18 τραγουδια ηδη απο τα τελη 90ς. Σας καλοεμαθαν στην περιοδεια για το Black μαλλον.

Αυτό είναι μισή ώρα ε, 15 τραγούδια είναι πολύ λίγα για Metallica

ενώ αυτοί δεν είναι :stuck_out_tongue:

3 Likes

3 Likes

Γενικος κανονας.

1 Like

2.00-2.10 ώρες είναι το σετ 15 τραγουδιών, 2.15-2.25 ήταν όταν έπαιζαν 18. Στο setlist.fm υπάρχουν αναλυτικά οι διάρκειες. Δεν έβγαλαν απλά 3 τραγούδια που ήταν 6 λεπτά το καθένα, έβαλαν κάποια που είναι μεγάλυτερα σε διάρκεια (Orion ή Ktulu και Inamorata). Από τα 16 κομμάτια έπεσαν στα 15 αμέσως ντεμπούτο του Inamorata στο Μόναχο το 2024.

Στα του τοπικ, για το 72 Seasons έχω ακριβώς την ίδια εντύπωση με την πρώτη μέρα που το άκουσα. Το πιο αδύναμο από τα 3 τελευταία, χωρίς να είναι κακό ή μέτριο. Είναι απλά λιγότερο καλό. 7αράκι δηλαδή, 9 το HTSD και 8 το DM.

Συνεχίζω να θεωρώ το Room of Mirrors σαν ένα από τα κορυφαία του δίσκου και απορώ που δεν έχει παιχτεί ακόμα live. Μακάρι αυτό να αλλάξει στην Αθήνα. Ειδικά το σημείο από τη δισολία και τη δίκαση μέχρι το κλείσιμο είναι chef’s kiss Όπως επίσης και οι φωνητικές μελωδίες του Hetfield.
Παρομοίως το You Must Burn! με το φανταστικό δεύτερο μισό του (από το ριφ, την παραμόρφωση, το σόλο και γενικά το Sad But True και λοουντάδικο ύφος του). Και φυσικά το Inamorata που για μένα είναι σχεδόν αψεγάδιαστο, ριφάρα, φωνητικά, κιθάρες και φυσικά οι αρμονίες/κιθαριστικές μελωδίες (και το harmony solo του James μέσα στο συναίσθημα).

Και αυτό με φέρνει στο σχόλιο περί NWOBHM. Ναι μεν είναι υπαρκτό (δεν το κρύβει κιόλας, lignthning the nation τραγουδάει στο Lux Aeterna) αλλά δεν είναι κυρίαρχο. Πιο αισθητές βρίσκω τις αναφορές σε Thin Lizzy και Sabbath παρά σε Maiden και Diamond Head πχ.

2 Likes

Εγώ πάντως τα περί επιτήδευσης δεν τα πιστεύω, έχω καταλήξει ότι τέτοιου είδους τραγούδια γουστάρουν πραγματικά να γράφουν ο Hetfield και ο Ulrich. Στο σημείο που είναι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν και κάνουν απλά αυτό που θέλουν.

Επίσης για το 72 seasons νομίζω ότι κρίνεται αυστηρά… δηλαδή οκ ίσως να μην είναι τόσο καλό όσο το htsd ή το death magnetic, και πάλι όμως είναι και γαμώ τους δίσκους, δεν θα τον χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση μέτριο. Αναλογικά θα έλεγα ότι αν το htsd ήταν το load, το 72 seasons είναι το reload. Μοιάζουν σε ύφος, λιγότερα hits.

5 Likes

Ε καλά τώρα, μεταξύ μας ας είμαστε ειλικρινείς, οι Metallica παίζουν πλέον αισθητά λιγότερο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια. Τώρα παίζουν όσο χρειάζεται για να μην λέμε ότι παίζουν λίγο. Θεωρώ ότι δεν φεύγεις από μια συναυλία τους χορτάτος (εγώ τουλάχιστον).

Δεν μιλάμε για το σημείο που είναι, μιλάμε για 18 χρόνια πριν. Μετά το St. Anger, με 5 χρόνια χωρίς δίσκο και με έναν δίσκο σε 11 χρόνια. Και με δίσκους που δεν κέδρισαν ακριβώς τους οπαδούς τους τότε που βγήκανε (γιατί για το Load - κυρίως - αρκετοί “μετανόησαν” με τα χρόνια).

1 Like

Έρχονται μπάντες με τα μισα τους χρόνια και παίζουν μαξ 1.5 ωρα.

Τα live τους είναι ενα γεμάτο δίωρο, εμένα Προφανώς δεν μου φτάνει, αλλα το να λέμε οτι οριακα δεν παίζουν λιγο ειναι υπερβολή.

Αυτό λέω και εγώ, έχοντας ως δεδομένο ότι και οι δύο επόμενοι δίσκοι που κυκλοφόρησαν είναι ως επί το πλείστον στο ίδιο μοτίβο, τελικά ίσως να κατέληξαν ότι αυτό τους βγαίνει να παίξουν.

Είναι η αλήθεια, όπως κι αν τη μασκαρέψει κανείς. Δεν με ενδιαφέρει να τους συγκρίνω με τις μπάντες που λες, δεν θα βάλω εκεί τον πήχυ.

Το αισθητά είναι λίγο υποκειμενικό. Η απάντηση πάντως πήγαινε στο μισή ώρα λιγότερο. Δεν είναι τόσο. Είναι15 λεπτά λιγότερο από την περιοδεία για το Hardwired, που ήταν η τελευταία φορά που έπαιζαν 18 τραγούδια. Έχουν ανεβάσει αρκετά λαιβ από εκείνη την περιοδεία που ήταν περίπου 2.20 στη σκηνή. Τώρα είναι από 2.00 μέχρι 2.10.

Στο μέλλον θα είναι ακόμα λιγότερο. Επόμενο είναι.

Περί 72.

Μια χαρα δισκος είναι. Δεν εχει τις κορυφές του Hardwired αλλα ως δίσκος ακούγεται ολόκληρος.
Το Hardwired όχι .
Το Death Magnetic χειρότερο και απο τα 2.

Με απόλυτους αριθμους θα εβαζα στα 2 τελευταία τον ιδιο βαθμο δηλαδή 8.
Στο DM ενα 7.

Αλλιώς
HWTSD 8.5
72 Seasons 8
DM 7.

To 72 είναι και πιο μεστος, πιο συμπαγής δίσκος για μένα απο τους 2 προηγούμενους , πιο Justice feeling- δηλαδη ταυτόχρονα καπως πιο δυστροπος (ενταξει δεν φτάνει τα στάνταρς του AJFA) αλλα ολοκληρωμένος δίσκος. Με αρχη, μεση και τελος.

Το Hardwired εξαιτίας του δεύτερου CD χανει τη “μέση”.

Ναι θα ήθελα και εγω λιγο παραπάνω αλλαγη ρυθμου κατα τη διάρκεια του δίσκου αλλα η τελευταία τετράδα του δίσκου ειναι κορυφαία.

Τέλος, Συμφωνώ οτι το 72 Seasons μου
ακούγεται αδερφάκι του HWTSD τύπου Load - Reload.

3 Likes

Οχι δεν ειναι αλήθεια.

Στα no repeated θα άκουγες 32 κομμάτια, τωρα ακούς 30.

Σιγα για 2 κομμάτια κάνουμε ετσι ; δεν μας λειπουν μονο τοσα.
40 θα θέλαμε να ακούσουμε για να ειμαστε ικανοποιημένοι.

Στα indoors της Hardwired περιοδείας άκουγες 24 διαφορετικα στις 2 βραδιές. Τα αλλα 12 ηταν ίδια.