Όπως συνήθως για τα εμβόλια πας σε ιδιώτη γιατρό, έτσι για τους καρκίνους (αλλά και για πολλά άλλα πράγματα) πας σε δημόσιο νοσοκομείο. Στον ιδιώτη γιατρό μπορείς να πας και τώρα, στο δημόσιο νοσοκομείο, αν δεν έχεις covid, δύσκολα θα σηκωθείς να πας.
Γενικώς η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αυτή την περίοδο είναι ένα δράμα. Νομίζω ότι το έγραψα πριν λίγες μέρες, πρόσφατα αντιμετώπισα μια περίπτωση που κανονικά θα έπρεπε να πάει επί τόπου στο εφημερεύον νοσοκομείο, όμως ούτε ο γιατρός ούτε η ασθενής θέλανε κι έτσι το ψάξαμε ιδιωτικά. Παρεμπιπτόντως, στην Αθήνα, μια πόλη εκατομμυρίων, για μη covid περιστατικά εφημέρευε μόνο ο Ευαγγελισμός, ο οποίος εννοείται ότι δέχεται ΚΑΙ covid περιστατικά. Μάντεψε ποια είναι τα μόνα (γενικά νοσοκομεία, όχι ειδικά) νοσοκομεία που είναι covid free. Ναι, αυτά που δεν επιτάσσονται .
Εγω παντως και οταν εσπασα πλευρο το Νοεμβριο με ποδηλατακι και οταν ειχα μια περιεργη κατασταση με τον λαιμο μου (και ειχα φρικαρει οτι εχω covid ενω τελικα απλα ειχε ξεραθει και μολυνθει ο λαιμος μου ουσιαστικα) μια χαρα πηγα στον γιατρο. Το οτι υπαρχει μια πανδημια δεν σημαινει οτι σταματησε η ζωη, οπως νομιζουν μερικοι.
Οσον αφορα τα εμβολια, ΕΙΝΑΙ επειγον, δεν ειναι κατι ουτε προαιρετικο ουτε ασημαντο. Ποσο μαλλον οταν ειναι εμβολια σε παιδια. Δεν σου κουνησε κανεις το δαχτυλο, αλλα αν εχεις παιδι και δεν το εχεις παει για εμβολια, ναι μια χαρα θα το κουνησω Tο προβλημα με τον ΩΡΛ που λες δεν ειναι επειγον, οπως δεν ειναι επειγον ουτε το προβλημα μου με την μεση μου, και δεν παω να το φτιαξω προς το παρον.
Ρε μλκ το σπάσιμο του πλευρού μου το λες σαν παράδειγμα μη επείγοντος περιστατικού, σοβαρά τώρα;
Εγώ από μικρός θυμάμαι τα εμβόλια να έχουνε ένα παράθυρο, ξέραμε ότι πρέπει να πας πάνε οι γονείς να κάνουμε το τάδε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, δεν ήταν τόσο αυστηρο και στενό το timeframe. Υπό αυτήν την έννοια πιο υπεύθυνη απόφαση είναι να το καθυστερήσεις αυτήν την εποχη, τώρα για τα ιδιωτικά που λέτε δεν ξέρω, εγώ όλα σε πρώην ΙΚΑ τα έκανα όπως και τα αδέλφια μου.
Καλα με κλειστα σχολεια και εναν σωρο αλλες δραστηριοτητες η αληθεια ειναι οτι οντως ειναι δευτερη προτεραιοτητα αυτα τα εμβολια, το θεμα ειναι οταν γινουν πρωτη προτεραιοτητα να πανε ολοι να τα κανουνε.
Α, επισης, ορισμενα πρωην ΙΚΑ κλπ πλεον ειναι κι αυτα σε μεγαλο βαθμο κεντρα covid, ποιος θα παει εκει για εμβολιο τωρα ρε .
Κι ομως, δεν ειναι επειγον περιστατικο, και θα εξηγησω γιατι. Καταρχας, αν και εκανα τις απαραιτητες κινησεις να παω σε γιατρο κτλ, εκλεισα ραντεβου κτλ, λογω μιας γραφειοκρατικης μαλακιας με την ασφαλεια (Αμερικη εισαι αλλωστε) τελικα ΔΕΝ με ειδε γιατρος. Ειχα ηδη μιλησει στο τηλεφωνο με μια γιατρινα φιλη μου, η οποια μου εξηγησε κατι που θα επιβεβαιωσουν φανταζομαι και οι περισσοτεροι γιατροι. Αν χτυπησεις στα πλευρα, εκτος κι αν ειναι πολυ ασχημο χτυπημα, ΔΕΝ μπορει να σου κανει κατι ο γιατρος περα απο μια ακτινογραφια και ισως κατι σε κωδεινη για να μην ποναει τοσο (εμενα δεν ηταν εξωφρενικος ο πονος).
Το αποτελεσμα ειναι πως απλα πρεπει να το ξεκουρασεις μεχρι να γιατρευτει. Δεν εχει ουτε γυψο ουτε τιποτα εκει περα προφανως. Αρα ναι, δεν το θεωρω επειγον περιστατικο βασικα. Απλα εκατσα 1 μηνα και περασε.
Δεν έχουν όλοι φίλους γιατρούς όμως και το σπάσιμο πλευρού καλό είναι να στο επιβεβαιώσει μια ακτινογραφία και ένας γιατρός από κοντά. Εκτός αν εσύ θα καθόσουν σπίτι σου ήσυχος με το να πονάς σε κάθε σου ανάσα. Τράβα κάνε το αντιτετανικό και άσε τα παραμύθια
Σε πρακτικο επιπεδο, δεν αλλαζει κατι. Μονο για το peace of mind. Ασε που κυριολεκτικα ολοι οσους γνωριζω εχουν φιλο γιατρο που μπορουν να παρουν εστω ενα τηλεφωνο
Το αντιτετανικο εμβολιο σιγα μην το κανω λυσσα σε επιασε, προεχουν αλλα που πρεπει να φροντισω στους γιατρους τωρα που παταω σιγα σιγα κι εγω τα 40 μεσα στην χρονια.
Εκει κολλας εσυ, οχι οτι στο να μην κανει καποιος εμβολια στα παιδια του ειναι κακο για την κοινωνια και ανευθυνο, ενω αν θελω εγω μπορω να αραξω με το σπασμενο μου πλευρο και δεν ενοχλω κανεναν? Εκει κολλαει ο ωχαδερφισμο και η νοοτροπια που κατεκρινα κι εγω και ο @Sevek. Και το πηρατε κι εσυ κι ο μοργκοθ και γραψατε ενα σωρο ασχετα με την κριση στους αντι-εμβολιαστες, που τελικα ηταν και αυτο που σχολιαστηκε στο συγκεκριμενο θεμα.
Σορρυ, αλλα μηδεν δικαιολογιες για αντι-εμβολιαστες. Οποιος δεν κανει εμβολια στα παιδια του επειδη “εχουμε πανδημια” ειναι το ιδιο εγκληματιας με αυτον που δεν τα κανει γιατι δεν πιστευει σε αυτα. Κι ασε το τι φιλους εχω εγω και τι κανει το πλευρο μου γιατι ειναι ασχετα αυτα. Ενα παραδειγμα εφερα, του οποιου το νοημα ειναι πως αν θελεις, ΠΑΣ σε γιατρο και στην πανδημια, ΕΙΔΙΚΑ για εμβολια που πρεπει να γινουν. Αυτος ο εκτροχιασμος της κουβεντας χωρις κανεναν λογο ειναι ωρες ωρες εξωφρενικα περιεργος
Σιγουρα φταιει ο τροπος που εκφραστηκα αρχικα, που κακως τους χαρακτηρισα ολους αχαρακτηριστους, μιας και το θεμα ΔΕΝ αφορα αντιεμβολιαστες. Σου εξηγησα ακριβως τι αφορα, εγω το βρισκω δικαιολογημενο και αναμενομενο να συμβει, εσυ σηκωσε παντιερα αμα θες και βρισε τους.
Ρε συ αυτο που λεει ο Παντελης ειναι οτι η συγκεκριμενη αυξηση δεν προκυπτει απο πουθενα πως ειναι λογω καποιας τασης ο κοσμος να γινεται πιο αντιεμβολιαστης, πιο πολυ φοβαται να παει σε ιατρικα κεντρα και9 το αναβαλλει. Ανευθυνο ΔΕΝ ειναι, τα εμβολια εχουν μεγαλο παραθυρο και να με συγχωρεις, και εγω ξαναλεω ολα μεσα σε κατι μηνες απο την υποτιθεμενη ημερομηνια τους τα εκανα, μην κανετε την τριχα τριχια ρε συ.
Για το πλευρο που λες δικιο εχεις, αλλα αμα πονας τοσο στον θωρακα μετα απο χτυπημα καλο εινια να κανεις ακτινογραφιες-υπερηχο γιατι μπορει να εχεις καποια ρηξη η να εχει πειραχτει κατι αλλο, σαφως πολυ πιο επειγον απο το να αναβαλλεις το εμβολιο μερικους μηνες. Αμα ησουν ΣΙΓΟΥΡΟΣ 100% οτι το μονο που ειχες ηταν σπασμενο πλευρο και τιποτα αλλο ναι οκ, μην πας, οντως το ξερω οπυτε ναρθηκας μπαινει ουτε τιποτα, πονας και γουσταρεις
Εντωμεταξύ πάνω σε αυτό που λέτε, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει “πολιτική” στους νεκρούς, αλλά έτσι θα πέσει και η ευθύνη στην κυβέρνηση.
Τώρα έχουμε πολύ παραπάνω κρούσματα απ’το Νοέμβριο, όμως οι νεκροί είναι σταθερά 70-80 σε αντίθεση με τότε που πιάνανε και 100 τη μέρα. Δε θα βγουν να πουν ότι τα εμβόλια το έκαναν αυτό (που προφανώς είναι και σημαντικότατος παράγοντας) και να το χρησιμοποιήσουν ως κατεύθυνση και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, γιατί θα ειπωθεί η ερώτηση, "γιατί δεν κάνατε τα αδύνατα δυνατά να πάρετε όσα περισσότερα εμβόλια μπορείτε? ".Θυμάμαι και ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι δεν αγόρασε η Ελλάδα, ενώ είχε την επιλογή.
Στα υπόλοιπα που λέτε, εγώ κάνω ένα τσεκ απ το χρόνο γενικές, και αν δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω δεν παίρνω ούτε ασπιρίνη, συνήθως πέφτω για ύπνο μπας και μου περάσει ο πονοκέφαλος ή ο πυρετός
Δυστυχώς, πιθανόν επειδή είναι το ακριβότερο. Πάντως σε γενικές γραμμές νομίζω ότι η ευθύνη της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών είναι πιο πολύ επικοινωνιακή παρά ουσιαστική. Υποσχεθήκανε και δεν τηρήσανε, οπότε θα υποστούνε το δίκαιο κράξιμο.
Νοεμβριο, επεσα με ποδηλατο γιατι πεταχτηκε ενα πεζοδρομιο μπροστα μου με την γωνια και το τιμονι του ποδηλατου με εμβολισε στο πλευρο… Τωρα ρε ειμαι ολα καλα, δεν ειχα τοσο εντονο πονο ωστε να φρικαρω.
Απο κει και περα για τα εμβολια νομιζω εχουμε χαθει στην μεταφραση. Υπαρχουν τα MMR που ειναι τα βασικα που πρεπει να κανει καθε παιδι, και υπαρχουν κι ενα σωρο αλλα που δεν ειναι τοσο βιαστικα να κανει καποιος. Υπαρχει και το εμβολιο της γριπης που ειναι απλα marketing ploy και μια μαλακια γενικα.
Τεσπα. Το οτι το ποσοστο των αντι-εμβολιαστων και στην Ελλαδα και παγκοσμιως ανεβαινει, ειναι μια αδιαμφισβητη αληθεια. Και ενα ποσοστο αυτων που δειχνουν τα γραφηματα θα ειναι και λογω ανοδου της μαλακιας στον εγκεφαλο στα συγκεκριμενα ατομα.
Σε τι ακριβώς διαφοροποιείται από τα άλλα εμβόλια που ανέφερες; Είναι καλύτερο να πεθάνεις από γρίπη παρά από ιλαρά; Σιγά το marketing ploy, μια χαρά καλό είναι όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο και κινδυνεύουν λιγότερο.