O "χρυσός αιώνας" του ροκ

Λοιπόν αφορμή για αυτό είναι το ποστ μου στο Σάμπαθ vs. Dio αλλά είναι κάτι που με έτρωγε πάντα.

Oι σάμπαθ με τον Όζυ άγγιξαν το υπέρτατο, την τελειότητα, το ζενίθ, τον οργασμό. Eιδικά με τα 6 συνεχόμενα αριστουργήματα ΒS, Paranoid, Master, Vol.4, Bloody Sabbath και Sabotage. Φυσικά δεν είναι μόνο 6, αλλά το φέρνω και λίγο στα μέτρα μου ε.

Μπορούσε τότε να τους κοντράρει κανένας? Ιδού η απορία.

Από τους συνοδοιπόρους τους στα 70ς, μόνο 2 είναι τα μεγαθήρια που μπορούν να τους χτυπήσουν. Aν πάρουμε σαν παραδοχή των αριθμό των 6 άλμπουμ, μόνο οι ακόλουθοι υπάρχουν.

Zeppelin: Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, Houses of the holy, Physical Graffiti.
Floyd: Μeddle, Obscured by clouds, Dark side, Wish you were here, Animals, The Wall

Για να δω τι λέτε κι εσείς.

Σκοπίμως δε μπαίνουν οι AC/DC, γιατί παραείναι straight-forward rock για να τους συγκρίνεις

Άνοιξες ένα από τα πιο ζόρικα τόπικ έβερ. Οι sabbath κερδίζουν. Ακολουθούν οι floyd. Τρίτοι οι Zeps. Πάλι καλά που δεν έβαλες acdc θα είχα θέμα :stuck_out_tongue:

Πφφφ… Pinks γιατί ακούγονται σαν 6 διαφορετικές μπάντες στους δίσκους τους. Θα μου πεις και για τους άλλους ισχύει λίγο αυτό… Δεν ξέρω, μπερδευτικό poll.

εγω, ακουω εξισου ευχαριστα αυτες τις μπαντες, οποτε ουτε καν υποκειμενικη αποψη δεν μπορω να εκφερω.
η καθεμια ειχε βαση της τη rock μουσικη, αλλα κοιτουσε αλλου…
οι sabbath ηταν η evil πλευρα των 70’s.
οι zeppelin ηταν μια ‘‘πολυχρωμη’’ κι εξωτικη πλευρα της δεκαετιας.
τελος, οι floyd ηταν η ‘‘προβληματισμενη’’ οψη της rock στα 70’s.

κοινη παραδοχη ειναι, ομως, οτι ολα αυτα που ακουμε σημερα ειναι εξελιξη των παραπανω (αν και πιστευω οτι κανενας δεν ειναι ικανος να εξελιξει αυτα που επαιξαν οι floyd).

Υπεραγαπώ τόσο τους Σάμπαθ (όσο κι αν δε φάνηκε και πολύ από το άλλο θρεντ :p) όσο και τους Φλόυντ, αλλά σε πολλ που υπάρχουν οι LED ZEPPELIN δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Έτσι, με συνοπτικές και ουδόλως δημοκρατικές διαδικασίες.

Purple?Lynyrd skynyrd ?Free?The Who απο Tommy και μετα?

Aπο πολλ σιγουροτατα led zeppelin

edit προσθετω και allman brothers αλλα με πεντε albums

Πραγματικά δεν ξέρω τι να ψηφισω. Χαλαρά από τα πιο δύσκολα πολλ. Αντι να μιλήσω όμως για τις μπάντες αυτές που - όπως είναι φυσικό - και τις τρεις τις λατρεύω θα μιλήσω για τον αντίποδα μαλλον. Το χαρακτηριστικό και των τριων αυτών μεγαθηρίων είναι ότι είχαν διάρκεια, αποτέλεσαν μεγάλη επιρροή, πήγαν αρκετά βήματα μπροστά την μουσική, και κανένα από τα αντίστοιχα συγκροτήματα της εποχής τους δεν μπορεί να σταθεί δίπλα τους. Κανένας? Είναι το αντιπαράδειγμα, ή εξαίρεση - αν θέλετε - που όμως δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αλλά μάλλον τον καταρρίπτει. Βλέπετε υπάρχει και αυτή η μπάντα που με μόλις με έναν δίσκο, κατάφερε ίσως να αλλάξει την μουσική σε τέτοιο ίσως βαθμό με τις μπάντες του πολλ. Η διαφορά είναι ότι η μπάντα για την οποία μιλω, το έκανε με μόλις ένα άλμπουμ. Έγινε μόδα - και μετά κατέρρευσε κάτω από το ίδιο το ειδικό της βάρος. Αλλά η κληρονομιά που άφησε ναι, είναι συγκρίσιμη με αυτή των παραπάνω μεγαθηρίων. Όχι στον πλούτο της μουσικής της αυτής καθεαυτής ίσως, αλλά σαν επιρροή για τους επόμενους, αλλά και στο αντίκτυπο της στην κοινωνία γενικότερα. Θα μου πείτε ότι υπήρχαν άπειρες μπάντες και από το ίδιο μουσικό στυλ που έβγαλαν παρόμοια μουσική τον καιρό εκείνον. Και ίσως και καλύτερη. Ναι αλλά καμμία δεν κατάφερε να αφήσει τόσο δυνατά το στίγμα της και να γίνει τόσο ευρέως αποδεκτή. Η μπάντα λοιπόν αυτή, είναι εκείνη όπου το περιοδικό rolling stone είχε πει την στιγμή κυκλοφορίας του άλμπουμ τους ότι “έχουμε να κάνουμε με τον πιο συναρπαστικό rock n roll δίσκο των 70’s”.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα θεωρήσετε τον σχόλιο μου οφφ-τόπικ, ίσως και αφελές. Όμως πέρα όμως από τα μουσικά γούστα του καθένα σας, αν θα θέλατε να επιλέξετε ΕΝΑ και μόνο γκρουπ για να το βάλετε δίπλα στα μεγαθήρια Sabbath, Floyd, Zeppelin όσον αφορά στο πώς ήταν η ροκ πριν και μετά από το γκρουπ αυτό, αλήθεια ποιό θα επιλέγατε?

Pistols εννοας αγαπητε ?

ε ναι νομίζω ήταν περιττό να το αναφέρω :smiley:

Δεν πιστευω οτι υπηρξε/υπαρχει μπαντα που με ενα αλμπουμ εκανε οτι εκαναν οι
Pistols.

Στα του δημοψηφισματος τωρα.Και οι 3 ειναι μεγαθηρια.Και οι 3 ειναι απο τις λιγες μπαντες
που τους ακους ευχαριστα οποτεδηποτε,αλλα θα πω Sabbath γιατι οντως κανανε κατι διαφορετικο
τοτε.Ετσι νομιζω τουλαχιστον.


οχι ενα αλμπουμ…ενα τραγουδι αρκει.

Βγαλανε και αλλα αλμπουμ μετα ομως.Αυτο εννοουσα.

Καλά αυτή τη στιγμή με τρώει ο κώλος μου να γράψω καμιά χοντράδα για τους κύριους Sex Pistols, αλλά ΟΚ δε θα το κάνω.

Ούτως ή άλλως ο Παναγιώτης έχει δίκιο στο εξής βασικό. Αν τα βάζαμε στη ζυγαριά, η ποιότητα θα βάραινε περισσότερο από την ποσότητα.

Ίσως όμως τα τρία συγκροτήματα του πολλ είναι τα μόνα που έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν σε μια ξεχωριστή κλάση από τα υπόλοιπα, ακριβώς γιατί συνδύασαν και τις δύο αυτές ιδιότητες.

Εγώ βέβαια μ’ αυτό το κριτήριο θα έβαζα μέσα και τους Thin Lizzy ας πούμε. Αν και όχι στο ίδιο σκαλί. Ίσως στο αμέσως παρακάτω ή στον αέρα ανάμεσα στα δύο σκαλιά.

καταλαβα, αλλα πιστευω οτι και μονο αυτο να ειχαν βγαλει οι sabbath παλι SABBATH θα ηταν.:slight_smile:
με αυτο δημιουργησαν το metal.λιγα χρονια μετα δημιουργησαν το stoner, το grudge, το thrash…

ok, είναι δύσκολο το πολλ, τους λατρεύουμε όλους υπερβολικά, τεράστιοι όλοι κλπ. αλλά όπου υπάρχει πολλ με σάμπαθ η απάντηση είναι προφανής…

φανμπους μοουντ ον#τι alman brothers και βαθυ μωβ και πρασινα αλογα.σας χαλανε οι queen με 6 αλμπουμαρες στη σειρα?queen 2,sheer heart attack,a night at the opera,a day at the races,news of the world,jazz.και σε καθε αλμπουμ εμπεριειχε πολλα ειδη μουσικης.φανμπους μοουντ οφφ

απο το πολλ,σαμπαθ γιατι ειναι ανυπερβλυτοι,θεοι,εφτιαξαν το χεβυ μεταλ και γιατι απλα γαμανε.οι αλμπουμαρες τους εχουν μεινει κλασικοτατες.
μετα ζεπελιν γιατι αυτη η μπλουζ αισθητικη,αυτο το ατοφιο χαρντ ροκ δε το ειχε καμια μπαντα στην εποχη τους.τελος,αναγνωριζω την αξια των φλουντ,αλλα δεν ειναι τοσο του γουστου μου.

Για μενα, αν και οι Sabs ειναι το αγαπημενο μου γκρουπ απο τα 3, δε νομιζω οτι σε καμια περιπτωση, οι αλλοι δυο ειναι αυτοι που τους κοντραρουν.

Μαλλον, το αντιθετο, με τους Sabs να αγγιζουν το επιπεδο των αλλων δυο.

Επισης, δεν καταλαβα αυτο που λες για τους AC/DC.

Για μενα χωρουσαν στο τοπικ, απο τη στιγμη που ειναι της ιδιας κλασης, με αναλογη επιρροη στο χωρο και με μεγαλυτερη διαχρονικοτητα.

Ασε που συμφωνα με αυτα που ειπε καποιος θα ηταν μια επιπλεον οπτικη του ροκ των '70ς.

Sabs: κακια
Zeps: εξωτικοτητα (οπως το ανεφερε το αλλο παιδι)
Floyd: προβληματισμος
AC/DC: η χαρουμενη διαθεση που φερνει αυτη η μουσικη

:ban:

radiohead.

πιστεύω ότι μέσα σε όλα αυτά που έχουν αναφερθεί ξεχάσατε της μπάντες που κοντράρανε άσχημα τότε τους Sabbath (κοντράρανε τρόπος του λέγειν αλλα για τότε είχαν την ίδια αξια και σημασία)


χωρίς τον παράγοντα 6 βεβαια