Pain Of Salvation

Πάμε στην γενική εικόνα και λίγο αναποδα: πραγματικά progressive, ο Gildenlow κάνει ένα τεράστιο βήμα σε καινούργιους ήχους και του βγαίνει. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνεται σε τόσο πετυχημένο βαθμό, καθώς όσο καλό και να ήταν το road salt, “ετυχε” να είναι την ίδια περίοδο που ανθιζε το retro rock οπότε όσο αυθεντικός και να είναι, πραγματικά δεν πιστεύω ότι του βγήκε τόσο ακούσια. Το πολύ καλό scarsick από την άλλη, είναι απλά πολύ καλό, γιατί πιστεύω πως σε αυτόν τον δίσκο αν και υπάρχουν πολλά διαμάντια, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία αναλώθηκε στον ήχο σαν ήχο, παρά στο αποτέλεσμα του. Στο passing day είχαμε μια ξεκάθαρη αλλαγή για την μπάντα σε πιο σκληρά ηχητικά μονοπάτια, την κιθάρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, παιχνίδια με τον ήχο της που εδώ του βγήκαν πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, που όμως για μένα έπασχε στον τομέα των synth.

Πάμε πάλι στο σήμερα. O Gildenlow πειραματίζεται για πρώτη φορά τόσο πολύ και του βγαίνει. Δεν είναι θέμα ότι πειραματίζεται με ηλεκτρονικούς ήχους, αλλά το γεγονός ότι τους ενσωματώνει πλήρως στο ύφος των PoS και δεν ξενίζει καθόλου το αποτέλεσμα.

Ο δίσκος για μένα χωρίζεται σε 3 μέρη, όχι θεματικά, αλλά ηχητικά, καθώς οι διαφορές είναι ευδιάκριτες. Τα πιο πειραματικά (accelerator, restless boy, panther), τα “κλασσικά” (Unfuture, wait,keen to a fault ) και τα ενδιάμεσα (species, icon).

Παρόλο που τα “πειραματικά” έχουν τα δικά τους θεματάκια, είναι ίσως αυτά που μέχρι στιγμής έχω απολαύσει περισσότερο από όλα, καθώς πνέουν έναν φοβερό αέρα ανανέωσης. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το restless boy αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς, καθώς πάνω που πάει να αγγίξει την τελειότητα, τελειώνει. Για κάποιον λόγο περίεργο γίνεται αυτό το τελειωμα και με κάνει να απορώ, καθώς στον προηγούμενο δίσκο είχαμε μεγάλη ανάπτυξη ιδεών, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Από την άλλη το Panther (με την εντελώς korn αρχή του και που για κάποιο λόγο μου θυμίζει το baby got back), αν και σκουπιδίζει στην αρχή μου, με κάνει πολύ ωραία να αισθάνομαι να κυλιέμαι στην λάσπη :D.
Το accelerator ΑΨΟΓΟ. Εδώ κάπου πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Margarit καθώς το drumming του είναι εξωπραγματικό.

Αυτά που χαρακτήρισα ως “κλασσικά”, για κάποιον λόγο με γύρισαν στην PE1/RL περίοδο, καθώς οι δομές οι παρόμοιες, ο ήχος πλησιάζει πάρα πολύ τον τότε ήχο με τις ανάλογες ενέσεις του σήμερα και γενικά το vibe που βγάζουν είναι πολύ γνώριμο. Σαν να βλέπεις ένα παλιό φίλο που δεν είχες καταφέρει να δείς πολλά-πολλά χρόνια. Το unfuture πολύ καλό, αλλά δεν με συγκλόνησε, το wait ακόμα καλύτερο αλλά έχει εκείνο μέρος στην μέση που με κάνει να απορώ τι τον έκανε να βάλει αυτό το μέρος αλλά συγχρόνως αποφάσισε να κόψει το restless boy. Το keen to a fault είναι ένα πολύ όμορφο κομμάτι με καταπλητικά σημεία (η Mastodon κιθάρα, το πολύ όμορφο μπάσο, οι RL μελωδίες στην φωνή).

Και πάμε στα ενδιάμεσα. Ενδιάμεσα γιατί το ένα (species) είναι μια μείξη της γνωστής κορυφαίας περιόδου τους και του προηγούμενου δίσκου, ενώ το icon είναι ξεκάθαρα βγαλμένο από το in the passing light of day.
Το species είναι ίσως από τα κορυφαία του δίσκου.
Θα περίμενα να πω το ίδιο για το icon, το οποίο ξεκινάει υπεροχα, έχει εκπληκτικές φωνητικές μελωδίες και και και, αλλά δεν με έπεισε. Δεν με έπεισε γιατι ακολουθεί το in the passing light of day σχεδόν κατα γράμμα (τελευταίο κομμάτι, μεγάλο κομμάτι, σπαρακτικό κομμάτι, πολύ προσωπικό κομμάτι κλπ κλπ). Γενικά η τοποθέτηση εκεί, το στήσιμο του και η αναπτυξή του με “αποστρέφουν” για κάποιον λόγο, παρόλο που το κομμάτι είναι πραγματικά ωραίο(και τα σολο θυμίζουν τον υπέροχο ήχο του PE1).

Μπορεί με τα παραπάνω να φαίνεται ότι δεν μου αρέσει, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι εξαιρετικός δίσκος, ο καλύτερος ίσως από το BE και δώθε (κονταροχτυπιέται με το road salt 1), είναι πραγματικά προοδευτικός και έχει μαγικές στιγμές μέσα του.
Για κλείσιμο μόνο να πω, ότι βρήκα διάσπαρτα ανατολίτικα στοιχεία μέσα του και μου έφεραν στο νου τους Tea Party. Αυτά.

5 Likes

Λοιπόν, μετά από καμιά 70αριά ακροάσεις:

Προσωπικά μιλώντας, το Panther είναι το αγαπημένο μου PoS άλμπουμ μετά το Be, με αγγίζει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερο συνθετικά από άλλα άλμπουμ τους, έχει όμως επιτύχει μια απίστευτη, μοναδική ατμόσφαιρα και μια εκπληκτική ροή. Στοιχεία που το ανεβάζουν πάρα πολύ.

Ήθελα επίσης να πω ότι, αν συνυπολογίσουμε τους παράγοντες της διάρκειας και της ποιοτικής συνέπειας, οι PoS στέκονται ψηλότερα από κάθε άλλη progressive metal μπάντα - ακόμα κι από τους τιτάνες του είδους. Οι Queensryche (για μένα ίσως ότι καλύτερο έβγαλε ποτέ το heavy metal) έχτισαν τον prog μύθο τους σε 8 χρόνια και τέλος, οι Dream Theater έκαναν σπουδαία πράγματα για μια δωδεκαετία πάντα όμως στην μανιέρα τους, οι Fates ήταν πάντα ποιοτικοί αλλά όχι τόσο σταθεροί, κοκ. Θέλω να πω ότι το Panther με έκανε να συνειδητοποιήσω περισσότερο ότι 23 χρόνια θαυμάσιας και αεικίνητης δισκογραφίας, δεν είναι πια κάτι αστείο. Ως και οι Leprous που λατρεύω, έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν.

Δεν συγκρίνω μπαντάρες, προφανώς όλοι αυτοί είναι μεγάλοι, απλώς η διάρκεια των PoS είναι φαινόμενο και τους αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση.

Κατα τ’ άλλα, ήδη αναρωτιέμαι πως θα είναι το Panther II. Αυτό το “To Be Continued” στο τέλος των στίχων, μου τρυπάει το μυαλό.

5 Likes

ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΣ

1 Like

Ω, ναι.

Θα συμφωνήσω με την συνέπεια που δείχνουν ως προς την ποιότητα.
Ναι μεν δεν συμφωνώ ότι βγάζουν 23 χρόνια άψογους δίσκους (δεν το είπες!), καθώς έχουν κάνει 2 κοιλιές, αλλά σίγουρα το Panther δεν είναι μια εκλαμψη σε κατηφορική διαδρομή, αλλά είναι μια μικρή κορυφή σε μια σταθερά ποιοτική πορεία.

Σε αυτό που δεν θα συμφωνήσω είναι για την 12ετια των Θιατερ στην μανιέρα τους. Οι Θιατερ σε αυτη την 12ετία έβγαλαν 6 δίσκους διαφορετικούς μεταξύ τους και αν εμοιαζε κάτι ήταν το 2ο cd του six degrees με το scenes. Eκαναν εντυπωσιακά πράγματα εως τότε, απλά από τότε και μετά (με αρκετες εκλάμψεις στα επομενα 2), η ποιότητα ναι μεν ήταν σε καλό επίπεδο, αλλά όχι συγκρίσιμο με το παραπάνω.

Oι Λεπρους από την άλλη, είναι μη συγκρίσιμο μέγεθος, λόγω χρόνων και αριθμού δίσκων.

Για τους Queensryche, θα σε απογοητεύσω και δεν έχω τέτοιο σκοπό. Είναι από τις μπάντες για μένα που δεν τις άκουσα όταν “έπρεπε” (σε πιο μικρή ηλικία) και το ακουσμα τους σε προχωρημένη ηλικία και με πλήθος ακουσμάτων, δεν μου είπαν τα τόσα πολλά :slight_smile:

edit: Συνεχίζω να μην χωνεύω τον τίτλο του δίσκου και το εξώφυλλο.

edit2: Εσείς που έχετε λάβει τον δίσκο, τον έχετε σε ηλεκτρονική μορφή ή the real thing? Δεν έχει μέσα κανένα κουλό όπως το scarsick έτσι? Aν όχι, τότε σε 2 δίσκους έχουμε το PE3 :stuck_out_tongue:

1 Like

@Sevek εγώ έχω μόνο ψηφιακή κόπια, περιμένω το βινύλιο πως και πως.

Όσο για τ’άλλα, κουβεντα να γινεται προφανώς. Απλώς ήθελα να υπερτονίσω οτι κατα την γνώμη μου, η διάρκεια των PoS δεν έχει προηγούμενο. Χωρίς να σημαίνει ούτε καν ότι αυτό ειναι το νο1 ζητούμενο.

Κρίμα να μη νιώσεις τους Queensryche στην εποχή τοης, ήταν άλλο πράγμα! (Παππούς alert!)

1 Like

Queensryche άκουσα, αφού πρώτα είχα λιώσει dream theater και Shadow gallery , οπότε ήταν πολύ αργά για να με εντυπωσιάσουν. Ότι είχα ακούσει ήταν από το TV war τότε και δεν με είχε κρατήσει κάτι. Έτσι και αλλιώς ποτέ δεν είχα κλασσικομεταλλικα συναισθήματα (εκεί τους εντασω ηχητικά). Έχω εκτιμήσει την κλασσική τετράδα τους βέβαια, αλλά όχι τόσο ώστε να την μνημονεύω.

Εξακολουθώ να θεωρώ το Promised Land, το A Pleasant Shade of Grey και το Be (για να επιστρέψουμε και στο τόπικ!) τους δίσκους που αποτελούν την πεμπτουσία του progressive metal!

5 Likes

Rage For Order
Operation Mindcrime
Empire
Promised Land

Αυτα εννοεις? Ελπιζω πως ναι. Τεσσερις δισκαρες που λατρευω και νομιζω μπορουν να τις “νιωσουν” κι αυτοι απο εμας που το εχουν γραμμενο εντελως το κλασικομεταλικο στυλακι στο παρελθον καποιων prog συγκροτηματων. Δε νομιζω οτι ειναι αργα για να τα εκτιμησεις παντως.

2 Likes

Να πεταχτώ για λίγο κι εγώ στο οφτοπικ που είμαι πιο κλασικομεταλλάς :stuck_out_tongue:

Το σερί των Queensryche είναι 6 δεκάρια στη σειρά (μαζί με το EP). Κι όχι μόνο αυτό αλλά για 6 δίσκους (άντε να εξαιρέσω λίγο το Empire), η εξέλιξη του ήχου τους ήταν συνεχής, ανοδική και πρωτοποριακή. Το δίπολο De Garmo - Tate (πλαισιωμένο με ωραίους παίκτες) τόσο κράτησε, μετά τους έφαγε η τρέλα τους κι ο εγωισμός τους.

Στο μυαλό μου πάντα είχα την τριάδα DT - Queensryche - FW ως τους 3 μεγάλους του πρώτου κύματος (παρόλο που οι πρώτες κυκλοφορίες των 2 τελευταίων ήταν power ύφους). Στην τριάδα αυτή οι πρώτοι εξέλισσαν τον ήχο κυρίως με την τεχνική τους, οι δεύτεροι με μια ισορροπία συναισθήματος/storytelling και ερμηνείας και οι τρίτοι με τον λυρισμό τους.

Μετά ήρθε η δεύτερη τριάδα (με βάση το πότε κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους κυρίως) με τους Shadow Gallery, Psychotic Waltz και Pain of Salvation. Πιο κοντά στους DT (αλλά με πολλές επιρροές κι από Queen) ήταν οι πρώτοι. Οι PW (κυρίως) και οι PoS χάραξαν τη δικιά τους πορεία/ήχο με τους τελευταίους να είναι οι πιο σταθεροί, δισκογραφικά.

Παρεμπιπτόντως τους έχω δει λάιβ και τους 6 και, εκτός των άπιαστων DT, θεωρώ τους Shadow Gallery ως δεύτερους καλύτερους σε απόδοση.

@Sevek αν πρέπει να δώσεις σημασιά σε ένα μόνο άλμπουμ των Queensryche, αυτό είναι το Promised Land.

9 Likes

Μια μικρή συνέντευξη του Gildenlow, περιμένω να δω τις 48σελίδες στο μπουκλετ :sweat_smile:

Τα 88 takes για το “cause” προφανώς είναι για το Keen To A Fault ε;

@Aldebaran πού το είδες το “to be continued”, στον δίσκο δεν ακούω τίποτα στο τέλος και από το μπλακ μερτς ακόμα δεν έφυγε γαμβρ5@#^@^$#%&^#$%

1 Like

Αναγράφεται to be continued στο τέλος των στιχων στο αρχείο που έχω. Λογικά πρέπει να είναι official αρχείο. Αναμένω κι εγώ, το Black merch έστειλε mail ότι το προϊόν εστάλη!

2 Likes

Πολύ ωραίος ο δίσκος

Unfuture , Wait , Panther & Icon οι κορυφαίες στιγμές του για μένα

2 Likes

Βγαζω το Icon και βαζω το Accelerator και συμφωνω 100%

1 Like

Και το accelerator παίζει δυνατή μπάλα

1 Like

Όσοι δεν αντέχετε το όλο κόνσεπτ και τον τίτλο Panther, πάλι καλά να λέτε που δεν ήταν Cars

edit για ατάκα γνωστού user,
Και αντί για αξελερειτορ, θα φωνάζαμε τσινκουεντσεντοοοο
:sweat_smile:

3 Likes

Ασε…την διαβασα το πρωι…και σε αυτην επιβεβαιώνει αυτο που σας ειχα αναφερει παλιοτερα,οτι εχει ηδη έτοιμο μισο απο το επόμενο αλμπουμ…

2 Likes

8 Likes

1ο ποσταρισμα στο φορουμ και ποσταρεις αυτο ε; εντυπωσιακη είσοδος,καλώς ήρθες

4 Likes

https://genius.com/albums/Pain-of-salvation/Panther

Για οποιον θελει να διαβάσει τους στιχους…

1 Like