Εννοείται όχι γενικεύσεις. Πολύ λάθος τρόπος σκέψης
Η πεθερά μου τις προάλλες:
" Ωραίο το πάρκο εκείνο, αλλά μαζεύονται διάφοροι εκεί… έρχονται όλοι οι μαύροι…"
Εγώ:
“Είστε ρατσίστρια!”
Πεθερά:
“Δεν είμαι, δεν το εννοούσα έτσι… απλά έχουν και κορωνοϊό…”
Εγώ:
“Α ναι! Μόνο οι μαύροι έχουν κορωνοϊό, εσείς η λευκή αρία φυλή δεν κολλάτε! Είστε ρατσίστρια εσείς και οι περισσότεροι της γενιάς σας!”
Κάπως έτσι συνεχίστηκε η κουβέντα για λίγο και μετά σταμάτησε γιατί ξέμεινε από επιχειρήματα…
Να ξερεις οτι απλα εκλαψα με τον πληθυντικο ευγενειας οσο την λες ρατσιστρια
Μιλάω αποκλειστικά στον πληθυντικό στα πεθερικά μου, για λόγους ηλικίας και για να κρατάω απόσταση γενικά.
Είναι λίγο επιθετικό το “είστε ρατσίστρια”.
Εγώ θα έλεγα πιο κομψά “είναι λίγο ρατσιστικό αυτό που λέτε”.
Και ο τόνος της φωνής μου ήταν επιθετικός εκείνη την ώρα… το μόνο που διατήρησα ήταν τον πληθυντικό ευγενείας (έκανε μία σουρεαλιστική αντίθεση τώρα που το σκέφτομαι)
Εγω το εχω αυτο με τη μανα μου. Κωλοτηλεοραση, οι γεροι βλεπουν τα σκουπιδια και επηρεαζονται χωρις την παραμικρη κριτικη σκεψη. Χειροτερα, δεν σε ακουν διοτι το ειπαν στην τηλεοραση. Ακομη χειροτερα, δεν σε ακουυν παροτι εχεις δουλεψει (και) στην τηλεοραση, αλλα ενταξει, εσυ δεν μετρας προφανως επειδη δεν υπερασπιζεσαι τις μλκς που λενε οι γεροι. Ευτυχως στη μανα μου δεν παιζει πληθυντικος ευγενεας και πεφτει κραξιμο, αλλα στο τελος παντα κερδιζει διοτι δεν αντεχω αλλο και φευγω ή κοβω την κουβεντα.
Συνειρμοί… Διαβάζω το “γέροι” και πηγαίνω χρόνια πίσω.
Τότε που ένας ξάδερφος μου έλεγε στην παρέα "τσακώθηκα με το γέρο μου"
ή του έλεγε ο άλλος
- Τσιγάρα έχεις;
- Δεν μου δίνει ο γέρος μου!
Τον είχε ακούσει και ο πατέρας μου μια φορά και το είχε σχολιάσει αρνητικά.
Τότε μου φαινόταν χαριτωμένο και έλεγα “καλά τα λέει”. Τώρα όσο μεγαλώνω σκέφτομαι ότι κάλλιστα θα μπορούσε ένας σημερινός 14χρονος να πει το ίδιο και για μένα. Χμμ… δεν είναι και τόσο χαριτωμένο τελικά.
Όπως έγραψε πρόσφατα η Έλενα Ακρίτα, τα νιάτα δεν είναι ούτε ταλέντο ούτε δώρο. Είναι μια παροδική χρονική συγκυρία μιας ζωής που περνάει και χάνεται…
Δεν το εγραψα με τον τροπο που το περιγραφεις, συνηθως δεν χρησιμοποιω αλλωστε αυτη την εκφραση. Τωρα το εγραψα κυριολεκτικα και με την κακη εννοια. Δεν μπορω να χαρακτηρισω αλλιως μια 80χρονη που με βγαζει απο τα ρουχα μου, ακομη κι αν ειναι η μητερα μου. Το ιδιο ξεχεσιμο τρωνε και τα πεθερικα για αλλα θεματα. Σορι μπατ νοτ σορι, η αληθεια ειναι σκληρη. Μπορει για αλλους φυσικα να ειμαι υπερβολικος, αλλα νταξ, υποκειμενικη ειναι η προσεγγιση μιας τετοιας καταστασης.
Δικοί μου συνειρμοί ήταν αυτοί. Δεν υπονόησα κάτι για σένα, ούτε καν!
Σιγα. Δεν θιχτηκα, απλώς πρόσθεσα λίγες προσωπικές σκέψεις στην κουβέντα
Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε…ο μικρός (τρόπος του λέγειν) είχε περάσει πέρσυ εμποροπλοιάρχων. Τώρα τελείωσε ο 1ος χρόνος θεωρία και πρέπει να κάνει το 1ο του ταξίδι πρακτική. Βρήκε εταιρεία, έφτιαξε τα χαρτιά του, όλα κομπλέ, και προχθές τον ειδοποίησαν…31 Ιουλίου πρέπει να βρίσκεται Λουιζιάνα για να βρει το καράβι του! Μαλάκα λέω αυτός δεν έχει πάει ποτέ ούτε για καφέ στο αεροδρόμιο!!! Που και πως θα πάει στην άλλη άκρη της γης;;;
Από προχθές που μας το είπε φάγαμε ένα ψυχολογικό σοκ. Και η πλάκα είναι ότι τον βλέπεις ενθουσιασμένο και λες, δεν γίνεται, πρέπει να φανούμε ψύχραιμοι. Δεν ανησυχώ για κάτι, ούτε φοβάμαι, γενικά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Ξέρω πως είναι για το καλό του και άλλωστε είναι μία επιλογή του που την στήριζα με τα 1000. Απλώς δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως περνάει ο καιρός.
Πως μεγαλώνουν έτσι ρε φίλε
Στα 19 μου μπήκα σε αεροπλάνο για πρώτη φορά στην ζωή μου μετά τα 2 μου χρόνια, με στόχο να πάω να βρω την τότε κοπέλα μου στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο που σπούδαζε τότε, ως έκπληξη. Δεν ήξερα πως είναι να παίρνεις αεροπλάνο, δεν ήξερα πως να μετακινηθω μόνος μου καλά καλά στην Αθήνα πόσο μάλλον στο Λονδίνο, και απλά πήγα και τα βρήκα όλα μονος μου. Ήταν εύκολο. Εμπιστευσου το παιδί. Θα γουστάρει την ζωή του.
Μην αγχώνεσαι καθόλου! Στο 2022 είναι απολύτως εφικτό να κάνει ένας νέος μια τόσο απότομη αλλαγή και να αλλάξει πορεία στην ζωή του. Ακόμα και 5 φράσεις να ξέρει στα Αγγλικά, αφού θα έχει και ένα κινητό με ίντερνετ, τότε όλα θα γίνουν απλούστερα. Θα τον βρει τον δρόμο του πιο εύκολα απ’όσο νομίζεις και αφού είναι και ενθουσιασμένος, όπως λες, νομίζω θα το διασκεδάσει κιόλας.
Το καλοκαίρι του 1996, ‘‘πήγα’’ τους γονείς μου Βοστώνη για 2 μήνες να δούμε το σόι και λέω ‘‘πήγα’’ διότι τα αγγλικά τους δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή + όλες τις συνεννοήσεις από τη προσγείωση και μετά, για τα ‘‘νεκρά’’ σημεία που ήμασταν χωρίς συγγενείς (πχ ένα 4ήμερο σε Washington ή κάτι σαββατοκύριακα στο Cape Cod και κάτι παρόμοια trips), έγιναν από εμένα, ένα 12χρονο… όχι γιατί ήμουν εξπέρ στα Αγγλικά -που τα μιλάω σχεδόν φυσικά από πολύ μικρός αλλά anyway-, αλλά γιατί ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με όλο αυτό το ταξίδι, που η γλώσσα και η συνεννόηση για ‘‘ενήλικα’’ θέματα, ήταν το λιγότερο που με απασχολούσε εκείνη τη στιγμή… τα ίδια 13 χρόνια μετά, που πήγα solo Birmingham να βρω σπίτι κτλ για μεταπτυχιακό, με μια βαλίτσα και καμία επαφή με εξωτερικό αυτό το διάστημα των 13 ετών…
Ειδικά λοιπόν σήμερα, που υπάρχει τόση πληροφορία και επιλογές τριγύρω μας, το τελευταίο πράμα που πιστεύω θα με ανησυχούσε και εμένα, θα ήταν το κομμάτι της συνεννόησης… πιο πολύ αυτό που λες, το ‘‘μέγεθος’’ του ταξιδιού και του προορισμού, το οποίο όμως θεωρώ και πάλι πως σήμερα, ένα νέο παιδί -και δη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα παιδί που γνωρίζει εξ’ αρχής ότι θα ταξιδέψει αρκετά και προετοιμάζεται για αυτό-, θα ανταπεξέλθει και με το παραπάνω!
Φωτογραφίες να σας στέλνει, τρόπο να του στέλνετε κανένα ντολμαδάκι βρείτε και όλα καλά
Ευχαριστώ πολύ μάγκες. Να είστε καλά.
Θα το εμπιστευτώ όχι γιατί πρέπει ή αναγκαστικά. Θα το εμπιστευτώ γιατί το έχει κερδίσει. Εντάξει σαν παιδί και σαν έφηβος έχει μία - δυο δόσεις μαλακίας στον εγκέφαλο αλλά στα σοβαρά είναι αστέρι.
Σίγουρα με έχει καθησυχάσει το θέμα Αγγλικών μιας και είναι κομπλέ έχοντας proficiency. Από την άλλη, και γω και η μάνα του βλέποντας πόσο έχει ενθουσιαστεί με την όλη φάση (εν τω μεταξύ πριν καμιά βδομάδα πήρε και δίπλωμα οδήγησης) λέμε δεν μπορεί να θέλεις κάτι άλλο από το να τον βλέπεις έτσι.
Δεν τα τρώει😆 Αλλά του κάνω μόλις βγεις με το καλό από το καράβι και το φαγητό του, θα σου φαίνονται όαση!!!
Ερώτηση τώρα μήπως ξέρετε… τώρα έχει φοιτητικό καρτοκινητο. Έχει κανείς ασχοληθεί με εκτός Ελλάδος φάση, τι παίζει με περιαγωγή και λοιπά; Να το κρατήσει ως έχει, να το γυρίσει σε συμβόλαιο; Καμία πρόταση?
Εντός ΕΕ, υπάρχει περιαγωγή by default, εκτός ΕΕ, όχι. Για παραπάνω δεν ξέρω
Εντός ΕΕ κανονικά ο,τι ισχύει σε Ελλάδα. Εκτός ΕΕ χρεώνεται περιαγωγή, αλλά θα επικοινωνείτε με messenger/whatsapp κλπ όταν κάθετε κάπου που έχει wifi. Πάνω στο καράβι θα δίνει λίγο απ’το νεφρό του κάθε φορά για να σας παίρνει από δορυφορικό
Ισχύει, μας έχουν ενημερώσει!! Κάθε τρείς ημέρες για να ξέρουμε ότι είναι καλά και μετά μόλις πιάνει λιμάνι. Δεν είναι για πολλά πολλά το δορυφορικό.