Επιτέλους του έριξα κι εγώ όσες ακροάσεις θεώρησα απαραίτητες για να σχηματίσω μία πρώτη άποψη.
Κάποιοι ίσως θυμούνται ότι τα τελευταία (πολλά) χρόνια είχα καταντήσει (χωρίς να το θέλω) ο γραφικός user που σε κάθε νέο album των Lost τούς έκραζε για ανέμπνευστα, μέτρια αποτελέσματα (ιδίως όσον αφορά τις επιδόσεις του Holmes -αλλά και γενικότερα τη μουσική τους κατεύθυνση). Με χαρά, λοιπόν, επιβεβαίωσα ότι τα σχόλια που διάβαζα τόσο καιρό δεν ήταν εκτός τόπου και χρόνου, μα όντως εγώ προσωπικά βρίσκω ότι το “Ascension” είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει το συγκρότημα από την εποχή του “Tragic idol” (ίσως και του “In requiem”). Ναι, τόσο πολύ με κράτησε (και συνεχίζει να με κρατάει ο δίσκος).
Κατά τη γνώμη μου το “Ascension” ουσιαστικά κατάφερε να συμπυκνώσει με αριστοτεχνικό τρόπο όοολη την τελευταία heavy κατεύθυνση των Βρετανών και να τη συνδυάσει και με ψήγματα της πιο πειραματικής περιόδου τους (πράγμα που δεν θα έλεγα ότι είναι το και το πιο εύκολο του κόσμου, δηλαδή να ρίξεις στο μίξερ δύο τόσα διαφορετικά πράγματα και να βγει κάτι όμορφο). Να το πω αλλιώς: άνετα εγώ εξαφάνιζα όλη την τελευταία δισκογραφία τους και στη θέση τους θα μπορούσα να δω ένα “Ascension” να διαδέχεται π.χ. το “In requiem” και να φαντάζει ως μία λογική (και αντάξια σε ποιότητα) συνέχεια εκείνου του δίσκου και της πορείας τους μέχρι τότε.
Για να μπω στα ενδότερα του δίσκου (όχι για να πω κάτι καινούριο -νομίζω τα περισσότερα σχόλια που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα ήταν to the point), θεωρώ ότι ο δίσκος με έξυπνο τρόπο ξεκινά «προβλέψιμα» για ν’ απογειωθεί ανέλπιστα προς τη μέση με μία σειρά από τραγούδια που δεν περίμενα ότι θα ξανακούσω από Lost. Ναι, προφανώς και αναφέρομαι στο “Lay a wreath upon the world” που έχει “Symbol of life” vibes. Και ναι, προφανώς και ένιωσα (και νιώθω ακόμα) ρίγη συγκίνησης με το “Savage days” που μοιάζει λες και ξέμεινε από την “Host”/”Believe in nothing” περίοδο και θα έβλεπα να χωράει σε οποιαδήποτε best-of συλλογή κάνω στο μέλλον για τους Lost (δεν περίμενα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό για νέο κομμάτι τους).
Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι ο δίσκος κρατάει την ποιότητά του για 3 λόγους: πρώτον, την κιθαριστική δουλειά του Mackintosh, δεύτερον το ότι σχεδόν κάθε σύνθεση περιέχει μικρο-εκπλήξεις που δεν σε αφήνουν να μιλάς εύκολα για filler ή να κάνεις skip και τρίτον το γεγονός πώς υπάρχουν σημαντικές μουσικές διακυμάνσεις στη ροή του δίσκου που κάνουν την ακρόασή του απολαυστική και γενικά μ’ επιτυχία υποθέτω ότι ικανοποιούν διάφορα ακροατήρια διάφορων περιόδων των Lost.
Για το πρώτο δεν έχω να πω πολλά πράγματα, νομίζω ότι από το πρώτο θρηνητικό lead του “Serpent on the cross” (και το απίστευτο solo που ακολουθεί) μέχρι το ανατριχιαστικό κλείσιμο του “The precipice”, ο Mackintosh αποδεικνύει ότι έδωσε μεράκι σε αυτόν τον δίσκο κι έκανε πραγματικά ωραία πράματα.
Τον δεύτερο παράγοντα τον θεωρώ απίστευτα σημαντικό κι είναι αυτό που με γοητεύει συνήθως περισσότερο στη μουσική, δηλαδή να νιώθω ότι ο συνθέτης έχει την ικανότητα και την έμπνευση να σου πετάει νέες ιδέες μέσα στο τραγούδι εκεί που δεν το περιμένεις. Ε π.χ. εγώ το αντιλαμβάνομαι αυτό ακόμα και σε «safe» συνθέσεις τύπου “Tyrants serenade” -υπάρχουν 3 διαφορετικές φωνητικές (καθαρές εννοώ) γραμμές, από πότε έχει να το κάνει αυτό ο Holmes; Επιτέλους, δηλαδή. Το ίδιο συμβαίνει και στο “Sirens”, τραγούδι που πέρα από αυτό ξεχωρίζει π.χ. κι από το απροσδόκητο ανατολίτικο touch -δίχως αυτά τα δύο πράγματα εγώ θα μιλούσα για μία μέτρια σύνθεση από άποψη riff π.χ. Ή δες το “Dilivium”: εκεί που έχεις φτάσει στο τέλος και θεωρείς ότι ό,τι είχε να δώσει το τραγούδι στο έδωσε, σού πετάει άλλο ένα όμορφο κιθαριστικό lead ο Greg. Ε, τέτοιες μικρο-εκπλήξεις σε κρατάνε καθ’ όλη τη διάρκεια του album.
Όσον αφορά τον τρίτο παράγοντα, νομίζω ότι οι Lost κατάφεραν μ’ επιτυχία να παρουσιάσουν κάθε πτυχή του εαυτού τους: και Type O Negative ατμοσφαιρίλες έχουμε, και θρηνητικό doom/death, δυστυχώς και δύο τραγούδια στην πιο extreme κατεύθυνση των τελευταίων χρόνων που όχι τυχαία τα βρίσκω τα πιο αδύναμα του δίσκου (“Silence like the grave” και “Deceivers”, ντε), και πιο 90’s ή πειραματικά vibes όπως είπαμε, και ένα κλασικό Lost-άδικο closing track με το πιάνο του και τη sol-άρα του!
Απίστευτο, αλλά απολαμβάνω δίσκο Lost μετά από 10+ χρόνια!