Άρα τα κόμματα θα αναγκάζονται και να λένε εκ των προτέρων με ποιες παρατάξεις σκοπεύουν να συνεργαστούν, γιατί διαφορετικά δε θα τα συνέφερε. Δεν υπάρχει αδιέξοδο στη δημοκρατία!
Talk is cheap, ό,τι θέλουν λένε :p!
Όχι ότι δε θα κάνετε. Ότι δε θα [I]ξανα[/I]κάνετε.
Αυτό να μου πεις, αφού οι Δραγασάκηδες δε χρειάζονται πλέον κανένα σφυροδρέπανο…
@Μule και εγώ υπέρ της απλής αναλογική είμαι. Πάντα σε σχέση με το τι ισχύει τώρα. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι απλά δεν είναι και η πανάκεια που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Αν ο κόσμος θελήσει να συνεχίσει να ψηφίζει Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλο…
Δεν σε προβληματίζει το ότι πουλήσαμε κοψοχρονιά το Ελληνικό στο Λάτση που φορολογείται στο Λουξεμβούργο ; Επίσης, τι εννοείς “θα μας την έπεφταν πολύ πιό άγρια τα ίδια καθάρματα που την πέφτουν στο Λουξεμβούργο” ;
[B]1.[/B] Οι επόμενες εκλογές τυπικά είναι μετά από τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια είναι ένα τεράστιο διάστημα όταν μιλάμε για ριζική ανατροπή του προγράμματος της κυβέρνησης η οποία ψηφίστηκε.
Δε μιλάμε για μια μεταβολή του τύπου υποσχέθηκα να φορολογώ τα ακίνητα με 5% και τελικά επειδή δε μου βγαίνει θα το κάνω 10% ούτε για το wifi που έταξε ο Σαμαράς.
Μιλάμε για τον ΓΑΠ που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ χωρίς εκλογές, μιλάμε για μια κυβέρνηση συνεργασίας που υπέγραψε 2ο μνημόνιο χωρίς εκλογές, μιλάμε για έναν Σαμαρά που βγήκε με σύνθημα “αναδιαπραγμάτευση” και πιθανόν να υπογράψει 3ο μνημόνιο χωρίς εκλογές (αν και αυτό πλέον είναι μάλλον δύσκολο).
Για μένα αυτά είναι ελλείμματα δημοκρατίας, επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών και δεν μπορείς να λες “ε, δεν πειράζει, ας τους τιμωρήσουμε σε 3 χρόνια που θα γίνουν εκλογές”.
Κάποιοι αναφέρουν ως αρνητικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα σχεδόν ποτέ δεν εξαντλούνται οι 4ετίες. Μα πώς να εξαντληθούν όταν μέσα σε 2 χρόνια από κάθε εκλογική αναμέτρηση, σχεδόν όλο το πρόγραμμα βάσει του οποίου ψηφίστηκε μια κυβέρνηση έχει γίνει κουρελόχαρτο;
Από κει και πέρα, δεν εξετάζω αν οι αποφάσεις για τα μνημόνια ήταν σωστές ή λάθος (είναι άλλη συζήτηση αυτή), απλά υποστηρίζω ότι λήφθηκαν με ουσιαστικά (όχι τυπικά) αντιδημοκρατικούς όρους.
[B]2.[/B] Δεν ξέρω τι θα γινόταν με απλή αναλογική. Ξέρω ότι η απλή αναλογική είναι η δημοκρατικότερη κατανομή των ψήφων σε έδρες. Από κει και πέρα πιθανόν και να ήταν μια τεράστια αποτυχία οπότε καλώς περιορίζεται και δίνονται μπόνους στο πρώτο κόμμα, απλά δέξου ότι αυτό είναι μια σαφής υποχώρηση στην δημοκρατικότητα.
Και τα 2 points μου τα αναφέρω ως αντεπιχειρήματα στη φράση “δημοκρατία έχουμε γιατί γίνονται εκλογές” την οποία θεωρώ μια εύκολη υπεκφυγή στους τύπους. Δημοκρατία έχουμε όταν στις πολιτικές αποφάσεις, ειδικά στις πολύ σημαντικές, αντανακλάται η επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών.
Από την άλλη βέβαια ίσως η επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών να μην είναι και ό,τι καλύτερο, οπότε ίσως να χρειαζόμαστε (ακόμα) λιγότερη δημοκρατία.
Και αν θες τη γνώμη μου, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει δημοκρατία (κοινοβουλευτική έστω) κι ας κλαίγεται κάθε τρεις και λίγο για αυταρχισμό και φασισμό και τους αλήτες, κλέφτες πολιτικούς. Το βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας είναι ο σεβασμός, κι αυτός είναι πιο ανύπαρκτος κι απ’ το wifi του Σαμαρά.
@ κάρβου:
Κατά τη γνώμη μου η προσέγγισή σου είναι εξ΄ορισμού άτοπη γιατί ο ψηφοφόρος ουσιαστικά δίνει την προτίμησή του σε ένα πολιτικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το κόμμα Α του 30% βρει κοινά προγραμματικά σημεία με το Β του 25% τότε ποιος ο λόγος να μην συνεργαστούν επειδή για κάποιον αόριστο λόγο κάποιοι ψηφοφόροι του Α δεν θέλουν το Β και το αντίστροφο;
Έτσι κι αλλιώς αν πάρουμε τα ποσοστά που έθεσε ως παράδειγμα για ΝΔ και ΚΚΕ, για να υπάρχει τέτοια αντίθεση (οι μεν να μη θέλουν τους δε) τότε πιθανότατα και τα προγράμματα θα διαφέρουν ριζικά άρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας.
μην ανησυχεις. εχετε κανει ηδη μια φορα.
Γειά σου και σένα καμάρι μουυυυυυυυυυυ
Παντα μεσα στο θεμα, εντυπωσιαζομαι καθε φορα με τις απαντησεις σου. Χαιρομαι που δεν φοβασαι να απαντησεις,
Τέλεια.
Χαίρομαι που χαίρεσαι.
Τι άλλα;
Ολα καλα εσυ?
Εδώ μωρέ, τα γνωστά, παίζει πολλή τρολλαρία, έχει και κάτι καθυστέρες που δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα, αλλά ντάξει, την παλεύω.
αφηστε τα μαλλιοτραβηγματα, εδω ζουμε στιγμες ιστορικων ανακαλυψεων στην αμφιπολη και δε λεμε τπτ στο φορουμ.
θάβουμε τις πολιτιστικές προσπάθειες του καλαματιανού ουράνιου τόξου
ε τωρα μη μου μες οτι το ολο θεμα εχει σημασια μονο για σαμαροβενιζελους, πλζ :Ρ
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι! 8)
Πράγματι, ειδικά σε συνθήκες απλής αναλογικής που θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε κυβερνήσει συνεργασίας, θα ήταν πολύ σωστότερη η εκπροσώπηση αν οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να δώσουν την ψήφο τους υπό όρους σχετικά με τις συνεργασίες! Θα διευκόλυνε ακόμα και την διαδικασία των εντολών σχημαστισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Αν π.χ. ο συριζα έθετε στους ψηφοφόρους του στα ψηφοδέλτια τις επιλογές:
α) Μόνο αυτοδυναμία
β) Μόνο “Κυβέρνηση της αριστεράς” αν ο κυρ Φώτης μπεί στη βουλή με αρκετές έδρες ή αν το ΚΚΕ ενδώσει… :roll:
γ) Μόνο με τους ΑΝΕΛ γιατί κατά βάθος μοιάζουμε
δ) Kυβέρνηση να’ναι και ας είναι και με τον ISIS
Aν η βάση των ψηφοφόρων πρόκρινε την επιλογή β) ο Τσίπρας δεν θα είχε το δικαίωμα να κάνει κυβέρνηση με οποιονδήποτε άλλο εκτός ΚΚΕ κλπ.
Αν πρόκρινε την επιλογή α) ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να πάρει καθόλου εντολή αν δεν ήταν αυτοδύναμος.
Έχω θέμα με την πώληση του Ελληνικού στον Λάτση που δεν έχει να κάνει με το αν φορολογείται στο Λουξεμβούργο αλλά με το πως παράτησε στην Ελλάδα μία χρεοκοπημένη τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια που δανείστηκε το δημόσιο στο όνομα όλων μας.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως το Ελληνικο θα έπρεπε να πουληθεί ακόμα και σε… “Τούρκους σατανιστές που θα το εγκαινίαζαν με συμπόσιο παιδοφιλίας” όπως λέγαμε αστειευόμενοι με έναν φίλο. Με την έννοια πως όσο παραμένει δημόσιο είναι ένα μνημείο κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας (η ταμπέλα 2001 πάνω από την δυτική είσοδο είναι ενδεικτική…) ενώ με ιδιωτική εκμετάλευση όλο και κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει, όλο και κάποιοι φόροι θα πληρωθούν.
“Άγρια καθάρματα”: H γνωστή συμμορία της Μέρκελ που κάνει κουμάντο στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και εκβιάζει χώρες ώστε όλα να γίνονται όπως συμφέρει τους ίδιους και τους φίλους τους. Η Ιρλανδία εκβιάστηκε να ανεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές της για να βοηθηθεί. Η Ελβετία δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για το τραπεζικό της απόρρητο. Τώρα είναι η σειρά του Λουξεμβούργου να στοχοποιηθεί.
να γελάς και να κλαις μαζί
Δικιο εχεις απλα να θυμασαι οτι παντα υπαρχει καποιος που μπορει να ξερει κατι παραπανω απο εσενα οποτε μην ξανοιγεσαι και πολυ, αν και τη λυση την εχεις βρει. Απλα δεν απαντας. Σωστος
Έγινε μαν