Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Αν ήξερα πως ισχύει κάτι τέτοιο εννοείται ναι.

Αν ας πούμε με αυτά που έβαλε στα stories ο Mikeius βγει ένα ποσοστό από τα πιτσιρίκια (κυρίως) που τον βλέπουν και αρχίσει να γράφει αζμπουτσα του τον κοβιντ δεν θα έχει κάποιες συνέπειες αυτό? Δεν υπάρχει μια μεγάλη πιθανοτητα ακόμα και να χαθούν αρκετές ζωές?

Νομίζω πως το βλέπεις πολύ άσπρο/μαύρο το θέμα της ευθύνης, όλοι έχουμε ευθύνες για όσα λέμε και κάνουμε όχι μόνο οι YouTubers εννοείται. Αλλα δεν παύει να είναι ένα θέμα που είναι ΚΑΙ ποσοτικο μεγαλύτερες συνέπειες->μεγαλύτερες ευθύνες. Άλλο να πεις μια μαλάκια σε ένα φίλο, άλλο σε 1000 άτομα άλλο σε 100.000

Γι’αυτό το λόγο και όσοι απευθύνονται σε τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί σε όσα λένε και γράφουνε

1 Like

Καλά, προφανώς και ο τύπος βλέπει την εξουσία που του παρέχεται με την απουσία ελέγχου και την ασκεί κατά το δοκούν περνώντας την ατζέντα του. Προφανώς και υπάρχει ένα ολόκληρο προβληματικό σχέδιο διδασκαλίας, όπως και προφανώς η ανικανότητα της εκπαίδευσης να παίξει με όρους διαδικτύου (εδώ την προσωρινή λύση πάνε να την κάνουν μόνιμη ενώ ακόμη υπάρχουν ζητήματα συμβάσεων και προσωπικών δεδομένων), αφήνει χώρο σε τέτοιες περσόνες να γίνονται εκπαιδευτικοί influencers.

Εν τέλει όμως, δεν είναι η έγκριση, όσο η απουσία ελέγχου και επαφής με την πραγματικότητα από το Υπουργείο. Επίσης, γεγονός είναι πως τέτοια “δημόσια πρόσωπα” δεν πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο, δεν είναι απαραίτητα ο εύκολος στόχος, όσο θα έπρεπε να είναι ο πρώτος υπό συνθήκες. Δεν λύνεται σε ένα μέτωπο αυτό το πρόβλημα και αν θες την γνώμη μου ρίχνω επίσης ευθύνες όχι μόνο στην κριτική προς τον αρμόδιο κρατικό φορέα, όσο και στην αφ’ υψηλού σιωπή της επιστημονικής κοινότητας που θεωρεί πως αυτά “αυτορυθμίζονται” και ας εκδόσουμε άλλο ένα paper και αν μας καλέσει κανένα κανάλι ίσως πούμε κάτι για 3 λεπτά.

Ο τομέας της εκλαϊκευμένης επιστήμης, γιατί σε αυτόν κινούνται τέτοιες “προσωπικότητες” και εκεί βρίσκεται για μένα η ρίζα του προβλήματος, είναι ένας πονεμένος τομέας και αξίζει να γίνει μια ανάλυση σε άλλη στιγμή.

8 Likes

σωστος. Και το βιντεακι του τυπου παντως θετικιστικο ειναι σε παρα πολλα σημεια, οπως η πλειοψηφια των επιστημονων. Απλα, προφανως ειναι προτιμοτερο απο την ακατασχετη βλακεια

1 Like

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δε νομίζω πως δίνεται τόσο συχνά το μικρόφωνο σε κάποιο εκπρόσωπο της επιστημονικής κοινότητας. Κι όταν τους δίνεται σπάνια είναι για να τους ακούσουν. Πρόσφατο τυπικό παράδειγμα ο Μπαμπινιώτης που εμφανώς την έλεγε στον Άδωνι -τον αρχαιολάτρη. Ο μπουλούκος μιλούσε ήδη από τον Μάρτιο στα κανάλια για “delivery”, “take away” και τώρα καθιέρωσε το “click away” που μας το πουλάει λες και είναι απορρυπαντικό για τα πιάτα από την Αμέρικα που δε το έχουμε εμείς οι βλάχοι. Ο Μπαμπινιώτης όμως κατέληξε meme και να τον κοροϊδεύουν. Δεν ξέρω όμως πόσοι είχαν διάθεση να ψάξουν τι είπε και γιατί το είπε. Και δεν το είπε αφ’υψηλού: στην κυβέρνηση ασκούσε κριτική που δεν χρησιμοποιεί τους ελληνικούς όρους και προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να τους καταργήσει.

edit: σας άλλαξα θέμα και δε φταις εσύ @apostolisza8 , αλλά δεν είχα χρόνο εκείνες τις μέρες για να το σχολιάσω το θέμα του Μπαμπινιώτη και με έτρωγε :sweat_smile:

2 Likes

Εγώ μόνο δεν έχω καταλάβει γιατί έχουν μπεί στην ίδια κουβέντα ο Αστρόνιος και ο Μικέους.
@nnnkkk, όσο και να μισείς τους γιουτιουμπερς, ας δούμε λίγο και την ουσία, τι κάνει ο ένας και τι κάνει ο άλλος.

5 Likes

Όχι, δεν δίνεται τόσο συχνά, να το δεχτώ. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω πως δεν έχει απαιτήσει, αν και μιλάμε γενικά και αόριστα τώρα, να μην καταλήξει απλώς να είναι ένα τεχνοκρατικό εργαλείο, και συχνά εργαλείο προπαγάνδας για την εκάστοτε κυβέρνηση, συνειδητά.

Μπορώ να αναφέρω και παραδείγματα όπως ο φετινός γενικός ξεσηκωμός της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας εναντίον της Κεραμέως ως εξαιρέσεις. Το θέμα είναι όμως πως πέραν των παραθύρων ή διαφόρων σεμιναρίων/ομιλιών/εκθέσεων με σαφή προσανατολισμό αποφεύγεται ο δημόσιος διάλογος/αντιπαράθεση/κριτική/σύγκρουση σε μια σειρά από θέματα.

Εν τέλει, αν κάτι βαπτίζω ως αφ’ υψηλού κυρίως, είναι το πως υπάρχει μια αδιαφορία για το πως εκλαμβάνει ο μέσος πολίτης την επιστήμη, ειδικά σε μια εποχή που η επιστήμη υποτάχθηκε στην κρατική βούληση, και όταν δεν το έκανε, κατέληξε να τροφοδοτεί πιθανώς και άθελά της θεωρίες συνομωσίας και ύποπτες ιδεολογίες. Πάλι μεγάλη συζήτηση, αλλά προσωπικά θα επαναφέρω την θέση μου πως η δημόσια τοποθέτηση είναι πολιτική πράξη και η αποπολιτικοποίηση της επιστήμης τροφοδοτεί δήθεν αντικειμενικούς ορθολογιστές.

Όσον αφορά τον Μπαμπινιώτη, να γίνω εριστικός και να πω πως όταν διαμόρφωνε την νέα ελληνική άνοιγε τον δρόμο για αγγλικούς όρους, τώρα κυρίως ως γραφικό μπορώ να τον πάρω και ας είχε όντως δίκιο στην κριτική προς τον Άδωνι. Ο οποίος εμφανώς ακολουθεί την διαχρονική γραμμή πως στο Αμέρικα ξέρουν και πρέπει να ακολουθήσουμε τυφλά. Απλώς μερικές φορές, χωρίς να παίρνω θέση για το ότι κατέληξε ως meme, μετράει και η συγκυρία και το ύφος και η διάρκεια της παρέμβασης. Όμως αγνοώ το ζήτημα πέραν 5-6 βλακειών που έπεσαν μπροστά μου.

Το θέμα όμως είναι μετά και και το ποιός επιλέγει να διακομωδήσει τι και με τι κίνητρο, και αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά δεν μπορώ συζητήσεις που γίνονται με όρους memes για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα.

4 Likes

Ήθελα να το πω κι εγώ νωρίτερα. Πέρα από ότι δεν έχει περίεργες πολιτικές απόψεις, ο Καστανάς μιλάει μόνο για όσα ξέρει καλά (διδάσκει, έχει τα πτυχία και το διδακτορικό του, και μιλάει για το αντικείμενο του), δεν το παίζει παντογνώστης

Έφτασα 6 δευτερόλεπτα παρακάτω πριν τον κλείσω όταν, αντί για “επίτρεψέ μου”, είπε “επέτρεψέ μου”.

4 Likes

Από ότι έχω καταλάβει, η θέση του Μπαμπινιώτη είναι πως εφόσον ο κόσμος χρησιμοποιεί μια ξένη λέξη σαν ελληνική, τότε πρέπει να το δεχτούν οι γλωσσολόγοι. Αλλά αυτό να είναι η φυσική εξέλιξη μιας γλώσσας και όχι η μικροπολιτική που ασκεί μια απαίδευτη κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επιβάλλει αλλαγές στο καθημερινό λεξιλόγιο του κόσμου για να επανεκλεγεί από όσους εντυπωσιαστούν.

Εγώ για θέματα πανδημίας βρίσκω πάντως εξαιρετικού επιπέδου την εκπομπή Αντιθέσεις στο Crete Tv. Φαντάζομαι ελάχιστοι από τους ομιλητές εκεί φτάνουν στα μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης. (Βασικά δεν έχω ιδέα τι παίζουν τα κανάλια στην Ελλάδα: μόνο GNTM και MasterChef βλέπω σε στιγμές μεγάλης βαρεμάρας :stuck_out_tongue: )

1 Like

Ναι, απλά υπάρχουν και αυτοί που επιταχύνουν αυτή την εξέλιξη. Ειδικά αν η εκάστοτε κυβέρνηση ελέγχει όλο τον δημόσιο διάλογο, από εφημερίδες μέχρι ιστότοπους και πλειοψηφία των καναλιών.

Οπότε, μετά, ο εξουσιαστικός και προπαγανδιστικός μηχανισμός καταλαμβάνει και επηρεάζει σημαντική μερίδα της κοινωνίας, ώρες εκπομπών, τοποθετήσεων, άρθρων, πρωτοσέλιδων, για μέρες. Γίνεται μετατόπιση του δημόσιου διαλόγου κατά το δοκούν, πάμε στο post-truth μετά.

Θα με πεις ίσως κυνικό τώρα αλλά δεν νομίζω πως είμαι ειλικρινά, οι καλοθελητές σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μην ευθύνονται για ανεπιθύμητες συνέπειες τοποθετήσεων τους, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται ένα θέμα δημόσιας σφαίρας να υπάγεται αποκλειστικά σε έναν “αρμόδιο”. Είτε είναι ένας μόνο γλωσσολόγος, είτε λοιμωξιολόγος, ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Είναι πολύ εύκολο μετά να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να δημιουργεί πρόσωπα καρικατούρες, παίρνοντας μπάλα όλον τον κλάδο. Ο οποίος όμως μπορούσε κάπου μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να αντιδράσει; Αυτό είναι που με “καίει” εμένα σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι τόσο η “σταύρωση”.

edit: Και αν θέλετε το απόλυτο παράδειγμα της υποκρισίας σχετικά με τους ειδικούς, δείτε πως η κυβέρνηση έχει μεταχειριστεί τους αρχαιολόγους. Αν είδατε πουθενά κάποιον/α από την Ένωση Αρχαιολόγων δημόσια σε μέσο με μεγάλη έκθεση να τοποθετείται για όσα μάχονται με αυτήν που έμπλεξαν, πείτε το και σε μένα. Και δεν είναι μόνο η Ακρόπολη ή το μετρό της Θεσσαλονίκης, ή η έκθεση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες που βγήκε πριν από λίγες μέρες, ή το ιδιωτικό ξεπούλημα της πλατείας Ομονοίας, είναι πολλά.

Αυτό, και αντίστοιχα σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, δεν ξεκίνησε με την έκθεση που δεν έχουν σε πανελ εκπομπών και τα συναφή, έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και εκτός media.

4 Likes

Τι σιχαμενος πια…

Ειναι σιχαμενος εδω και πολλα χρονια, πανω απο δεκαετια ο τυπος.

Εχουν ηδη θεσμοθετηθει και θεσμοθετουνται κι αλλοι νομοι, για να προστατεψουν τον πολιτη απο false news. Μπορει να μας ενημερωσει και ο @akefaloskavalaris ισως καλυτερα για το θεμα. Η ουσια ειναι πως δεν εχει κανενας το δικαιωμα να μοιραζεται τις επικινδυνες αηδιες του απο δω κι απο κει, οταν αυτες μπορει να επηρεασουν κοσμο και ως εκ τουτου την δημοσια υγεια. Γραφουμε στα παπαρια μας το “δικαιωμα” του καθε προπαγανδιστη για “ελευθερη εκφραση” αν αυτο απειλει ζωες, και ευτυχως στο εγγυς μελλον θα εχουμε δικαστηρια να αποφασιζουν για κατι τετοια ελπιζω.

Αρκετο σκοταδισμο εχουμε αφησει να κυριευσει το ιντερνετ. Οπως υπαρχουν ηδη νομοι και για hate speech, καποια στιγμη θα εχουμε ολοκληρη νομοθεσια για μεταδοση νεων, ποσο μαλλον σε ιδιωτικες πλατφορμες. Το YouTube ηδη κοβει την καθε μαλακια false news του καθενος αν το κανεις report. Και καλα κανει. Δεν ειναι λογοκρισια αυτο, ειναι δικαιωμα καθε ονλαην πλατφορμας να κοψει οποιον χρηστη θεωρει οτι ειναι επικινδυνος. Αν θελει ας βγει στον δρομο να φωναζει ο υπερμαλακας τις μαλακιες του.

Ισως γιατι ο @nnnkkk δεν αναγνωριζει ως Φυσικο τον Αστρονιο, αφου δεν εχει 30 διδακτορικα και 2098 Papers, οποτε σου λεει νταξει κι οι δυο αυτοι εχουν δικαιωμα να βγαινουν στο YouTube. Απλα μωρε η διαφορα ειναι οτι ο ενας μορφωνει και εμπνεει τον κοσμο κι ο αλλος ειναι μια σιχαμενη αμοιβαδα, οκ ιδιο πραμα σχεδον

2 Likes

Μια χαρα ταιριαζουν οι μαλακιες που λεει ο Μιχαλακης με το νεο ακροατηριο του που αποτελειται απο αλτ-ραητ αγορακια. Μια χαρα το ξερει το κοινο του, εμπορας απο τους λιγους.

Πολυ καλο το βιντεο του Μαντ.

4 Likes

Δε μισώ κανένα γιουτιουμπερ, όλοι αυτοί που θέλουν να εκλαικευσουν την επιστήμη μπαίνουν στο youtube για να προσφέρουν διασκέδαση ( έστω ψυχαγωγία ) και να βγάλουν χρήμα. Απλά δείτε πόσες διαφημίσεις έχει βάλει Mad στο βίντεο του.

Το τι κάνει ο ένας και το τι κάνει ο άλλος είναι υποκειμενικό, εγώ προτιμώ να ακούσω τον ninjacake να λέει μαλακιες ενώ τρώω σουβλάκια απ’το να δω τον Αστρονιο να μου μιλάει για αστροφυσική.

Δεν κατάλαβα την ειρωνεία, αλήθεια.

Το γράφω εδώ για να είναι πιο ξεκάθαρο. Είσαι πολύ αισιόδοξος αν νομίζεις οτι η νομοθεσία ή κάτι αντίστοιχο θα κόψει τη δυνατότητα του καθενός να λέει ότι του κατεβάσει η κουτρα του. Το “θέμα” μου είναι, πως αυτος ο τύπος μπορούσε να κάνει debunk και να εκθέσει το Μαγιορκινη με τα ppts στο fb ή αφού όπως λέει κάθε μέρα διαβάζει papers για τον ιό και ασχολείται ερευνητικά να κάνει μια μελέτη για τη θεία κοινωνία. Εκεί να δεις πόσο κόσμο θα βοηθήσει για το ίδιο θέμα που νευριασε τώρα. Αλλά δεν το κάνει. Στοχεύει έναν “κωμικό” που είναι πολύ ευκολο, γιατί όλοι ξέρουν ότι λέει μλκιες. Ε φίλε σορι κιόλας, αλλά το κάνεις για τα κλικ, οι συνθήκες είναι πραγματικά ιδανικές για να έχεις αληθινό impact περί fake news.

Λέω να αγοράσω το βιβλίο του αφού δε βρίσκω κάποια πρόσφατη δημοσίευση.

“Επίτρεψε” -> προστακτική (κλίση)
“Επέτρεψε” -> αόριστος (χρόνος)

Εσύ κι εγώ το ξέρουμε, δεν το ξέρουν όλοι. Το αν θα υπάρξει νομοθεσία θα το δούμε, προσωπικά ούτε κι εγώ το πιστεύω, παρ’ όλα αυτά ο Mad, τον οποίο εγώ ήξερα μόνο ως όνομα (άντε να είχα δει κάνα βίντεό του πριν αιώνες) τον έκανε ρόμπα τον Μάικιους. Αν έστω και ένας πιτσιρικάς που βλέπει τον δεύτερο κλονιστεί, καλό είναι.

2 Likes

Όχι, εννοώ ειρωνεύεται εμένα με κάποιον τρόπο? Ή όντως τό’κλείσε γι’αυτό?

Δεν ηταν ειρωνεια, γνωστος grammar nazi o @plex27 , το εννοουσε οντως οτι εκλεισε το βιντεο μαλλον

Καλο ειναι να εκθετουμε και τον Α και τον Β και τον Γ. Μη μου κανεις whataboutism βραδιατικα.

Απο κει και περα, σε σχεση με 1-2 χρονια πριν εχει γινει ηδη τεραστια προοδος στο να μην μπορει να λεει ο καθενας οτι του κατεβαζει η κουτρα του. Δες Facebook, Instagram, YouTube κτλ. Πλεον κατεβαινει απειρο υλικο που προωθει μισος, false news, racism, trolling Κτλ. Ιδιαιτερα κυνικο σε βρισκω.

2 Likes

Ε ο Μαντ εκθέτει το Μικε, εγώ τον Μαντ και ολοι μας τους “ειδικούς”, υπάρχει μια ισορροπία δε βρίσκεις? Έκανα ξεκάθαρο απ’την αρχή για το τι μιλούσα. Ο άνθρωπος προσδιορίζεται ως επιστήμονας, άρα θα περίμενα να ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με την επιστήμη του, όχι να αναλώνεται με τηλεοπτικά σκουπίδια ή μη για ένα χαρτζιλίκι. Fair, μπορεί να κάνει ο,τι γουστάρει ακριβώς οπως κι εγώ να λοιδορω τέτοιες προσεγγίσεις. Όμως και να μην ξαναμιλήσει ποτέ ο Μικες θα βγει κάποιος άλλος, αφού το πρόβλημα πηγάζει στο ότι δεν υπάρχει μόρφωση και κριτική σκέψη, όχι ότι κάποιος εκφράζει αυτές τις απόψεις. Φυσικά είναι πάντα ευκολότερο να κοιτάμε τα μάτια του γαϊδάρου.

Δεν ξερω γιατι εστιαζει στον Mad Scientist… δεν αναφερθηκα ποτε σε αυτον και δε με ενοχλει η υπαρξη του απο την στιγμη που οτι εχω δει απο αυτον δεν ειναι μαλακιες. Απο κει και περα, το οτι εχεις ενα fascination με τα οικονομικα του κινητρα κτλ ενταξει, δεν με αγγιζει οσο εσυ, ξερω γω :stuck_out_tongue:

Εχω σκεφτει κι εγω πολλες φορες εδω και χρονια να ανεβαζω βιντεακια για Astronomy αλλα με προλαβε ο Αστρονιος. Που ειναι και πολυ πιο ομορφος. Κι αυτος λεφτα βγαζει. Οποιος χρησιμοποιει το YouTube και κανει κατι που ο κοσμος καταληγει να το βλεπει, βγαζει λεφτα. Δεν ειναι τοσο μεγαλο θεμα. Ποσο μαλλον οταν μορφωνει κοσμο.

Ο Mikeus ειναι αντικειμενικα επικινδυνος. Συμφωνεις σε αυτο ή οχι?
Και το να βγαινει ο οποιοσδηποτε να τον κραζει ειναι για μενα ολοσωστο.
Κανονικα θα πρεπει να του κατεβασει και τα βιντεο το YouTube.

Επισης, παλι δεν καταλαβαινω αυτον τον ελιτισμο. Γιατι οποιος θεωρειται επιστημονας να πρεπει να ασχολειται σε υψηλο επιπεδο με την επιστημη του? Και το popular science χρειαζεται. Ολα βοηθανε.

4 Likes

Στην ιατρικη υπαρχει και η συμπτωματικη θεραπεια. Μεχρι να φτιαξουμε την παιδεια μας και να μην εχουμε η’ να μη μας νοιαζουν τα φαινομενα Μαικιους, εσυ τι προτεινεις να κανουμε;

Instagram νομιζω

2 Likes

Όχι. Και ο Walter White θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνος. Έχει εξελιχθεί με τα social media η έννοια έργο, δημιουργός, περσονα κλπ.

Αρνητικό. Επιλέγει ο δημιουργός το αν θα πάρει λεφτα. Αν δεν το κάνει monetize τότε δε θα τρέχει το YouTube να τον πληρώσει, ie και να έχω κανάλι με 150m subs και 3bn views, αν δεν πατήσω το κουμπάκι να βάλω διαφημίσεις δε θα πληρωθώ.

Κανένας ελιτισμός, να θυμίσω τις προάλλες τη συζήτηση περί πτυχίων. Popular science είναι και τα σχολικά βιβλία που εγκρίνονται απο επιστημονικές καταρτισμένες επιτροπές και όχι από τον κάθε τυχάρπαστο YouTuber, παρολαυτα δεν τα ανοίγει κάνεις να τα διαβάσει ενώ όλοι έχουν πρόσβαση.

Τα αλλά περί κατεβάσματος κλπ, δεν μπαίνω εις βάθος αλλά το ξέρετε ότι δεν πρόκειται καμία τέτοια μαζική πλατφόρμα να κόβει ποστς αν δεν είναι ξεκάθαρα 10000% ότι υποκινούν παράνομες πραξεις, κι αυτό γιατί τα social media είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων και όχι publishers. Αν αρχίζουν να φιλτράρουν και θεωρούνται publishers θα πρέπει να δίνουν μια ππεριουσία σε royalties. Ακόμη και τα covid post έχουν disclaimer, δεν τα κατεβάζουν ή βάζουν ανεξάρτητους debunkers να κάνουν έμμεσα τη δουλειά ( @ελληνικαhoaxes ) και φιλτράρουν κατάλληλα τους αλγορίθμους τους

Υπάρχουν δημοτικές βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές, πληθώρα βιβλίων και open source πληροφοριών. Πρακτικά, μπορείς να βρεις σχεδόν ο,τι θέλεις απ’το να στηρίζεσαι στη δουλειά κάποιου άλλου. Προσωπικά όταν διαβάζω την άποψη ενός ειδικού και θέλω να ασχοληθώ, δεν επικαλούμαι την αυθεντία, διαβάζω ακριβώς αυτό που πρέπει για να διαμορφωσω την άποψη μου, αλλιώς λέω δεν ξέρω/έχω τις γνώσεις. Πολύ απλή είναι η λύση βασικά, απλά λίγοι κάνουν την προσπάθεια.