Metallica OAKA 9/5/2026

Για πες λιγο, εσυ σιγουρα θα ξερεις. Αυτες οι καρτουλες ειναι ουσιαστικα κατι σαν τα παλια ΞΥΣΤΑ? Την σκαναρεις και εχεις πιθανοτητες να κερδισεις Snake Pit? :stuck_out_tongue:

2 Likes

ναι κάτι τέτοιο. φαντάζομαι θα έχει διάφορα δώρα. εγώ δεν κέρδισα τίποτα. αν και το σκάναρα μετά το λάηβ γιατί το ξέχασα χαχαχαχα

3 Likes

Κάτι τέτοιες δίνανε και στην είσοδο του σταδίου. Είδα μπούγιο μπαίνοντας και νομίζαμε ότι είχε λιποθυμήσει κάποιος. Πλησίασα, είδα ότι δίνανε κάρτες, πήρα μία. Σκάναρα μετά το λάιβ γιατί δεν φόρτωνε, και έλεγε να μπω σε κλήρωση για υπογεγραμμένο merch…

2 Likes

Λένε ότι βγήκε ο διευθυντής του ΟΑΚΑ και είπε για 97000 κόσμο

2 Likes

Ναι, διάφορα κερδίζεις. Από υπογεγραμμένο δίσκο και wristband για το snakepit μέχρι merch.

Δεδομένου ότι στις κερκίδες είχε περίπου 70.000 κόσμο, το 90.000+ ήταν δεδομένο. Από εκεί και πέρα το ερωτηματικό ήταν πόσο packed θα ήταν η αρένα.

Ουσιαστικά αυτό είναι ο βασικός λόγος που σχεδίασαν έτσι τη σκηνή. Να εκμεταλλευτούν όλη τη χωρητικότητα των σταδίων που παίζουν (μιας και δεν κλείνει το ένα πέταλο) και να μεγιστοποιήσουν τα εισιτήρια στην αρένα, αφού το αποτύπωμα της κυκλικής σκηνής με το snakepit στη μέση είναι ελάχιστο.
Φυσικά και για να δώσουν στις κερκίδες πολύ καλύτερη εμπειρία από τη σκηνή στη μία άκρη, γιατί ουσιαστικά όλοι είναι σχετικά κοντά στη σκηνή, ακόμα και όσοι είναι στα πέταλα.

6 Likes

και φυσικά να τα διπλασιαστούν τα οι “καλές θέσεις” στις κερκίδες με τα πιο ακριβά εισιτήρια.
Εμπορικά είναι απολύτως κατανοητό γιατί ήταν 360 η σκηνή.

Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι βελτίωνε τη θέαση στην αρένα. Τείνω προς το ότι την έκανε χειρότερη σε κάποια σημεία, γιατί δεν εξασφάλιζε θέαση σε όλους.

1 Like

Προφανώς.

Στην Αρένα οτιδήποτε από τους πύργους και προς την σκηνή δίνει καλύτερη εμπειρία για μένα. Ειδικά προς τα πέταλα που είναι το χαμηλό κομμάτι της σκηνής. Οτιδήποτε από τους πύργους και προς τις κερκίδες είναι χειρότερη εμπειρία, ειδικά προς τις κεντρικές θύρες.

Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις με μη παραδοσιακό set up.

3 Likes

ήταν και λίγο συγκυριακό αυτό, ειδικά με το σκεπτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήξερε τα “κόλπα”. κατά τις 17:30 που μπήκα, και πήγα προς το πέταλο μπροστά από το FOH θα έπρεπε να ήμουν αρκετά πίσω. εν τέλει πήγαμε μια κολώνα πιο δίπλα (μπροστά από το μπαρ) και ενώ ήμασταν αρκετά κοντά στις κολώνες, τους Gojira τους είδα από ελάχιστα έως καθόλου. Πηγαίνοντας πιο πίσω, προς το κέντρο όμως και δίπλα στο μπαρ, έβλεπα καλύτερα. Δηλαδή όταν έπαιζαν στο κέντρο της σκηνής τους έβλεπα εύκολα. Ωστό κέρδισα την άνεσή μου, που για να την έχω με ένα standard set up σκηνής θα ήμουν στην διπλάσια απόσταση τουλάχιστον.

κουβέντα να γίνεται

1000044905

12 Likes

Απ΄ότι κατάλαβα, η σκηνή είναι κατά το ήμισυ υπερυψωμένη. Ένα ημικύκλιο είναι πιο ψηλά από το άλλο δηλαδή. Όντας ανάμεσα από το FOH και τις κολώνες, το ψηλότερο κομμάτι ήταν προς εμάς. Όταν έφευγαν από εκεί δεν τους βλέπαμε καθόλου.Ουσιαστικά για παραπάνω από τη μισή συναυλία δεν είχα σχεδόν καθόλου οπτική επαφή.

1 Like

νομίζω το ψηλότερο σημείο ήταν μπροστά στα επίσημα, εκεί που έμπαιναν οι μπάντες, στο ένα ντραμκιτ των Gojira

1 Like

Ας πω κι εγώ την παπαριά μ.
Δεν είμαι φανμπόης. Μεγάλωσα και με Metallica, αλλά αν μου πεις, να πω τα 20 πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα, μάλλον δεν θα έμπαιναν στην 20αδα. Αλλά γούστα είναι αυτά, περί ορέξεως…
Επίσης δεν είμαι φαν των μεγάλων συναυλιώνε. Μου λείπει η αμεσότητα αλλά και αυτό πάει στα περί ορέξεως.

Μπορώ όμως να πω άνετα ότι ήταν η καλύτερη συναυλία σταδίου που έχω δει. Λίγο τα δύο πρώτα κομμάτια, λίγο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα κλπ, φτιάξανε μια εμπειρία larger than life. Τι και αν το σετλίστ ήταν μικρό. Τι και αν ο ήχος ήταν κατά διαστήματα μέτριος. Τι και αν έλειπε ο ντράμερ (εδώ και 45 χρόνια δλδ). Τι και αν άκουσα ένα από τα πιο αδιάφορα και μισητά μου τραγούδια στην ιστορία του μέτσαλ (ναι ρε nothing else matters, everything else better, ρε). Άξιζε κάθε σέντσι και κάθε λεπτό από το χρόνο μας.
Και ναι, χωρίς φασαίους, δεν γίνεται δουλειά.

12 Likes

Α, τοξικό δεν θα σε πω, αλλά θα σε πω ΦΑΓΑΝΑ σίγουρα. 2ωρο σετλιστ με τόσες εντάσεις νομίζω δεν αφήνει περιθώρια για το χρόνο του. Να συζητήσουμε το περιεχόμενο να πω, οκ, ήθελε άλλα. Αλλά και στη διάρκεια να το πεις μικρό; Νομίζω ότι δίωρο είναι πολύ καλά.

Κι ο Λαρς ήταν αξιοπρεπέστατος. Φοβόμουν τι θα ακούσω από εκείνον, κι εν τέλει ήταν μαζί με τον Ρομπ οι πιο σταθεροί. Άξιος ο κοντός.

Στα δικά μου, η αφίσα με τον Δία που άφηνε υπόνοιες για το σέτλιστ είχε κι έναν Κθούλου, και το περίμενα. Δεν ξέρω αν θα είναι στην υπόλοιπη περιοδία και έκαναν εξαίρεση σε εμάς για να βάλουν το Fade ως πιο γνωστό, αλλά μου έκανε εντύπωση να είναι στην αφίσα έτσι στο ξεκάρφωτο, διότι δεν είναι καν τίτλος δίσκου, είναι συγκεκριμένο κομμάτι.

2 Likes

My thoughts exactly ρε!

1 Like

Την αφισα την εφτιαξε Ελληνας καλλιτεχνης και ηταν η “δευτερη” επισημη αφισα της συναυλιας. Για καθε λαηβ που κανουν βγαζουν δυο αφισουλες, και το τι στοιχεια θα βαλει ο καλλιτεχνης μεσα δεν εχει νομιζω γενικα καμια σχεση με το τι θα παιξει η μπαντα. Αλλωστε αν δεις προσεκτικα την αφισα, εχει reference στους πρωτους 5 δισκους, στο Death Magnetic, και στο 72 Seasons. Και ισως να εχει και αλλα που δεν τα εχω προσεξει. Επισης, οι Metallica εχουν πλεον 3 τραγουδια αφιερωμενα στον Κθουλου, κι οχι μονο ενα :stuck_out_tongue:

2 Likes

Yes, I know. Απλά σαν τυράκι, τα ρέφερενσιζ περίμενα ότι κάπου θα παρέπεμπαν, δεν είναι και άτοπο. Στο Load / Reload δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να κάνει ρέφερενς βάσει εξωφύλλου αλλά ναι, ίσως κάποιο τραγούδι θα μπορούσε να μπει (μία κορώνα π.χ.). Βλέπω πάντως στο μπέτι του Δία ένα μενταγιόν St. Anger που δεν το είχα προσέξει, κι έχει και τον αστερισμό του Ωρίωνα, οπότε ναι, ο καλλιτέχνης κάνει ό,τι γουστάρει εν τέλει.

Δεν έχω καμία απαίτηση να είναι die hard οπαδάκι μιας μπάντας, ή ενός είδους, οποίο πάει σε ένα live. Έχω πάει σε πολλά ακάλεστος και παρατηρητής, κι ελπίζω να πάω σε άλλα τόσα έτσι.

Αλλά έχω την εξής απορία: Το ότι δίχως “φασαίους” Metallica δε βλέπουμε από πού προκύπτει? Θέλω να πω ότι το μέγεθος κοινού/απαιτήσεων για κάθε μπάντα είναι κάτι δυναμικό που διαμορφώνεται και προσαρμόζεται στην πορεία. Με λίγα λόγια το να μην είχε “φασαίους” στο live της Ελλάδας δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ατομική εξαίρεση της εδώ τοπικής κοινωνίας, αλλά σημαίνει ότι είναι μια πιο γενική εικόνα στην, έστω Ευρωπαϊκή, περιοδεία τους. Τότε λοιπόν αλλάζουν συνολικά τα μεγέθη, οι απαιτήσεις και τελικά γίνονται Metallica με ένα πιο, ας πούμε, ταγμένο ακροατήριο.

Εν κατακλείδι, Metallica χωρίς “φασαίους” δε γίνεται ακριβώς επειδή οι “φασαίοι” πηγαίνουν στους Metallica. Αν η κουλτούρα της χαμένης εμπειρίας και της συμμετοχής στις μεγάλες στιγμές αλλάξει, οι “φασαίοι” δε θα πάνε ξανά Metallica (όπως δεν πήγαν καμία από τις προηγούμενες φορές) και οι Metallica θα έρθουν και χωρίς αυτούς.

1 Like

Το σοου αυτο κοστιζει κατι εκατομυρια. Χωρις 50000 φασαιους να πληρωνουν 100+ ευρω ο καθενας το σοου αυτο δεν βγαινει. Οι μεταλλικα πλεον τετοια σοου κανουν, ειμαστε στο 2026, δεν θα ερθουν να παιξουν στην Ριζουπολη μπροστα σε 15000, αυτα ειναι τα μεγεθη τους και το κοστος της παραγωγης τους πλεον. Δεν θελει φιλοσοφια, απλα μαθηματικα ειναι.

3 Likes

Ναι βρε άνθρωπε μου, αυτό που λέω είναι ότι το show των Metallica δε βγαίνει χωρίς φασαίους, ακριβώς επειδή οι φασαίοι πάνε στους Metallica.

Δηλαδή η αναγκαιότητα της ύπαρξης των φασαίων, προκύπτει από την παραγωγή αυτής της ανάγκης από την ίδια την ύπαρξη των φασαίων.

Τεσπά, ναι θα έχει φασαίους μη-μεταλάδες στα πάρα πολύ μεγάλα live. Θα έχει φασαίους μεταλάδες σε μεγάλα live που δεν πολύακούν το είδος, κτλπ… Δε με ενοχλεί καθόλου, έτσι κι αλλιώς όταν θέλω πιο κλειστά live με αμεσότητα και ενέργεια δεν τα ψάχνω στους Metallica.

3 Likes

Νομίζω όσοι ενοχλούνται δεν είναι επειδή χρειάζεται φασαιους αλλά επειδή θεωρούν ότι απευθύνεται σε φασαιους και όχι σε die hard

Νομίζω τα έγραψε πάρα πολύ καλά ο @pantelis79 στο review και αναφέρθηκε και εδώ στο τοπικ

Οι Μεταλλικα πλέον είναι πιο πάνω από τη μουσική, δεν πήγατε σε συναυλία πήγατε σε event που διοργανώνει η εταιρεία/μπάντα Μεταλλικα

Με pop up shop, με λαιβακια από tribute μπάντες, σε κάποιες πόλεις από ότι συμπεραίνω μπορεί να έχει και καμιά ομιλία / παρουσίαση ( πχ Hammett Collection) , Film Festival , με ολόκληρο μουσείο ( αν κατάλαβα καλά στα enhanced experience μπαίνεις σε ένα χώρο που λέγεται black box και έχει μέσα memorabilia, σωστά ; ) ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΈΟΝ βλέπεις και μια λάιβ εμφάνιση των Μεταλλικα με πολύ συγκεκριμένη παραγωγη/χρόνους/ βίντεο

Το catch εδώ είναι ότι όλα τα υπόλοιπα πλην της συναυλίας είναι κυρίως treats για τους die hard που δεν αφορά τους φασαιους

Μακάρι να έχω κάποτε και ευκαιρία και οικονομική δυνατότητα για κάτι πιο enhanced πάντως γιατί κάπου πήρε το μάτι μου κιθάρες ντραμς και πάρα πολλά ωραία πράγματα και συμπεραίνω ότι αυτό ήταν το black box lounge

5 Likes