Nwobhm. ειδος η κίνημα?

Κάτι που να ξεπερνάει το ξεπέταγμα μιας μουσικής σκηνής ας πούμε?

Κινημα ειναι
α)Συλλογικη και μεθοδευμενη πολιτικη ενεργεια που στοχευει σε ανατροπη καθεστωτος
β)Το συνολο προσωπων που δραστηριοποιυνται για την επιτευξη κοινου σκοπου και κατ’ επεκταση η δραση τους
γ)Το πολιτιστικο η ιδεολογικο ρευμα

Αν το ανεφερες ετυμολογικα νομιζω οτι μπορει να χαρακτηριστει το NWOBHM ενα πολιτιστικο ρευμα (ενταξει δεν ηταν και ο Διαφωτισμος). Ειναι μια στροφη ενος μεγαλου μερους της Βρεττανικης νεολαιας προς στη σκληρη μουσικη, κυριως παραγωγικα ( καθε εργατικο οικοδομικο μπλοκ πρεπει να ειχε καμμια 10αρια μπαντες στην εξαρση :p:p:p)

Διαφωνώ.

Το ότι κάποιος κόσμος άρχισε να παίζει ή να ακούει μια συγκεκριμένη μουσική, χωρίς περαιτέρω προεκτάσεις, δεν στοιχειοθετεί πολιτιστικό ρεύμα.

Κινήματα (που είχε σχέση με τη μουσική) ήταν οι χίππηδες, το πανκ, το νορβηγικό μπλακμέταλ…

Όσο μοιάζουν οι Diamond Head με πχ Πριστ τόσο μοιάζουν και με Μέηντεν. Δηλαδή είναι απλά κάτω από την ευρύτερη ταμπέλα του Heavy, χωρίς να έχουν κάτι που να τους κάνει να ξεχωρίζουν μουσικά. Άρα ψηφίζω κίνημα.

δεν το έβγαλε κανείς επανάσταση, για μουσικό κίνημα γίνεται λόγος προφανώς.

και τώρα βλέπω την απάντησή σου την καινούρια. ανέπτυξε λίγο αν θέλεις το σκεπτικό. γιατί για σένα αυτά είναι μουσικά κινήματα και το nwobhm δεν είναι;

Γιατί έχουν να κάνουν με έναν τρόπο ζωής (χίππηδες) ή με πολιτικές ιδεολογίες (πανκ) ή αντίθεση σε κοινωνικά στερεότυπα όπως η θρησκεία (μπλακμέταλ). Δηλαδή οι ακόλουθοι των κινημάτων αυτών έχουν κάποιο πρόταγμα (δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό ή ανούσιο κτλ). Το NWOBHM ποιο ακριβώς πρόταγμα είχε.

Βασικά δεν τα ονομάζω μουσικά κινήματα αλλά κινήματα που είχαν εφαλτήριο σε μεγάλο βαθμό τη μουσική.

Αν εννοείς μουσικό κίνημα με την έννοια της απλής διεύρυνσης μιας μουσικής σκηνής τότε ΟΚ. Αλλά τότε σχεδόν κάθε μουσικό είδος υπήρξε μια εποχή που ήταν και μουσικό κίνημα.

Ουτε εγω θα συμφωνησω μαζι σου.
α) Μπορει ολοι αυτοι οι νεολαιοι τοτε να ειχαν ,“εν σπερματι”, και ιδεολογικες βασεις (δε το ξερω εικασια κανω).
Ηταν συνηθως ατομα της εργατικης ταξης,που παιξανε κατι αμεσο και εξεφραζε εως ενα σημειο τις κοινωνικες τους ανησυχιες αλλα και τις πολιτισμικες (στιχουργικες αναφορες πολλων μπαντων σε μυθιστορια,horror θεματολογια,θρησκεια κλπ κλπ)
β) Δεν ειναι αναγκαιο να ενα πολιτισμικο,οπως ειναι το μουσικο, ρευμα να εχει σωνει και καλα,ιδεολογικες προεκτασεις.Το ενα φυσικα και δεν αποκλειε το αλλο, αλλα ταυτοχρονα,συμφωνα με τη δικη μου θεωρηση της λεξης, δεν προυποθετει το αλλο!!!

Ρε Holymartyr ποια δικιά σου και δικιά μου θεώρηση της λέξης?
Το κίνημα είναι κάτι συγκεκριμένο και το ανέφερες εσύ ο ίδιος παραπάνω.

Οτι ενω σου εβαλα πανω ενα καθαρο ορισμο απο το Μπαμπινιωτη, οτι κινημα μπορει να ειναι και πολιτισμικο ρευμα, εσυ δε το δεχεσαι.Εκτοσ να δε θεωρεις πολιτισμικο ρευμα το NWOBHM

Αν και δεν ειχα δει την προτελευταια σου απαντηση.Δε διαφωνουμε ουσιαστικα σε κατι.Αυτη η διευρυνση μουσικης σκηνης απαναει στη εννοια “πολιτισμικου ρευματος”

ρε φιλαρακι…
δεν χρειαζεται να σκεφτω για να μιλησω για τους μεν η τους δε!
Τι να σκεφτω,οταν εχω ακουσει την συντριπτικη πλειοψηφεια των κυκλοφοριων τους?Αυτια εχω και ακουω και δυστυχως εχω και αποψη.
δεν ειπα οτι επαναλαμβανονται οι Μεϊντεν κατα τον τροπο που το λαμβανεις.
Μιλαω για μια τομη που πετυχαν στο να βρουνε ηχο/υφος και να πορευτουν.Κατι το οποιο οι μεταλλικα το εκαναν φανεροτατα μετα το μαυρο!
Τη μεγαλη διαφορα τη βρισκω στο ηχητικο θεμα ΚΑΘΑΡΑ γιατι η δισκογραφια των Μεϊντεν μου φαινεται πιο “κολλημενη” στον ηχο που εχουν οι συνθεσεις τους.Κατι το οποιο δεν το ειχα και τοσο δεδομενο με τους Αμερικανους.
Η σταθεροτητα και των 2 (των μεταλλικα μεχρι ενα σημειο) ηταν και ο λογος που δεν μπορουσε κανεις να πει τιποτε.
Αλλα ημαρτον πλεον ρε αδερφε με το “αβατο” των Μεϊντεν!
ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΩ τις 2 μπαντες γιατι δεν υπαρχουν αρκετα σημεια επαφης!

Οσο αφορα την πρωτοπορεια…μαλλον κι εσυ πιανεις τι θελω να πω!
Οι Exodus ειναι η αγαπημενη μου μπαντα στο ιδιωμα αλλα δυστυχως ερχονται μετα…εστω και αν επαιξε ντεμο!Εμενα μου αρεσει περισσοτερο σαν πρωτη δουλεια ΑΜΙΓΩΣ thrash το killing is my business ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
Η εξελιξη των Μεταλλικα δεν εχει να κανει με τρακλιστ…5 αλμπουμ με ηχο εξελιξιμο και με παικτικη δεινοτητα να αυξανεται απο ερασιτεχνισμο σε επαγγελματισμο (για τους 3 απο τους 4!)

και οσο και αν δεν θελεις ουτε εσυ να το δεις…ειναι η ιδια μπαντα through and through.
Επισης, καταλαβαινω τι εννοεις με τους Raven αλλα ειναι σαν να εχουμε οτι να’ναι νοοτροπια!
Ρε φιλε ,ΔΕΝ οφειλουν να αναγνωριστουν ολοι μονο και μονο λογω χρονικης στιγμης.
Ειναι πολλες οι συγκυριες που βαφτιζουν το Kill’em all κατα αυτο τον τροπο!
Ειχαν τον πρηξαρχιδα τον ντραμμερ που ηξερε τι επρεπε να κανει.Ειχαν στη κυκλοφορια ΔΙΣΚΟ με γαμα τα ηχο και μια καλη παραγωγη.Τσιμπησανε πιο πριν και Cliff/Kirk…
ο κοσμος που αναγνωρισε το τι εκαναν τοτε δεν μπορει να το ενιωσε για ολους τους λαθος λογους!
ΔΕΝ μπορει ουτε εγω να ελιωσα αυτο το δισκο γιατι ημουν επηρεασμενος απο κατι αλλο πλην της μουσικης.
Ειχαν τα στοιχεια και ετσι εγιναν οτι εγιναν.
Ρισπεκτ στις αλλες μπαντες (σε καποιες ΠΟΛΥ περισσοτερο λογω μετεπειτα πορειας ή προσωπικης καυλας ) αλλα συνεβει σε αυτους!

εκλεισα!!!

δεν ξαναλεω τιποτε που να εχει να κανει με τσι μεϊντεν η τους μεταλλικα!!

για το τοπικ απαντησα πιο πριν!

Νταρθ

τσεκ ιτ!

understanding

Ναι έτσι το εννοώ (καθαρά μουσικά), αλλά γενικά κοίτα, είχε ιδιαιτερότητες που του δίνουν και κάποια χαρακτηριστικά από αυτά που ψάχνεις εσύ να βρεις σε ένα μουσικό κίνημα. Μιλάμε για ένα μουσικό είδος, αν θες, το οποίο είχε πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικό τόπο προέλευσης και φούντωσε απότομα. Όταν κάτι τέτοιο έχει και μια άλφα μαζικότητα κι όταν συνοδεύεται από κάποιο συγκεκριμένο dress code (εμφάνιση γενικά) και συγκεκριμένο lifestyle, είναι αναπόφευκτο να έχει έναν άλφα αντίκτυπο στην κοινωνία. Ε, αυτός ο αντίκτυπος ήταν η γιγάντωση του metal σε πολλές χώρες της ευρώπης και στην αμερική. Και μιλάμε για το 80ς, όπου θέλοντας ή όχι, ήταν ένας τρόπος ζωής γιατί σε έβαζε κατευθείαν σε ένα καλούπι και ήταν πιθανό να ακολουθήσει περιθωριοποίηση.

Από την άλλη μπορώ να προβάλω ενστάσεις για τα παραδείγματα που μου έφερες. Το κίνημα των χίππιδων νομίζω μικρή σχέση είχε με τη μουσική, ακόμα μικρότερη από ό,τι σχέση του με τα ναρκωτικά και το sex π.χ. Επίσης, στο punk, νομίζω, δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα στη γέννηση του, ότι σχετίζεται με πολιτικές ιδεολογίες και κάποιον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Αυτά ήρθαν αργότερα νομίζω και κυρίως μέσα από το hardcore. Σε συνειδητοποιημένη μορφή τουλάχιστον κι όχι ως στιλιστική μόδα ή κάτι. Καλά για το black metal δεν το συζητώ, νομίζω έχει ξεκαθαρίσει μέσα από τα χρόνια πως μιλάμε κυρίως για αισθητική κι όχι για πιστεύω ή κάτι ανάλογο.

Ειχε μεγαλη σχεση, αγγιξε σχεδον ολους μουσικα το κινημα των χιππιδων εκεινη την εποχη και σε στιχο και σε μουσικο υφος ( psychedelic rock )

British_Steel, σωστός είσαι, απλώς το 'χω περισσότερο στο μυαλό μου ως κάτι κοινωνικό το όλο πράμα (το οποίο προφανώς χρησιμοποίησε, επηρέασε και επηρεάστηκε από πολλά πράγματα).

somnambulist καλά τα λες. Θα κάνεις όμως και τη λεβεντιά να ξανανεβάσεις εκείνη τη συλλογή NWOBHM που είχες ανεβάσει στο rapidshare μια φορά κι έναν καιρό; :slight_smile:

Συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχει κάτι κοινό κι ας είναι ακαθόριστο, ή καλύτερα δύσκολο να οριστεί. Ας πούμε ότι σε όλες αυτές τις μπάντες υπάρχει ένα κοινό ύφος. Κάτι που σου φέρνει αμέσως στο μυαλό τον όρο NWOBHM. Έχουν υφολογική συγγένια και γι΄αυτό θεωρώ ότι μπορούμε να ορίσουμε και μια σύγχρονη μπάντα με αυτό τον όρο, αν υφολογικά ταιριάζει σε αυτό που λέμε NWOBHM.
Απ’ αυτή την άποψη, είναι είδος. Όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τον όρο κίνημα, διότι πολλά απ’ τα χαρακτηριστικά του εμπίπτουν στον όρο αυτό.
Ο,τι και να’ ναι πάντως, το γουστάρουμε!!!

έχει περάσει παααααααααααρα πολύς καιρός από τότε π έκανε ποστ ο τελευταίος.
αλλά θα δώσω και γω τη δικιά μου απάντηση.

είναι είδος γιατί η πλειονότητα των συγκροτημάτων είχε κοινά χαρακτηριστικά στον ήχο.(δυνατά ριφάκια , μελωδία , διπλοσολιές , θεματολογία στίχων) όσο και αν διαφέρουν τα συγκροτήματα μεταξύ τους (Tygers-Venom) όπως ειπώθηκε πριν κάτι τέτοιες μεγάλες διαφορές δν υπήρχαν (και υπάρχουν) σε ένα είδος ;;; ενδεικτικό παράδειγμα το 70’ς χαρντ ροκ. (Grand Funk Railroad - Black Sabbath).αλλά κ πάλι μ φαίνεται λογικό να υπάρχουν τέτοιες διαφορές στον ήχο.οι μουσικοί ακόμη πειραματίζονταν κ δοκίμαζαν νέες φόρμες.

αλλά από την άλλη είναι μουσικό κίνημα , γιατί …

τέλη 70’ς.η χρυσή περίοδος του σκληρού ροκ είχε φτάσει σε ένα τέλος καθώς τα περισσότερα συγκροτήματα που μεγαλούργησαν στις αρχές των 70’ς είτε είχαν διαλυθεί είτε οι συνθέσεις τους δν ήταν τόσο καλές όσο οι παλιές . τα συγκροτήματα που υπήρχαν στα τέλη των 70’ς (UFO , Scorpions , Thin Lizzy,Rainbow,AC/DC) δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος όλης της ροκ σκηνής. από την άλλη είχες το progressive rock που σίγουρα επιφύλασε μια νέα προσέγγιση τόσο σε μουσική όσο και στιχουργική θεματολογία . και μετά η έκρηξη του punk που είχε σιχαθεί τους δεινοσαύρους του παρελθόντος και είπε κάψτε τα είδωλα , γυρίστε στα βασικά , μουσικη για τη νεολαία , δεν χρειάζεται να παίζεις τα ασσύληπτα σόλο του προγκ απλά ανέβα στη σκηνή πιάσε μια κιθάρα και βγάλε ότι έχεις μέσα σου. μέσα από όλα αυτά εκδηλώθηκε το NWOBHM. πήρε το χέβι στοιχείο από τους “δεινοσαύρους” , τον πειραματισμό και την εκτελεστική δεινότητα του προγκ , και τις βασικές ιδεολογικές αρχές του πανκ.

εδώ είναι η ερώτηση. γιατί είναι κίνημα ;;

γιατί είχε (μουσικά) ιδεολογικό υπόβαθρο: ναι μας αρέσει το χαρντ ροκ και ναι θέλουμε και εμείς να φτιάξουμε μουσική και να ξεφύγουμε από τους απρόσωπους ροκ-σταρ αλλά ας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολοχόνευτο για τους πάνκηδες :stuck_out_tongue:
ακόμη ο τρόπος γνωστοποιούσαν τη μουσική τους είχε το πνεύμα των πανκς (δεν βασίζονταν στις δισκογραφικές όπως τα άλλα σχήματα) .
ακόμη αλήθεια Νο2 όταν στους χαρντ ρόκερς καθόταν η καλή με μια δισκογραφική , τους δίνονταν ένα ποσο Α για να ηχογραφήσουν ένα δίσκο. ξόδευαν τα λεφτά σε ναρκωτικά , ροκ-σταριλίκια , γκόμενες και αλκοολ και με τα υπόλοιπα ηχογραφούσαν τους δίσκους. ενώ στο NWOBHM τα συγκροτήματα αποτελούνταν από άτομα που ανήκαν στην εργατική τάξη και τα χρήματα της ηχογράφησης - παραγωγής ήταν ιερά .:stuck_out_tongue:

εξ άλλου αν δν ήταν κίνημα πως στο ΔΙΑΟΛΟ δικαιολογείτε το ότι ξαφνικά και μαζικά ιδρύθηκαν συγκροτήματα που είχαν τόσα κοινά στοιχεία στον ήχο ;;; και μάλιστα χωρίς να ξέρει ο ένας την ύπαρξη του άλλου :wink:

:Dsmell ya …

Συμφωνω σε ολα αυτα που λες, το NWOBHM ηταν και ειδος μουσικης με τα ευδιακριτα χαρακτηριστικα του, αλλα και ενα κινημα με συγκεκριμενη ιδεολογια και σταση ζωης. Το λατρευω σε ολα του…

θα συμφωνήσω απόλυτα με τον diskovolos, είναι ευδιάκριτο είδος μουσικάρες και συγκεκριμένη ιδεολογία
πάντως δεν πιστεύω ότι μπάντες όπως maiden ή venom είναι αντιπρωσοπευτικές του είδους, υπάρχουν γκρουπάρες όπως AngelWitch, Cloven Hoof, Grim Reaper, Witchfynde που με έκαναν να το λατρέψω

εννοείται , η μαγεία του NWOBHM δεν βρίσκεται σε 2-3 συγκεκριμένες μπάντες , αλλά σε όλα αυτά τα συγκροτήματα που το συνθέτουν κ την “μουσική ιδεολογία” που τα χαρακτηρίζει όλα

Γαμάτο όνομα BTW , SlauterXstroyes σκίζουν τα παλικάρια :smiley:

:rockon: