Επειδή δεν βλέπω κανένα από τους συνήθης ύποπτους να απαντάει τα αυτονόητα, ας κάνω μια προσπάθεια
Γνωρίζεις αρκετά καλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό που ο Άδωνις ονομάζει ελεύθερη αγορά έχει τόση σχέση με τον πραγματικό ορισμό της όσο και το Tetris με την κατασκευή οικοδομών. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον όρο εντελώς λαϊκίστικα, απλά για να τραβήξει κόσμο ο οποίος δεν αρέσκεται στην ρητορική της αντίθετης πλευράς.
Όσο για τη σχέση Καπιταλισμού με φασισμό, είναι να απορείς για μερικά πράγματα που γράφτηκαν. Δεν είναι η συχνότερη δικαιολογία που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για την κατωτερότητα των Εβραίων η ασχολία των τελευταίων με εμπορικές ασχολίες και ο πλούτος που μάζεψαν; δεν είναι η αλήθεια πως οι κύριοι διανοητές (ο νούμερο ένα παράγοντας επιρροής του απλού κόσμου) στην Γερμανία την εποχή του Μεσοπολέμου, αλλά και πιο πριν, ήταν κυρίως Σοσιαλιστές και αριστεροί κάθε είδους και όχι Φιλελεύθεροι ή υποστηρικτές οποισδήποτε ανάλογης ιδεολογίας; Δεν είναι αλήθεια πως τόσο πριν 40 χρόνια όσο και σήμερα δεν είναι οι “καπιταλιστές” (ότι και αν εννοεί ο καθένας με αυτόν τον όρο :roll:) στην Ελλάδα, αλλά μέλη μιας άλλης ιδεολογίας που έμαθαν στον απλό κοσμάκη ότι είναι εντάξει να κλείνεις σχολεία και πανεπιστήμια, να καίς βιβλία, να καταστρέφεις μαγαζιά και οποιοδήποτε είδους ιδιωτική περιουσία, να εφαρμόζεις γενικότερα βία είναι οκ αρκεί να συμφωνείς με ένα συγκεκριμένο σύνολο ιδεών που σου προσφέρουν οι εκπρόσωποι αυτής της ιδεολογίας; Μήπως τα πλέον καπιταλιστικά κράτη των τελευταίων αιώνων, δηλαδή οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτά τα οποία διαχώρισαν τις εξουσίες και περιόρισαν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κυβερνήσεις τους και τα οποία επέκτειναν με τα χρόνια τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών τους; Μήπως (λέω μήπως) δεν είναι πιο πιθανό οι φασιστικές τάσεις που βλέπουμε γύρω μας να γεννιούνται από όσους δικαιολογούν οποιαδήποτε μορφή βίας αρκεί να τους βολεύει, παρά από την δυνατότητα να μπορώ να συναλλάζομαι εγώ και ο καθένας μας ελεύθερα (όσο ελεύθερα σε αφήνουν να χειρίζεσαι τα χρήματα σου σε τούτο το τόπο) και να αμείβομαι ανάλογα του τι προσφέρω;
Το κορυφαίο βέβαια ήταν η ατάκα περί των κομμουνιστών που δεν δέχονται τους φασίστες και το παράδειγμα της Ανατολικής Γερμανίας, λες και ο φασισμός κρίνεται μονάχα από το αν ο άλλος έχει πάνω του σβάστικα και όχι από το αν επιτρέπεις στους πολίτες της χώρας σου να μετακινηθούν ελεύθερα ή αν τους κατασκοπεύεις σαν να ήταν ζώα. #-o
ρε κρισπ, ελεος δηλαδη…δεν μπορεις να λες ‘‘γνωστε μπουρδες’’ για κατι που δεν συμφωνεις…δεν εισαι στο οφφ τοπικ…
δεν λεω οτι συμφωνω η οχι με τον πυραμιδα, αλλα η αληθεια να λεγεται…το εχω παρατηρησει ουκ ολιγες φορες να γινεται αυτο στο ποντιουμ και ειναι τελειως μαλακια…
Δεν είναι ξεκαρδιστική η προσπάθεια των απολογητών του καπιταλισμού να παρουσιάσουν το φασισμό ως κάτι συγγενές με τον κομμουνισμό και όχι με το σύστημα που υποστηρίζουν, το οποίο και γέννησε το φασισμό; Δε σε κάνει, αλήθεια, να γαμιέσαι στα γέλια η προσπάθεια να αποδοθεί εμμέσως πλην σαφώς στους μαρξιστές του Μεσοπολέμου, και γενικά στο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, η άνοδος του ναζισμού, δηλαδή εκείνων που πριν από ούτε 20 χρόνια είχαν σφαγιάσει τους πρωτοπόρους κομμουνιστές και τους εξεγερμένους εργάτες της επανάστασης του 1919; Δεν είναι απόλαυση η αποσιώπηση γεγονότων όπως α) ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ από τους ναζί, τον οποίον “έριξαν” στους κομμουνιστές για να ακολουθήσει κύμα καταστολής και αντίδρασης που οδήγησε στην άνοδο των ναζί στην εξουσία, β) οι αγαστές σχέσεις των φιλελεύθερων και δημοκρατικών κρατών της Αγγλίας και της Γαλλίας με τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία του Μονάχου, την ώρα που η “Αυτοκρατορία του Κακού” ΕΣΣΔ καλούσε απεγνωσμένα σε αντιφασιστική συμμαχία, γ) η στήριξη με κάθε τρόπο των ναζί και της στρατιωτικοποιημένης, φασιστικής οικονομίας τους από τα γερμανικά μονοπώλια της εποχής, κτλ. κτλ. κτλ.; Δεν είναι για πάτωμα η παρουσίαση του Άδωνη Γεωργιάδη ως κάτι σαν αντικαπιταλιστή και εχθρού της ελεύθερης οικονομίας; Δεν είναι, εν τέλει, τόσο μα τόσο αστείο το ξέσπασμα αγανάκτησης του φιλελεύθερου μεγάλου αδερφού του thatswhy;
Γενικα ειναι αστείο να παρουσιάζει κάποιος την άλλη όψη του καπιταλισμού (η μία του όψη ειναι η κοινοβουλευτικη δημοκρατία, μαντέψτε ποια ειναι η άλλη) σαν κατι που διαφορετικό από τον καπιταλισμό.
Ζητώ ταπεινά συγγνώμη που δεν απάντησα γαλήνια και με επιχειρηματα, τα οποία είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ μου και χαρακηρίστικαν άξια απορίας από τον red pyramid, αλλά ναι ομολογώ ότι έπρεπε να κάνω τον μαλάκα και να τα ξαναγράψω.
τοτε γιατι εγραψες ‘‘γνωστες μπουρδες’’;;
μη γραφεις τιποτα αφου οπως λες εξεθεσες επιχειρηματα…αυτοι που ειναι να τα διαβασουμε θα το κανουμε
το στυλακι ειναι που μενει στην τελικη, και αυτο με ενοχλει εμενα ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ…
το θεμα δεν ειναι αν τα θεωρεις, και γω με την πλειοψηφια απο αυτα διαφωνω, το θεμα ειναι οτι δεν ειναι σωστο να γινεται αυτο στο ποντιουμ
εγω προσωπικα το εχω παρατηρησει αυτο (χλευασμο και ετσι) να γινεται απο πολλους ‘‘προοδευτικους’’ κατα τα αλλα χρηστες και πολλες φορες ξενερωνω και να γραψω στο ποντιουμ, ενω ισως εχω πολλα να πω…
δεν θα υπηρχε περιπτωση ποτε να πατησω το ριπορτ και ξερεις νομιζω οτι δεν εγραψα με τετοια προθεση
Το αλλοπρόσαλλο ποστ του πυραμίδα στόχο έχει την εξίσωση/αντιστοίχιση/πες-το-όπως-θες κομμουνισμού και φασισμού. Επειδή δηλώνω κομμουνιστής το να με εξισώνουν/αντιστοιχίζουν με φασίστα βασισμένοι σε πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας (το ποστ του ξεπερνά κάθε όριο εκεί που θεωρεί υπεύθυνους για την άνοδο του φασισμού τους αριστερούς διανοητές της Γερμανίας) με εξοργίζει απερίγραπτα, νομίζω ότι η έκφραση “μπούρδες” είναι μάλλον επιεικής όπως διαπιστώνει και ο ελμαράδ.
Αυτό που λέει ο ροκιν μοστερ είναι αυτό που είχα γράψει εγώ μερικές σελίδες πίσω…
Είναι πραγματικό κρίμα που οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν έχουν την δυνατότητα να σεβαστούν τις απόψεις των άλλων, και είτε βρίζουν είτε αναφέρονται στα άτομα με τα οποία συνομιλούν υποτιμητικά, αντί απλά να εκφράσουν μια αντίθετη άποψη.