Σαν σημερα πριν 8 χρονια παρα μια μερα. Ο πρωτος απο τους 4 τιτλους της δυναστειας των Warriors τα τελευταια 8 χρονια, που ξεκινησε απο την φανταστικη σεζον 2014-2015, και ολοκληρωθηκε απεναντι στους Celtics το 2022. Οσο ο Στεφ Καρι παιζει στο εκπληκτικο επιπεδο που τον ειδαμε φετος, δεν αποκλειεται να τους δουμε ξανα στους τελικους, αλλα οι πιθανοτητες μειωνονται καθε χρονο που ο Father Time επηρεαζει τα κυτταρα ολων μας.
Μια υπερομαδα η οποια απεδειξε και πριν το 2016 αλλα και μετα το 2019, οτι δεν της ηταν απαραιτητος ο Kevin Durant, ηταν απλως μια πολυτελεια για αυτους. Διαφορες περιεργες τιμωριες και μερικοι πολυ σοβαροι τραυματισμοι σε πολυ κακο συγχρονισμο για τους Warriors στερησαν πιθανοτατα τουλαχιστον ενα δαχτυλιδι ακομα απο την ομαδα, αν οχι κανα 2-3. Οπως και να χει, προσωπικα το μπασκετ των Warriors της περιοδου 2013-2023 ειναι το καλυτερο που εχω δει ποτε, στην κορυφη μαζι με το μπασκετ των Spurs της δεκαετιας 2005-2015, και το μπασκετ των Chicago Bulls της δεκαετιας 1990-2000.
Όταν είδα αυτή την “είδηση” το πρωί, είπα να την επιβεβαιώσω σε κάνα-δυο σάητ ακόμα γιατί τέτοια εγωπάθεια ακόμα κι απ’ αυτόν ειλικρινά δεν την περίμενα. ΟΚ, μαλακίτσα χαβαλέ έκανε ο Μαλόουν, κλάην και ο άλλος λέει “ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.
Πολύ ωραίο άρθρο για το πόσο μπροστά είναι οι Spurs. Στάθηκαν τυχεροί φυσικά με τη λοταρία, αλλά το πως στόχευσαν στο draft του 2023 είναι ενδεικτικό της οργάνωσης και του οράματος τους σαν οργανισμός.
Πολύ ενδιαφέρον το πως θα χτίσουν τώρα γύρω από τον Wembanyama με όλη αυτή την ευελιξία που έχουν (ή που δημιούργησαν) με τόσα picks και χώρο στο salary cap.
Ενδιαφέρον σίγουρα, αλλά μέχρι στιγμής το μοντέλο “αδειάζω την ομάδα για picks και cap space” έχει ελάχιστη επιτυχία (υπάρχει στο περίπου μια περίπτωση των Suns μέχρι το '21) ενώ και το “πρέπει” που συνοδεύει τον Wemba δεν το έχουμε δει εδω και ακριβώς 20 χρόνια.
Τα picks εάν δεν κεφαλαιοποιηθουν στο σωστό χρόνο καθίστανται άκυρα και άχρηστα εν τέλει. Πολλά τα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και οι Celtics ήταν στο όριο να την πατήσουν.
'+ πάλι οι Spurs με τον Duncan. Γενικά αν πόνταρα λεφτά για μια περίπτωση tanking να πετύχει, θα τα έβαζα στον Pop. Ίσως και στον Danny Ainge.
Βέβαια η ουσία για μένα είναι πως όταν κατάλαβαν πως θα είναι σε θέσεις 6-8 χωρίς προοπτική για το παραπάνω έβαλαν μπρος ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει μόνο tanking. Έκαναν μια τεράστια επένδυση στο research center, έκαναν και ένα σχεδιασμό για το τι μπάσκετ θέλουν να παίζουν, ποιοι παίκτες το υπηρετούν και παράλληλα διατήρησαν ευελιξία όσον αφορά τα συμβόλαια τους. Σίγουρα στόχευσαν στο ντραφτ του 2023 ελέω Wemba και στάθηκαν τυχεροί που τους έκατσε το Νο.1
Πολύ διαφορετική η περίπτωση με τον Duncan, πρακτικά εκμεταλλεύτηκαν τον τραυματισμό του Robinson (και την περιπέτεια υγείας του Elliott) και έκαναν ένα fast-track tanking μιας χρονιάς. Το '99 που πήραν πρωτάθλημα, τα 3/5 (Admiral, Elliott, A. Johnson) της πεντάδας ήταν ίδια με τις προηγούμενες χρονιές που ήταν contenders, σύν τον Timmy και μερικούς εξαιρετικούς ρολίστες (Elie, Kerr, Jaren Jackson).
Τώρα είναι άλλη κατάσταση, υπάρχει σίγουρα ταλέντο αλλά και σε ποια ομάδα που κάνει σερί tanking δεν υπάρχει (Pistons, Rockets, Thunder); Συν ότι, έχω αμφιβολίες (βασισμένες στην ιστορικότητα) ότι ο Wemba θα εκπληρώσει τις προσδοκίες (κυρίως επειδή λόγω ύψους θα είναι επίφοβος σε τραυματισμούς). Μακάρι να το κάνει το παιδί βέβαια, να δούμε κάτι διαφορετικό. Βασικά μάλλον συμφωνώ μαζί σου ότι ίσως μόνο το επιτελείο των Spurs μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία ένα σενάριο που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει να αποτυγχάνει.
Τεράστια κλοπή αυτό το trade. Ο Brogdon πολύ καλός παίκτης αλλά πλήρως αναλώσιμος για αυτό το ρόστερ (ενώ σε άλλη ομάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει), ενώ ο Μάρκους Μόρρις είναι πρώην μπασκετμπολίστας και δεν το ξέρει ακόμα.
Ο Κρισταψ (και όχι Κρισταπς) Πορζινγκις είναι φανταστικός παίκτης, τρελό χαρτί για τους Σέλτικς. Και είναι στο prime του. Στα χαρτιά είναι τρομερή κίνηση αυτή για Βοστονη πιστεύω, άνετα φαβορί για τελικούς ΝΒΑ του χρόνου από Ανατολή.
Smart τελικα, αρκετα χειροτερο απο το να πηγαινε ο Μπρογκντον και αρκετα risky θα πω εγω γιατι εχεις 2 παικτες με ευπαθεια στην βασικη σου πενταδα. Για να δουμε, αντε να δουμε και τον Πορζινγκις σε contender (ελπιζω) επιτελους.
Smart προσωπικά τον προτιμώ από Brown πχ για να τον έχω στην ομάδα μου τόσο τον εκτιμω. Λειτουργικά μιλώντας γιατί δεν παύει να είναι τρομερός σκόρερ ο ένας και εργαλείο ο άλλος. Με Τέιτουμ, Γουάιτ, Μπράουν και Μπρογκτον δεν θα τους λείψει το σκορ αλλά οι"βρωμοδουλειες" του Σμαρτ θα τους λείψουν άπειρα ειδικά με το θέμα στην άμυνα που έδιναν στα payoffs φέτος.
Βέβαια μάλλον το πήραν πρέφα και οι άλλοι ότι δεν αρκεί ο Μπρογκτον αν και τίμιος. Δεν είναι 2Κ και δεν είναι όλοι χαζοί να δίνουν Love για Bennett αν θυμάστε (οκ ακραίο παράδειγμα αλλά και πάλι)
Θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο με το συμβόλαιο που έχει ο Πουλ αλλά μάλλον ήθελαν παίχτη να κοντρολάρει την επίθεση(;;;). Δεν ξέρω δεν μπορώ να επεξεργαστώ τώρα αν είναι καλή κίνηση.
Μίντλετον btw έκανε opt out. Τον βλέπω να παίρνει μεγαλύτερο συμβόλαιο παρά να φύγει πάντως
Μεγαλύτερο σε διάρκεια ίσως. Περισσότερα από 40 το χρόνο δεν νομίζω να του τα δώσουν, είναι αυτοκτονία. Λογικά θα δεχτεί μείωση αλλά θα πάρει συμβόλαιο για πολλά χρόνια. Σε άλλη ομάδα το πολύ μέχρι 20-25 να βρει και αν.
Οι Warriors βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, και παίζει και να εχασαν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα φέτος με περισσότερες αξιώσεις, λόγω της περίφημης γροθιάς του Γκρην στον Πουλ. Ο Πουλ αποκλείεται να παίξει υψηλού επιπέδου μπάσκετ όσο ο Γκρην είναι στην ομάδα.
Οπότε είχαν δύο ενδεχόμενα.
Α. Διώχνουν τον Γκρην, δηλαδή έναν από τα 3 πιο σημαντικά γρανάζια μιας δυναστείας που κρατάει πλέον σχεδόν 10 χρόνια παίζοντας μπασκεταρα
Β. Ή διώχνουν τον Πουλ, έναν 22χρονο που έκανε μια φανταστική σεζόν στην καριέρα του και άλλες δύο χρονιές κάκιστες, με άθλια ποσοστά, που ουσιαστικά κρέμασε την ομάδα του πριν ενάμιση μήνα, και που τους κοστίζει άπειρα λεφτά.
Η επιλογή ήταν προφανής. Και ναι, είναι μια short term επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη σε βάθος χρόνου, αλλά νομίζω ήταν μονόδρομος.