το πολυτελεια δεν ηταν δικος μου ορος ηταν απο αλλη κουβεντα και το υιοθετησα επειδη δεν ειναι πρωτης αναγκης. Το εβαλα και εγω σαν ορισμο για να συννενοηθουμε λιγο καλυτερα.
Οπως εχω γραψει και πιο πανω συμφωνω 100% με αυτο να εχουν καποια πιο προσιτα εισιτηρια . Για αυτο να γκρινιαξουμε . Πολυ ευχαριστως. και εγω ετσι το βλεπω οτι θα επρεπε να ειναι “ανοιχτη” η συναυλια προς ολους .
βεβαια το 1993 , 7000 εκανε για ολους , ειτε για μενα που ημουν 15 χρονων και πηρα μεγαλο χαρτζιλικι απο τους γονεις μου (συνηθως μονο ο ενας γονιος δουλευε τοτε), ειτε για καποιον που θα ηταν τοτε 30 χρονων και θα ειχε μια νορμαλ δουλεια .
Παντα θα ειναι πιο προσιτη για καποιους και παντα οι μικροι θα εχουν προβλημα γιατι ειναι εξαρτωμενοι. Το “θεμα” ειναι οτι περιμενεις να ειναι λιγο πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτο το θεμα, μιας και δεν ειναι της ταχα μου κατηγοριας “κανω κατι που πουλαει οποτε ας τα αρπαξουμε”. Τουλαχιστον ετσι το αντιλαμβάνομαι.
Ειπαμε ομως, ζουμε σε καπιταλιστικη κοινωνια και αυτο εχει τα εφεκτς του.
Επισης ειναι εντελως διαφορετικη συζήτηση περι αγαθων και ακριβειας, που εκει πρεπει να μιλησουμε για συλλογικη συνείδηση και οχι ατομικισμο που τωρα εχουμε. Εντελως αλλη συζητηση. Δεν μπορω να θεωρησω αγαθο της ιδιας κατηγοριας το γαλα και μια συναυλια η την μουσικη γενικα, για ευνοητους λογους.
προφανως και δεν ειναι της ιδιας κατηγοριας . το αγοραζει ομως ο ιδιος καταναλωτης . Και ο καταναλωτης ας προσπαθησει προτιστως να φτιαξει την τιμη για τα βασικα του και αναγκαια αγαθα και μετα να θεωρει οτι ειναι μαλακας επειδη δεν του φτανουν αυτα που βγαζει για να κανει την καυλα του.
Τωρα ξαναλεω για τα φτηνα σε κλειστο γηπεδο στην Ευρωπη για αντιστοιχο show δεν ξερω , δεν εχω ολοκληρωμενη αποψη . Ξερω οτι και οι Sabbath ειχαν ακριβο πχ . Δεν υπερασπιζομαι καμια εταιρεια.
Μου κανει απλα εντυπωση το εντονο παραπονο για ενα τετοιο καταναλωτικο αγαθο .
Επισης παντα μιλαμε θεωρητικα. Δεν ανακοινωσαν τιποτα για Ελλαδα , ωστε να εχουμε ολοκληρωμενη αποψη συν οτι εγω θα προτιμουσα να τους δω εδω με εισιτηριο πχ 100 ευρω , απο το να τους δω εξω με εισιτηριο στην ιδια τιμη (περιπου) συν τα εξοδα διαμονης , μετακινησης κτλ.
Θα ηθελα δηλαδη να εχω μετρο συγκρισης για την προσφορα του προιοντος εδω , με το τι θα μου κοστισει στο εξωτερικο (που προς το παρον ειναι η μονη επιλογη που εχω αν θελω να τους δω).
Το ξαναβαζω, γιατι ειναι ακριβως η απαντηση στην πρωτη παραγραφο.
Δεν ειναι λογικη "αφου δεν παραπονιεσαι για το ταδε, γιατι παραπονιεσαι για το δείνα ". Ποιος σου ειπε οτι δεν παραπονιεμαι?
Μπορει να ειμαι ο ιδιος καταναλωτης που παιρνει γαλα και δισκους, αλλα δεν γινεται να συσχετιζω τα παντα επειδη ρχουν μια τιμή. Ενα βιβλιο κοσμολογιας να αγορασεις, πρεπει να δωσεις 30 ευρω πλας, αλλα η αξια πραγματικη του ειναι ανεκτιμητη. Αυτη τη στιγμη ομως το γαλα του μικρου ειναι πολυ πιο αμεση αναγκη, οποτε τα βαζεις κατω και διαλεγεις.
Δεν θα κατσω να συγκρινω ομως το γαλα την κοσμολογια και τους μεταλλικα. Καθε πραγμα εχει διαφορετικη αξια, διαφορετικη αναγκαιοτητα, διαφορετικη χρηστικότητα. Χωρις μεταλικα ζεις, χωρις νερο, δυσκολο.
Για τις τιμες που λες για μετρο συγκρισης, συμφωνώ, μιλαμε εντλως θεωρητικα. Αν ομως στο σονισφιρ ειδες μεταλλικά- σλειερ-μεγκαντεθ-ανθραξ με 100 ευρω, θα θεωρουσα μια λογικη τιμη το 60αρι τωρα. Που και παλι ακριβο ειναι, αλλα αρκετά πιο ανεκτο.
Κοιτα, οταν στην Ελλαδα ειδαμε την καλυτερη συναυλια των τελευταιων ετων, αυτη του Steven Wilson, σε κλειστο χωρο, με εισιτηρια απο 25 ευρω, να πανε να γαμηθουνε οι Μεταλλικα με τα 100 ευρω τους και μαζι να παμε να γαμηθουμε κι εμεις που τους τα δινουμε. Θελει ο αλλος να βγαλει τις κρεμες της Φραντζεσκας και θα του πληρωσουμε 100 ευρω εισιτηριο. Ε μπορει να το κανουμε, αλλα ειναι μαλακας και μαζι ειμαστε κι εμεις. Αυτος γιατι τα ζηταει κι εμεις γιατι τα δινουμε. Αμα τους εμεναν τα μισα απουλητα, θα σου ελεγα μετα αμα θα εστρωναν και οι Μεταλλικα και προμοτερς και οι απατεωνες που πουλανε εισιτηρια και αισχροκερδουν χρεωνοντας ενα σωρο καπελα.
EDIT: αμα δεν ειχαν βγαλει καλο δισκο να δεις ποσοι περισσοτεροι θα τους εκραζαν (ιμοτικον γελιου).
Για αυτό λέει ο drenie ότι είναι είδος πολυτελείας οι συναυλίες (και η τέχνη γενικότερα). Κάποια πράγματα έχουν μια στάνταρ τιμή. Δεν θα κατεβάσουν τις τιμές για να τα φέρουν στα δικά μας οικονομικά μέτρα. Κι εγώ είμαι θεατρόφιλος και μου αρέσει να πηγαίνω σε θεατρικές παραστάσεις. Ξέρεις τι τιμές παίζουν για να δεις μια θεατρική παράσταση? Αναφέρομαι σε μεγάλα και γνωστά ονόματα. Δεν θα βάλουν 5 ευρώ γενική είσοδο και 10 ευρώ τα εισιτήρια μπροστά στη σκηνή απλά για να βολέψουν οικονομικά εμένα. Οπότε ή βρίσκεις μια πιο φτηνή μορφή διασκέδασης που να την αντέχει το βαλάντιο σου ή δίνεις 15 ευρώ και παρακολουθείς από θέση που βρίσκεται μακριά όμως από τη σκηνή. Έτσι έχουν τα πράγματα.
Για να τελειωνουμε με τα προιοντα . αυτα εχουν αυξηση πανω απο 50% στα χρονια της κρισης , η συναυλια που λεμε γυρω στο 15% . την βλεπεις την κλεψια ετσι ; Δεν την βλεπω μονο εγω .
Αν θεωρουμε οτι επειδη ειναι αναγκαιο θα το πληρωσω οσο-οσο (το εμφυαλωμενο νερο κανει σχεδον οσο και η βενζινη!!!) , αλλα το ταδε προιον επειδη ζω και χωρις αυτο θα επρεπε να ειναι και προσιτο , σορρυ δεν το πιανω.
θα ηθελα να ειναι πιο προσιτο ; Ναι φυσικα .
Τι τιμες θεωρω καλες ;
Αν ηταν στα επιπεδα του 2010 θα ελεγα οτι ειναι τσιμπημενες προς ακριβες.
Στα 60-65 οριακα καλες
Στα 50 ευρω μια χαρα πολυ καλη τιμη
Αν πρεπει να ζητανε αμοιβη 1 μυριο ; οχι ειναι πολλα . Μπορουν να εχουν μεγαλο κερδος και με τα μισα και με τα μισα των μισων ( ομως Δεν ξερω ποσο θα κοστιζε το εισιτηριο αν ειχαν αμοιβη 500 ή 250 χιλιαδες δολαρια οποτε οτι και να πουμε πανω σε αυτο θα πεσει στο κενο).
@pantelis79 η κουβεντα γινεται με αφορμη τους Metallica οχι για τους Metallica οποτε το σχολιο για τον νεο δισκο παει περιπατο (ειπαμε Εγω θα προσπαθουσα να τα δωσω και για τους Guns, εσυ παλι οχι , αλλο εισιτηριο που εχεις πληρωσει εσυ συγκεκριμενα πολυ ακριβα εγω ουτε καν θα εμπαινα στην διαδικασια να σκεφτω να το πληρωσω).
Η συναυλια του Wilson ηταν η καλυτερη των τελευταιων ετων για σενα . Για μενα θα ηταν μια πολυ καλη συναυλια . Δεν θα ηταν η συναυλια απο μια απο τις αγαπημενες μου μπαντες - μουσικους που εχουν αλλη επιδραση μεσα μου και σορρυ 40 ευρω για τον Wilson οριακα πολλα μου φαινονται .
Το ζουμι της ολης υποθεσης ειναι οτι ναι θεωρω και τον καλλιτεχνη που εχει ακριβο εισιτηριο καπως μαλακα ( η εκφραση , βρε τους πουστηδες πανακριβο το εχουν κολλαει αρκετα στο συγκεκριμενο θεμα που συζηταμε) και εμενα μαλακα που θα το πληρωσω γιατι γουσταρω να ξεδωσω για την καυλα μου . Δεν θα κανω ομως Like και θα λεω μπραβο σε σενα που λες οτι ειναι πανακριβο αλλα θα παω να τα σκασω με την πρωτη ευκαιρια.
Συν οτι δεν το θεωρω αισχροκερδεια Αισχροκερδεια θεωρω το πανακριβο αναγκαιο αγαθο που δεν μπορω να βρω και αλλο υποκαταστατο.
Ας μεινουμε να γκρινιαζουμε λοιπον που δεν θα δουμε μεγαλα Live και θα αναγκαστουμε να σκασουμε ενα σωρο λεφτα για να τους δουμε εξω (στηριζουμε την εκει οικονομια με τριπλασια ποσα απο οτι εδω ,αλλα στα παπακια μας , εδω μονο μας πειραζει να ειναι ακριβα) και ας βολευτουμε με τα μεσαια ονοματα και οταν ο Λωρης φερει τους Evanescence + αλλα 5 μεσαια - μικρομεσαια ονοματα με 39 ευρω να λεμε οτι βαριομαστε το γαμωφεστιβαλ και δεν φερνει κατι καλυτερο.
Συμφωνώ, αλλα ειναι αλλη συζητηση αυτο. Το οτι η τέχνη εχει γινει ειδος πολυτελειας και για λιγους. Και αν το καλοσκεφτεις, ειναι και ο λογος που ο κόσμος δεν καταλαβαινει οτι πρεπει να αντιδρασει και οχι να σκεφτει μονο την παρτη του. Και ο λογος που εχουμε ατακες του στυλ “ετσι εχουν τα πραγματα”, που δηλωνουν μια αποδοχη καποιων μη “φυσιολογικων” καταστάσεων.
Ξαναλεω βεβαια, τωρα εχουμε ξεφυγει εντελως απο το θεμα συζητησης και μιλαμε για συνειδησεις και καπιταλισμους.
Μην συγκρινεις διαφορετικης φυσης αγαθα, δεν γινεται. Εχεις κανει μια συσχέτιση που δεν γινεται.
Ειναι εντελως λαθος να συγκρινουμε τεχνη και γνωση με αγαθα τα οποια ειναι διαφορετικης φυσης και για διαφορετικες αναγκες.
Ειναι πιο δοκιμο να μιλησουμε για την εμπορευματοποιηση της τεχνης παρα να την συγκρινουμε με κατι ασχετο.
Επισης θεωρω λαθος να συγκρινουμε το ποσα διναμε προ κρισης με το ποσα δινουμε μετα κρισης. Δεν υπαρχει συγκριση, διαφορετικες συνθηκες, διαφορετικοι μισθοι. Οταν εγινε η αλλαγη του ευρω το 50 δραχμες, εγινε 50 λεπτα. Ολος ο κοσμος γκρινιαζε αλλα τελικα, λογω κακης συνειδησης και κυριως λογω καλυτερων οικονομικων, το δεχτηκε.
Edit: ολα αυτα στα πλαισια της συζητησης ετσι? Δενωκρινω κανεναν για τις αποψεις του
με τι θεωρεις οτι μπορουμε να το συγκρινουμε ;
Πες μου που εχω γραψει οτι ειναι οκ μια τιμη των 100 ευρω . Ειπα οτι ειναι ακριβο.
και μια η συγκριση να γινεται με βαση τον πληθωρισμο , μια με το ποσο κανει ενα Live απο μια μπαντα μεσαιου μεγεθους που φερνει μαζι της απλα ενα πανι πισω της , που θα παιξει μπροστα σε 2000 ατομα και οχι μπροστα σε 20000 (αλλη ηχητικη εγκατασταση , αλλο προσωπικο για security πολλες διαφορετικες παραμετρους γενικοτερα).μια με το ενα μια με το αλλο.
Η καταναλωτικη συνειδηση λοιπον που υπαρχει μονο στη συναυλια ; Εγω δεν το βλεπω ετσι .
Πες μου απο που νομιζεις οτι μπορουμε να το πιασουμε , περα απο το να λεμε ειναι ακριβο , ειναι μαλακες οι Ελληνες αν το πληρωσουν , γαμω την αισχροκερδεια μου , που με χτυπανε στο συναισθημα για το ποσο αγαπαω αυτην ή εκεινη την μπαντα και θα προσπαθησω να ακολουθησω την σκεψη σου.
Drenie νομίζω ότι η συζήτηση δεν έχει ιδιαίτερο βάθος. Κάποιοι από εδώ λέμε ότι τα εισιτήρια είναι πανάκριβα χωρίς να μας αφορά ο λόγος που είναι πανάκριβα. Εσύ από την άλλη, λες ότι ναι μεν είναι ακριβά, αλλά θες να δικαιολογήσεις το λόγο που είναι ακριβά, κάτι που από ό,τι φαίνεται δε ενδιαφέρει τους πολλούς (και εμένα). Αν είναι ακριβό, είναι ακριβό, τέλος. Όποιος γουστάρει να τους δει τα δίνει. Αυτό είναι.
οκ good λοιπον .
Η ζωη στην Ελλαδα ειναι πανακριβη , Αυτο.
Δεν υπαρχουν δικαιολογιες, δεν μας αφορα ο λογος.
Αν τυχαινει να σε ενδιαφερει εγω στα σχεδον 40 μου χρονια βλεπω μια κοινωνια χωρις αυριο με αυτην την λογικη.
Και επειδη μπορουν λοιπον να λενε ολοι οτι ειναι πανακριβο (και εγω το ιδιο λεω) θα μπορω να γραψω απο κατω οτι καλα κανει και ειναι πανακριβο γιατι μας αξιζει.
Απλα κανουμε κουβεντα, δεν εβαλε κανενας το πιστολι στον κροταφο του James να κατεβασει τις τιμες (αν και θα ειχε ενδιαφερον να δουμε αν θα αλλαζε αποψη περι οπλοκατοχης τοτε)
Το οτι ειναι ετσι η πραγματικοτητα, δε σημαινει οτι πρεπει και να την αποδεχομαστε χωρις ορους. Και η πραγματικοτητα ειναι πως πανω απο τους μισους ανθρωπους της υφηλιου ζουνε στην εξαθλιωση, οσο το 1% του πληθυσμου εχει περιουσια για να ζησουν πλουσιοπαροχα οι επομενες 30 γενιες των οικογενειων τους. Αν γινοταν να κανουμε κατι για να το αλλαξουμε αυτο, δε θα ηταν καλο να το κανουμε? Οχι πως θα αλλαξουμε τις τιμες των εισιτηριων, αλλα μια συνειδητοποιηση του κοσμου δε βλαπτει μερικες φορες.
Βλέποντας αυτό το βίντεο έχω να κάνω μια παρατήρηση, οι Metallica στοχεύουν πλέον σε άλλο κοινό μεγαλύτερης ηλικίας και οικονομικής άνεσης, εμένα αυτό με στεναχωρεί, γιατί βάζω τον εαυτό μου στην θέση του σημερινού πιτσιρικά,έρχονται οι Metallica στην Ελλάδα με εισιτήριο 100 ευρω και δεν δουλεύω(όπως το 1999 που έδινα πανελλήνιες τότε) και οι γονείς μου(που δεν ζουν αλλά λέμε τώρα) δεν έχουν να μου δώσουν αυτά τα λεφτά στην σημερινή Ελλάδα. Είναι αμαρτία γιατί και νέο κόσμο χάνουν αλλά και στεναχωρούν και εμάς τους παλιότερους που έχουμε έναν σκασμό υποχρεώσεις και τα πονάμε τα λεφτά αυτά. Είναι για 2 ώρες λεφτά που κάποιος για να τα βγάλει πλέον πρέπει να δουλεύει 3-4 μέρες. Για να τα μαζέψει πρέπει να κόψει πολλά άλλα. Αυτό για μένα είναι μεγάλο θέμα.
Vasika, epeidh diavasa parapanw protasi na valoun zones, auto kanoun. Ta 80-100 pou syzitame einai standing gyro apo ti skini. An thes pas 2o diazoma me 50-60. Praga px se festival sti By Request thymamai eixe 50 general admission kai 75 front of stage.
Amsterdam einai logiki timi ta 80 gia “kali” thesi. Polwnia den einai ta 100. Alla oi Metallica den allaksan tin amoivi se sxesh me 3-5 xronia prin. Ta eisitiria akrivinan kai einai geniko fainomeno. Px Maiden ton allo mina tha prepei na dwsw 90 lires. Sabbath edwsa 60 giati den eixa 100 gia GA kai piga sto 2o diazoma
ΣΕ.ΒΑΘΟΣ.ΧΡΟΝΟΥ. Το τόνιζα με κάθε ευκαιρία. Makes all the difference in the world.
Να δούμε σε 30 χρόνια τι θα είναι το Nightmare και το Hail to the King και τότε θα ξέρουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο για το πόσο μεγάλη μπάντα είναι οι A7X. Πάντως το Davidian ή το Down with the Sickness έχουν αντέξει στο χρόνο μια χαρά.