ChrisP όπως τα λες είναι. Η Βασιλεία ΙΙ εισήγαγε ουσιαστικά αξιολόγηση των δανείων και στάθμιση κινδύνων.
Βέβαια η αξιολόγηση αυτή στην πράξη έγινε από τις ίδιες τις τράπεζες και απέτυχε, γι αυτό και εισήχθει σίγα-σιγά η Βασιλεία ΙΙΙ.
Στην ουσία όμως υποχρέωνε τις τράπεζες να κρατούν περισσότερα ρευστά ή βραχυπρόθεσμους τίτλους σαν αντιστάθμιση κινδύνου (ανάλογα με τον κίνδυνο των δανείων).
Το 8% λοιπόν ίσχυε αλλά με συντελεστή σε σχέση με το ενεργητικό (δάνεια). Δηλαδή αν μέρος των δανείων ήταν ομόλογα Η.Π.Α., αυτά είχαν πολύ χαμηλό συντελεστή βαρύτητας (κινδύνου), αν ήταν στεγαστικά μεγαλύτερο και αν ήταν δάνεια ανευ εξασφαλίσεων συντελεστή 100%.
Η Βασιλεία ΙΙ εισήγαγε πολλές κατηγορίες κινδύνου κλπ.
Αλλά επί του πρακτέου υποχρέωνε τις τράπεζες να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ρευστών διαθεσίμων. Και εκεί υπάρχει το πρόβλημα με δηλώσεις περί bank run, γιατί ποτέ οι τράπεζες δε θα κρατούσαν το 100% των καταθέσεων άμεσα ρευστοποιήσιμο (ούτε το 50, ούτε το 20).
edit: ναι για μένα σημαίνει παράδοση ανευ όρων και αλλαγή κυβέρνησης.
Το όχι πάλι θα σήμαινε (με αυτή την κυβέρνηση) εξαναγκασμό σε έξοδο. Δε βλέπω να είναι το πρόβλημα τους οι όροι, απλά θέλουν να υποχρεώσουν σε αλλαγή κυβέρνησης και ίσως να δώσουν και κάτι επιπλέον σε κυβέρνηση προτίμησης τους.
5 χρόνια μνημόνια και συνεχίζουμε. Το χρέος δεν αντιμετωπίστηκε, το αεπ μειώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε και έχουμε κύμα μετανάστευσης. Στο μεταξύ διάβαζα χτες την ανακοίνωση του efsf και χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες εκφράσεις με τους ευρωλάγνους. Αν δεν ζούσα εδώ, θα νόμιζα ότι η οικονομία είχε πάρει τα πάνω της και είχε απογειωθεί . Είχαμε γίνει πολύ ανταγωνιστικοί λέει…
Δυστυχώς όπως προειπώθηκε ο φοβισμένος λαός, θα ψηφίσει ‘ΝΑΙ’ (και με το κλείσιμο των τραπεζών αυτό θέλαν να πετύχουν) , αλλά και επειδή τα σκατοκάναλα ακόμη προσπαθούν (και μάλλον τελικά το κατάφεραν) στο να (σ)μας κατευθύνουν προς τα εκεί (μλκες είναι φοβεροί), λογικά, σε 4-5 χρόνια θα ξανακάνουμε την ίδια κουβέντα… #-o
Η ξεφτίλα είναι το λιγότερο. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ :!:
Τίποτα δεν σημαίνει το “ναι”, τίποτα δεν σημαίνει και το “όχι”. Όπως άλλοι θα ψηφίσουν “όχι” και για αυτούς σημαίνει “έξοδος από το ?”, έτσι κι άλλοι θα ψηφίσουν “ναι” και για αυτούς θα σημαίνει “παραμοή στο ?”. Άλλοι θα ψηφίσουν “όχι” γιατί γουστάρουν αυτή την κυβέρνηση, άλλοι θα ψηφίσουν “ναι” για να την ρίξουν. Άλλοι θα ψηφίσουν “όχι” για να πιέσουν την Ευρώπη για καλύτερα μέτρα εντός του ? κι άλλοι θα ψηφίσουν “ναι” γιατί δεν θέλουν χειρότερα μέτρα από αυτά εντός του ?.
Απλά διχάζεται ο κόσμος και τσακώνεται μεταξύ του, για να μπορούμε μετά οι μισοί να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους μισούς. Λες και όλοι μαζί πήραμε τις αποφάσεις και τα φάγαμε. Το ΚΚΕ έχει δίκιο όταν λέει πως το δημοψήφισμα θέλει σοβαρά και ξεκάθαρα ορισμένα ερωτήματα.
Καταρχάς δεν με ενοχλεί καθόλου προσωπικά ο διχασμός και οι αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και πολλές φορές γεννούν κάτι νέο. Επαναλαμβάνω ότι προτιμώ να τσακώνεται ο λαός μεταξύ του επειδή ο ίδιος πήρε μια απόφαση, παρά να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στους πολιτικούς.
Από κει και πέρα η απορία μου έχει να κάνει με το τι σημαίνει η επικράτηση του ΝΑΙ, όχι το γιατί θα το επιλέξει κάποιος.
Ας πούμε βλέποντας (στα γρήγορα έστω) την πρόταση της ΕΕ που δόθηκε την Παρασκευή, τι το διαφορετικό είχε από όλες τις προηγούμενες προτάσεις και μέτρα πάρθηκαν την τελευταια πενταετία και οδήγησαν στο πουθενά; Αν σε δύο χρόνια βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο, θα πάμε τον ΦΠΑ στο 30%; Τον βασικό μισθό και τις συντάξεις στα 300 ευρώ; Τότε πώς ακριβώς θα αγοράζουμε πετρέλαιο και φάρμακα; Για την πλειοψηφία μιλάω, γιατί οι οικονομικά ισχυροί σε περιόδους κρίσης ως γνωστόν επωφελούνται (ακριβώς όπως και στο πόκερ).
Φίλε μ, το ποσοστό υπέρ του ΝΑΙ, θα σημαίνει ότι τελικά, “μια χαρά” είμαι έτσι όπως είμαι βολεμένος και δε θέλω να το χάσω (είναι το ποσοστό που θα το ψηφίσει πχ. 60%).
Ενώ το υπόλοιπο ΟΧΙ, θα περάσω κάποια χρόνια δύσκολα πρώτα, και ΑΝ δε (αλληλο-σκοτωθούμε) :-k , θα ηρεμήσουμε μια και καλή (που κι αυτό δεν μπορώ να το ξέρω), διότι ως γνωστόν, σήμερα η ελευθερία δεν είναι τσάμπα. Γιατί ελευθερία για τον Έλληνα είναι να πίνει φραπέ στην παραλιακή. Κρίμα, πολύ κρίμα :!:
παρά να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στους πολιτικούς
Γι’αυτό άλλωστε 1 στους 2 πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, ότι μας κυνηγάνε, ότι η Μέρκελ θέλει να μας αφανίσει, γιατί είμαστε περήφανος λαός κλπ. Ο Καστοριάδης είτε πει ότι η πολιτική ζωή του έλληνα τελειώνει το 404 π.χ.
Μπορούμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά τα επέβαλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως ο λαός είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Μακάρι να την πάρει ο λαός την απόφαση. Κι εγώ μαζί σου είμαι στην πρώτη παράγραφο. Αλλά εμμένω στη θέση μου πως το “Ναι” δεν σημαίνει τίποτα και έτσι ακόμη και “Ναι” να ψηφιστεί τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μπορεί να ψηφιστεί “ναι” και να εφαρμοστεί ακόμη και το “όχι”. Δεν αποκλείται να γίνει και το ανάποδο. Άρα, ούτε με “Ναι” και ούτε με “όχι” είναι βέβαιο πως θα την έχει πάρει την απόφαση ο λαός.
εντιτ: και για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω πως το δημοψήφισμα δεν πρέπει να ακυρωθεί παρά το ότι δε συμφωνώ με τον τρόπο που το κάνουν. Θέλω να γίνει. Καλό θα κάνει να αρχίσει ο κόσμος να συμμετέχει και να εξοργίζεται όταν και αν παρακάμπτουν την λαϊκή βούληση ή την σφετερίζονται οι ολιγαρχίες.
Θα γράψω εγώ αργότερα κάποια πραγματάκια για Ιρλανδία, μιας και ζω εδώ τα τελευταία 4 χρόνια οπότε έχω πλέον σαφή εικόνα της Ιρλανδικής περίπτωσης.
Σίγουρα πάντως η Ιρλανδική περίπτωση δεν έχει καμία μα καμία ομοιότητα με την περίπτωση της Ελλάδας…
Παντως η χυδαιοτητα των ιδιωτικων καναλιων εχει ξεπερασει καθε οριο. Εχουν αφησει τοσο πισω τα προσχηματα που δεν φαινονται ουτε με κυαλια.
Λογικο βεβαια, αφου γνωριζουν πολυ καλα σε τι ζωα αναφερονται.
11 ολόκληρα δευτερόλεπτα παραπάνω για του ΟΧΙ από ότι του ΝΑΙ
Το ότι το STAR, το 3 λαλούν και 2 χορεύουν θα έχει καλύτερη αναλογία από τα άλλα κανάλια ΔΕΝ το περίμενα !!!
Και μετά από αυτό έχουμε το Μπογδάνο να απαντά σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (καλά να πάθει που πήγε!) σε ερώτηση γιατί δεν είπατε τίποτα για τη συγκέντρωση του ΟΧΙ, πως η ΕΡΤ που για τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει τόσο καλά την δουλεία της, ενημερώνει ΜΟΝΟ για το όχι οπότε κι εμείς για να είναι ίσα τα πράγματα λένε μόνο για το ΝΑΙ #-o#-o
Σε άλλα έχουμε τον Τατσόπουλου πάλι στον απόλυτο (Μπογδάνο) να λέει πως θεωρεί ηλίθιο τον πληθυσμό της χώρας που δεν θα καταλάβει πως το ΝΑΙ είναι από κάτω, και έτσι το δημοψήφισμα είναι σικέ και στημένο !!!
Και αμέσως μετά ο Μπογδάνος συνέκρινε το σημερινό δημοψήφισμα με του Χίτλερ του 1934 (χρειάστηκε να πάει Τετάρτη για να παιχτεί η κάρτα Χίτλερ), στο οποίο είπε ότι όπως τότε για τον Χίτλερ είχε ένα μεγάλο κύκλο και για το όχι ένα μικρό έτσι θα καταλήξουμε και τώρα !!!
Ευχαριστώ που με κάλυψες, γιατί το ότι μιλάμε στην Ελλάδα για διχασμό σαν κάτι πρωτάκουστο και “μακριά-από-μας”, ειλικρινά με ξεπερνά. Βασικά όχι στην Ελλάδα - παντού.
Αλλά τι λέω τώρα στη χώρα που οι άνθρωποι διαδηλώνουν με 10ευρα στο κούτελο. Σε λίγο θα μιλήσω και για ταξικό συμφέρον - μπουαχαχαχαχ
Ποιος σε πιστεύει για την εκκαθάριση ρε αφερέγγυε? Αφού δεν ξέρετε τι σας γίνεται εκεί στο Σύριζα. Δείτε βιντεάκι για να διαπιστώσετε πόσο ανίδεοι, άσχετοι και τυχοδιώκτες είναι οι τύποι που κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες της Ελλάδας.
Ε βέβαια γιατί τον Ιούνιο του 2014 που έκανα λογαριασμό στο rocking ήξερα ότι θα γίνει δημοψήφισμα μετά από 13 μήνες και ότι ο Σύριζα θα ήταν κυβέρνηση και είπα να τους προβοκάρω λίγο. Επίσης από τα 17 ποστ που έχω κάνει τα 2 τελευταία μόνο είναι πολιτικού περιεχομένου και μάλιστα είχα καιρό να γράψω. Και τρίτον το δημοψήφισμα έχει να κάνει με τις ζωές και το μέλλον μας. Καμία σχέση με κόμματα και αριστερά-δεξιά-κέντρο.