Η υποστήριξη που έχει βρει αυτή η ενέργεια με κάνει να ελπίζω να καταστραφεί αυτή η χώρα μια και καλή, να σβηστεί από τον χάρτη ρε πούστη μου. Χειρότερη φάρα από τον Έλληνα δεν ξέρω αν υπάρχει. Το μουνόπανο πετάει μια απίστευτη ειρωνία που είναι να τρελαίνεσαι και εκεί που σκέφτεσαι πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει υποστήριξη για αυτό το πράγμα βλέπεις το αντίθετο. Τα έχω χάσει ομολογώ. Η αποκτήνωση σε όλο της το μεγαλείο.
Καρκινώματα της Ελλάδας χρυσαυγίτες…
ένα-ένα απαντάω
@ otinane
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ [U]δεν[/U] είναι golden boy. Είναι αξιωματούχος που πρέπει να ελέγξει τα golden boys και να διατηρήσει τον πληθωρισμό εντός Ε.Ε. στο 2%. Οι γνώσεις που χρειάζονται όμως, είναι γνώσεις ικανές να τον κάνουν golden boy. Αν ο αξιωματούχος νιώθει “ριγμένος” από όσα του προσφέρει το αξιωμα (μισθός, prestige, κοινωνικό έργο, κλπ), καταλαβαίνεις και πως αυξάνει ο κίνδυνος ώστε ο αξιωματούχος να… ‘αυτομολήσει’;
Ακόμη και στο extreme σενάριο του να ήμασταν Σοβιετική Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω πως το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται (και που έτσι γινόταν στις σοβιετικές χώρες) γιατί οτιδήποτε διαφορετικό στηρίζεται στην εκάστοτε “καλή διάθεση”…
(και επειδή μερικοί μπορεί να μην ξέρετε τα ποσά των Golden Boys, στις αρχές των 00ς ήταν περίπου 5-10 εκ. $ στην Ευρώπη και 40-60 εκ, $ στις ΗΠΑ - με λίγα λόγια οι Αμερικάνοι για να ελέγξουν τα δικά τους Golden Boys πρέπει να προσφέρουν ακόμη περισσότερα)
Γράφεις ό,τι κι εγώ (!) “Δεν του δίνεις περισσότερα για να του τα πάρεις πίσω μετά”… :lol:
Για να κρατήσεις τον πληθωρισμό σε όλη την Ε.Ε. κάτω από το 2% δεν χρειάζεσαι κάποιον με καλή διάθεση. Βασικά, ακόμη και τζάμπα να θέλει κάποιος να το κάνει αυτό το έργο, αν δεν είναι αρκετά ικανός μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό με πραγματικά καταστρεπτικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη (τουλάχιστον αυτό πιστεύει η ηγεσία της Ε.Ε.). Χρειάζεσαι κάποιον που έχει πολλές γνώσεις στο αντικείμενο, έχει ικανότητες [B]και[/B] έχει διάθεση. Εάν η θέση αυτή δεν προσφέρει πρόσθετα οφέλη (π.χ. καταξίωση, κοινωνικό έργο, καλές συνθήκες εργασίας, περιβάλλον, κλπ) τότε οι πιθανότητες είναι πως θα προτιμήσει κάπου καλύτερα.
Σε έναν άλλον κόσμο, ίσως όλοι οι τραπεζίτες της Γης να έτρεχαν με τα βιογραφικά στο χέρι και με δώρα στα χέρια για να λαδώσουν να τους δώσουν την θέση αμισθί. Σε αυτή την Ε.Ε. όμως αυτό είναι κατ’εμέ ουτοπικό.
Όποιος όμως θέλει να πάει να δουλέψει τζάμπα στο δημόσιο , από εμένα είναι more than welcome… :lol:
οέο;
Από πού μπήκε τώρα στη συζήτηση ο φόρος για το εισόδημα του Παπαδήμου εκτός της ΕΚΤ; Μόνο για την αμοιβή του Παπαδήμου από την ΕΚΤ μιλάω εγώ. Εννοείται ό,τι άλλο εισόδημα έχει, θα πρέπει να φορολογείται στις αντίστοιχες χώρες. Αλλά τέτοιο θέμα με τον Παπαδήμο δεν έχει προκύψει. Η όλη συζήτηση στον κίτρινο τύπο είναι για την αμοιβή του από την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Όχι για ακίνητα που πιθανόν έχει στη Βοστόνη, στην Φρανκφούρτη και στην Αθήνα. Αυτά, φαντάζομαι πως βάση νόμου φορολογούνται κι ας ζει κι εργάζεται όπου θέλει. Αυτά εμπίπτουν στους φορολογικούς νόμους των εκάστοτε κρατών.
Ωραία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δίνει φορολογία 500 φορές παραπάνω από όλους τους πολίτες της Ε.Ε… Απλά, του τα κόβουν οι χώρες κατευθείαν από τον μισθό για να μην πηγαινοέρχεται με τόσα λεφτά πάνω του στις ΔΟΥ 17 χωρών. (γλιτώνει και τις βενζίνες με το μηχανάκι :p)
Ο Ντράγκι μεικτά παίρνει 250.000.000,00 ? αλλά καθαρά του μένουν στο τέλος 1.000.000,00?. Το ίδιο έπαιρνε και ο Παπαδήμος τότε. Τώρα οι άνεργοι και οι φτωχοί ηρέμησαν δηλαδή και δεν προκαλούνται; :-s
(απάντηση στα υπόλοιπα ποστς, κάποια άλλη στιγμή)
αμα δεν τον παιρνανε βιντεο μπορει να τη μαχαιρωνε κιολας
Ξαναμαζεύω την κουβέντα περί Παπαδήμου στο ποστ του CJ που στάθηκε αφορμή για αυτή:
CJ κατηγόρησες τους φιλελεύθερους (εκτός και αν κάτι άλλο εννοείς με το “νεοφιλ” που γράφεις) πως "μετατρέπουν την παλιανθρωπιά σε ιδεολογία"
Προς απόδειξη αυτού, μου παρουσιάζεις ως περιπτώσεις τον Κεϋνσιανό σοσιαλδημοκράτη Παπαδήμο, έναν εφοπλιστή που πήγε να γίνει υπουργός στην σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας, και τον… Βουλγαράκη της λαϊκής δεξιάς ΝΔ και του βάζελου.
Ποιά σχέση έχει ο καθένας από αυτούς με τον φιλελεύθερο χώρο ώστε να έχει “μετατρέψει την παλιανθρωπιά του σε ιδεολογία”; :-s
Θα συμφωνήσω παραδόξως με όλους τους χρήστες που έγραψαν πως θεωρούν προκλητικό και σκανδαλώδες το αφορολόγητο του Παπαδήμου. Όπως και αυτό της Λαγκαρντ που κάλεσε τους Έλληνες να πληρώσουν τους φόρους τους με ύφος αυστηρής δασκαλίτσας.
Ναι, είναι πρόκληση όταν διαφημίζεις την αναγκαιότητα της (υπερ)φορολόγησης και καλέις όλους τους άλλους να σκάσουν και να πληρώνουν, εσύ να εξασφαλίζεις για τον εαυτό σου αφορολόγητο και όταν αυτό αποκαλυφθεί θα γίνεις ρεζίλι και θα χάσεις κάθε αξιοπιστία.
Κανένας φιλελέυθερος (κανονικός, όχι κατ’ όνομα μόνο) όμως δεν βγήκε ποτέ να εξυμνήσει τις αρετές της φορολογίας.
Η μόνη ξεκάθαρη φιλελεύθερη θέση στο θέμα είναι το "Η φορολογία είναι κλοπή"
Οι περισσότεροι φιλελεύθεροι αποδεχόμαστε ένα μίνιμουμ φορολόγησης ως μία αναγκαία σύμβαση για να συνυπάρχουμε ως κοινωνία. Για να μπορεί το κράτος να παρέχει τις ελάχιστες υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες. Αλλά για κάθε πραγματικά φιλελεύθερο πολίτη, ο περιορισμός του κράτους και η ανάληψη των περισσότερων σημερινών του αρμοδιοτήτων από τους ίδιους τους πολίτες και την αγορά είναι πολύ σημαντικότερα από το να μαζεύει το κράτος φόρους!
Αν αυτά είναι “παλιανθρωπιά” τότε είμαι μεγάλος παλιάνθρωπος!
Κακά τα ψέματα, ακόμα και αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους τους δεν θα είμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Απλά θα κοντεύαμε τα 2 εκατομύρια δημόσιους υπαλλήλους, θα είχαμε παραγγείλει και διαστημόπολοια που να γέρνουν, ο Άκης θα εξαγόραζε καμία τράπεζα!
Double post γιατί δεν πρόλαβα την απάντηση του Καρβου
Ολόσωστα όσα γράφει ο Κάρβου για την σημασία του ρόλου του κεντρικού τραπεζίτη που αρκετοί έχω την εντύπωση πως δεν καταλαβαίνετε ακριβώς τι δουλειά κάνει.
Και τελικά τα ποσά που παίρνουν είναι σαφώς μικρότερα από αυτά που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στην περίπτωση των ΗΠΑ: Ο Bernanke έχει μισθό $180,000
Ώπα ώπα Mule, δεν κατάλαβες κάτι καλά, παρανόησες… Ο Karvou μας έχει πάρει τ’ αυτιά για το γεγονός ότι οι ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ, ΜΑΓΚΕΣ, ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΟΥΚΛΗΔΕΣ & ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ!!! Γι’ αυτόν το λόγο δεν πρέπει επιπλέον να πληρώνουν φόρους, πρέπει να παίρνουν μπόνους και να έχουν το δικαίωμα της Πρώτης Νύχτας. ΟΚ οκ, το τελευταίο δεν το είπε, αλλά που ξέρεις, νεοφίλ είναι… :lol:
Αποφασίστε μεταξύ σας, παίρνουν πολλά ή λίγα; Οταν το κάνετε αυτό ελάτε να συζητήσουμε για την αναγκαίοτητα της φορολόγησής τους. [B]Πρώτα συννενοηθείτε για την επιχειρηματολογία σας[/B]… Όχι μία έτσι και την άλλη γιουβέτσι! [-X
Αν εξαιρέσεις τα μπολνταρισμένα δε διαφωνούμε πουθενά. Άρα συζητάμε έτσι για να συζητάμε;
πάντως μοιάζει σαν να ξεχνάτε ότι σε αυτούς του οργανισμούς δε φορολογείται κανείς από την κορυφή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Φίλος που πήγε πρόσφατα στο CERN σε απλή θέση (αν και τα χρήματα του στην ελλάδα θα τα έπαιρνε μεγαλοστέλεχος αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) δε θα φορολογηθεί επίσης για τον ίδιο λόγο (διεθνής οργανισμός κτλ)
Ωραια αλλα που ειναι το κακο με αυτο; Σε ποιον θα πηγαιναν τα χρηματα απο τη φορολογηση του;
δίνω ένα παράδειγμα για να δείξω ότι δεν έχει να κάνει με την προεδράρα που πρέπει να προστατευτεί για κάποιον λόγο όπως ειπώθηκε παραπάνω αλλά για την λογική από πίσω που λέει ότι μπορεί να στηθεί ολόκληρος οργανισμός, να παίζουν με απίστευτα ποσά και να μην παίζει φόρος… σορυ αλλά δε βλέπω καμία διαφορά με τους αλλους στο αμέρικα πχ που στήνουν μια οργάνωση τύπου Εκλησία Της Σαϊντολογίας και την γλιτώνουν απλά και μόνο γιατί εμείς εδώ παιδιά δε κάνουμε μπίζνα, κάνουμε λειτουργημα…
H μεγάλη εργατική κατάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης μπορεί να συνεπάγεται μειώσεις για να προστατευτούν οι αδύναμοι και να ανοίξει διέξοδος για όλους.
Νέες, επώδυνες αλλαγές στους όρους εργασίας τέθηκαν πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα αυτή την εβδομάδα. Μαζί με μια σειρά υποδείξεις, να θεσπισθεί μεγαλύτερη ευελιξία και να μειωθεί περαιτέρω το εργοδοτικό, ειδικότερα το ασφαλιστικό κόστος, οι εκπρόσωποί της επιμένουν απολύτως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού: να μη γίνεται πια μέσα από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, την οποία διαπραγματεύεται η ΓΣΕΕ με τις κορυφαίες εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά με κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση.
Στην αλλαγή αυτή έχει δεσμευθεί η Ελλάδα με το τελευταίο Μνημόνιο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που τους είδε προχθές δεν την αμφισβήτησε. Για τα υπόλοιπα επιφυλάχθηκε: θα διερευνηθούν λεπτομερειακά από τις δύο πλευρές έως την επόμενη εβδομάδα. Αλλά ενώ πρόκειται για μέτρα που αναστατώνουν τη ζωή πολλών εργαζομένων (επαναφορά εξαημέρου, αύξηση ορίου ηλικίας για τη σύνταξη) ή τους στερούν πόρους (μείωση αποζημιώσεων κατά την απόλυση), η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως την ξέραμε ώς τώρα, έχει πολύ ευρύτερη σημασία. Εκφράζονται ανησυχίες ότι θα υποσκάψει κάθε εργατικό δικαίωμα, στον βαθμό που αναιρεί στην πράξη την κεντρική λειτουργία της Συνομοσπονδίας των εργαζομένων, τη συνολική συλλογική διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο. Τον κίνδυνο να καταρρεύσει έτσι ολόκληρο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ) Γκάι Ράιντερ σε πρόσφατη συνέντευξη. Χωρίς άλλωστε να παραγνωρίζει τα προβλήματα στη χώρα μας, στην ίδια τη διαδικασία καθορισμού των μισθών, κατά της κατάργησης της συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύμβασης εργασίας σε κεντρικό εθνικό επίπεδο επιχειρηματολογεί αναλυτικά έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Νοέμβριο το ΔΓΕ.
Η θεσμική κατοχύρωση των αυτόνομων (από κυβερνητικές ή άλλες έξωθεν παρεμβάσεις) συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τον 20ό αιώνα διεθνώς. Μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, χρησιμοποιώντας το δικό τους όπλο, την απεργία, τα συνδικάτα πέτυχαν βελτιώσεις μισθών και όρων εργασίας, μειώσεις ωραρίου, δημοκρατικά δικαιώματα, δεσμευτικά για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη και στη γενικότερη κοινωνική ευημερία. Προϋπόθεση ωστόσο για να κερδίζουν ήταν πάντα να σταθμίζουν σωστά τις οικονομικές συνθήκες και τον συσχετισμό δύναμης με τον αντίπαλο. Οπότε κατέγραψαν και ήττες, ενώ από την έκρηξη της παγκοσμιοποίησης τη δεκαετία του 1990, καθώς κεφάλαια και πλούτος μεταφέρονται σε φτωχότερες χώρες, η δύναμή τους στις προηγμένες δυτικές οικονομίες υποχωρεί, οι συνθήκες της κρίσης και της διογκούμενης ανεργίας τα θέτουν μπροστά σε νέες προκλήσεις: να παλέψουν πρώτα για περισσότερη απασχόληση και για την προστασία των πιο αδύναμων, συνενώνοντας εργατικά συμφέροντα που μοιάζουν να αποκλίνουν.
Ιστορικά ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων λειτούργησε στην Ελλάδα με στρεβλώσεις, χωρίς πραγματική αυτονομία. Το ανώμαλο μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς των συνδικαλιστικών διώξεων και των διορισμένων εργατικών «εκπροσώπων» ακολούθησε τη Μεταπολίτευση κομματικοποίηση των συνδικάτων, κρατικές παρεμβάσεις, ενίοτε φιλεργατικές, που ακύρωναν τον ρόλο τους. (Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% και η καθιέρωση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής - ΑΤΑ - το 1982 ήταν απόφαση της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, το ίδιο και ο «ετεροχρονισμός» της ΑΤΑ που ξαναμείωσε τους μισθούς το 1984, πολύ περισσότερο το σταθεροποιητικό πρόγραμμα 1986-87 όπου καταργήθηκε με δικαστική απόφαση η ανθιστάμενη εκλεγμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίστηκε άλλη, πειθήνια, κ.ο.κ.) Στα πιο ήρεμα χρόνια τής - φαινομενικά - υψηλής ανάπτυξης, μετά την ένταξη στο ευρώ, η ΓΣΕΕ συνομολογούσε με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αγνοώντας τις επιχειρήσεις που έκλειναν στη μεταποίηση, την επίμονα υψηλή ανεργία, το αυξανόμενο πλήθος μεταναστών αλλά και γηγενών, νέων προπάντων, που δουλεύουν για πολύ χαμηλότερες αμοιβές, μαύρα, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα, αγνοώντας το γεγονός ότι η ίδια μετατρεπόταν σε οργάνωση δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών, όπως μαρτυρά η σύνθεση της διοίκησής της, ολοένα μακρύτερα από τον ανειδίκευτο εργάτη στο όνομα του οποίου διαπραγματευόταν.
Με τέτοιο παρελθόν η ΓΣΕΕ ούτε που διανοήθηκε να διαπραγματευτεί μειώσεις μισθών - με ανταλλάγματα: διάσωση θέσεων εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη, προσλήψεις - τα δύο τελευταία χρόνια, όταν το εθνικό προϊόν πέφτει δραματικά και οι άνεργοι τριπλασιάζονται. Το πράττουν ευτυχώς κλαδικές ομοσπονδίες (τουρισμός, εμπόριο) και επιχειρησιακά σωματεία, διαψεύδοντας ίσως φόβους σαν του Ράιντερ. Διότι η μεγάλη εργατική κατάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης μπορεί να συνεπάγεται μειώσεις για να προστατευτούν οι αδύναμοι και να ανοίξει διέξοδος για όλους. Αλλιώς σαρώνεται…
7 μέρες την βδομάδα,12 ώρες τουλάχιστον. για την ελλάδα ρε γαμώτο.
Εγώ είμαι νεοφιλελεύθερος και δεν νοιώθω καμία ηθική υποχρέωση να σώσω τους πάντες και να προστατεύσω τους αδύναμους. Υποστηρίζω λοιπόν φουλ συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Είχα σκοπό να απαντήσω στο πρώτο σου και μεγάλο ποστ με το που θα γυρνούσα από την δουλειά. Είχα και κάθε καλή διάθεση να σε δω καλοπροαίρετα πέρα από τις κουτοπόνηρες μπηχτές και λανθασμένες κρίσεις για τα πιστεύω μου. Μετά όμως ευτυχώς με έβγαλες από τον κόπο. Είσαι άλλος ένας από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τι γράφω, γιατί διαβάζουν διαγώνια (και μαζί με εμένα, διαβάζεις και τον Mule διαγώνια). Με κάνω quote και σε παρακαλώ διάβασε τι γράφω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα, επομένως εσύ θα πρέπει να το διαβάσεις ξανά και προσεκτικότερα και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι γράφω.
[SPOILER]“Για να τον βάλεις σε αυτήν την θέση ευθύνης (γιατί μόνο αυτός πιστεύεις πως είναι αρκετά καλός για τέτοιο αξίωμα), θα πρέπει να του δώσεις [B]καθαρά λεφτά ικανά για να τον πείσουν να αφήσει την προηγούμενη θέση του[/B]. Αν θέλεις τους καλύτερους για αυτές τις θέσεις, τότε θα πρέπει να τους πείσεις. Και εγώ το πάω ακόμη παραπέρα. Όχι μόνο πρέπει να τους πείσεις να πάρουν την θέση, αλλά πρέπει να τους δώσεις ακόμη παραπάνω για να μην θέλουν να ρισκάρουν να την χάσουν με παγαποντιές.” [/SPOILER]
Είδες πουθενά να γράφω πως πρέπει να πληρώνεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ περισσότερα λεφτά από τα Golden Boys; Είδες πουθενά να γράφω πως πληρώνεται περισσότερα λεφτά από αυτούς του ιδιωτικού τομέα; Το μόνο που μπορεί να παρανόησες είναι η φράση “γιατί μόνο αυτός πιστεύεις πως είναι αρκετά καλός για τέτοιο αξίωμα” ή “το να μη νιώθει ριγμένος”. Ευτυχώς για μας, είναι πάνω από ένας αυτοί που μπορούν και θέλουν να κάνουν αυτή την δουλειά και μια τέτοια θέση δεν προσφέρει μόνο ένα μισθό κι έτσι μπορεί η Ε.Ε. να επιλέξει από αυτόν που δέχεται να το κάνει και με λιγότερα λεφτά (π.χ. Ακαδημαϊκοί όπως ο Παπαδήμος κι όχι Golden Boys) και χωρίς να νιώθει πως πρέπει να κυνηγήσει περισσότερα χρήματα.
Και άντε… Να καταλάβω πως δεν έχεις καταλάβει ντιπ για ντιπ από ότι γράφω γιατί είσαι προκατειλλημένος και δεν έχεις διάθεση να διαβάσεις ξένες με εσένα απόψεις. Αλλά σοβαρά, η άποψη που νόμιζες πως υποστηρίζω: “δώστε αυθαίρετα σε μη εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους 60 εκ $ / χρόνο για να έχουν δύναμη επί των αγορών” σε ποιο παράλληλο σύμπαν είναι νεοφιλελεύθερη;
ΥΓ. Τώρα διάβασα το ότι μου την είπες και για το ότι οι απαντήσεις μου είναι μέσα στα ξημερώματα :lol: Για να σου δώσω κι άλλα επιχειρήματα για το ότι εγώ είμαι ο παράλογος τότε να σου πω:
- μια φορά στο ελεύθερο camping κατούρησα και μετά δεν έπλυνα τα χέρια μου,
- μου αρέσει να τρώω Nachos στο σινεμά, μετά το διάλειμμα και όλοι γκρινιάζουν γιατί τότε είμαι ο μόνος στην αίθουσα που ακούγεται να μασουλάει
- δεν τρώω ντομάτα
- λατρεύω τον ωμό κιμά
- θεωρώ πως μόνο το Ride The Lightning είναι o πραγματικά καλλιτεχνικά τεράστιος δίσκος των Metallica
όπως βλέπεις, είναι πασιφανές πως εσύ έχεις δίκιο κι εγώ άδικο :oops:
Δεν ξέρω…
Αν διαφωνείς με όσα μπόλνταρες σημαίνει πως:
-Aμφισβητείς πως ο Παπαδήμος είναι Κευνσιανός… :roll:#-o
-Αμφισνητείς πως ο Βουλγαράκης προέρχεται από την λεγόμενη “λαϊκή δεξιά”
-Δεν θεωρέίς πως η φορολογία είναι κλοπή (να υποθέσω πως έχεις ήδη εξοφλήσει το φετινό σου εκκαθαριστικό με το χαμόγελο στα χείλη)
-Δεν πιστεύεις πως αρμοδιότητες του κράτους πρέπει να πάνε στην αγορά
-Δεν με θεωρείς παλιάνθρωπο (απλά συνθηματολογείς και με παίρνει η μπάλα;)
Για τα golden boys και τους κεντρικούς τραπεζίτες σου απάντησε ο Κάρβου σε άλλο ένα πολύ ύποπτο μεταμεσονύχτιο ποστ του. Λες να βάζει ξυπνητήρι για να ποστάρει στο rocking ο άτιμος; :-s:p
προφανώς και δεν διάβασα τη συμφωνία του παπαδήμου, ούτε καν το άρθρο κι απ’ όσα είχαν γραφτεί άλλα συμπεράσματα βγαίνουν (αν δεν είχες διαβάσει το άρθρο). καταλήγουμε λοιπόν στο ότι δεν έπρεπε καν να έχει γίνει τέτοια συμφωνία γιατί είναι για γέλια;
Κι όμως, δεν είναι για γέλια και εδώ θέλω να έρθω να διαφωνήσω με τον Mule, που συμφωνεί με εσάς. Πιστεύω πως ξεχνάτε το “κόστος ευκαιρίας” (έτσι δεν λέγεται Mule?).
Τι θέλω να πω. Έστω πως είμαστε η Ε.Ε. και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ποια συμφωνία συμφέρει περισσότερα τα κράτη. Να δώσουμε 1.000.000?/χρόνο στον πρόεδρο της ΕΚΤ και να του φορολογήσουμε το 50% αυτού του εισοδήματος ή να του δώσουμε 500,000?/χρόνο αφορολόγητα; Η απάντηση δεν είναι “και τα δύο το ίδιο είναι”.
Για αρχή, το κράτος θα έπρεπε να εκταμιεύσει επιπλέον 500.000?/χρόνο αντί να τα χρησιμοποιήσει απευθείας για άλλες ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ από την άλλη, θα τα επένδυε (πετυχημένα πιθανότατα) και στο τέλος του έτους θα είχε 1.100.000? (10% απόδοση είναι ρεαλιστική απόδοση σε hudge funds τέτοιων μεγεθών) και το κράτος θα έπαιρνε πίσω 550.000? και ο πρόεδρος θα κράταγε τις 550.000?. Επιπλέον, στην περίπτωση, που τα κράτη δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ΕΚΤ, τότε πιθανόν να είχαν και ζημιά (η Ελλάδα σίγουρα θα είχε).
Το ίδιο ισχύει με το CERN (που αναφέρθηκε), με την διαφορά πως εκεί τα κράτη [U]σίγουρα[/U] θα είχαν ζημιά όλα. Το CERN έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δις ? και ο σκοπός του είναι ερευνητικός κι όχι το κέρδος. Επομένως, το CERN ως οργανισμός δεν έχει κέρδη για να φορολογηθεί. Από εκεί και πέρα, οι μισθοί των επιστημόνων είναι επίσης δεδομένοι. Τα κράτη που χρηματοδοτούν το CERN, αν δώσουν 10% παραπάνω μισθό στους επιστήμονες, με σκοπό στο τέλος του έτους να πάρουν πίσω αυτό το 10%, τότε τα κράτη θα χρεωθούν. Ο επιστήμονας δεν θα τα επενδύσει αυτά τα λεφτά, άρα άντε να πάρει τον τόκο του 1% από την τράπεζα στη Γενεύη και έτσι τα κράτη θα έχουν πληρώσει περισσότερα (οι φτωχές χώρες ακόμη περισσότερα γιατί αυτά τα λεφτά θα είναι από το υστέρημα τους), από ότι αν εξ’αρχής δεν είχαν δώσει αυξημένο μισθό στους εργαζόμενους στο CERN.
Για να το εξηγήσω, θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα με τους δημοσίους υπαλλήλους έθεσε ο Country Joe:
[SPOILER]Αν κάθε χρόνο, το κράτος δανείζεται 16,000 για να τις δώσει σε έναν δ.υ., τότε στο τέλος του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 17,600 ?. Ο δ.υ. θα πάρει 16.000?, στο τέλος του έτους, στην τράπεζα θα έχει 16.100 και θα επιστρέψει στο κράτος τα 1.410? ως φόρο. [U]Δηλαδή ο δ.υ. έχει 14.690? στην τσέπη και το κράτος για να ξεχρεώσει χρειάζεται ακόμη 16.190 ?.[/U]
Αν στον δ.υ. δώσεις κατευθείαν αυτά τα 14.690? [U]αφορολόγητα, τότε ο δ.υ. έχει τα ίδια λεφτά στην τσέπη και το κράτος πρέπει να ξεχρεώσει [U]30? λιγότερα[/U[/U]]. 30? λιγότερα * 700,000 δ.υ. = 21.000.000? / χρόνο που το κράτος πληρώνει δίχως λόγο στο παράδειγμα μας.
[/SPOILER]
Mule, έχω κάνει κάποιο χοντρό λάθος (όχι σε πράξη, αλλά στα μαθηματικά από πίσω); Τα νούμερα είναι μεν από την κούτρα μου (αν και κοντά στα πραγματικά) αλλά τα ίδια προβλήματα, με τα οποιαδήποτε νούμερα βγάζουν, το ίδιο συμπέρασμα. Όταν ο δ.υ. πληρώνει φόρο, τότε το κράτος σε απόλυτα νούμερα χρεώνεται περισσότερα.
Ειδικά όμως για δ.υ., θέλω να προσθέσω κάτι. Δεν θέλω να μείνει η εντύπωση πως προτείνω το να τα παίρνουν αυτά τα λεφτά αφορολόγητα. ο κακοπληρωμένος έλληνας δ.υ. χρειάζεται πολύ περισσότερο την “ευελιξία” που του προσφέρει το 20% παραπάνω μισθός (κι ας το χάσει στο τέλος), από ότι χρειάζεται ο Ευρωβουλευτής ή ο πρόεδρος της ΕΚΤ αυτό το επιπλέον 50%. Εάν δεν σκοπεύουν να του αυξήσουν τον μισθό, τότε είναι καλύτερα για τους δ.υ. να μην τα παίρνουν αφορολόγητα.
(και εννοείται, γιατί βαριέμαι να απαντάω σε κατεβατά πάλι - αν κάποιος μπορεί να έχει ικανό πρόεδρο στην ΕΚΤ με λιγότερο κόστος, τότε πρέπει να τον πάρει. Αυτά είναι τα 2 assumptions μας: 1) χρειαζόμαστε ικανό πρόεδρο στην ΕΚΤ και 2) έχουμε κάνει σοφή διαχείριση των χρημάτων)
** πολύ κακογραμμένο, αλλά κλείνουν τα μάτια μου από τη νύστα.
τέλεια όλα αυτά και να είσαι καλά που κάθεσαι και τα γράφεις, εύχομαι να πείσουν κάποιον που τα διαβάζει ώστε να μην πάει χαμένος κι ο κόπος. εγώ ωστόσο είμαι από άλλου παπά ευαγγέλιο, ξεκινάω από άλλη βάση, δεν φτάνω καν εκεί που πας εσύ.
καταρχάς, οκ, να μη φορολογηθεί. στα αρχίδια μου προσωπικά, δεν έχω κάποιο κόλλημα με τα μέτρα καθαυτά, το πού στηρίζονται, πού οδηγούν και τι κίνητρα κρύβουν με νοιάζει κι αυτό καθαρά θεωρητικά. δεν περιμένω να συνεννοηθώ ποτέ με κάποιον ακριβοπληρωμένο τεχνοκράτη για παράδειγμα, ούτε να παραιτηθεί ποτέ από αυτά που κερδίζει επειδή συζήτησε μαζί μου ή με όποιον άλλο για να πω την αλήθεια. είτε έχει επιστημονικό υπόβαθρο και επιχειρήματα αυτός ο άλλος είτε όχι. η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι να συνειδητοποιήσει ο ίδιος την κενότητα όλων αυτών και να σιχαθεί τον εαυτό του. αυτό συνήθως γίνεται έτσι ξαφνικά που λέει και το τραγούδι, όχι με επιχειρήματα και μαθηματικά.
όπως είπα και πριν αυτά που θεωρώ για γέλια είναι οι αστρονομικές διαφορές στις αποδοχές ανάλογα με τη σημαντικότητα της εργασίας και τις ευθύνες της και όλες αυτές τις πίπες. ωραία, δεν του βάζω φόρο γιατί εν τέλει όλοι χάνουμε, αλλά του κάνω τον μισθό όσο ενός μέσου ευρωπαίου δ.υ., ίσως λίγο παραπάνω αν έχει πρόβλημα άγχους λόγω των ευθυνών. όπως θα ανέβαζα κατά πολύ τον μισθό των ανθρακωρύχων π.χ. γιατί έχουν προβλήματα με τη μέση τους. αν η ύπαρξη εκτ προϋποθέτει αυτές τις διαφορές δεν κάνεις εκτ. δέχομαι ωστόσο ότι μπορεί όλα αυτά να είναι μη αναστρέψιμα κ.λπ. αλλά αυτό δεν τα κάνει λιγότερο γελοία, όπως είναι γελοίο και μη αναστρέψιμο το να έχει κάποιος δικά του νησιά, ένας δεύτερος να καταναλώνει 20000 θερμίδες τη μέρα, μια τρίτη να αγοράζει παπούτσια χιλίων ευρώ, ακόμη και τα ποσά που γίνονται για τα επιστημονικά πειράματα για γέλια είναι.
όλα αυτά ίσως είναι ουτοπικό να σταματήσουν, όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν με χίλιες δυο λογικές προτάσεις, αλλά δεν παύουν να είναι αστεία και γελοία. εφόσον συμβαίνουν, καλώς συμβαίνουν, γιατί αν δεν συνέβαιναν πιθανότατα εγώ δεν θα είχα γεννηθεί, αλλά είναι γελοία. κάποιος που θέλει ετήσιο εισόδημα 1εκ. ευρώ είναι γελοίος, το να μου λέει ότι το θέλει γιατί έχει ευθύνες είναι ακόμη πιο γελοίο, πόσο μάλλον όταν απαιτεί να μην τρώω βραδινό και στο μέλλον να τρίβω το παιδί μου για να ζεσταθεί παρόλο που χρυσοπλήρωσα τις ικανότητές του ώστε να μη συμβεί αυτό. και οι τύποι που υποκύπτουν στον εκβιασμό του ικανότατου τραπεζίτη (ή του ικανότατου εργάτη ή όποιου άλλου) που για κάποιο λόγο πάντα αποτυγχάνει, γελοίοι είναι. το χρήματα τα θέλει απλώς γιατί έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις, όχι λόγω των ευθυνών που θα αναλάβει. και τη γη να είχε ευθύνη να σώζει κάθε μέρα, ένα γελοίο ποσό γελοίο θα παρέμενε.
Το ενδεχομενο οτι αν εβαζε η ΕΚΤ για προεδρο τον crabsody με μισθο 700ευρω οτι θα διαλυοταν μεσα σε ενα μηνα το σκεφτηκες;