E ρε τι έγινε χθες, σε ώρες που δεν μπορούσα δυστυχώς να συμμετέχω στην κουβέντα και βρέθηκε ο Κάρβου να πρέπει να επισημαίνει τα προφανή, για να δεχτεί για άλλη μία φορά προσωπικές επιθέσεις…
Με στενοχωρεί ιδιαίτερα το πως εξελίχθηκε η κουβέντα μεταξύ Γράκχου-Κάρβου, γιατί πραγματικά τους θεωρώ και τους δύο έξυπνα παιδιά και καλούς συνομιλητές -άσχετα αν στο πόντιουμ (και στα αθλητικά :p) συμφωνώ συνήθως με τον Κάρβου. Γράκχε ήσουν ιδιαίτερα επιθετικός χθες, δυσανάλογα προς το ύφος των συνομιλητών σου (αναφέρομαι και στον βραδινό σου διάλογο με τον Βικ). Αν μη τι άλλο έχεις πολύ καλό γραπτό λόγο -είσαι από τους masters των ποστς-σεντονιών :)- και άισθηση του χιούμορ. Χθες έβγαζες έναν εκνευρισμό σε όλα σχεδόν τα ποστς σου. Επειδή ένας μεγάλος κύκλος ποστς ξεκίνησε με αφετηρία την δική μου αναφορά στο ΚΚΕ, νιώθω πως πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα (όσο και αν κάποια μου φαίνονται προφανή) περισσότερο γιατί νιώθω μία υποχρέωση απένταντι στον Κάρβου (σε ευχαριστώ και για τις ευχές :)) και στον χρόνο που αφιέρωσε για τα ποστς του, (αλλά και τον Ζούγκλα που προσπάθησε να κάνει μία σοβαρή κουβέντα χωρίς να μπεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις) παρά γιατί η κουβέντα όπως εξελίχθηκε με κάνει να θέλω να συμμετέχω.
Πάμε λοιπόν:
@ St Anger: Μάλλον δεν διαβάζεις και τόσο τακτικά το πόντιουμ αν θεωρείς πως δεν έχω μιλήσει για τα 2 κόμματα εξουσίας…
@Γράκχος: Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να γράψει μία κουβέντα για το ΚΚΕ χωρίς να ενδυθείτε αμέσως τον μανδύα του παράνομου και να μπείτε στο πλοίο για τη Γιάρο; Ή απλά σας εξυπηρετεί το συγκεκριμένο positioning καλύτερα γιατί ως κοινοβουλευτικό κόμμα έχετε ταβανιάσει και δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε ούτε τώρα την γενικευμένη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον βαθμό που θα θέλατε;
Nαι, Γράκχε, η χώρα βρίσκεται σε μία σκατοκατασταση και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι δυσαρεστημένη. Η μεγάλη όμως αυτή πλειοψηφία δεν έρχεται στο ΚΚΕ. Ιδανικά για εσάς θα έπρεπε στις επερχόμενες εκλογές η “λαϊκή συσπείρωση” να σαρώσει, σωστά;
Έλα όμως που για κάποιο λόγο τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα σας φοβούνται…
Κάτι θα ξέρουν, κάτι θα βλέπουν…
Πολλοί θα συνταχθούν μαζί σας ευκαιριακά, όταν συντεχνιακά τους συμφέροντα θίγονται και πιστεύουν πως μέσω των κινητοποιήσεων (στις οποίες λόγω εμπειρίας/οργάνωσης μπορείτε να τους βοηθήσετε και είστε πάντα πρόθυμοι για αυτό…) μπορούν να τα υπερασπίσουν καλύτερα. Όμως δεν θα σας ψηφίσουν όλοι αυτοί και το ξέρεις.
@ Γράκχος και Red Rum
Δηλαδή τώρα τι πρέπει να γίνει, θέλετε από εμένα και γραπτή δήλωση για το αν το ΚΚΕ πρέπει να είναι νόμιμο;
Ο Red Rum αναφέρει ξανά πως έχω δηλώσει στο παρελθόν πως είμαι αντικομμουνιστής για να στηρίξει την αμφιβολία σχετικά με τη θέση μου στο θέμα. Και ας έχω εξηγήσει και στο παρελθόν πως το να είμαι αντικομμουνιστής είναι μία -προφανής και αυτονόητη για όσους καταλαβαίνουν τα όσα υποστηρίζω- ιδεολογική θέση και δεν με κάνει ούτε νοσταλγό της Ελλάδας του '50 (στην οποία και εγώ θα αντιμετώπιζα προβλήματα λόγω κάποιων από τις θέσεις μου), ούτε φυσικά χουντικό κλπ.
Το να αντιτίθεσαι σε κάτι ιδεολογικά δεν σημαίνει πως θες να το δεις εκτός νόμου. Πόσο μάλλον όταν η δική σου ιδεολογία είναι αυτή της ελευθερίας.
Προφανώς και πρέπει να είναι νόμιμο. Υπάρχει ελευθερία λόγου κατοχυρωμένη σε αυτή τη χώρα και ο καθένας πρέπει να μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του ελέυθερα. “Νόμιμο” βέβαια σημαίνει να σέβεται και τους νόμους και όταν δεν τους εφαμόζει να έχει την αντιμετώπιση που αυτή ορίζουν. Αν π.χ. στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ εργάζονται ανασφάλιστοι, το ΙΚΑ θα πρέπει να κυνηγήσει το ΚΚΕ για την καταφανέστατη εισφοροδιαφυγή όπως θα κυνηγούσε κάθε ιδιωτική εταιρεία που θα ισχυριζόταν πως οι εργαζόμενοι της δουλεύουν αφιλοκερδώς γιατί γουστάρουν. Επίσης, με δεδομένο πως το ΚΚΕ είναι ένα νομικό πρόσωπο με έσοδα και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να έβλεπα επιχειρήσεις που θίγονται από δράσεις συνδικαλιστικών φορέων του ΚΚΕ (π.χ. αποκλεισμός λιμανιού από το ΠΑΜΕ) να προσέφευγαν κατά του ΚΚΕ στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για τα διαφυγόντα τους κέρδη. Δεν το έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα γιατί όλοι φοβούνται τη δύναμη του ΚΚΕ, το πως θα τους στοχοποιούσε μετά και θα τους είχε κάθε μέρα περωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη κλπ. Αλλά θα ήταν κάτι νόμιμο. Και πιθανότατα να ανάγκαζε και το ΚΚΕ να είναι πιό υπέυθυνο στον τρόπο που πολιτεύεται. Ελευθερία χωρίς την ευθύνη των πράξεων σου που επηρεάζουν άλλους δεν μπορεί να υπάρξει.
@Red Rum:
Γέλα όσο θες με το επιχείρημα μου, αλλά δες το και αλλιώς ως μουσικός και άνθρωπος που αγαπά τον πολιτισμό γενικότερα:
Το ΥΠΠΟ είναι από τα πιό διεφθαρμένα και σπάταλα υπυργεία. Ήταν το φέουδο του Ζαχόπουλου. Είναι το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τον ΕΟΤ και τα εκεί όργια σπατάλης μέσω των οποίων κάποι σίγουρα “έζησαν το μύθο” τους πάντως μάλλον όχι οι τουρίστες των οποίων η εμπειρία στη χώρα μας δεν θα διέφερε σημαντικά χωρίς έναν κρατικό φορέα να διαφημίζει το θέμα (και να χρωστά εκατομμύρια στα ξένα ΜΜΕ)
Αν το ΥΠΠΟ είναι πολυτέλεια υπό κανονικές συνθήκες, σε συνθήκες χρεοκοπίας είναι ένα βαρίδι που σε σπρώχνει στην καταστροφή.
Και γκάου αντι-αμερικάνος να είναι κανείς (δεν σε βάζω στην κατηγορία, μην παρεξηγείσαι) δεν μπορεί να παραγνωρίσει την συνεισφορά των ΗΠΑ στην τέχνη τον περασμένο αιώνα. Από τον Muddy Waters στον Hemingway, τον Miles Davis στον Orson Welles, τον Hendrix στον Hopper, ένας τεράστιος πολιτιστικός πλούτος παράχθηκε από ανθρώπους τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους που τα μόνα τους κοινά ήταν η έμπνευση και το γεγονός πως ποτέ δεν επιδοτήθηκαν από κάποιο “υπουργείο πολιτισμού” γιατί απλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν υπήρξε, ούτε σε ομοσπονδιακό, ούτε σε πολιτειακό επίπεδο.
Μερικά από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μουσεία του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ, βασισμένα σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικά κεφάλαια και δωρεές.
Μπορεί να υπάρξει πολιτισμός χωρίς αντίστοιχο υπουργείο, αλήθεια :). Αρκεί να δούμε λίγο πιό πέρα από τα στενά δεδομένα της χώρας μας (και του ευρωπαϊκού περίγυρου στη συγκεκριμένη περίπτωση)
@Μανσον
Και εγώ τις δικές σου απόψεις εκεί τις γράφω, μην ανησυχείς. Και με άλλους διαφωνώ αλλά μπορούν να αρθρώσουν δυό λέξεις. Μην κουράζεσαι να μου απαντάς.
Αλλά επειδή έχεις αυτή την κωλοπιλάλα να μου φορέσεις την ταμπέλα του αφεντικού, υπάρχει ένας χώρος όπου μπορείς να το κάνεις:
[SPOILER]
[COLOR=“Red”]Στην μπάλα θα είμαι μιά ζωή το αφεντικό και εσύ το[/COLOR] [COLOR=“Yellow”]αεκάκι![/COLOR][/SPOILER]
Και για να είμαι και σωστός απέναντι στον Ζούγκλα που προσπαθεί να κάνει μία ουσιαστική κουβέντα:
[B]1) ποιοι τελικά έχουν δικαίωμα στην απεργία? διαβάστε και το ποστ μου για τις απεργίες που απαγορεύονται( παράνομες και καταχρηστικές)[/B]
Oι πάντες, όπως όμως και το δικαίωμα στην εργασία. Το να ασκείς το πρώτο σε βάρος του δεύτερου δεν είναι τραμπουκισμός;
[B]2) μήπως αφήνουμε την κυβέρνηση ελεύθερη και απλά εξαντλούμε την κριτική μας σε όσους μπορούμε?[/B]
Φαντάζομαι το γράφεις γενικότερα γιατί εγώ αν μη τι άλλο την κριτική μου στην κυβέρνηση την έχω κάνει και εδώ αλλά και αλλού επώνυμα!
Και ναί, το να αφήνουμε την κυβέρνηση -κάθε κυβέρνηση- πολύ ελεύθερη γενικότερα είναι επικίνδυνο. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι περιορισμένη, έχει μαλιάσει η γλώσσα μου…
[B]3) Αν τα ίδια σκηνικά συνέβαιναν στην κούβα, στην κίνα ή στην βενεζουέλα ποια θα ήταν η άποψη σας?[/B]
Δεν νομίζω να υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα απεργίας στην Κίνα ή στην Κούβα…
Θα ονομαζόταν “αντι-επαναστατική” πράξη και θα είχαμε νεκρούς. Η δική σου άποψη για αυτό ποιά θα ήταν;
[B]4) εσείς πιστεύετε ότι πάμε καλά και δημοκρατικά? εκφράζεται η λαική βούληση? ελέγχει ο λαός την κυβέρνηση?[/B]
Όχι. Αλλά δεν πιστεύω και πως τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα έχουν αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων της χώρας και των συνεπειών τους στη ζωή τους. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης κατάφεραν να αφήσουν τον λαό πρακτικά απαίδευτο σε οικονομικά θέματα. Ο μέσος Έλληνας δεν έχει καταλάβει από που προήλθε η χρεοκοπία. Και όταν δεν ξέρεις που βρίσκεσαι δεν είσαι σε θέση να αποφασίσεις που θέλεις να πας.