New Order vs Joy Division

Οκ, δεν είναι και το πιο πρωτότυπο απο τα δημοψηφίσματα. Είναι όμως μια σύγκριση που όλοι όσοι ακούμε τα συγκεκριμένα γκρουπ έχουμε κάνει, επομένως, γιατί να μην υπάρχει και στο φόρουμ.

Και οι δύο μπάντες υπήρξαν μεγάλες, και πολύ επιδραστικές. Οι Joy Division στον χώρο του post-punk, οι New Order στον χώρο του new wave. Και οι δύο μπάντες άφησαν πολύτιμη κληρονομιά πίσω στα '80ς, και η επιρροή τους απλώθηκε ουσιαστικά σε ολόκληρο τον χώρο της alternative σκηνής. Και φυσικά, το να μιλάμε για “δύο μπάντες” είναι κάπως παραπλανητικό, καθώς οι New Order δεν ήταν παρά οι Joy Division χωρίς τον Ian Curtis…

Όσο και αν σέβομαι απεριόριστα τον Ian ως στιχουργό και ως φωνή (τομείς στους οποίους οι Joy Division βρίσκονταν αναμφισβήτητα μπροστά), προσωπικά προτιμώ τη μετενσάρκωση που ακούει στο όνομα New Order. Οκ, η μουσική είχε γίνει περισσότερο “χορευτική” και πιασάρικη, η διάθεση αρκετά πιο light ύστερα απο τα βαριά ηχοτρόπια των Joy Division, αλλά αυτή ακριβώς η φρεσκάδα των New Order είναι που με κάνει να τους προτιμώ. Και φυσικά τραγούδια-ύμνοι όπως Shellshock, Crystal, Blue Monday, Bizzare Love Triangle, True Faith, Sub-Culture κλπ…

Αν οι New Order είναι η κορυφή, τότε οι Joy Division είναι το παγοβουνο!!! Βασικά τα τρία τελευταία κομματια του Closer είναι ένα πραγματικό ταξίδι στην κόλαση. Μόνο και μόνο αυτά να είχαν γράψει πάλι αυτούς θα ψήφιζα :stuck_out_tongue: Joy Division λοιπόν.

New Order…Eπηρρέασαν αμεσα η έμμεσα ολη την σκηνή των 80s…Οι Joy Division παραείναι πεσσιμιστικοί για μένα…(αν και εχουν μερικές κομματαρες…)

Hχητικά είναι άλλα συγκροτήματα. Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να συγκρίνονται μεταξύ τους, άσχετα αν συγκρίνονται για τους γνωστούς λόγους. Ψηφίζω Joy Division. Θεωρώ πιο επηρεαστική την μουσική τους και πιο πρωτότυπη για την εποχή. Συν τοις άλλοις οι New Order παραείναι “χαρούμενοι”…

New Order γιατι δημιούργησαν παρα πολλά στην πορεία τους. Βεβαια η φωνή του κερτισ δεν συγκρίνεται όμως δεν ξέρω που θα είχαν φτασει αν δεν είχε αυτοκτονήσει οπότε είναι λίγο αστοχο να προσπαθώ να το υπολογισω απλά…

Βασικά το μόνο στοιχείο που δε μου άρεσε στους New Order ήταν τα φωνητικά, που ήταν σαφώς υποδεέστερα εκείνων του Curtis… Γιατί σε μουσικό επίπεδο βρίσκω πολύ μεγαλύτερο πλούτο στους New Order, όταν αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία (απο τον δεύτερο δίσκο και έπειτα δηλαδή, καθώς στον πρώτο ήταν ακόμα ασιθητή η παρουσία/απουσία του Curtis…).

Έχει επίσης ενδιαφέρον η σχέση New Order με τους Cure! Το πως οι μεν έκλεψαν ολοφάνερα τους δε! (για ένα τραγούδι ο καθένας). Αν θυμάμαι καλά πρώτα έκλεψαν οι Cure τους NO και μετά έγινε το αντίστροφο!

edit: πάντως οι πρώτες πανκίζουσες μέρες των Joy Division (εποχής Warsaw) ομολογουμένως είχαν μια πολύ ιδαίτερη γοητεία…

[QUOTE=ellanor;411370]
Έχει επίσης ενδιαφέρον η σχέση New Order με τους Cure! Το πως οι μεν έκλεψαν ολοφάνερα τους δε! (για ένα τραγούδι ο καθένας). Αν θυμάμαι καλά πρώτα έκλεψαν οι Cure τους NO και μετά έγινε το αντίστροφο!
QUOTE]

Για ποια κομμάτια μιλάς?

Λοιπόν, τσεκάρετε τα ακόλουθα 2 τραγούδια των New Order:

Age Of Consent http://www.youtube.com/watch?v=PswEz9crXQA (ένα σημείο στο 2.20’ του τραγουδιού θα μπορούσαν να το έχουν “δανειστεί” οι Cure)

All The Way http://www.youtube.com/watch?v=mq9tc_huWc0 (ακούστε το αρχικό ριφ του τραγουδιού… οι NO ανταπέδωσαν στους Cure φαίνεται!) (το τραγούδι δυστυχώς είναι λάιβ, αλλά ακόμα και έτσι φαίνεται. Στην στούντιο εκδοχή φαίνεται καλύτερα πάντως)

Οι new order εχουν βγαλει μερικα απο τα κορυφαια κομματια των 80"s(με κορυφαιο το blue monday)αλλα προτιμω τους joy division λογω του ΥΜΝΟΥ love will tear us appart,αλλα και του παρακατω αριστουργηματος

οι New order μου ταιριαζουν σαν ηχος πιο πολυ…
επισης οι joy division ειναι εξαιρετικα πεσιμιστικοι…

¶δικο post …
Μιλάμε για την ίδια μπάντα ρε παιδιά …

Το ξεκαθαρίζω αυτό στην αρχή, πως είναι κατά κάποιο τρόπο το ίδιο συγκρότημα… Αλλά άνετα μπορούμε να συγκρίνουμε τις διαφορετικές ενσαρκώσεις αυτού του “ίδιου” συγκροτήματος, εκείνη που ακούει στο όνομα Joy Division και εκείνη που ακούει στο όνομα New Order… Ανάμεσα στις οποίες φυσικά υπήρχε και μια σημαντική διαφορά, εκείνη του Ian Curtis…

Μπα φίλε, είσαι τέρμα λάθος.
Οι τζόυ ντιβίζιον ήταν ο ΙΑΝ. Οι νιου όρντερ είναι άλλη φάση. καμία σχέση και καμία σύγκριση. ΚΑΜΙΑ. Ούτε μουσικά, ούτε στιχουργικά.Τίποτα ρε φίλε.0.

Hahaha! Καλό, ρε συ! Έχεις κι άλλα τέτοια;

d’oh!

Δεν έχεις ακούσει το πρώτο άλμπουμ των New Order μου φαίνεται, όπου η επιρροή του Ian είναι κάτι παραπάνω απο αισθητή…

Έχετε ακούσει κάποιες φήμες (?) όπου ήθελαν τους Joy Division και τους New Order να είναι φασίστες? Προσοχή… δεν θέλω να πω κάτι, περισσότερο να γίνει μία συζήτηση για το τι πιστεύετε, και αν έχετε προβληματιστεί γύρω από αυτό το ζήτημα.

Πρώτον, τα πιο επιφανειακά επιχειρηματα αυτών που υποστηρίζουν την θέση αυτή, έχουν να κάνουν με τα ονόματα των δύο γκρουπ. Joy Division: πρόκειται για το μέρος όπου κρατούσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εβραίες γυναίκες για σεξουαλική μεταχείριση. Το όνομα New Order επιδέχεται πολλές ερμηνείες, μία εξ αυτών είναι και αυτή που απασχολεί το ερώτημά μου.

Πιο πέρα, αν ψάξουμε λίγο τους στίχους επιδέχονται “ύποπτες” ερμηνείες. Για παράδειγμα στο κομμάτι “Warsaw”… ο αριθμός 31G 350125 που επαναλαμβάνεται στο τραγούδι έχει να κάνει με τον σειριακό αριθμό του Rudolf Hess ως αιχμάλωτος πολέμου. Όσοι δεν ξέρουν τον συγκεκριμένο “κύριο”… click me. και όχι μόνο αυτό το κομμάτι, αλλά απλά ένα παράδειγμα έδωσα.

Τέλος, πέρα από τις ερμηνείες που μπορεί να δώσει ο καθένας μας σε στίχους, το οποίο μπορεί να είναι κάτι που εξαρτάται στην υποκειμένικοτητα του καθένα… υπάρχουν κάποια γεγονότα. Είχα μία συζήτηση με κάποιον ο οποίος είχε παραβρεθεί στην συναυλία των New Order στο Σπορτινγκ. Tότε είχε καταγραφεί μία νοσηρή συμπεριφορά από μέλος της μπάντας σε έναν οπαδό. Συγκεκριμένα, μέλος της μπάντας είχε τσατιστεί με την συμπεριφορά κάποιου οπαδού, με αποτέλεσμα να του πετάξει ένα μπουκάλι στο κεφάλι και να στείλει τον οπαδό στο νοσοκομείο. Η αντίδραση του θύτη - μέλους των New Order - στην θέα του ματωμένου κεφαλιού του οπαδού ήταν ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Μία κριτική μάλιστα της συναυλίας από τον Αργύρη Ζήλο στον τύπο της εποχής, χαρακτήρισε τους New Order ως κρυπτοφασίστες.

Τα παραπάνω τα παραθέτω απλά για προβληματισμό, και όχι ως θέσεις δικές μου. Ποιά ή άποψή σας?

Ο Bernard Summer αρνηθηκε τις κατηγοριες που δοθηκαν στο group για τα 2 ονοματα που χρησιμοποιησαν(το Joy Division ηταν ορος που χρησιμοποιουταν για οικους ανοχης στο β’παγκοσμιο,ενω το New Order ειχε να κανει με τη “νεα ταξη” που επεβαλε ο Χιτλερ).Οποτε μαλλον δεν ισχυει η θεωρια περι φασισμου.

κατι εχει παρει το αυτι μου αλλα δεν το χω ψαξει

θυμαμαι παντως απο την ταινια οτι καποια μελη τους πλακωνονταν με κατι φασιστες οπαδους

Για Joy Division ουτε γω το νομιζω. Για New Order δε θα το απεκλεια. Ντεμι ντεμι περισσοτερο, μιας και τ’ ολο στησιμο ειναι καπως παρεξηγησιμο.

Btw το ιστορικο σκηνικο που περιγραφεις αποδιδεται σε απλη ***κια στον εγκεφαλο. Ακραιο μεν, αλλα το οτι καποιος μπορει να εχει ακροδεξιες αντιληψεις δε τον κανει απαραιτητα βιαιο. Επισης θα ειχε ενδιαφερον να μαθουμε τι ακριβως προκαλεσε τετοιο εκνευρισμο…

Ναι γενικά συμφωνώ με όλους σας. Επί πλέον, είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίζεις κάποιον βασιζόμενος σε κάποια γεγονότα τα οποία εν μέρη μπορεί να είναι και απομονωμένα, ή σε κάποιες ερμηνείες που αποδίδει κάποιος σε στίχους, ονόματα κλπ. Από την άλλη όπου υπάρχει καπνός λένε… τέσπα. Ο οπαδός είχε επιδείξει κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά αλλά δεν ξέρω παραπάνω λεπτομέρειες, θα το ψάξω.