Καταρχήν σ ευχαριστώ πολύ Mule και ανταποδίδω τις ευχές! Υγεία να χουμε και τα άλλα όλα θα ρθουν.
Αρχικά δεν είχα στο μυαλό μου εσένα ρε μαν όταν έγραφα το ποστ και δεν ήταν απάντηση στο ποστ σου, αλλά γενική παρατήρηση για τύπους σαν τον Γεωργελέ που αντικρύζουν με αισιοδοξία ενέργειες της κυβέρνησης γενικότερα, όχι μόνο στο θέμα του ωραρίο, και εθελοτυφλούν, μιλώντας για υπαρκτή ανάπτυξη και άλλα τέτοια φαιδρά. Anyway εδώ πιθανότατα θα διαφωνήσουμε, αλλά ας προχωρήσω.
Κοίτα, το βασικό μου πρόβλημα δεν είναι το Public και ο Ιανός ή η Πολιτεία. Για την ώρα, και λέω για την ώρα, γιατί θέλουν να το καταργήσουν και αυτό, υπάρχει ενιαία τιμή πώλησης του καινούριου βιβλίου (2ετίας). Είτε λοιπόν το πάρεις από εμένα είτε απ το Public το ίδιο πράγμα είναι ουσιαστικά, οπότε επαφύεται στην καταναλωτική σου συνείδηση το που επενδύεις και τι θέλεις να στηρίξεις. Χαίρομαι που εσύ και κάποιοι άλλοι μερακλήδες στηρίζετε τα εξειδικευμένα καταστήματα, ωστόσο δυστυχώς η καταναλωτική συνείδηση του έλληνα και ο τρόπος με τον οποίο αγοράζει δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι θα προτιμήσει να πάει στο “μεγάλο κατάστημα” και να πληρώσει τα ίδια που θα πλήρωνε και στο συνοικιακό(+πάρκινγκ +βενζίνες ++++ ).
Θα πρέπει να το κάνω συγκεκριμένο δυστυχώς, γιατί αυτήν την πλευρά της αγοράς γνωρίζω, του βιβλίου δλδ. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής λοιπόν που προωθείται (btw άρχισε απ την Γαλλία και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εκτός απ τους κατσαπλιάδες Άγγλους, θα φτάσω όμως κι εκεί), οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά και οι εκδότες θα στραφούν φυσικά στο ευπώλητο βιβλίο, κάνοντας εντυπωσιακές εκπτώσεις, λόγω ποσότητας παραγγελιών και ουσιαστικά δίνοντας πλέον ελάχιστο βάρος στους ποιοτικούς/ μη εμπορικούς τίτλους, που θα γίνουν δυσεύρετοι(ήδη ακόμα και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είναι με το ένα πόδι στον τάφο, οπότε δεν θα ρισκάρουν περαιτέρω επενδύσεις στο ποιοτικό βιβλίο). Ταυτόχρονα αυξάνοντας τα σημεία πώλησης και βγάζοντας τα best-seller, το βασικό “καύσιμο” του μικρού/μεγάλου βιβλιοπωλείου, δίνοντάς τα σε περίπτερα/σουπερ μάρκετ/λαικές αγορές/κυριακάτικες κωλοφυλλάδες ή πουλώντας τα ο ίδιος ως εκδότης σε “παζάρια” με τιμές χονδρικής, ουσιαστικά σκάβεις τον ίδιο σου τον τάφο και παίρνεις μαζί σου όλους τους μικρομεσαίους. Τα πλυντήρια/στεγνωτήρια Ιανός (αυτά του Άκη) και ο απατεώνας Γερμανός με τα Public (χρωστάει εκατομμύρια σε εκδότες btw, αλλά εμένα θα πιέσει ο Ψυχογιός για άμεση πληρωμη φυσικά), έχουν κάνει τεράστιο κακό στην αγορά. Ούτε οι μεγάλοι προστατεύονται απ αυτούς πλέον. Ο Ελευθερουδάκης πήρε πούλο, ο Παπασωτηρίου φυτοζωεί, η μεγαλύτερη αποθήκη χονδρικής των Αθηνών πάει για φούντο, οι 2 μεγαλύτερες της Β. Ελλάδας έκλεισαν και άφησαν πολλά πολλά εκατομμύρια χρέη στην αγορά ενώ οι ίδιοι την κοπάνησαν και άλλα τέτοια όμορφα. Στην Αγγλία λοιπόν, μία χώρα με αρκετά βιβλιοφιλικό κοινό, το HMV χρεοκώπησε, το Waterstones επίσης και το έσωσε ένας Άραβας νομίζω κτλ. Και αυτά όλα γιατί το Amazon.co.uk, ο πλέον κακοπληρωτής των εργαζομένων, έριξε τις τιμές του βιβλίου στο 1/3 απ τους άλλους. Το Inferno του Dan Brown πωλούνταν με εξωφρενική διαφορά ακόμα κι απ τις αλυσίδες.
Τεσπα, ας μην ζαλίζω με λεπτομέρειες, απλά θεωρώ ότι οι “απελευθερώσεις” χρειάζονται πολλή μελέτη και δεν γίνονται στο πόδι, τουλάχιστον όχι από μια χούφτα παρανοϊκούς σχιζοειδείς τύπους με χαρτοφυλάκια. Δυστυχώς επίσης είναι τέτοια η νοοτροπία του καταναλωτή που -λογικά βεβαίως- θα κοιτάξει για την καλύτερη δυνατή τιμή ,οπότε πάντα μα πάντα θα ευνοηθεί το μεγάλο κατάστημα. η μεγαλη επιχείρηση εις βάρος του μικρομεσαίου.
Δεν μπορώ να κατηγορήσω το κράτος για όλα ωστόσο. Οι ιδιώτες και η ιδιωτική οικονομία είναι εξίσου επιβλαβείς, όταν λειτουργούν εις βάρος του εργαζόμενου, εις βάρος του κράτους, φοροδιαφεύγοντας και αισχροκερδώντας σε δύσκολες στιγμές. Κανένας δεν είναι αθώος, ούτε λύσεις προκύπτουν εύκολα πιστεύω μόνο με κρατικές επιδοτήσεις ή μόνο με απελευθέρωση της αγοράς. Κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα.