Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

Το άλλο το γαματο, ότι μέχρι τις 12 το βράδυ επιτρέπεται η κυκλοφορία και μετά μαντρωμα, πως σας φάνηκε;
Πολλή δημοκρατία ρε παιδι μου.

1 Like

Είναι πιο επίφοβο να κολλήσεις μετά τις 12!

5 Likes

Είναι ιστόγραμμα που δείχνει πόσα θετικά κρούσματα βρέθηκαν για την κάθε ηλικία και το κάθε φύλο. Όταν η κορυφή είναι γαλάζια στο ιστόγραμμα τότε η κορυφή δείχνει τα ανδρικά cases ενώ όταν είναι κόκκινο, τότε δείχνει τα γυναικεία cases (στην Ελβετία). Η σκιά από κάτω (σαν ελαφρύ μωβ) είναι τα κρούσματα του φύλου που δεν εμφανίζεται στην κορυφή. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 42 βρέθηκαν θετικοί περίπου 250 άνδρες και 170 γυναίκες. Από την άλλη, βρέθηκαν θετικές 150 80χρονες γυναίκες και ~120 ογδοντάχρονοι άνδρες.

Ποσοτικά να σου πω, πως στις ηλικίες 0-15, έχουν βρεθεί 173 θετικά cases από τα συνολικώς 29131 θετικά τεστ. Περίπου τόσα ήταν τα κρούσματα των 18χρονων μόνο. Σίγουρα βέβαια υπάρχει bias όπου άλλες ηλικίες θα έκαναν τεστ με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες (όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία οι πολίτες τόσο πιο πιθανό να ζήτησαν να εξεταστούν), αλλά γενικώς το backtracking των contacts σίγουρα οδήγησε σε εκταταμένα τεστ και στα παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με νοσούντες. Αλλά όχι τόσο μεγάλο bias για να μην πιστεύουν και οι Ελβετοί το ίδιο με τον Τσιόρδα. 11 Μαϊου ανοίγουν τα σχολεία εδώ από ότι θυμάμαι

Δε φαίνεται καθόλου αυτό ρε, δεν κάνει σχεδόν καμία αντίθεση με το χρώμα των αντρών. Βάλτε εκεί πέρα ένα άσχετο χρώμα :stuck_out_tongue:

1 Like

Δε διαφωνώ. Φαντάζομαι δεν ασχολήθηκε να βάλει τρίτο χρώμα όποιος έκανε το διάγραμμα με αποτέλεσμα κόκκινο+μπλε=μωβ :sweat_smile:

κρατιέμαι να μην ποστάρω ζουζούνια ε!
το χρώμα φαινόταν πάντως, εγώ απλώς δεν το κατάλαβα ακόμα κι έτσι. ;p
συνεχίστε παρόλα αυτά…

2 Likes

Nαι-ναι, σχολίασα ξεκάθαρα το προηγουμενο ποστ και όχι κατι άλλο, το οποίο είχε το δείγμα ενός παιδιού.

Στα γενικά πάντως, είναι εξαιρετικά λογικό το ότι τα παιδιά δεν το κολλάνε, καθώς είναι τα άτομα που έχουν έρθει σε λιγότερη επαφή με άλλους. Είναι το κομμάτι του πληθυσμού που έχει προστατευτεί περισσότερο από όλους και είναι φυσικό επακόλουθο να μην έχουμε πολλά κρούσματα σε παιδια, οπότε κατα συνέπεια δεν θα έχουμε διασπορά από εκεί.
Τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε πιο ενεργές πληθυσμιακές ομάδες ή σε ομάδες που δεν πρόσεχαν. Σε πολλές περιπτώσεις έχω δει ηλικιωμένους ανθρωπους να είναι “απρόσεκτοι”, είτε γιατί δυσκολεύονται σε αυτή την ηλικία να ακουλουθήσουν τέτοια μέτρα (και είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο), είτε γιατί όταν πας σε μια ηλικία είσαι λίγο πιο “καθετος” στις αντιδράσεις σου(πχ γεράκος είχε πάει να μπεί μέσα σε κρεοπωλείο που έχουν βγάλει ανακοίνωση απ έξω και ένω περιμένουμε άλλα 4 ατομα απ έξω. Ο οποίος στην συνέχεια μιλάει με με 2-3 σε πολύ κοντινή απόσταση. Μια 60άρα που ήταν φουλ κομπλέ με μάσκα και γάντια, αλλά το μαλάκι της το έπιανε μια χαρα με τα γάντια κ.ο.κ ).
Επίσης έχουμε την ηλικιακή ομάδα 30-60, η οποία είναι και η πιο ενεργή για διάφορους λόγους, οπότε είναι λογικό να κολλήσουν αρκετοί από αυτή την ομάδα.

Τελικά τα παιδιά (<10-12 ετών) που είναι? Κυρίως μέσα στο σπιτι προστατευμένα από παντού, τα οποία αν κολλήσουν, η μόνη πηγή τους, είναι κάποιος μεγαλύτερος.

Ξαναλέω, εκτός από επιστημονικά δεδομένα (πχ πιο μικρά παιδιά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο αναπνεύστικό, οπότε δυσκολότερα κολλάνε), είναι και άκρως λογικό να μην είναι εστία, καθώς είναι τα πιο προστατευμένα.
Πιστεύω όμως πως αν ήταν ανοιχτά τα σχολία, θα γινόταν μακελειό, γιατί θα μπορούσαν να είναι ασυμπτωτικοί φορείς. Αν πηγαίνανε σχολείο, σημαίνει ότι αρκετοί θα δούλευαν, οπότε τα παιδιά κάποιος παππούς θα έπρεπε να τα πάρει από το σχολειο και καταλαβαίνουμε όλοι που πάει το πράγμα.

Επίσης στις παραπάνω μετρήσεις πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα νούμερα είναι οκ?
Φυσικά μιλάω, για το κοινώς αποδεκτό, ότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, καθώς ξέρουμε μόνο για όσους είχα συμπτώματα ή είχαν λόγο να εξεταστούν (πχ κρούσμα στο ίδιο σπίτι). Γενικά κάτι τέτοια γραφηματα, δεν προσφέρουν ουσιαστική πληροφορία, παρά μόνο ένα μικρό απόσπασμα.

1 Like

Δεν εκατσα να διαβασω 55 ποστς για μασκες και πολιτικο περιεχομενο, γιατι ομολογω οτι εχω κουραστει με το να δινεται πολιτικη ερμηνεια σε καθε τι που υπαρχει στον κοσμο πλεον, και αντι να ψαχνουμε λυσεις και προτασεις, να ψαχνουμε σκοπιμοτητες, υπαιτιους, αποδιοπομπαιους τραγους και πολιτικα κινητρα.

Το μονο που θα πω για τις μασκες ειναι πως κι εδω ειναι υποχρεωτικο να φοραει καποιος μασκα, μονο που μασκα μπορει να ειναι και μια αυτοσχεδια κατασκευη που θα κανει καποιος σπιτι απο υφασμα, ή ενα φουλαρι που θα καλυπτει το προσωπο.

Νομιζω πως μερικοι εχετε/εχουν παρεξηγησει τρελα το πως γινεται η διασπορα του ιου στον αερα. Υπαρχει νομιζω μια μεριδα κοσμου που νομιζει οτι εκει εξω τα πραγματα ειναι σαν το Τσερνομπιλ και την ραδιενεργεια. Αν φορας φουλαρι μπροστα στο προσωπο σου, τοτε τα υγρα σωματιδια που ειναι στο στομα σου (σαλιο) δε θα βρουν τον δρομο προς την μυτη καποιου αλλου, και θα προστατευεσαι/προστατευεις τους υπολοιπους.

Θελω να πιστευω πως μια κοινη λογικη θα επικρατησει, και δε θα εχουμε πορειες ή διαμαρτυριες για το πως γινεται να θεωρειται απαραιτητο να φορας μασκα κι αν δεν εχεις μασκα να τρως προστιμο. Αυτα ειναι λιγο εξωφρενικα.

ΥΓ. Μια χαρα ειναι το γραφημα του Καρβου οσον αφορα τα χρωματα. Τωρα ποιο τζιμανι εφτιαξε τετοιο γραφημα που δεν εξηγει τιποτα, αυτο ειναι αλλο θεμα. Θα μπορουσαν απλως να εχουνε ενα ιστογραμμα με την καθε στηλη να ξεχωριζει αντρες απο γυναικες. Ή δυο ιστογραμματα. ΄Η οτιδηποτε αλλο απο αυτο που βγηκε.

3 Likes

Σίγουρα ισχύει και αυτό που λες και εγώ τουλάχιστον δε μπορώ κάπως να το ψάξω να σου πω. Δεν έχω δει κάπου δημοσιευμένη την πληροφορία “πόσα παιδιά έκαναν τεστ και πώς επιλέχθηκαν” που θα μου το επέτρεπε. Η Ελβετία πάντως κάνει κάθε μέρα 6000 τεστ εδώ και εβδομάδες (τα σχολεία έκλεισαν στις 16 Μαρτίου αλλά τα μαζικά τεστ αρχισαν αργότερα) κι έχει εξετάσει αρκετά πάνω από 200’000 κόσμο και πολλές φορές τον καθένα. Ο αντίστοιχος Τσιόρδας εδώ (Dr. Koch λέγεται - νομίζω ήταν ο ειδικός του Ερυθρού Σταυρού για τις πανδημίες) υποστηρίζει ακριβώς τα ίδια με τον Τσιόρδα και αυτός θεωρητικά θα έχει αυτή την πληροφορία. Φαντάζομαι δεν έχει λόγο να λέει ψέματα ή να μη του έχει πει κανείς πως το συμπέρασμα για “παιδική ανοσία” είναι εμφανώς λάθος. Ξέρω πως έχουν μεγάλο team με μαθηματικούς, modelers, επιδημιολόγους, γιατρόυς, klp.

Σε κάθε περίπτωση, τα μαθηματικά και οι μέθοδοι για τη διαχείριση ρίσκου σε καταστροφές είναι πολύ διαφορετικά από ότι διδαχθήκαμε στο σχολείο. Αυτός είναι ο τομέας έρευνας μου αλλά για θέματα ρίσκου από σεισμούς κι όχι από πανδημίες. Σου εγγυώμαι όμως πως όποιος υποστηρίξει πως ξέρει τι θα γίνει, ποια είναι η βέλτιστη λύση και μετά σου δώσει κι ένα νούμερο συγκεκριμένο για το πόσο ασφαλής είναι κάποιος/α, τότε αυτός δεν ξέρει τι του γίνεται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα σε τεράστια αβεβαιότητα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι: να ακολουθήσουμε την πολιτική που θα μας πάει αργά και με ασφάλεια στην επιθυμητή κατάσταση. Θα πρέπει κάθε φορά οι πιο καλοήθεις αλλαγές να γίνονται στα μέτρα ακόμη κι αν μέχρι πρόσφατα λέγαμε το αντίθετο. Η αβεβαιότητα μας αναγκάζει να έχουμε ως στόχο το να είμαστε αποδεκτά λάθος κι όχι το να είμαστε απολύτως σωστοί. Ως αποτέλεσμα, πάνω από μία απαντήσεις μπορούν να είναι εξίσου λίγο λάθος κι άρα αποδεκτές. Όσο αυξάνονται οι παρατηρήσεις μας, μειώνεται η αβεβαιότητα και έτσι υπολογίζουμε αλλιώς το πότε θα ήταν καλοήθες το να είμαστε λαθος. Πλέον φαίνεται πως έχει η ομαδα του Koch και του ECDC, αρκετά στοιχεία για να πιστεύουν πως το να ανοίξουν τα σχολεία δε θα είναι τόσο μεγάλο λάθος που θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους πριν το διορθώσουμε.

Δε μου είναι εύκολο να το εξηγήσω πολύ καλύτερα (και μάλιστα στα ελληνικά), αλλά καταλαβαίνω πως είσαι γονιός και έβαλα τα δυνατά μου. Ελπίζω να έβγαζα κάποιο νόημα. :slight_smile:

1 Like

Δεν ξεχωριζεις το ανοιχτο μωβ απο το μπλε… δεν ακους το μπασο στο Justice… χμμμμ…

1 Like

Μια χαρά νόημα βγάζουν αυτά που λες, δεν διαφωνώ σε κάτι. Το μόνο στο οποίο έχω επιφύλαξη, είναι τα παιδιά κάτω των 12 ετών, για 3 λόγους.

1. Τα στοιχεία για αυτές τις ηλικίες (κυρίως για κάτω των 6) είναι πλασματικα, γιατί όπως εξήγησα είναι προστατευμένα.
  2. Δεν μπορούν να τηρήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες - δεν είναι ακόμα ικανά να καταλάβουν κάτι τέτοιο.
  3. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, αυτοί που κρατάνε αυτά τα παιδιά όταν δουλεύουν οι γονείς, είναι οι παππούδες. Επίσης αυτό που έχω καταλάβει, το ότι δεν νοσεί κάποιος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφέρει τον ιό.

Νομίζω πως όλοι τους πιστεύουν αυτή τη στιγμή, πως η πιθανότητα να φέρει παιδάκι τον κορωνοϊό στο σπίτι είναι μικρότερη από το να φέρει γαστρεντερίτιδα ή κάποιο κοινό κρύωμα/γρίπη, κλπ. Με τον καιρό φαντάζομαι θα αυξάνει αυτή η πιθανότητα αλλά επειδή δε θα θα αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό που αυξανόταν τον Μάρτιο ίσως να έχει τελειώσει και η σχολική χρονιά μέχρι να είναι πρόβλημα.

Πάντως να πω, πως ο Koch και η εδώ κυβέρνηση έχει πει στους Ελβετούς να μην κρατάνε οι παππούδες τα παιδιά. Η Ελβετική σύσταση είναι οι παππούδες να μη βγαίνουν από το σπίτι για κανένα λόγο και όσοι παππούδες είναι μόνοι δέχονται βοήθεια από ομάδες εθελοντών της γειτονιάς τους (που κρατούν όλους τους κανόνες υγιεινής)

Απλά συνεχίζει να μου φαίνεται παράλογο, το να λενε ότι τα παιδιά δεν νοσουν, αλλά οι παππούδες να μην τα κρατάνε.
Το μόνο που καταλαβαίνω είναι, πως μπορεί να είναι φορείς χωρίς να νοσούν. Άμα ισχύει αυτό όμως, τότε οι υπολοιπες κινήσεις δεν μου βγάζουν νόημα.

Εδώ έρχεται αυτό που σου έλεγα πριν: αν έχουν κάνει λάθος για τα σχολεία (π.χ. μικρό δείγμα για ασφαλή συμπεράσματα) και τα παιδιά κολλάνε, τότε κάμποσα παιδάκια και οι γονείς τους (όχι παππούδες) θα βήχουν για 14 μέρες, κάποιοι λίγοι γονείς ίσως χρειαστόυν νοσοκομείο, αλλά η πλειοψηφία θα γίνει καλά. Αν όμως έχουν κάνει λάθος για τους παππούδες, τότε 100άδες παππούδες θα πεθάνουν. Ο σκοπός είναι να μην είσαι πολύ λάθος, όταν είσαι λάθος.

Πάντως και οι Ολλανδοί το ίδιο βλέπουν για τα παιδιά: όταν έψαχναν όλες τις επαφές όσων νόσησαν, σπάνια βρέθηκαν θετικές οι επαφές που ήταν 0-20 χρονών. https://www.rivm.nl/en/novel-coronavirus-covid-19/children-and-covid-19

1 Like

Ωραία όλα αυτά, αλλά ρε παιδιά πώς σας φάνηκε ότι χαρίζουν (Άδωνης speaking) την προκαταβολή που έδωσαν σε επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα δεν είναι όλες πληττομενες?
Επίσης, παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες, προκειμένου να μη χάσει κανείς το σπίτι του λόγω κορωνοιου. Δηλαδη μετά η οικονομική κατάσταση των πληττομενων νοικοκυριών από τον κορωνοιο θα εχει επανέλθει κι έτσι θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, την ώρα που όλοι μιλάνε για τεράστια ύφεση? Βέβαια μετά τους 3 μήνες έρχεται καλοκαίρι που κλείνει η Βουλή και μετά που ξέρεις ποιος κυβερνά…
Πολύ βρώμα αρχίζει και μυρίζει γενικότερα και σίγουρα μια κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μπίζνα.
Απλά δεν ακούω καμία κριτική φωνή.

Ταΐστηκαν καλά.

1 Like

Όντως. Άλλο αυτό και χωρίς καμία διαφάνεια.
Δε νομίζω να έχει αναρτηθεί το ποιοι και πόσα πήραν. Και με ποιο αιτιολογικό.

1. Φέτος η Βουλή θα μείνει ανοικτή το καλοκαίρι
  2. το 3 μήνες προστασία της πρώτης κατοικίας ίσως και να μεταφράζεται “3 μήνες τώρα και βλέπουμε κάθε 3 μήνες το πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση για να ανακοινώσουμε άλλους 3 μήνες”. Δεν υπάρχει κάπου κάποιος που γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι 24 μήνες. Επομένως μην περιμένετε ανακοινώσεις για μακροπρόθεσμα μέτρα.

Έως πολύ καλά…9 + 11 + αναβολή δόσης τηλεοπτικών αδειών …

Κάπου εδώ να αναφέρουμε και το νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Περίφημα τα πάνε.

1 Like