Ave Tsipras, migohaftes te salutent
Θα’ θελες πολύ να ψήφιζα Τσίπρα ε; Βολεύει
Όπως και συ, θα θελες να ήμουν παραδοσιακός ΝΔκρατης. Δεν είμαι. Πρώτη φορά την στήριξα σ’αυτες τις εκλογές.
Τώρα αυτό ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Με μπέρδεψες!
Ναι, είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις κάποιον που ψηφίζει κάθε φορά ΝΔ με κάποιον που στηριξε πρώτη φορά τη ΝΔ του Κυριάκου, τώρα. Πολύ δύσκολο λολ.
Για ΕΥΠ δεν το λες και το πιο παράλογο πράγμα του κόσμου… Τα άλλα δύο είναι ολίγον τι επικίνδυνα μονοπάτια
@ZeroDark30, πραγματικά αχρείαστο το να κάνεις χαρακτηρισμούς ενώ η συζήτηση πάει μια χαρά ως τώρα.
Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω μαζί σου πως ισχύει πως στην Ελλάδα ο πολύς κόσμος ονομάζει τα πάντα “νεοφιλελεύθερα”. Αυτό γίνεται γιατί 1) υπάρχει μια σύγχυση ως προς τον ορισμό του όρου και 2) πολύς κόσμος δεν έχει αρκετές εικόνες από το εξωτερικό και τις εξελίξεις τα τελευταία 30 χρόνια (στην Ελβετία να δει ο κόσμος πόσο επίδομα πέφτει). Επίσης, για να είμαστε δίκαιοι ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε επιδόματα σε ανέργους οπότε παίρνει πάνω από 30% και γιατί τον στήριξαν τα φτωχότερα στρώματα της Ελλάδας που σπάνια δε φτωχοποιούνταν από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ούτε δημαγωγία, ούτε υπόσχεση, ούτε μυγοχαυτισμός. Είναι legit λόγος ψήφου
Πάντα αυτό γινόταν. Σε εξάρτηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή υφυπουργο τύπου όπως ήταν ο Παππάς στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια.
Δεν αλλάζει κάτι. Δυστυχώς…
Κατέληξα. Είναι χειρότερο.
Διότι αν ήσουν παραδοσιακό ΝΔσκυλο από παλιά θα ήταν λογικό.
Το ότι μπορεί για οποιονδήποτε λόγο, ενώ έχεις γνώση του τι σημαίνει αυτό το κόμμα για την χώρα και δεν το ψήφισες παλιότερα, αλλά βρήκες έστω και έναν θετικό λόγο για να ψηφίσεις τον συρφετό του Κούλι σήμερα, ε αυτό είναι απ’ τ’ Άγραφα.
Πάντως, ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνο οικονομικό δόγμα, είναι και πολιτική ιδεολογία και πολιτικά νεοφιλελεύθερες αποφάσεις και νόμους έχει πάρει πολλούς ο Τσίπρας. Ακόμη και η κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος είναι στο δόγμα ΤΙΝΑ. Για να μην μιλήσω για τα trickle down που εφαρμόζουν/ προσπαθούν να εφαρμόσουν όλοι οι ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως επιδομάτων. Νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και η κατάργηση κάθε συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η διάλυση συνδικάτων, ο Συριζα κόντεψε σε ένα σημείο να απαγορεύσει τις απεργίες αν θυμάστε. Για να μην πω στην Υγεία και στην ΕΥΔΑΠ και σε επενδύσεις όπως οι Σκουριές. Έχει πάρει πολλά νεοφιλελεύθερα μέτρα ο Τσίπρας, ΑΝ θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά.
Δημαγωγία πάντως δεν ήταν το ότι τον ψήφισε ο κόσμος με πρόγραμμα μνημόνιο τον Σεπτέμβρη του 2015 ούτε η 17ωρη διαπραγμάτευση που κανείς δεν τόλμησε γιατί περιμένανε να σωθούν από ένα email. Δημαγωγία είναι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και οι αλχημείες με ημιαπασχόληση για να πέσει το ποσοστό ανεργίας. Δημαγωγία είναι πολλά αλλά όχι όλα όσα του καταλογίζονται από όσους κυβερνούσανε το 12-14.
Νομίζω θα μείνω σε αυτά. Το να πάει η ΕΥΠ απευθείας στον Κούλη, μου φαίνεται τρομακτικό αν και πάντα αυτό συνέβαινε απλά με κάποια ενδιάμεσα. Με φοβίζει όπως και η “αναβάθμιση” του προστασίας του πολίτη. Ελπίζω μόνο να μην ρίχνουν πάλι ληγμένα χημικά όπως έκανε ο Σαμαράς…
Τέλος πάντων, ο καθένας διαβάζει/ βλέπει/ ενημερώνεται/ θυμάται και ψηφίζει όπως νομίζει, δεν υπάρχουν 2 επιλογές…
EDIT: Επειδή το ξέχασα, σε χώρα που γίνονται ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών για εξυπηρέτηση εις βάρος δημόσιου χρέους, μόνο νεοφιλελευθερισμός εφαρμόζεται. Βέβαια επειδή θα μπούμε σε πολύ οικονομικές λεπτομέρειες, μιλάω για την πολιτική βούληση καθαρά εγώ.
Δηλωση απο την νεα υπουργο παιδειας : "Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους … ( και εγω καλω τον donald , sportbilly και kabamaru … )
Και καπου ξαφνικα καταλαβαινεις οτι για αυτην η θρησκευτικη συνειδηση ειναι ποιο σημαντικη απο την ιδια την παιδεια και την κοινωνικη συνειδηση !!!
… Σκοταδισμος … Καλα εγω που ζω 4 χρονια πλεον στην Τσεχια ας μην αναφερω τις σχεσεις Εκκλησιας - Κρατους και τις διαφορες που υπαρχουν με την Ελλαδα… Δυστυχως…
Το βασικό πρόβλημα σε τέτοιες συζητήσεις, είναι ότι υπάρχει πάντα ο εριστικός (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο @akefaloskavalaris) που θα αρχίσει τις προσωπικές επιθέσεις. Υποτίθεται ότι προσπαθούμε να βγούμε από τη διχαστική/εμφυλιοπολεμική ρητορική που μας έφτασε στον πάτο αυτά τα χρόνια. Ο καθένας ψηφίζει ότι θέλει και, με ελάχιστες εξαιρέσεις (βλέπε ΧΑ), δεν μπορεί να κριθεί προσωπικά για αυτό.
Η τωρινή ΝΔ λίγη σχέση έχει με αυτή του 2004-2009 (που οδήγησε στη χρεωκοπία) και κάποιοι “μη παραδοσιακοί” την προτιμήσαμε για πρώτη φορά γιατί φαίνεται ως η μόνη ελπίδα για να ξεκολλήσει η χώρα από τη μιζέρια, τον κρατισμό και το φανατισμό. Αν θα γίνει αυτό πράξη, θα δείξει, και ο κόσμος πιστεύω ότι θα κρίνει αυστηρά. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να αρχίζουν τα συμπεράσματα από τη 2η μέρα διακυβέρνησης. Στην αστική δημοκρατία έχουμε εκλογές κάθε 4 χρόνια.
Διαφωνώ πως ήταν νεοφιλελευθερισμός το δημοψήφισμα του 2015. Τυπική ελληνική παθογένεια ήταν που δεν έχουμε εμπειρία από δημοκρατικές διαδικασίες και τις ξεσκίζουμε.
Καταρχάς ήταν προσωπικό δήμοψήφισμα (“plebiscite” στα αγγλικά) αυτό που έγινε τότε κι όχι δημοψήφισμα (“referendum”). Τότε παρουσιάστηκε ως κανονικό δημοψήφισμα (“referendum”), αλλά δεν πληρούσε κανένα από τα κριτήρια για “referendum”. Πληρούσε μόνο τα κριτήρα για “plebiscite”. Και ως “plebiscite” εφαρμόστηκε στην τελική: δηλαδή ο λαός δεν επέλεξε πολιτική αλλά στήριξε την κυβέρνηση (σαν ψήφος εμπιστοσύνης). Το μεγάλο σφάλμα/έγκλημα ήταν που εξ’αρχής δεν ξεκαθάρισαν στον κόσμο τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα ώστε να ξέρουν τι ψηφίζουν.
Γενικότερα στην Ελβετία που μένω (και που έχουν δεκάδες δημοψηφίσματα κάθε χρόνο), δεν θεωρείται ως referendum μια ψηφοφορία με:
-
Μόνο ένα μήνα προθεσμία για μελέτη του προβλήματος από τους πολίτες, ή
-
Ερώτημα δίχως σαφέστατα βήματα για την κάθε επιλογή και το οποίο ερώτημα και βήματα να συντάχθηκαν από ξεχωριστή οντότητα από αυτήν που θα κληθεί να το εφαρμόσει. Αλλιώς, αν η κυβέρνηση τους αποφάσιζε τα ερωτήματα, τότε θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει και να υποστηρίζει πως οι υπόλοιποι παρανόησαν το ερώτημα της
Συγγνώμη δεν εννοώ το δημοψήφισμα καθαυτό! Εννοώ τους λόγους της κωλοτούμπας! Και φυσικά συμφωνώ όπως το θέτεις, ήταν αποκρουστικό τό όλο σκηνικό του δημοψηφίσματος και το ερώτημά του.
Πάρα πολλούς λόγους, όχι μόνο έναν. Εγώ είμαι απ τους ανθρώπους που παρότι δεν θα ψήφιζα Συριζα το '15, έλεγα ότι ήταν αναγκαίο να έρθει ο Συριζα στην εξουσία τότε. Όπως αντίστοιχα τώρα ήταν αναγκαίο να φτιάξει κυβέρνηση η ΝΔ του Κυριάκου. Που είδες τον συρφετό εσύ?
Δεν είχα ποτέ στην ζωή μου την οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε ψηφίζει ΝΔ. Δεν χωρά στο αξιακό μου σύστημα τέτοιος άνθρωπος. Δεν είχα ποτέ φίλο/η ή κοπέλα που να είχαν οποιαδήποτε σχέση με ΝΔ (βασικά και πασοκ και ΧΑ φυσικά. Πλέον δεν έχω σχέση και με κανέναν που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μετά το Γενάρη του 15), στα προσωπικά μου social media τους διαγράφω όλους αυτούς και αναγκαστικά κρατάω κάποιους συγγενείς και γνωστούς, που στα πολιτικά συνήθως πλακωνόμαστε οπότε προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε.
Συνεπώς εγώ το λήγω εδώ και δεν θα σας ενοχλήσω ξανά, όπως ακριβώς κάνω στην κανονική μου ζωή. Έτυχε απλώς να γεννηθούμε στην ίδια χώρα.
Έχεις εργαστεί έστω και μια μέρα στη ζωή σου;
Τελείωσα την Νομική στα 4 χρόνια, 1 χρόνο στρατός και έκτοτε 3 χρόνια εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος και πλέον ως δικηγόρος αδιάλειπτα κατά μέσο όρο 10 ώρες τη μέρα. Γιατί;
Μπράβο σου τότε. Απλώς αυτοί οι αφορισμοί βγαίνουν συνήθως από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με τον πραγματικό κόσμο.
ε νομίζω τα πες όλα.