Ναι, απλά υπάρχουν και αυτοί που επιταχύνουν αυτή την εξέλιξη. Ειδικά αν η εκάστοτε κυβέρνηση ελέγχει όλο τον δημόσιο διάλογο, από εφημερίδες μέχρι ιστότοπους και πλειοψηφία των καναλιών.
Οπότε, μετά, ο εξουσιαστικός και προπαγανδιστικός μηχανισμός καταλαμβάνει και επηρεάζει σημαντική μερίδα της κοινωνίας, ώρες εκπομπών, τοποθετήσεων, άρθρων, πρωτοσέλιδων, για μέρες. Γίνεται μετατόπιση του δημόσιου διαλόγου κατά το δοκούν, πάμε στο post-truth μετά.
Θα με πεις ίσως κυνικό τώρα αλλά δεν νομίζω πως είμαι ειλικρινά, οι καλοθελητές σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μην ευθύνονται για ανεπιθύμητες συνέπειες τοποθετήσεων τους, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται ένα θέμα δημόσιας σφαίρας να υπάγεται αποκλειστικά σε έναν “αρμόδιο”. Είτε είναι ένας μόνο γλωσσολόγος, είτε λοιμωξιολόγος, ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Είναι πολύ εύκολο μετά να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να δημιουργεί πρόσωπα καρικατούρες, παίρνοντας μπάλα όλον τον κλάδο. Ο οποίος όμως μπορούσε κάπου μέχρι το τελικό αποτέλεσμα να αντιδράσει; Αυτό είναι που με “καίει” εμένα σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι τόσο η “σταύρωση”.
edit: Και αν θέλετε το απόλυτο παράδειγμα της υποκρισίας σχετικά με τους ειδικούς, δείτε πως η κυβέρνηση έχει μεταχειριστεί τους αρχαιολόγους. Αν είδατε πουθενά κάποιον/α από την Ένωση Αρχαιολόγων δημόσια σε μέσο με μεγάλη έκθεση να τοποθετείται για όσα μάχονται με αυτήν που έμπλεξαν, πείτε το και σε μένα. Και δεν είναι μόνο η Ακρόπολη ή το μετρό της Θεσσαλονίκης, ή η έκθεση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες που βγήκε πριν από λίγες μέρες, ή το ιδιωτικό ξεπούλημα της πλατείας Ομονοίας, είναι πολλά.
Αυτό, και αντίστοιχα σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, δεν ξεκίνησε με την έκθεση που δεν έχουν σε πανελ εκπομπών και τα συναφή, έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και εκτός media.