το αυριο καντο σημερα…τουλαχιστον γελοια η ομιλια του στη βουλη…γελαν και οι πετρες
Το πιο αστείο είναι ότι τον χειροκροτούσαν κιόλας…
Απορία γιατί δεν το έχω καταλάβει:
Έστω πως το δημοψήφισμα του ΓΑΠ ήταν λάθος, γιατί τώρα το κούρεμα το πετύχαμε και δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα αυτή την ευκαιρία (τουλάχιστον αυτό λένε 4 παρατάξεις της Βουλής). Αν αύριο δε δώσουν την ψήφο της εμπιστοσύνης και πέσει η κυβέρνηση και περάσουμε 1-2 μήνες δίχως κυβέρνηση και με τις αγορές να μην ξέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να στοιχηματίζουν εναντίον μας και εναντίον της Ευρωζώνης, πώς η χώρα θα διαπραγματευτεί το κούρεμα και την 6η δόση; Διευκολύνσεις που τουλάχιστον 4 παρατάξεις της Βουλής και 3 ανεξάρτητοι (πλέον) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν;
«[B]Ο λαός ζει αυτές τις ημέρες μία σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία. Ούτε οι Μόντι Πάιθονς τέτοια σενάρια.[/B] Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, την ώρα που η χώρα απειλείται με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας και ο λαός βαρυγκομά και φιμώνεται, τα δύο κόμματα εξουσίας σε κρίση πανικού μη τυχόν και ακουστεί ο λαός, ψάχνουν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους και να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
thumbs up
[SPOILER]Monty Python γαμώτη μου! Τόσο δύσκολο είναι να το μάθουν να το λένε μερικοί; [/SPOILER]
Πρωτη φορα που συμφωνω με νενιελ:lol:
νταξει δεν θελω να ποσταρω σε αυτο το τμημα του φορουμ, αλλα καρβου μην τα πετας τοσο αβιαστα αυτα ε. δεν πρεπει να εχεις αισθηση της πραγματικοτητας
για τα ακινητα λεω παντα ε
Έχω κάθε καλή διάθεση να συμφωνήσω μαζί σου, αλλά δε μου είπες κάτι για να συμφωνήσω. Ανέπτυξε αν μπορείς. Διαφωνείς πως η τιμή και η ζήτηση έχουν αυτή την σχέση στα ακίνητα; Αν αυξήσει την τιμή η γιαγιάκα, τότε θα ενδιαφερθούν περισσότεροι;
και γω με καλη διαθεση το ειπα
αλλα, πες πως η γιαγια εχει ενα μαγαζακι. το μαγαζακι προ κρισης το νοικιαζε Χ ευρω και πες πως η επιχειρηση επεσε εξω. η γιαγια και μετα την κριση μπορει να το ζητησει παλι στα Χ. προφανως δε θα βρει να το νοικιασει αν συνεχιζει να ζηταει τα ιδια.
τι ποσοστο ειναι η γιαγια ομως? γιατι καποιος που δεν εχει αυτη τη νοοτροπια και ειναι στην ιδια θεση στα Χ/2 να ριξει το ενοικιο ουτε παλι μπορει να βρει ενοικιαστη. ειδικα σε μαγαζια ,επαγγελματικες στεγες κτλ, δεν κινειται φυλλο γιατι για να κουνηθει πρεπει να θελει καποιος να ανοιξει επιχειρηση. και αυτη τη στιγμη η επιχειρησεις που ξεκινανε ειναι ελαχιστες και ακομα πιο λιγο.
αντε στα ενοικια πες εχει μια βαση γιατι οταν δει καποιος πως μπορει να ξενοικιασει το δικο του για να παει σε φθηνοτερο το κανει, αλλα γενικοτερα η κατασταση ειναι τραγικη, οταν κλεινουν οι επιχειρησεις η μια πισω απο την αλλη.
Βασικά και στα ενοίκια η κίνηση είναι μηδαμινή, όσοι μένουν με τους γονείς τους συνεχίζουν να το κάνουν και όσοι είναι στο νοίκι το μόνο που θα σκέφτονταν θα ήταν να γυρίσουν και κείνοι σε κάποιο συγγενικό διαμέρισμα.
Παρολαυτά η ακίνητη περιουσία ήδη φορολογείται. Το έκτακτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ όπως και η έκτακτη εισφορά που μάλιστα πρέπει να πληρωθούν και άμεσα, είναι φεουδαρχικού τύπου αποφάσεις, άλλο που δεν διαχωρίζουν το αν η ακίνητη περιουσία χρησιμοποιείται ή όχι.
Ώπα, για να μην παρανοηθεί τι γράφω: Mιλάω για ανάθεση σε ιδιώτες της εκμετάλευσης -δεν είναι δουλειά του κράτους να λειτουργεί καζίνα- από την οποία το κράτος θα βγάλει λεφτά και για να παραχωρήσει την εκμετάλευση για πολλά χρόνια (τα χοντρά λεφτά) και από την φορολόγηση των κερδών των εταιριεών αυτών τα επόμενα χρόνια!
Το Καραϊσκάκη που ανέφερες είναι εξαιρετικό παράδειγμα του τι θα έπρεπε να είχε γίνει γενικότερα! Και σταθήκαμε πολύ τυχεροί που λόγω Ολυμπιακών το Καραϊσκάκη προχώρησε με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω των Ολυμπιακών. Αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί θα είχαμε ακούσει για τους γλάρους του Φαλήρου (βλέπε Κορμοράνοι του Βοτανικού) και ακόμα θα υπήρχε εκεί να σαπίζει το ιστορικό στάδιο όπου μεγάλωσα… :roll:
Αλλά για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω επιμένεις πως το κράτος πρέπει να στοχεύσει σε μία τιμή equilibrium και να την επιφέρει με την φορολόγηση. Αν στην αγορά το equilibrium έρχεται σε πιό ψηλές τιμές [B]αυτές είναι οι σωστές![/B] Kανένας γραφειοκράτης δεν μπορεί να κρίνει καλύτερα από την αγορά ποιές είναι οι σωστές τιμές! Γιατί η αγορά -ειδικά στα ακίνητα- είναι ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού (ειδικά στην Ελλάδα). Είναι δημοκρατικό οι τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα. Δεν ζούμε σε εποχές τσιφλικάδων, όλοι σχεδόν έχουμε από ένα -τουλάχιστον- ακίνητο- έστω μέσω γονιών, κληρονομιάς κλπ.
Το αν οι τιμές είναι υψηλές και ο κόσμος δεν “σκοτώνει” εύκολα ακίνητα πρέπει να ερμηνευτέι με οικονομική προσέγγιση και όχι με απλουστεύσεις βασισμένες σε χαρακτηριστικά εκπαίδευσης ή ψυσχολογίας των πολιτών (π.χ. “η γριά είναι κολλημένη”):
Tα ακίνητα στην Ελλάδα -και ειδικά στην Αθήνα- είναι “ακριβά” (σε εισαγωγικά γιατί η έννοια της ακρίβειας είναι σχετική) γιατί διαχρονικά υπήρξαν η σταθερότερη αξία και οι πολιτες -περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά- το αντιλαμβάνονται αυτό.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε σκληρό νόμισμα, για την ακρίβεια έχει χρεωκοπήσει 5-6 φορές στην ιστορία της ως σύγχρονο κράτος από το 1830, έχει βρεθεί υπό κατοχή με τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας να κλέβονται, οι κυβερνήσεις διόρθωναν μακροοικονομικές ανισορροπίες μέσω υποτιμήσεων της δραχμής. Τα ακίνητα όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν την σχετικά σταθερότερη αξία γιατί πέρα από την μείωση της ονομαστικής αξίας τους που επέφεραν οι υποτιμήσεις πάντα διατηρούσαν μία αξία χρήσης! Αυτός που έχει ένα σπίτι και χάνει τη δουλειά του στην Ελλάδα, αν μη τι άλλο έχει μία σχετική ασφάλεια πως δεν θα βρεθεί στον δρόμο. Ένα εμπορικό ακίνητο, όσο και να πέσουν τα νοίκια, θα ξαναφέρει στον ιδιοκτήτη του ένα κάποιο εισόδημα μόλις τονωθεί η οικονομική δρταστηριότητα. Αν κάποιος το 2007 είχε επενδύσει 300.000? σε μετοχές Ελληνικών τραπεζών, σήμερα δεν θα είχε στα χέρια του ούτε το 10% αυτού του ποσού… Αν είχε αγοράσει ένα εμπορικό ακίνητο, και ξενοίκιαστο να το έχει αυτή τη στιγμή και να μην του αποδίδει, δεν έχει υποστεί αντίστοιχη απώλεια, ούτε θα φτάσει να υποστεί. Ακόμα και σε συνθήκες αποπληθωρισμού όπως αυτές που ζούμε, όταν μπορέσει να το ξαναμισθώσει θα έχει κάποια έσοδα που ναι μεν θα καθυστερήσουν την απόσβεση της επένδυσης του σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που έγινε στις καλές εποχές αλλά και πάλι θα του εξασφαλίσουν έσοδα που σε όρους αγοραστικής δύναμης στο νέο αποπληθωρισμένο περιβάλλον θα έχουν αξία.
Ειδικά για πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσ/νίκη όπου υπήρξε οικιστική και εμπορική δραστηριότητα για χιλιάδες χρόνια, αυτό ισχύει περισσότερο. Δεν θα κρίνω αυτές τις πόλεις -ακόμα και σε συνθήκες φούσκας λόγω φτηνής πίστωσης όπως είχαμε την περασμένη δεκαετία- με αντίστοιχες φούσκες σε πόλεις των ΗΠΑ π.χ. που γιγαντώθηκαν απότομα και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ξαναπάρουν τα πάνω τους. Και βασίζεται ακριβώς σε αυτό που ανέφερες στο αρχικό σου ποστ, πως η γη είναι ένας παράγοντας που είναι δεδομένος, η προσφορά του δεν αυξάνεται. Κάτι ξέρουν οι πολίτες, αυτοί είναι η “αγορά”. Το κράτος και οι γραφειοκράτες του ας μείνουν μακριά, οι στρεβλώσεις που φέρνουν με φόρους και στοχευμένα χαμηλότερα equilibria μόνο ζημιά κάνουν!
@Forkboy: Αυτό που περιφράφεται στο λινκ που έδωσες είναι ανάλογο του Γερμανικού σχεδίου “Εύρηκα” που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Το θέμα είναι πως αν το κράτος βρεθεί ξαφνικά με τόσα λεφτά στα χέρια του έχω σημαντικές αμφιβολίες για το πως θα τα χρησιμοποιήσει…
Θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες δεμεύσεις για το που θα πάνε αυτά τα ποσά…
έλιωσα με την δεύτερη τύπισσα… :lol: θεάρα!
Για να μην παρερμηνευτώ κι εγώ, το link δεν το έβαλα επειδή συμφωνώ μαζί του
Ήθελα να δείξω ότι τα “αρπακτικά” ήδη προετοιμάζονται για το πως θα τα “κονομήσουν” με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας!
Γενικά, εσύ δεν εμπιστεύεσαι το δημοσίο τομέα (και σωστά ως ένα σημείο γι’ αυτά που έχει δείξει στην πράξη) εγώ δεν εμπιστεύομαι την ιδιωτική πρωτοβουλία (και σωστά ως ένα σημείο γι’ αυτά που έχει δείξει στην πράξη) και όλοι είμαστε μια αγαπημένη οικογένεια!
Και θα κάνουμε και κυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για να είμαστε πιο αγαπημένοι!
Aν η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν “αλληθωρίζει” προς τον δημόσιο τομέα για να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές της δεν έχει κανείς λόγο να μην την εμπιστεύεται, ή καλύτερα να νοιάζεται…
Έχω βαρεθεί να ακούω τραπεζίτες να ζητιανεύουν τα λεφτά των φορολογούμενων με τα βαρύγδουπα επιχειρήματα του “συστημικού ρίσκου” κλπ.
Ϊσως το πρώτο βήμα για να συνέλθει η παγκόσμια οικονομία είναι να γκρεμιστεί αυτός ο μύθος και να αποκλειστεί κάθε bailout!
H Liberation δεν έχει το θέμα -τουλάχιστον ανάμεσα στα πρώτα θέματα σχετικά με την Ελλάδα- στο site της αλλά δεν αμφιβάλλω πως ο καραγκιόζης και 3η γενιά παπατζής μπορεί να είπε και τέτοιες μαλακίες στους Μερκοζύ.
Επίσης μπορεί να τους είπε:
- Moυ το ζήτησε η Τρόϊκα (all time classic στο εσωτερικό)
-Μου το πρότειναν η mommy ή/και ο Nίκος
-Μου είπε η Τίνα Μπιρμπίλη πως θα ήταν καλό για το περιβάλλον
-Μου είπε ο Ερντογάν πως θα ήταν καλό για τα Ελληνοτουρκικά
-Μου είπε ο Τσάκας πως αν δεν γίνει το δημοψήφισμα δεν βάζει λεφτά στη βαζέλα
εγω γιατι νομιζω πως ολα γινονται για να μας περασουν στην συνειδηση οτι ευτυχως που εγινε το κουρεμα οτι ευτυχως που θα ψηφιστει η συμβαση και να συνηθισουμε ολα αυτα τα σκληρα μετρα σαν αναποφευκτα…
προβλεπω σημερα οτι θα παρει την ψηφο ο γιωργος,μετα απο τις επομενες μερες θα γινει κυβερνηση εθνικης ενοτητας,θα επικυρωθει η συμβαση και τα καναλια+πασοκ,νδ θα πανηγυριζουν οτι ευτυχως η ελλαδα σωθηκε…και στη συνεχεια ο σαμαρας θα ακολουθησει στον ιδιο δρομο…
θα μας κανουν σιγα σιγα να συνηθισουμε ολα τα χαρατσια και να αισθανομαστε και χαρουμενοι που ολα πηγαν καλα που δεν χρεοκοπησε η ελλαδα κ.λ.π…
η αντιδραση απο κει και περα προς βουλευτες,πολιτικους κ.λ.π. ειναι αρκετα πιθανο πως για ενα διαστημα θα κοπασει…
αν και άνθρωπος στην αεροπορία στη λαρισα λεει εδώ και δυο χρόνια οτι είμαστε πολλοί που θα κάναμε κάτι οταν ερχόταν η ώρα, δεν μπορώ να το πιστέψω…άντε να το είπε σαν δικαιολογία…αλλά να το πιστεύει ο γιωργος, όχι
Καλά αυτή την ανασφάλεια την έχει κληρονομήσει απο τον Ανδρέα. Αν και δεν είναι απίθανο σενάριο…