Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Καταρχήν σ ευχαριστώ πολύ Mule και ανταποδίδω τις ευχές! Υγεία να χουμε και τα άλλα όλα θα ρθουν.:slight_smile:

Αρχικά δεν είχα στο μυαλό μου εσένα ρε μαν όταν έγραφα το ποστ και δεν ήταν απάντηση στο ποστ σου, αλλά γενική παρατήρηση για τύπους σαν τον Γεωργελέ που αντικρύζουν με αισιοδοξία ενέργειες της κυβέρνησης γενικότερα, όχι μόνο στο θέμα του ωραρίο, και εθελοτυφλούν, μιλώντας για υπαρκτή ανάπτυξη και άλλα τέτοια φαιδρά. Anyway εδώ πιθανότατα θα διαφωνήσουμε, αλλά ας προχωρήσω.

Κοίτα, το βασικό μου πρόβλημα δεν είναι το Public και ο Ιανός ή η Πολιτεία. Για την ώρα, και λέω για την ώρα, γιατί θέλουν να το καταργήσουν και αυτό, υπάρχει ενιαία τιμή πώλησης του καινούριου βιβλίου (2ετίας). Είτε λοιπόν το πάρεις από εμένα είτε απ το Public το ίδιο πράγμα είναι ουσιαστικά, οπότε επαφύεται στην καταναλωτική σου συνείδηση το που επενδύεις και τι θέλεις να στηρίξεις. Χαίρομαι που εσύ και κάποιοι άλλοι μερακλήδες στηρίζετε τα εξειδικευμένα καταστήματα, ωστόσο δυστυχώς η καταναλωτική συνείδηση του έλληνα και ο τρόπος με τον οποίο αγοράζει δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι θα προτιμήσει να πάει στο “μεγάλο κατάστημα” και να πληρώσει τα ίδια που θα πλήρωνε και στο συνοικιακό(+πάρκινγκ +βενζίνες ++++ ).
Θα πρέπει να το κάνω συγκεκριμένο δυστυχώς, γιατί αυτήν την πλευρά της αγοράς γνωρίζω, του βιβλίου δλδ. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής λοιπόν που προωθείται (btw άρχισε απ την Γαλλία και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εκτός απ τους κατσαπλιάδες Άγγλους, θα φτάσω όμως κι εκεί), οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά και οι εκδότες θα στραφούν φυσικά στο ευπώλητο βιβλίο, κάνοντας εντυπωσιακές εκπτώσεις, λόγω ποσότητας παραγγελιών και ουσιαστικά δίνοντας πλέον ελάχιστο βάρος στους ποιοτικούς/ μη εμπορικούς τίτλους, που θα γίνουν δυσεύρετοι(ήδη ακόμα και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είναι με το ένα πόδι στον τάφο, οπότε δεν θα ρισκάρουν περαιτέρω επενδύσεις στο ποιοτικό βιβλίο). Ταυτόχρονα αυξάνοντας τα σημεία πώλησης και βγάζοντας τα best-seller, το βασικό “καύσιμο” του μικρού/μεγάλου βιβλιοπωλείου, δίνοντάς τα σε περίπτερα/σουπερ μάρκετ/λαικές αγορές/κυριακάτικες κωλοφυλλάδες ή πουλώντας τα ο ίδιος ως εκδότης σε “παζάρια” με τιμές χονδρικής, ουσιαστικά σκάβεις τον ίδιο σου τον τάφο και παίρνεις μαζί σου όλους τους μικρομεσαίους. Τα πλυντήρια/στεγνωτήρια Ιανός (αυτά του Άκη) και ο απατεώνας Γερμανός με τα Public (χρωστάει εκατομμύρια σε εκδότες btw, αλλά εμένα θα πιέσει ο Ψυχογιός για άμεση πληρωμη φυσικά), έχουν κάνει τεράστιο κακό στην αγορά. Ούτε οι μεγάλοι προστατεύονται απ αυτούς πλέον. Ο Ελευθερουδάκης πήρε πούλο, ο Παπασωτηρίου φυτοζωεί, η μεγαλύτερη αποθήκη χονδρικής των Αθηνών πάει για φούντο, οι 2 μεγαλύτερες της Β. Ελλάδας έκλεισαν και άφησαν πολλά πολλά εκατομμύρια χρέη στην αγορά ενώ οι ίδιοι την κοπάνησαν και άλλα τέτοια όμορφα. Στην Αγγλία λοιπόν, μία χώρα με αρκετά βιβλιοφιλικό κοινό, το HMV χρεοκώπησε, το Waterstones επίσης και το έσωσε ένας Άραβας νομίζω κτλ. Και αυτά όλα γιατί το Amazon.co.uk, ο πλέον κακοπληρωτής των εργαζομένων, έριξε τις τιμές του βιβλίου στο 1/3 απ τους άλλους. Το Inferno του Dan Brown πωλούνταν με εξωφρενική διαφορά ακόμα κι απ τις αλυσίδες.

Τεσπα, ας μην ζαλίζω με λεπτομέρειες, απλά θεωρώ ότι οι “απελευθερώσεις” χρειάζονται πολλή μελέτη και δεν γίνονται στο πόδι, τουλάχιστον όχι από μια χούφτα παρανοϊκούς σχιζοειδείς τύπους με χαρτοφυλάκια. Δυστυχώς επίσης είναι τέτοια η νοοτροπία του καταναλωτή που -λογικά βεβαίως- θα κοιτάξει για την καλύτερη δυνατή τιμή ,οπότε πάντα μα πάντα θα ευνοηθεί το μεγάλο κατάστημα. η μεγαλη επιχείρηση εις βάρος του μικρομεσαίου.

Δεν μπορώ να κατηγορήσω το κράτος για όλα ωστόσο. Οι ιδιώτες και η ιδιωτική οικονομία είναι εξίσου επιβλαβείς, όταν λειτουργούν εις βάρος του εργαζόμενου, εις βάρος του κράτους, φοροδιαφεύγοντας και αισχροκερδώντας σε δύσκολες στιγμές. Κανένας δεν είναι αθώος, ούτε λύσεις προκύπτουν εύκολα πιστεύω μόνο με κρατικές επιδοτήσεις ή μόνο με απελευθέρωση της αγοράς. Κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα.

Μου φερνεις ενα συγκεκριμενο παραδειγμα που αφορα περιπου 12 κυριακες το χρονο και προσωπικα εχω την εντυπωση πως την εμπορικη κινηση που δεν αφορα διασκεδαση, διατροφη, ποτο κτλ δε θα τη σωσει ο τουριστας που θα κατεβει 10 ωρες απο το κρουαζιεροπλοιο. Ενα εξτραδακι θα ειναι αυτος και αν καθως θα κατεβει να φαει, να πιει, να παρει κανα σατυρο οπως ειπες και οχι να κανει shopping. Εκει που θελω να καταληξω ειναι πως κι εγω οντας υπερ ενος απελευθερωμενου ωραριου, θεωρω πως πρωτη προυποθεση ειναι να αυξηθει αρχικα η αγοραστικη δυναμη των πολιτων, να μειωθουν τα κρατικα βαρη στους εμπορους (θεμα φορολογησης και τα δυο) και μετα να γινει οποιαδηποτε κουβεντα περι ωραριου και οχι αναποδα.

Mε τη 2η παραγραφο δεν μπορω να συμφωνησω περισσοτερο:wink:

offtopic: το καλυτερο αγαλματακι σατυρου το ειχα δει οταν πηγα στην Εφεσο:p

Πάντως, σχετικά με το ωράριο στις γιορτές που απελευθερώθηκε: δεν είμαι τόσο βέβαιος πως το διαθέσιμο χρήμα στην αγορά παρέμεινε το ίδιο κι άρα το μέτρο δεν είχε νόημα. Στις γιορτές πρέπει να ήρθαν πάρα πολλοί Έλληνες που πλέον εργάζονται στο εξωτερικό (μάλλον 6ψήφιο νούμερο καταναλωτών).

Δεν ξέρω πόσο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είμαι, αλλά εγώ έκανα όλα τα ψώνια που ήθελα στην Ελλάδα και τα έκανα με ένα πρόγραμμα που ήταν πολύ φορτωμένο, εξαιτίας των πολλών υποχρέωσεων που είχα. Η απελευθέρωση του ωραρίου δε μου χρησίμευσε, αφού δεν ψώνισα κάτι αυτές τις επιπλέον ώρες, αλλά αυτό ήταν πραγματικά τυχαίο. Θα μπορούσαν κάλιστα οι ελάχιστες ώρες που είχα για να αγοράσω δώρα για τους δικούς μου να ήταν μέσα στην Κυριακή (όπως π.χ. σήμερα εύχομαι να υπήρχε κανένα ΚΕΠ ανοιχτό αύριο…)

Η αλήθεια όμως παραμένει πως σε εξειδικευμένα καταστήματα (όπως το μαγαζί του hokam) δεν είχα τον χρόνο για να μπω. Έπρεπε μέσα σε 2 ώρες να ψωνίσω για τόσους πολλούς, που μόνο σε μεγάλα καταστήματα (βλέπε Public για gadgets και Ευρυπίδης για βιβλία) θα μπορούσα να το καταφέρω. Οπότε, η καταναλωτική αύξηση από τους “επαναπατρισμένους” που λέω, ίσως και να μην εμφανίστηκε στους μικρότερους καταστηματάρχες.

Δεν νομίζω πως θα διαφωνήσουμε εδώ! Αν έχεις παρακολουθήσει ποστς μου δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και έχω εξηγήσει γιατί τα περί ανάπτυξης, success story κλπ. είναι παπαριές καμαρωτές. Και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι δύο προηγούμενες δεν τόλμησε να θίξει το πως είναι οργανωμένη όλη η χώρα γύρω από το μεγάλο κράτος και τα κόμματα που εναλάσσοται (ή και συνεργάζονται όπως αυτή τη στιγμή) στην διακυβέρνηση του. Αντίθετα, για να αγοράσει χρόνο στην εξουσία με της ψήφους της συνήθους εκλογικής πελατείας της, έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό και νομικό όριο με τα απανωτά πογκρόμ σε βάρος του ιδιωτικού τομέα που νιώθεις και εσύ στο πετσί σου.
Και στο θέμα του ωραρίου, η επιλογή των μερικών Κυριακών το χρόνο είναι στα μυαλά τους μία συμβιβαστική λύση αλλά στην πράξη μία τσαπατσουλιά που τελικά κινδυνεύει να λειτουργήσει και συκοφαντικά για το αίτημα της πλήρους απελευθέρωσης που θα είχε ουσιαστικά αποτελέσματα (αυτά που ανέφερα στο αρχικό ποστ μου για το θέμα).

Εδώ είναι που θα διαφωνήσω!
Γιατί την ενιαία τιμή πώλησης δεν την πιστεύω (το γνωρίζω το σύστημα και πως προέκυψε στην Γαλλία μία σπουδαία χώρα που όμως επίσης διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες όπως η δική μας, αλλά και στην Ελλάδα, ο κουμπάρος μου είναι στον χώρο σου) και δεν νομίζω πως το μοντέλο για να είναι βιώσιμοι οι μικροί είναι να τους καθορίζονται κεντρικά οι τιμές. Προφανώς και δεν θα πρέπει οι μικροί να ασχοληθούν με τα best sellers. Γιατί ακριβώς όταν αλλάζει το μοντέλο της πώλησης βιβλίων παγκόσμια λόγω της amazon, αυτός που ψάχνει best seller και φτηνή τιμή θα πάει εκεί και στο Google play όπως και αυτός που θέλει να ακούσει τη μουσική του από συμπιεσμένα mp3
To καλό για τα πολιτιστικά αγαθά όπως η μουσική και το βιβλίο είναι πως υπάρχει πάντα ένα κοινό που δεν θέλει το best seller αλλά το εξειδιεκυμένο, το cult, που γουστάρει να ξεφυλλίζει χαρτιά και να χαϊδεύει βινύλια. Εγώ από τον ανεξάρτητο και τον μικρομεσαίο αυτά θέλω και όχι να μου φέρει τον Dan Brown και τη… Δημουλίδου (που έτσι και αλλιώς δεν διαβάζω!) στην ίδια τιμή με τους μεγάλους. Και θέλω και να μου τα φέρνει και να είναι και διαβασμενος ώστε να μου προτείνει και μερικά ακόμα αντίστοιχα με αυτά που του ζητάω.

Μην προδικάζεις τι θα κάνει αυτός που κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο ?κανείς μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια πως θα φερθούν οι καταναλωτές και τι ευκαιρίες θα εμφανιστούν σε μία απελευθερωμένη αγορά, ισχύει και εδώ απόλυτα το nobody?s bigger than the game- και μην το κρίνεις με τα μάτια της… γενιάς σου. Ξέρεις τι κόσμημα π.χ. παίζει στο συγκκριμένο κοινό;

Προφανώς και πρέπει να σταματήσει η τεχνητή συμπίεση της εγχώριας ζήτησης μέσω των φόρων, αλλά δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί οποιαδήποτε απελευθέρωση. Αρκεί να γίνει σωστά, δηλαδή πλήρως, και όχι ?μερικές Κυριακές?

Δυνατός ο σάτυρος!

Όντως θα διαφωνήσουμε εδώ! Και εξηγώ αμέσως γιατί. Θεωρώ πως δεν λαμβάνεις υπόψιν σου τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχες δίκιο πιθανότατα.Κοινώς, αν περιμένω να μπει στο μαγαζί κάποιος που θα του προτείνω Thomas Pynchon και θα τον αγοράσει, πάει και το νοίκι, πάει και ο ΟΑΕΕ, πάει και το μαγαζί. Για κάθε 10 Δημουλήδες φεύγει ένας Καζαντζάκης. Δυστυχώς σε τέτοια κωλοχώρα ζούμε. Οπότε η ποιότητα ως παράγοντας επιβίωσης είναι out of the question για ένα μικρό μαγαζί. Γι αυτόν τον λόγο δεν έχουμε πλέον δισκάδικα, γι αυτό και τα βιβλιοφιλικά βιβλιοπωλεία είναι ελάχιστα (εκτός της Πολιτείας που κάνει παιχνίδι μόνη της), γι αυτό και οι καλές συναυλίες είναι λιγοστές, γι αυτό και συνωστίζεται ο λαός στα κανγκουράδικα και όχι στο τάδε jazz club. Βάλε σε όλα αυτά και το πενιχρό ποσοστό κέρδος που σου αφήνει ο εκδότης(γιατί φυσικά στον μεγάλο θα τα δώσει σε καλύτερη τιμή) και έχεις την εξίσωση, στην οποία τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οπότε ναι ενιαία τιμή και πάλι ενιαία τιμή, μπας και σωθεί ο κόσμος απ τα μεγαλολαμόγια. 'Ασε που αν καταργηθεί και να θες να βρεις ποιοτικό βιβλίο, θα το ψάχνεις με το κυάλι ή θα χρειαστεί να το διαβάζεις απ το πρωτότυπο.:wink: Προσωπικά έχω σωθεί απ το παιχνίδι(επιτραπέζια και παζλ), τα χαρτικά και τις εκδηλώσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Η λογοτεχνία πάει απ το κακό στο χειρότερο και όχι μόνο σε μένα. Ο “Οδυσσέας” πχ πουλάει μάξιμουμ 1000 αντίτυπα ετησίως πανελληνίως. Και δεν είναι επειδή το έχουν διαβάσει οι περισσότεροι…

:?:papas::vibrate::?

Τι να πρωτοσχολιάσεις, από το καριόλη σφίχτερμαν που της λέει “εμείς κλέφτες θα γίνουμε” και πήγε να της πετάξει το σταυρό, από τους αιώνιους καριόληδες παπάδες “δεν ήταν δίκαιο αυτό που έκανες” ή για [I]το λόγο που έκανε τα πέντε παιδιά[/I] όπως της είπε κάποιος…

Ξεκινάς από την παραδοχή πως “το mainstream χρηματοδοτεί και το ποιοτικό, άρα πρέπει κάπως (με την ενιαία τιμή στο συγκεκριμένο παράδειγμα) αυτός που ενδιαφέρεται για να δουλέψει το ποιοτικό να μπορεί να δουλεύει κερδοφόρα και το mainstream”.
Aς απομακρυνθούμε όμως από το πολύ ειδικό παράδειγμα του δικού σου χώρου και μπορώ να σου πώ πως τα τελευταία ειδικευμένα rock/metal δισκάδικα που απομένουν στην Αθήνα δεν βγάζουν το νοίκι πουλώντας Πάολα, ούτε τα λαϊβάδικα βάζοντας και σκυλάδικο μερικά βράδια την εβδομάδα (στην επαρχία βέβαια μπορεί να παίζει αυτό σε κάποιες πόλεις λόγω μικρότερης αγοράς…).
Αντίστοιχα, μπορώ να σου πώ πως τα μεγάλα ανεξάρτητα δισκάδικα των ΗΠΑ (Newbury comics, Amoeba, Rasputin, Εasy Street) έχουν επιβιώσει κυρίως χάρη στην εξειδίκευση (και την μεγέθυνση τους πάνω σε αυτή) παρά σε κάποιον προστατευτισμό μην τυχόν και τους βγαίνει ακριβότερη κάθε κυκλοφορία του Jay Z…
To ίδιο και κάποια δυνατά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία του Παρισιού, παρά την ύπαρξη εκεί της ενιαίας τιμής. Προφανώς βέβαια το μέγεθος της αγοράς και η παιδεία του κοινού βοηθούν!

Επίσης, δεν συμμερίζομαι την άποψη πως “όλοι οι μεγάλοι είναι λαμόγια” παρ’ όλο που υπάρχουν τα γνωστά παραδείγματα που ανέφερες και σε προηγούμενα παραδείγματα αυτών που ξεπλένουν λεφτά για τον Άκη κλπ.
Δυστυχώς αυτοί μας έμειναν γιατί αυτή είναι η χώρα μας! Η -παγκόσμια μεγαλύτερη όλων τους και με διαφορά!- Fnac μας άφησε στη μιζέρια μας και έφυγε πριν 3 χρόνια! Μπορεί εσύ να την έβλεπες και αυτή σαν μία απειλή (κακώς για εμένα γιατί θεωρώ πως δεν επιτελούσατε την ίδια λειτουργία) αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει τις θετικές πρωτοβουλίες που εισήγαγε από την Γαλλία όπως η χορηγία της γιορτής της μουσικής στις 21 Ιουνίου ή το lobbying για την μείωση του ΦΠΑ στο βιβλίο.

Συνελήφθη ο πρώην απεργός πείνας Κ. Σακκάς αμέσως μετά τη συνέντευξη Δένδια (Καθημερινή 5/1/2014) όπου ο υπουργός με ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη ασκούσε κριτική για την απόφασή της να αποφυλακίσει το Σακκά μετά από την πρωτοφανή και πολύμηνη καταστρατήγηση του 18μηνου της προφυλάκισης του.

Μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού το κράτος δικαίου επιδίδεται ξανά σε εκδικητικές συμπεριφορές μη διστάζοντας να βάλει ακόμα και τους δικαστές στο περιθώριο της δράσης των ειδικών δυνάμεων του κ. Δένδια. Η επίσημη «αιτία»της σύλληψής του φέρεται να είναι ότι βρισκόταν σε άλλο σπίτι από εκείνο που είχε δηλώσει ότι διαμένει.

http://www.efsyn.gr/?p=163926

Δίνουν λεφτά σε όποιον πιάσει τον σταυρό?

Οι ταλιμπάν της δημοκρατίας κάνουν ό,τι γουστάρουν. Αν το θελήσουν βάζουν τον Σακκά μέσα για 1000 μήνες χωρίς δίκη . Ελλάδα 2014, ευτυχισμένο το νέο έτος, ζήτω οι ταλιμπάν και η ελληνική δημοκρατία.

mlk ti sixameni ratsa pou imaste oi anthropoi.

Την ‘‘εγκυροτητα’’ του MEGA,της κατσικοΤρεμη και του γιδοΠρετεντερη την γνωριζουμε ολοι αλλα ενα rewind δεν κανει κακο–>http://www.zougla.gr/greece/article/gafa-olkis-apo-tin-olga-tremi-me-ton-x-ksiro

Και ενα καλο νεο–>http://www.zougla.gr/greece/article/a8os-o-kostas-sakas

Και ενα τελευταιο επειδη ο λαος ξεχνα τι σημαινει δεξια–>http://tvxs.gr/news/πρόσωπα/20-χρόνια-από-τη-δολοφονία-
%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B1

Να μην ξεχναμε και το ποιον του σημερινου πρωθυπουργου, it all makes sense που λενε και στο χωριο μου–>http://www.koutipandoras.gr/article/103600/otan-o-samaras-protagonistoyse-se-epeisodia-tagmaton-efodoy-tis-onned

Λογικο μετα την επιστολή προς δενδια απο τους εισαγγελείς να αφήσει τις μαγκιές του και να αφήσει να κάνουν την δουλειά τους(έστω ετσι όπως την κάνουν)

Τις προαλλες ειχε γινει κουβεντα για επιχειρηματιες που εκμεταλλευονται την εθισμο του κοσμου, “πουλανε καρκινο” κτλ. Το κρατος (για να αποσυρει το μετρο των 25 ευρω στα νοσοκομεια) με το να βαζει επιπλεον φορο (περα απο αυτους που εχει βαλει ηδη) στα τσιγαρα δεν εκμεταλλευεται τον εθισμο του κοσμου? Δεν το συμφερει κι αυτο να “πουλιεται ο καρκινος”? Ειναι περισσοτερο ηθικο το κρατος απο τον επιχειρηματια? Και το λεω εγω ενας μη καπνιστης που δε με επηρεαζει κανενας φορος ως προς το θεμα του τσιγαρου.

ΥΓ. Και για να εξηγουμαι, ουτε με το μετρο των 25 ευρω ειμαι συμφωνος απο την στιγμη που ο κοσμος στερειται με το “ετσι θελω” σεβαστο ποσοστο του μισθου του για δηθεν υγειονομικη περιθαλψη. Θα ημουν υπερ αν ισχυε αυτο με μηδενικες εισφορες ομως

To κράτος σίγουρα είναι το μόνο που δεν βολεύεται από οποιαδήποτε πώληση τσιγάρου, αν αναλογιστούμε το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται για την περίθαλψη σε ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό.

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων έχει βραχυ/μεσοπρόθεσμο εισπρακτικό χαρακτήρα, προφανώς. Μακροπρόθεσμος στόχος, όμως, (θα πρέπει να) είναι ή μείωση του ποσοστού των καπνιστών επί του πληθυσμού ώστε να μειωθούν και τα έξοδα περίθαλψής τους από τα δημόσια νοσοκομεία.

εδιτ: ό,τι είπε κι ο αποπάνως

Mα αυτο ειναι το θεμα οτι δε μιλαμε για κατι μακροπροθεσμο, μιλαμε για ενα χρεωκοπημενο κρατος που ψαχνει να καλυψει τρυπες στη δημοσιο υγεια (για την οποια ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ υποχρεωτικα μεσω κρατησεων!) και βρισκει ευκολο στοχο τον εθισμο καποιου (εκμεταλλευεται δλδ αυτο που θεωρουμε πως εκμεταλλευεται κι ο επιχειρηματιας), ο οποιος μακροπροθεσμα ομως οπως ειπε ο darksoul του προκαλει εξοδα. Αρα μιλαμε για καθαρα εισπρακτικων ορων φορολογηση και οχι για μακροπροθεσμη “επενδυση”

Δεν υπάρχει κάποια αόριστη μεταφυσική οντότητα “κράτος” που ψήφισε για τον φόρο στα τσιγάρα (ή όποιον άλλο νόμο).

Υπάρχει μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που αποτελείται από τα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, η οποία έλαβε αυτήν την απόφαση.

Διαφωνώ. Δεν είναι βέβαιο ότι το κράτος δεν το συμφέρει να καπνίζει ο κόσμος, αν αναλογιστούμε τα λεφτά που γλιτώνει από τις συντάξεις των πεθαμένων καπνιστών που θα μπορούσαν να ζήσουν 5 ή 10 χρόνια παραπάνω.

Ναι, αλλά μέχρι να πεθάνουν πρόωρα αυτοί οι καπνιστές, κοστίζουν τα ίδια ή και περισσότερα σε περίθαλψη.
Υπάρχουν άλλες πιο καλές λύσεις… δωρεάν (μέσω της ασφάλισης ή μη) περίθαλψης σε μη καπνιστές, και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε καπνιστές, όταν πρόκειται για ασθένειες άμεσα σχετιζόμενες με το κάπνισμα. Και πρόσθετα σε αυτά, περισσότεροι φόροι στα τσιγάρα.
Μετά θα κόβουν το τσιγάρο σε χρόνο dt 8)