Σημερα? Ελαχιστες. Οι Staind ισως αν και περισσοτερο απο AIC. Οι Nirvana περισσοτερο με την επιτυχια τους ανοιξαν το δρομο σε αλλα πιο ταλαντουχα συγκροτηματα…
Οποιαδηποτε μπαντα δεν ειναι πιο ταλαντουχα απο τους Νιρβανα? :roll: :roll: :roll:
Oι Puddle of Mudd ίσως…:-k
Oι Seether έχουν αρκετά στοιχεία Nirvana.
Τα Nevermind και In Utero είναι εξαιρετικά.
Τα Siamese Dream, Mellon Collie…, Adore επίσης
Ωστόσο βρίσκω τη μουσική των Pumpkins (κυρίως σ’αυτά τα 3 albums) πολύ πιο πολυδιάσταση από αυτή των Nirvana και πιο εμπνευσμένη. Δηλαδή δεν είναι το στυλ “βαράω 2-3 συγχορδίες κτλ. και φτιάχνω κομμάτι”. Έχουν στιγμές που δύσκολα τις βρίσκεις (ή δεν τις βρίσκεις καθόλου) στα albums των Nirvana.
Άρα η ψήφος μου πάει χαλαρά στους Pumpkins.
Α, επίσης, (αυτό πάει στο πρώτο post του thread) το 90 ξεπήδησαν και ΠΑΑΑΑΡΑ πολλές άλλες μπαντάρες και είναι άδικο πιστεύω να χαρακτηρίζεις αυτές τις 2 μόνο σαν καλύτερες. Pantera, Theater, Tool, Soundgarden (τους οποίους έψαξα πολύ πρόσφατα και έχω φάει κόλλημα)… άμα αρχίσουμε λίστα τώρα δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Δυσκολο γιατι μ’αρεσουν και οι 2.Θα πω Nirvana.
Χωρίς να είμαι φαν κανενός από τα 2 ψήφισα Nirvana αν και το Mellon Collie…είναι πολύ καλός δίσκος.
Nirvana χαλαρά…
Το έχω ξαναπεί, οι Νιρβάνα και οι Σεξ Πίστολς είναι τα 2 πιο υπερεκτιμημένα συγκροτήματα έβερ (έτσι όπως το βλεπώ εγώ δηλαδή).
Επίσης το Mellon Collie είναι περίπου 10 κλάσεις ανώτερο του Nevermind.
Άρα Smashing Pumpkins. (Αν και, φυσικά, δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό “καλύτερο συγκρότημα του '90”)
O καθένας λέει ότιναναι εδώ μου φαίνεται. Αρχικά να επιπλήξω λιγάκι τον thread starter που ενώ έχει καλές προθέσεις, ξεκινά ένα πολλ στο οποίο το ρεσιτάλ απόψεων θα παρελάσει.
Τι η μουσικη των Nirvana είναι της πλάκας, τι το πως οι Puddle of Mud είναι οι μόνοι που επηρεάστηκαν από δαύτους και φυσικά το όταν έκλασε ο Corgan βγήκε ο Cobain.Αντίστοιχα ποστ κατά των Pumpkins έχουν αρκετές ανακρίβειες επίσης.
Εντάξει, είναι πολύ φυσιολογικό ο καθένας να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει ανοιχτά, αλλά λίγη κριτική σκέψη και κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μας αποτρέπουν απ’το να ποστάρουμε έτσι ασύστολα και απόλυτα συνήθως.
Λατρεύω πολλές δουλειές των Pumpkins και όλα τα studio των Nirvana. Όμως οι κοσμογονικές αλλαγές που επέφερε το Νevermind στο underground και στην σκληρή μουσική γενικότερα, συγκρίνεται με ελάχιστες περιπτώσεις. Μουσικά μιλάμε πάντα.
Τώρα βεβαίως, κάποιος θα πει, ναι αλλά από συνθέσεις τι λέμε; Είναι γενικώς αυταπόδεικτο πως οι Pumpkins διαθέτουν στον κατάλογο τους μία ευρεία κυκλοφορία singles και οι μελωδίες τους είναι αρκετά έως πολύ πιο catchy. Πάντως και εκεί να παίξουμε το παιχνίδι, smells like teen spirit δεν έχουν.
Από μουσικό υπόβαθρο δεν θα το σχολιάσω καν, ο Cobain βγήκε απευθείας από το Underground και ετοιμαζόταν π.χ. να συνεργαστεί με τον Seasick Steve, ενώ στον αντίποδα ο Βilly έβλεπε την εισβολη του rock star system στο ανεξάρτητο κύκλωμα ως κάτι το απαραίτητο. Λίγα χρόνια αργότερα, για τις αναγκες τις προώθησης του Adore, διαλαλούσε ανοικτά πως το Ροκ πέθανε για να επιστρέψει και πάλι, στις φόρμες που τον διέκριναν στο πρόσφατο (πολύ καλό κατά την γνώμη μου) reunion.
Από άποψη μουσικής ακεραιότητας, το In Utero στέκει ως η απόδειξη της αλματώδους εξέλιξης και αντιεμπορικότητας του ήχου των Νιrvana. Kαι φυσικά καλιτεχνικά, παραμένει άθλος.
Και πιο μεταλ (negative creep) και πιο noise (Aero zeppelin) και πιο ποπ (come as you are) ήταν, αυτό γιατί δεν το βλέπει κανείς; Η μεγαλομανία τους έλειπε μόνο.
Επίσης μπορεί να μην επηρέασαν συγκεκριμένα συγκροτήματα, άλλαξαν όμως και πάλι το ρου της μουσικής ιστορίας, της μουσικής αντίληψης και του στυλ. Καλώς η κακώς και αυτό το τονίζω. Και όποιος δεν θέλει να το δει αυτό, εθελοτυφλεί. Οι Pumpkins ήταν ένα συγκρότημα που απλώς έγραψε ωραία τραγούδια, δεν έφερε και καμμία επανάσταση μέσα από αυτά. Φυσικά θα μου πείτε, οι εταιρείες έκαναν manipulate τον εκάστοτε ήχο και όπως ξέρουμε, ο σωστός έμπορας, μπορεί να πουλήσει τα πάντα. Και εδώ άτοπο μιας και το Νevermind είναι ένας rock δίσκος με ξεκάθαρο ποπ προσανατολισμό.Η μετάβαση απ’το Bleach το αποδεικνύει.
Εμπάς περιπτώση, δεν είμαι εδώ για να σας πω πως οι Nirvana είναι καλύτεροι, απλώς ζητώ επιχειρήματα και όχι αναπαραγωγή απόψεων. Έχει πέσει τρελός μηδενισμός.
Μα στόχο αυτό το θρεντ έχει την αναπαραγωγή απόψεων. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να πεις ποιο συγκρότημα γουστάρεις περισσότερο.
Φυσικά, δεν κάνει κανένα κακό, να πούμε μερικά.
Για μένα οι Νιρβάνα είναι ένα γκρουπ που ξεπήδησε στα τέλη του '80 και μίλησε στις ψυχές πολλών νέων που ήθελαν να ακούσουν κάτι πιο νευρικό και πιο γρήγορο (εδώ υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός με τους Σεξ Πίστολς). Λίγο η αμεσότητα της μουσικής τους, λίγο η μυστηριώδης φιγούρα του Κομπέιν, λίγο το τάιμινγκ, λίγο και η κωλοφαρδία… δεν ήθελε και πολύ να προκληθεί παροξυσμός.
Προσωπικά, οι Νιρβάνα δεν μου λένε ΤΙΠΟΤΑ. Γενικότερα δεν μου λένε τίποτα, αλλά και ειδικότερα, μόνο μουσικά να το πάρεις, πάλι τίποτα δεν λένε. 3-4 συγχορδίες, μερικές τσιρίδες, λίγο νεύρο, καλά ντραμς και αυτό ήταν. Τα περισσότερα τραγούδια επαναλαμβάνονται και κάποια άλλα είναι κραγμένα “κλεμμένα” (όπως το Come Us You Are που ολόκληρο το βασικό ριφ είναι “δανεισμένο” από την κομματάρα Eighties των ΘΕΩΝ Killing Joke. Ιδού: http://www.youtube.com/watch?v=7-nUB2nFF5A ).
Γι’ αυτό καταλήγω σε αυτό που είπα και πιο πάνω. Οι Νιρβάνα είναι το πιο υπερεκτιμημένο γκρουπ, το Nevermind είναι το πιο υπερεκτιμημένο άλμπουμ και το Smells Like Teen Spirit είναι το πιο υπερεκτιμημένο τραγούδι, έβερ.
Στους Πάμπκινς μου αρέσει πολύ περισσότερο η μουσική που παίζουν και γουστάρω κάργα.
Για να μη βάλουμε στη σύγκριση τους Soundgarden, τους Pearl Jam και τους Alice In Chains και χαθεί ο μπούσουλας…
Προτιμώ τους Smashing Pumpkins,χωρίς να είμαι η μεγαλύτερη φαν του grunge…
Keyser αυτό που λες περί επανάληψης, είναι πολυ διακριτό και στους πάμπκινς. ειδικά στα 3 πρώτα άλμπουμ. Όλα τα heavy rock τραγούδια τους, έχουν σχεδόν παρόμοια ριφολογία, παρόμοια τέμπο και σχετικά πανομοιότυπες γραμμές φωνητικών, ασχέτως βέβαια αν είναι πορωτικά.
Επίσης, περί ακόρντων, είναι δεδομένο μιας και οι Nirvana ήταν ανέκαθεν μία πανκ μπάντα στην συνείδηση πολλών (αλλά και μουσικά), οπότε η δομή της μουσικής τους θα είναι έτσι όπως την περιγράφεις. Βεβαίως λιγότερο μίζερη imo :?
Πάντως για να κόψω και γω τις ακαδημαικές μπούρδες, η απάντηση σου ήταν πιθανότατα η πιο τεκμηριωμένη στο thread οπότε σεβαστή.
Κάπου έχω ξαναπεί ότι θεωρώ τρομερά υπερτιμημένους τους Alice (παρότι έγραψαν μερικά φοβερά κομμάτια) αλλά ας μην κάνουμε κανά φλεημ τώρα.
Συμπερασματικά, υπάρχουν μπάντες που προφανώς θεωρώ ανώτερου επιπέδου για . Δλδ οι Skin Yard & οι Love Battery είναι δύο παραδείγματα. Απλώς καμμία δεν έφτασε την αύρα που σου έβγαζαν οι Nirvana, περισσότερο αυτό δλδ, παρά μουσική. Επίσης ο Cobain ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους μουσικόφιλος ever και περνούσε πολύ διακριτικά και πετυχημένα τις επιρροές στα τραγούδια του (το tube είναι ένα παράδειγμα, οι wipers άλλο, οι butthole surfers, οι pixies κ.ο.κ.). Ακόμα ανακαλύπτω μπάντες βλέποντας στο γαμημένο ημερολόγιο του μία υποσημείωση με το όνομα τους και εξοργίζομαι με τον χρόνο που θα είχα κερδίσει (βλ. big dipper, the faith κτλ).
Nirvana και ξερό ψωμί…Οχι για καποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά εχω χτίσει την εφηβεία μου με Nirvana…
Ε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους AC/DC, αλλά δε χαλάνε πολύ κόσμο, νομίζω…
E, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους Λίνκιν Παρκ, αλλά χαλάνε πολύ κόσμο… Όπως το βλέπει ο καθένας…