Και κουβεντιαζαμε την προηγουμενη εβδομαδα με εναν φιλο που ειναι απο εκει (Βορεια Ευβοια) ποσο ωραια ειναι και μου ελεγε οτι πρεπει οπωςσδηποτε να παω να δω καταρρακτες Δρυμωνα κτλ. Καλα πηγε αυτο.
Σκατα κι’αποσκατα. Τουλαχιστον η χτεσινη φωτια δεν πηγε προς τα βασιλικα γιατι θα ειχε καει ολο το βουνο, την γλιτωσαν αλλα απ’οτι καταλαβαινω ολο το δασος εκει μεχρι την στροφη του Λεωνιδα ειναι καρβουνο, καταθλιψη θα παθω την επομενη φορα που θα παω προς τα εκει…
Οποια και να ειναι η πιθανοτητα να μην ειναι εμπρησμος η οποιαδηποτε φωτια στην Ελλαδα, το λεγομενο safe bet ειναι παντα πως ειναι εμπρησμος, δυστυχως.
Δε χρειάζεται να είναι εμπρησμός ρε παιδιά. Από πολλούς λόγους μπορεί να ξεκινήσει μια φωτιά. Δεν εξετάζουμε αν είναι εμπρησμός αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε ότι μια μάλλον εύκολη φωτιά (χωρίς άνεμο, όχι μέσα σε τίποτα ρουμάνια, όχι νύχτα κλπ.) τους ξέφυγε και έκαψε δάσος, σπίτια, ζώα. Το τι θα γίνει μετά είναι άλλο θέμα.
Και τα ίδια βέβαια έχουν γίνει και στην Εύβοια, όπου η κατάσταση από την άποψη των καμμένων εκτάσεων έχω καταλάβει ότι είναι πολύ χειρότερη, απλώς επειδή είναι επαρχία δεν ασχολούνται τόσο πολύ τα ΜΜΕ.
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο κόμμα βγει τέλος πάντων ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας είναι οι πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια κάντε μια φορά ένα αξιόλογο σχέδιο πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης γαμώ το κεφάλι σας
Συμφωνώ. Χωρίς καμία απόδειξη, στο δημόσιο διάλογο δεν έχει νόημα να ποντάρουμε σε υποθετικά σενάρια. Υπάρχουν τόσα πράγματα απτά να σχολιαστούν (η εγκληματική αμέλεια από τη μία πλευρά, κι η μη απόδοση ευθυνών από την άλλη - τουναντίον προαγωγές), που μπορούμε να χτίσουμε πολύ πιο στιβαρό λόγο γύρω από αυτά και χωρίς να κινδυνεύσουμε να μας πουν… ψεκ.
Επίσης, αν ήταν ένας μηχανισμός οργανωμένος έτσι ώστε τα δάση να είναι καθαρά, τα δασαρχεία να κάνουν τη δουλειά τους, η αστική δόμηση να είναι σωστά οριοθετημένη, και η πυροσβεστική κατάλληλα εξοπλισμένη και ετοιμόμαχη, ακόμη και επιτήδειοι να υπήρχαν (και με την προϋπόθεση ότι δεν είχαν σύνδεση με τον κρατικό μηχανισμό), δεν θα κατάφερναν τίποτα, γιατί οι φωτιές θα αντιμετωπίζονταν έγκαιρα…
Αλλά επειδή το κράτος είναι κράτος, πρέπει κι εμείς να δηλώνουμε ευθαρσώς και όποτε είναι εφικτό την πλήρη διαφωνία μας σε επενδύσεις, αιολικά, και λοιπές μπίζνες, που κάθε χρόνο ευνοούν αυτά τα σκηνικά.
Όπου και να ψάξει κανείς στο Google θα δει ότι η ανθρώπινη αμέλεια, το ηλεκτρικό δίκτυο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευθύνονται για την πολύ μεγάλη πλειονότητα των πυρκαγιών.
Είχα διαβάσει μια έκθεση της πυροσβεστικης πριν λίγα χρόνια που έλεγε ακριβώς αυτό.
Όσον αφορά τους εμπρησμούς, ναι αυτή είναι η εύκολη λύση. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλα σίγουρα δεν είναι βασική αιτία.
Μιλούσα πριν λίγο με έναν γνωστό μου και μου έλεγε αυτό ακριβώς. “Δεν βλέπεις τι γίνεται, τοσες πυρκαγιές ξαφνικά, βαλτοί είναι”…προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα αλλά…
αν η καθε κυβερνηση κανει τα χατιρια στη ταδε πλευρα, ειτε λεγεται εκκλησια, ειτε λεγεται αστυνομια κτλ, διοτι μπορουν να τους ριχνουν ειναι το θεμα. αν δεν κοπουν τετοιοι δεσμοι καμια κυβερνηση δεν θα αλλαξει κατι, ετουτη τωρα δεν το θελει κιολας, αλλωστε ολα ειναι πλασμενα οπως λενε στην ταισμενη τηλεοραση κ το δεξιο τουιτερ που σε καθε απαντηση εχει τη λεξη συριζα μεσα.
με τοση ζεστη ειναι λογικο να παρουν φωτια πολλες περιοχες, αλλα ποια προληψη παρθηκε? καμια ειναι η απαντηση, γιατι τοσο καιρο ξερουμε οτι ειναι επικινδυνα τα πραγματα κ το μονο που νοιαζει το κουλη και τα καιναρια του ειναι η προβολη του και να μαθαινει ο κοσμος τα πραγματα οπως τον βολευει. προφανως και δεν ηθελε νεκρους για να μην αντιμετωπιστει σαν ματι (το οποιο φυσικα το εκμεταλλευτηκε στο επακρο για να παρει τις εκλογες, λεγοντας τωρα τα ιδια απο την αλλην πλευρα), αλλα εδω μιλαμε για περιπτωση ‘η εγχειρηση πετυχε, ο ασθενης πεθανε!’ . ε δεν γινεαι να πανηγυρισουμε οταν καιγεταιη χωρα.
δουλευε λεει η εκκενωση, οκ δουλευε, μπατσους εχεις μονο αυτο θα κανουν. ζουμε σε μια ζεστη χωρα, που καθε χρονο αντιμετωπιζει ποσες πυρκαγιες, αλλα δυο χρονο μονο ραφαλε και μπατσικα πηρε, για να μην πω και τις δυο λιστες πετσα και τα χαιναρια της νικολαου. σκεφτομαι ποσα λεφτα να πηγαιναν σε δυο πυρσβεστικα και σε εποχιακους που τοσο εχει αναγκη η ελλαδα, αλλα αστο ακουλη, καλη συνεχεια στα μπανια σου.
Συγνώμη αλλά αυτά δε βγαίνουν από κανένα κεφάλι ψεκασμενου. Είναι η πραγματικότητα όλα αυτά τα χρόνια. Και οκ είναι τυχαία η φωτιά. Μετά γτ δε γίνεται απολύτως τπτ για να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση αλλά αντιθέτως οι εκάστοτε περιοχές δίνονται φιλέτα σε ιδιωτικές εταιρείες? Μάλλον τυχαίο θα είναι…
Μα δεν υποννοώ ότι αυτά είναι ψεκασμενιές. Παίζει να παρερμήνευσες τα λόγια μου;
Το να αντιδράς σε αυτά τα έργα είναι αναγκαίο και σωστό. Καθήκον, ας πούμε… Διαφέρει, όμως, από το να κάνεις δημόσια κριτική για την κρατική ανικανότητα και τους ξεχαρβαλωμένους μηχανισμούς καταφεύγοντας σε υποθέσεις για τις οποίες δεν έχεις σαφείς αποδείξεις. Όσο δεν κομίζω στοιχεία στο δημόσιο διάλογο (το τονίζω αυτό, στο δημόσιο διάλογο), ότι οι φωτιές και τα έργα ανάπλασης πάνε χέρι χέρι, δεν θα τα συνδέω.
Κάνω έναν διαχωρισμό, δηλαδή. Εναντίωση στην ‘‘ανάπτυξη’’ που τσιμεντώνει τα πάντα, και διαρκής απαίτηση να σεβόμαστε τις πράσινες περιοχές, να γίνονται αναδασώσεις και να πέφτει δημόσιο χρήμα στην φροντίδα του περιβάλλοντος. Αν προσπαθήσω να ενώσω αυτά τα δύο πράγματα, νιώθω ότι μπαίνω σε μια διαδικασία να αποδείξω κάτι που δεν το γνωρίζω, και στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου μένουμε στο ότι πιστεύω ανυπόστατες υποθέσεις, και όχι σε δύο πάγια και ξεκάθαρα αιτήματα.
Και τονίζω τον δημόσιο διάλογο γιατί θεωρώ ότι δεν μπορώ να έχω απαίτηση από το ακροατήριο να κάνει τις ίδιες συσχετίσεις που κάνω εγώ, ακόμη κι αν στο τέλος φανεί ότι έχω δίκιο. Προς το παρόν, όμως, αν θέλω να το πείσω, πρέπει να πατήσω σε αυτά που μπορεί να δει.
Καταλαβαίνω τι λες απλά θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο να αποδειχθεί κάτι τόσο τρανταχτό. Νομίζω είναι κατανοητό. Πάντα θα βρίσκεται ένας τσοπάνος η ένας αγρότης και η δουλειά θα γίνεται. Όσο όμως σαν κράτος αμέσως αποχαρακτηριζεις εκτάσεις, δεν παίρνεις κανένα μέτρο πρόληψης τότε λογικό είναι κάποιοι να κάνουμε συνδέσεις. Τι κάνει νιάου νιάου είναι η φάση αλλά από τη στιγμή που δε βλέπεις το ζώο μπορεί να σε πείσουν ότι είναι και σκύλος
Το τι κάνει ‘‘νιάου νιάου’’ είναι διαφορετικό για κάθε άτομο… Μερικοί ακούνε ‘‘νιάου νιάου’’, και μερικοί ακούνε ‘‘συριζαίοι βάζουν τις φωθιές, διαδώσται!’’… Για μένα είναι πιο σημαντικό να καταγγείλουμε ας πούμε την πλήρη ανοργανωσιά, το πόσο απροετοίμαστο είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, το πόσο απαρχαιωμένος είναι ο εξοπλισμός και τα οχήματα, το πόσο ανεπαρκής είναι η δουλειά των δασαρχείων χωρίς προσωπικό, πόσο κακοσυντηρημένο είναι το ηλεκτρικό δίκτυο που περνάει μέσα από δάση, πόσο ανύπαρκτη η αστική δόμηση όταν χτίζουν σπίτια μέσα σε πεύκα, και πάει λέγοντας και δεν τελειώνει κιόλας η λίστα… Στο πολύ πολύ πολύ τέλος έχουμε την πιθανότητα να γίνονται όλα αυτά βάσει σκοπιμότητας, που εδώ που τα λέμε, υπήρχαν και τόσες φορές που θέλανε δάση και κόβανε δάση και χωρίς να ρωτήσουν κιόλας. Δεν βάζουνε πάντα φωτιές…