Και μαγέροι… Μάγειροι εννοω :p.
Κανένα από τα δύο
Λοιπόν, τώρα διάβασα τη σειρά των σχολίων περί τα ιατρικά και επειδή έχω ένα κάποιο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα, χωρίς να είμαι γιατρός, ας συνεισφέρω στην κουβέντα αναφορικά με κάποια σημεία που έμειναν εκκρεμή.
Η χοληστερόλη όπως σωστά ειπώθηκε όταν υπερβαίνει κάποια όρια γίνεται επικίνδυνη για καρδιαγγειακά νοσήματα αφού η περίσσεια επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων στενεύοντας τα. Συγκεκριμένα είναι η “κακή” χοληστερόλη (LDL) που επικάθεται ενώ η “καλή” (HDL) μεταφέρει την περίσσεια στο συκώτι. Για να υπολογίσουμε την LDL, από την τιμή της ολικής χοληστερόλης αφαιρούμε την τιμή της HDL όπως και το 1/5 της τιμής των τριγλυκερίδιων (όταν αυτά είναι <400) που είναι επίσης λιπίδια.
Το επιθυμητό όριο της LDL ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Επειδή παράγοντες επιβαρυντικοί για τέτοιου είδους νοσήματα είναι και το κάπνισμα (κλασικά), η υπέρταση, η χαμηλή HDL (<40 για τους άνδρες, <50 για τις γυναίκες), η ηλικία, και η κληρονομική προδιάθεση (εμφάνιση πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου σε πρώτου βαθμού συγγενείς) λαμβάνονται και αυτοί υπ’ όψιν. Αν κάποιος έχει ήδη εκδηλώσει πάθηση ή είναι διαβητικός τότε καλόν είναι να έχει LDL<70, αν κάποιος έχει 1-2 από τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες τότε η επιθυμητή τιμή είναι <100, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει γενικά το <130 (ή <116 κατ’ άλλους).
Για να μειωθεί η LDL, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής (που λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής), βοηθάει η διακοπή του καπνίσματος (αν κάποιος είναι καπνιστής προφανώς), η υγιεινή διατροφή (λίγα ζωικά λίπη, πολλά φρούτα και λαχανικά κλπ) η απώλεια σωματικού βάρους (αν κάποιος είναι υπέρβαρος εννοείται) και η σωματική άσκηση που ανεβάζει την HDL.
Εγώ π.χ. βάσει της τελευταίας εξέτασης έχω ολική χοληστερόλη 165, HDL 39 (χαμηλό μεν, αλλά ότι καλύτερο έχω γράψει!) και τριγλυκερίδια 155 (ελαφρώς τσιμπημένα)
Άρα η LDL προκύπτει: 165-39-155/5 = 95, οριακά εντάξει!
Αυτά τα ολίγα κι από εμένα!
Θα παω τον Ιουλιο να κανω το ετησιο τσεκαπ… για να δουμε, θα εχει πεσει απο το 150 η δικια μου?
Δηλ εγώ με κακή χοληστερόλη 226 και καθιστική ζωή πάω για καραμπινάτο έμφραγμα. Χάρηκα που σας γνώρισα, διαδικτυακοί μου φίλοι.
Τυχαία πέφτει το μάτι μου στην ΕΤ1 πριν λίγο στις ειδήσεις, μιλάει ο παρουσιαστής με μια δημοσιογράφο και ο τίτλος από κάτω είναι:
“Ο Δίας και η Αφροδίτη θα “αγγιξουν” ο ένας τον άλλο αν και απέχουν χιλιάδες έτη φωτός.”
Προφανώς αναφερόμενοι στην σύνοδο αυτών των δύο πλανητών που θα εμφανιστούν πολύ κοντά μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό αυτό το ΣΚ.
Ελληνική δημοσιογραφία, 2022.
Πήγαινε για κανα περπάτημα και είσαι κομπλέ. Το να μην κάνεις καθιστική ζωή δεν σημαίνει ότι πρέπει να λιώνεις στα γυμναστήρια.
it’s complicated to explain
Αγνή ηλιθιότητα
Καλό μήνα να έχουμε, και καλή πρωτομαγιά!
Ψήσιμο σε σπίτι φίλου σήμερα με μεγάλη και καλή παρέα, αρχοντικος τρόπος να περάσει η Κυριακή, έφαγα ένα κάρο μαλακίες, άνετα ένα κιλό ψητά, και μια μπουκιά λουκάνικο, και αυτό που δεν μπορώ να χωνεψω τώρα και μου έκατσε βαρυ είναι αυτή η μπουκιά.
Τι σκατα βάζουν μέσα, ξέρω τα λουκάνικα και οι τσόντες δεν θέλεις να ξέρεις πως φτιάχνονται
Τα μόνα λουκάνικα που μου είναι συμπαθή είναι κάτι λουκάνικα κοτόπουλου που είχα φάει σε ένα άκυρο μπάρμπεκιου πέρσι το καλοκαίρι. Μου άρεσαν αρκετά δοκιμάστε άμα βρείτε
Απο περιεργεια, πως ακριβως ξερεις τι σου εκατσε βαρυ? Μαλλον ειναι ο συνδυασμος ολων οσων εφαγες
Οκ ας μην γίνω πολύ περιγραφικος αλλά όταν έχεις βαρυστομαχιασει και ρευεσαι, ξέρεις τι ήταν αυτό που σου έκατσε βαρυ. Επίσης έχω παρατηρήσει επαναλαμβανομενα πως δεν τα πάω καλά με τα λουκάνικα.
Ο τίμιος ο κρεοπώλης της γειτονιάς που έχει λουκάνικακι μοσχαρίσιο τσιφτικο ποτέ δεν με ενοχλεί, με πολλά άλλα που κύκλοφορουν όμως δεν τα πάω καλά
Το να δοκιμάζω λουκάνικα το έχω ανάγει σχεδόν σε χόμπι πλέον. Ένα κοντινό παντοπωλείο εδώ πέρα έχει πολύ μεγάλη ποικιλία και συχνά πυκνά δοκιμάζω και κάτι καινούριο. Ιδανικός μεζές, μπορείς να το συνδυάσεις και άψογα με διάφορα φαγητά, ενώ και σε πίτα με καμιά σάλτσα και σαλατούλα μέσα είναι ταμάμ.