Έτοιμο και το νέο μνημόνιο με την βοήθεια λέει του Τομσεν κιόλας.
25 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία φορά που ψήφισα στην ζωή μου λοιπόν. Μάλλον παραήμουν αισιόδοξος (που ψήφιζα γενικά, όχι που ψήφισα Σύριζα).
Έτοιμο και το νέο μνημόνιο με την βοήθεια λέει του Τομσεν κιόλας.
25 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία φορά που ψήφισα στην ζωή μου λοιπόν. Μάλλον παραήμουν αισιόδοξος (που ψήφιζα γενικά, όχι που ψήφισα Σύριζα).
Μπορείς πάντα να ψηφίσεις Λεβέντη στις επόμενες
επιδειξη δυναμης απο γερμανια, περιμενω τη στιγμη που ο τοτε καγκελαριος θα βγαλει τον μανδυα του και θα γινει darth hitler (μες στη καυλα θα ναι το ονομα) αλλαζωντας την ευρωπαικη ενωση σε ευρωπαικη αυτοκρατορια.
H απογοήτευση που ακριβώς έγκειται? Ήταν γνωστό εξ' αρχής ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είχε νομιμοποιηθεί να σε βγάλει απ' το ευρώ. Είδες εσύ κάποια ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας για να μπορέσει να στηρίξει ένα πλάνο εισόδου στη δραχμή ? Όταν με το που σκάει στο δημοψήφισμα τρέχουν όλα να σηκώσουν τα λεφτά από την τράπεζα και να βάλουν βενζίνη? Μπορείς να κατηγορήσεις τον Τσίπρα ότι φάνηκε πολιτικά αφελής ή ότι ήταν διαπραγματευτικά ερασιτέχνης , μπροστά στους επαγγελματίες που συνάντησε, αλλά πλάνο ρήξης δε θεωρώ ότι εκφράζει τη βούληση της σημερινής κοινωνίας. Καλώς ή κακώς (για εμένα) η οικονομία παίζει τον κεντρικό ρόλο, στη διαμόρφωση της πολιτικής.
Επίσης, σ' ένα σύγχρονο πλήρως αντι-δημοκρατικό πλαίσιο, το να δηλώνεις πλήρης απόσυρση ακόμα και απ' τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν ξέρω που μπορεί να βοηθήσει. Είναι λίγο Μεσσιανική αυτή η οπτική. Εκτός και έχεις σκοπό, να διεκδικήσεις περισσότερη δημοκρατία, σ΄ ένα άλλο πλαίσιο, που είναι απόλυτα θεμιτό.
Η απογοήτευση έγκειται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε άλλα πράγματα πριν τις εκλογές…Νομιμοποίησε πλήρως την άποψη πως αριστερά και δεξιά, όλοι το ίδιο σκατά είναι (πάνω, κάτω) . Συμφωνώ πάντως στο ότι όντως η κοινωνία δεν έχει αποφασίσει ρήξη και έξοδο από το ευρώ. Βλέπω όμως , όσο και αν μαρέσει να κράζω και μένα και τους νεοέλληνες, ότι [B]κανείς [/B] δεν έχει βγει δημόσια να πει ακριβώς τι συμβαίνει . Π.χ. Βγες ρε Τσίπρα και πες ότι εμείς νομίζαμε ότι θα βρούμε άκρη αλλά αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Δεν θα μας δώσει κανείς τίποτα χωρίς εξοντωτικά μνημονιακά μέτρα. Τι θέλετε να κάνουμε ; Ευρώ και ζόφος ή δραχμή και φτώχια ; Συνεχίζουμε ακριβώς όπως πριν ή οργανωνόμαστε διαφορετικά ; Είναι η πρώτη φορά που αρκετός κόσμος ζητάει φορολόγηση εφοπλιστών, καναλιών,εκκλησίας.Δεν βλέπω να κινείται τίποτα…
Η μόνη λύση υποθέτω ότι είναι η μαζική αποχή από τις εκλογές και η οργάνωση μας σε τελείως διαφορετική βάση. Οτιδήποτε άλλο νομίζω το έχουμε ξαναζήσει. Ούτε ελπίδα, ούτε σωσίες , ούτε κόμματα , ούτε μμε, ούτε τίποτα.
Εγώ ξέρω πως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση η ρήξη είναι μέσα. Έχεις κάποιες κόκκινες γραμμές ή τουλάχιστον έτσι λες από πριν και τις τσαλαπατάς με τεράστια ευκολία.
Το λάθος ξεκίνησε από το δημοψήφισμα. Έπρεπε να πει και σε ένα από τα 10-20 διαγγέλματα που έκανε πριν πως το όχι μπορεί να φέρει και την ρήξη. Δεν τόλμησε όμως και τώρα υπογράφει πάνω κάτω ένα κείμενο που ανάθεμα με και αν έχει 2-3 ουσιαστικές διαφορές από αυτό που πήρε ένα 61% όχι.
Και εκλογές έγιναν και δημοψήφισμα που έβγαλε όχι στην λιτότητα έγινε αλλά και πάλι έρχεται μνημόνιο. Εγώ αυτό βλέπω και τίποτα άλλο.
(προς το παρόν μούντζες δεν ρίχνω, περιμένω να δω αν ο Σύριζα θέσει θέμα κράτους-εκκλησίας μέχρι το τέλος την 4ετιας, Αν όχι θα αρχίσουν και οι μούντζες)
Ντεντ επειδή γράφεις αυτό, “που ανάθεμα με και αν έχει 2-3 ουσιαστικές διαφορές από αυτό που πήρε ένα 61% όχι.”
Για την ακρίβεια χειρότερο είναι.
Το πλεόνασμα στην αρχική ήταν 0.5% για 2015 και 1% για 2016 τώρα έχει διπλασιαστεί.
Η μείωση ΦΠΑ στα νησιά (βασική κόκκινη γραμμή) θα εξαφανιστεί, Το ΦΠΑ που κόπτονταν τόσο πολύ μείωθηκε μόνο στα ξενοδοχεία (ίδιο με ενισχυμένη πρόταση Γιούνκερ) ενώ η εστίαση και όλα τα τρόφιμα εκτός από τα βασικά στα 23%.
Οι επιχορηγήσεις στα καύσιμα των αγροτών (άλλη κόκκινη γραμμή) εξαφανισμένα από του χρόνου.
Η αύξηση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων δεν άλλαξε, Ένωση όλων των ταμείων σε ένα.
Αποκρατικοποίηση μη επιστρέψιμη της ΔΕΗ, δεν είχε αναφερθεί ούτε αυτό, λιγότερη μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες από την πρώτη πρόταση που ήταν στα 200εκ τώρα στα 100εκ.
Για τους πλούσιους έγινε γαργάρα η εισφορά αλληλεγγυής για τους πλούσιους με εισφορές από 500000? και πάνω.
Δηλαδή για ποιό λόγο έγινε δημοψήφισμα; Για να είμαστε σε πιο ισχυρή θέση να υπογράψουμε μνημόνιο 3;
Για να δουλεύουμε μέχρι τα 67 και για να μας ειρωνεύονται στις τηλεοράσεις…
Για να μας φύγει και η τελευταία αμφιβολία για το ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα. Η Μέρκελ.
Αν μας αφήσουν να ψηφίσουμε στις επόμενες γερμανικές εκλογές εγώ πάω ξανά στις κάλπες. Αν όχι δεν βρίσκω κανένα νόημα.
ετσι πως ηρθαν τα πραγματα καλυτερα να δεχοταν την προηγουμενη προταση και να μην φταναμε σε κλεισιματα τραπεζων κτλ…ολα για το τιποτα εγιναν… (το μονο καλο οτι δεν θα βλεπουμε συχνα την φατσα του σαμαρα)
Φίλε μου ψηφίζεις για κάποιον ο οποίος θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα. Ο ΣυριζαΝελ έπαιξε μεγάλο ρόλο αυτούς τους μήνες οδηγώντας σε διαφορετικά μέτρα (κατά τη γνώμη μου πολύ χειρότερα κατά τη γνώμη άλλων ίδια ή καλύτερα) από ότι θα παίρναμε με μια άλλη κυβέρνηση.
Σίγουρα δεν μπορείς να ψηφίζεις και η ψήφος σου να αναγκάσει τις άλλες 18 χώρες να κάνουν ότι εσύ θέλεις. Μας τα έπρηξε ο Τσίπρας ότι έχουμε Δημοκρατία και ο λαός αποφασίζει αλλά ουσιαστικά απλά μας έλεγε ψέμματα. Ο λαός αποφασίζει ποιον θα στείλει να διαπραγματευτεί και όχι ποιο αποτέλεσμα θα φέρει.
Αυτό από που βγαίνει ακριβώς;;; Οι αρχικές προτάσεις των δανειστών ήθελαν ΦΠΑ 23% σε ρεύμα και 11% σε φάρμακα όπως και πολλά πολλά ακόμα. Τι ακριβώς στο παρελθόν των προηγούμενων κυβερνήσεων θα πρέπει να με κάνει να το πιστεύω αυτό το τελευταίο δεν ξέρω. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις από όσο θυμάμαι συμφώνησαν σε πολύ υψηλότερα πλεονάσματα.
Anyway το θέμα δεν είναι μόνο εκεί. Το θέμα είναι πως παίρνουμε μέτρα που το μόνο που μπορούν να φέρουν είναι νέες κοινωνικές ανισότητες και κοινωνικές αναταραχές. Γενικά διατηρούμε μια άρρωστη κατάσταση χωρίς κανένα απολύτως φως στην άκρη του τούνελ.
Αυτό τουλάχιστον νομίζω πως το είπε (δύο φορές μάλιστα,η τελευταία αρκετά πρόσφατα).
Ότι δηλαδή περίμενε πως θα βρει μία ευελιξία στην Ευρώπη και έκανε λάθος.
Νομίζω πως πλέον δε μπορεί παρά να ελπίζει πως η άνοδος της αριστεράς θα τον ευνοήσει μελλοντικά (υπάρχει βέβαια και σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ).
Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και νομίζω πως αν η επιλογή στο δημοψήφισμα ήταν συμφωνία ή ρήξη τα ποσοστά δε θα ήταν αυτά.
Πήγε στο δημοψήφισμα για να κερδίσει 2-3 πράγματα και αυτό το είπαν εξαρχής. Τα κέρδισαν με την ανακοίνωση. Έχασαν βέβαια άλλα (η απώλεια εσόδων, η ζημιά στο ΑΕΠ λόγο τραπεζών κλπ.).
Αλλά ας μην προτρέχουμε και μιλάμε σα να είναι η συμφωνία δεδομένη…
edit: είναι βέβαια και ζήτημα προσδοκιών που δημιούργησε ο συριζα στον καθένα. Εγώ δεν πίστευα πως έχει περιθώρια (μεγάλα τουλάχιστον) στο δημοσιονομικό-οικονομικό.
Εκεί που έχω απαιτήσεις είναι η κοινωνική πολιτική, διαχωρισμός κράτους εξουσίας, φορολόγηση ελίτ-καναλιών, αποναζιστοποίηση ελ.ασ. (με Πανούση προκόψαμε) κλπ κλπ.
Βέβαια ουσιαστικά, ακόμη δεν έχουν κυβερνήσει. Και μιλάμε για διάστημα 5 μηνών. Πέρα από κάποια βήματα (πχ Ιθαγένεια), υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Το ποστ μους είχε σαν σκοπό να δείξει ότι η ψήφος παίζει ρόλο. Συμφωνείς σε αυτό; Δεν έχω χρόνο να αναλύσω τώρα γιατί με μια άλλη κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα. Άλλη φορα
Ο Τσίπρας κατά τα φαινόμενα βγήκε για να κρατηθεί η Ελλάδα άλλα Χ χρόνια σε πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά έριξαν τον Σαμαρά ζητώντας μέτρα πριν την εκλογή ΠτΔ ώστε οι εκλογές να γίνουν σχεδόν βέβαιες. Οι εκλογές έγιναν και βγήκε μια κυβέρνηση (εκτρωματικό μόρφωμα εξαρχής) η οποία υποσχόταν το ουτοπικό “σκίζω μνημόνια - μένω ευρωζώνη”.
Από τη στιγμή που ψηφίστηκε κάτι τέτοιο, δε θα μπορούσε ο Τσίπρας από μόνος του να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία γιατί πολύ απλά δεν θα περνούσε από τη βουλή και θα υπήρχε και ξεκάθαρη αντίδραση από τον κόσμο. Πιθανότατα θα προκυρήσσονταν νέες εκλογές, πάλι θα έμπαιναν capital controls για ένα διάστημα και πάλι θα έπαιζε το grexit σενάριο.
Έπρεπε λοιπόν να φτάσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, να φανεί ότι ή συμφωνούμε με ό,τι θέλουν ή έρχεται ο αρμαγεδδών και έτσι όχι απλά να υπογραφεί τρίτο μνημόνιο, όχι απλά να είναι εξίσου βαρύ με τα προηγούμενα αλλά να το υποδέχεται και η συντριπτική πλειοψηφία με ανακούφιση.
Καλλιο αργα παρα ποτε. Που ειπωνεται, κυριως, γιατι για το οτι θα το ενστερνιστει ο κοσμος, δεν ξερω αν μπορω να 'μαι αισιοδοξος.
Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να το δω αυτό που λες. Ειδικά δε αν τις επόμενες μέρες δω να σχηματίζεται καμιά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, δεν νομίζω πως τίθεται καν το ερώτημα πλέον.
Το μοναδικό που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω το τέλος της 4ετίας Σύριζα (η όσο πάει τέλος πάντων). Και να δω τι έχει αλλάξει γύρω μου, στην κοινωνία. Ουσιαστικές αλλαγές. Όχι νούμερα.
Ο Τσίπρας μπορούσε να φέρει την συμφωνία νωρίς σχετικά (αρκετά πριν τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος). Και να μην υπήρχε κανένα capital control.