Κανοντας προσφατα μια μεταλλικη συζητηση ,απο εκεινες τις ςραιες που ποτε δε βρισκεται τομη, δημιουργηθηκε η εξης διχογνωμια.
Τι είναι τελικα το New Wave Of British Heavy Metal?
Η μια αποψη ήταν πως πρεπει να θεωρειται είδος μεταλ, οπως death/power/black etc.Μια αποψη που νομιζω περναει και απο τα περιοδικα αλλα και απο διαφορα sites που εχω διαβασει
Η δευτερη (την οποια υποστηριζω) ειναι οτι απλα το NWOBHM είναι ενα κινημα μπαντων με τοπικο και χρονικο περιορισμο (δλδ τη Μ.Βρεττανια) χωρις να ακολουθουν συγκεκριμενο στυλ. Δε μπορω δλδ να θεωρησω οτι ΝW παιιζουν οι Venom και NW οι Tygers Of Pan Tang.Μπορω να γραψω και αλλα επιχειρηματα (οπως του οτι το Sultans Ransom των Clovenhoof του 1989 χαρακτηριζεται NWOBH) αλλα θέλω την αποψη σας.
Καλό θεματάκι.
Αλλα όπως κι εσύ αναφέρεις, το κλόβενχουφ βγήκε το 89. Αν λοιπόν πρόκειται για κίνημα, κάπως πρέπει να το ορίσουμε χρονικά. Δλδ πότε ξεκίνησαν αυτές οι μπάντες (νταξ πάνω-κάτω ξέρουμε) και κυρίως πότε τελείωσε. Έτσι ώστε αυτομάτως να αποκλείουμε από την ταμπέλα όσους δισκογράφησαν μετά το τέλος του…
Εγω πιστεύω οτι το NWOBHM έιναι ένα πολυ συγκεκρημένο είδος Metal γιατι εχει ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο!!!Και δεν μιλάω μόνο για τους Maiden στις αρχές τους!! Απο την άλλη δεν έχω εμβαθύνει και πολυ σε αυτο το είδος/κίνημα!
Ψήφισα το δεύτερο αλλά ούτε και αυτό με καλύπτει γιατί το δεύτερο σκέλος μου τα χαλάει. Το μουσικό είδος αυτού του κινήματος ήταν πολύ συγκεκριμένο, δηλαδή ο ήχος είναι πολύ χαρακτηριστικός!
Edit: προτείνω σε όσους μπορεί να μην την έχουν , να τσεκάρετε την καλσική συλλογή NWOBHM '79 Revisited του Lars Ulrich και του Geoff Barton.
Re guys. Το punk ήταν είδος ή κίνημα? Το gothic (με το Batcave στις αρχές των '80ς, το νέο λουκ και φιλοσοφία κλπ) ήταν είδος ή κίνημα?
Ε, κάτι τέτοιο και με το nwobhm. Αλλά σε μικρότερο βαθμό. Θέλω να πω, ήταν κίνημα αλλά δε δημιούργησε όλοκληρη μόδα και ιδεολογία γύρω απ’ αυτό. Και φυσικά ήταν κίνημα που καθιέρωσε και ένα μουσικό είδος με τη σειρά του.
Γενικά, απο τις μουσικές που ακούμε, άλλες έχουν τις ριζες τους σε κινήματα και άλλες υπήρξαν περισσότερο “είδη” καθεαυτά. Κινήματα υπήρξαν λίγο πολύ όλα όσα ξεπήδησαν στα τέλη των '60ς ειδικά, συγκροτήματα της εποχής της αμφισβήτησης και της εναλλακτικής κουλτούρας κλπ. Κίνημα υπήρξε το πανκ (ειδικά αυτό). Κίνημα υπήρξε το gothic. Το glam ίσως. Κάποια απο τα παρακλάδια του μεταλ στα '80ς, το thrash ίσως, αν και όχι τόσο έντονα αυτό. Όλα αυτά φυσικά καθιέρωσαν και μουσικά είδη με την πλευρά τους.
Σύγχρονο κίνημα πέρα για πέρα (και ΚΑΘΟΛΟΥ είδος) ήταν η όλη φάση με τα emo.
Απο την άλλη είδη όπως το progressive ας πούμε δε θεωρώ οτι τα κατατάσσουμε σε κάποιο “κίνημα” (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επηρεάστηκαν με τη σειρά τους απο κοινωνικούς παράγοντες, ήταν όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό αυτό). Θα τα πεις “είδη” σκέτο.
Εν ολίγοις, ήταν κίνημα το nwobhm αλλά οριακά, όχι τόσο έντονα πιστεύω όσο κάποια που προανέφερα. Ή, αν ήταν, ήταν πέρα για πέρα μουσικό κίνημα.
Βασικα μια απο τις αφορμες που το ηθελα να ξεκινησει το topic αρκετες μοντερνες μπαντες οπως οι δικοι μας Strikelight η οι Σουηδοι Wolf (ενδεικτικα) χαρακτηριζονται NW.
1)Αλλα μοιαζουν με ποιο ΝW απολα?
Μιλαμε για μπαντες που εχουν εμφανεις διαφορες στον ηχο…
2)Το 1980 (στην απολυτη ακμη του NW) κυκλοφορουν 2 μνημειακοι δισκοι το British Steel και το Heaven and Hell, οι οποιες επηρεαζουν ηχητικα και τις μπαντες της εποχης.Αυτοι ομως οι δισκοι ειναι κλασσικο Heavy…Δε γινεται μπαντες που παιρνουν δανεια απο αυτο τον ηχο να χαρακτηριζονται NW ενω ουσιαστικα παιζουν τερμα κλασσικο χεβι.
Απο διαφορες ανασκαφες σε demo και ep της εποχης (και ειναι πραγματικα απειρα:wink:) επεσα και σε μπαντες οι οποιες μονο μεταλ δε παιζανε. Eβλεπα χαρακτηρισμο NW και επεφτα πανω σε 70’ rock:lol:
Τωρα αν καποιος αντιλαμβανεται τον χαρακτηριστικο “γλυκο” ηχο της κιθαρας μου μοιραζονται πολλες μπαντες του κινηματος ,σα κοινη συνιστωσα του ηχου, δε μπορει να θεωρηθει εντελως λανθασμενη αποψη:!:
Για κατι που ειπε ενας φιλος πιο πανω…Αν είναι και κινημα με κοινωνικοοικονομικες προεκτασεις αυτο δε το ξερω,ανκαι δε το νομιζω.Αλλα μαλλον το κοινωνικο υποβαθρο των μελων των συγκροτητματων ειναι η εργατικη ταξη!
Και χρονικα αν το καλουπωναμε θα ηταν μαλλον μεταξυ 76/77 με 84
σίγουρα πρόκειται γιά κίνημα με γεωγραφικό και χρονολογικό περιορισμό (78-83 ίσως?) και σε καμία περίπτωση είδος μέταλ. απλά έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε NWOBHM μπάντες με τον κλασσικό πρίμα heavy metal ήχο όπως τα πρώτα maiden, σίγουρα μπολιασμένο με κάποιοα rock n roll στοιχεία ειδικά κατά τις πρώιμες μέρες. μετά περνάμε σε κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως post ΝWΟΒΗΜ γιά γκρούπ όπως οι Blackmayne, Cloven Hoof, Blade Runner, Chateaux κλπ.
το τοπίο είναι θολό διότι δεν υπάρχει η ομοιογένεια εκείνη που θα μπορούσε να καταστήσει τον όρο NWOBHM μιά μουσική ταμπέλα. υπάρχει και αυτή η ιδιαιτερότητα της βρετανικής υπαίθρου όπου κάθε χωριό είχε τις 2-3 μπάντες του που παίζανε στις pub και σε περιβάλλον απομόνωσης από την υπόλοιπη σκηνή και διαμόρφωναν προσωπικό ήχο. πάρτε τους Tyrant γιά παράδειγμα. μιά μπάντα που άκουγε scorpions και iron maiden και τελικά έπαιξε κάτι τόσο διαφορετικό, σκληρό και πρωτοποριακό γιά την εποχή, κάτι που δεν συναντάς πουθενά σε ολόκληρο το νησί!
Eίναι κίνημα.Ο ήχος δεν ήταν χαρακτηριστικός.Τι κοινό έχουν οι Praying mantis με τους Raven,τους Saxon και τους Αngelwitch?Για μένα είναι απλά Heavy Metal που κάποιος του έδωσε μία ταμπέλα.Και στα αυτιά μου είναι απλά συνεχιστές των μεγάλων μπαντών των τελών των 70’ς,(Thin Lizzy,U.F.O,Motorhead κτλ.).
Και τα συγκροτήματα του NWOBHM μπορεί να μην επανεφηύραν το heavy metal, όπως έκαναν π.χ. οι Metallica και οι Slayer, αλλά σίγουρα το αναζωογόνησαν μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε.
E ναι άλλωστε και οι Metallica-Slayer είχαν εμφανέστατες επιρροές απο NWOBHM στα ντεμπούτα τους! Εδώ ακόμα και μπάντες-μαγαθήρια τις εποχής επιρρεάστηκαν όπως οι Sabbath και οι Priest .
Kινημα καθαρα …Αλλες μπαντες ειχαν επηρεαστει απο το πανκ αλλες απο το hard rock αλλες απο το aor αλλες επαιζαν βαβουριαρικα και αλλες μελωδικα.Το κοινο ηταν η χωρα προελευσης και το οτι αρχικα αυτες οι μπαντες ηταν αρκετα diy…
Συλλογη που αξιζει να ακουσει καποιος ειναι η Lightnin to the nation 25th annivensary collection που εχει τραγουδια απο τις περισσοτερες μπαντες της εποχης.
Οποτε συμφωνουμε οτι ειναι λαθος απο τον τυπο να χαρακτηριζεται πλεον μια μπαντα NWOBHM?
Και οτι πρεπει επιτελους να εκλειψει αυτη η δημοσιογραφικη ανακριβεια :p:p:p
Δηλαδή, βρίσκω κάποια κοινά στοιχεία στα πρώτα maiden, στη δισκάρα των angelwitch, στα tygers, στα saxon ακόμα και στα βενομ. Υπήρχαν και μεγάλες διαφορές, δε διαφωνώ. Αλλά, όταν ακούω έναν καινούριο δίσκο που έχει αυτά τα στοιχεία, δε θεωρώ καθόλου λάθος να πω ότι έχει NWOBHM επιρροές, όσο ακαθόριστες και αν είναι αυτές.