Ωραία, να το κάνω πενηνταράκια γιατί νομίζω πάλι κάνουμε παράλληλες συζητήσεις.
Ανέφερες πως το να χρηματοδοτείται ένας ερευνητής από εταιρείες επιπέδου Novartis, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πριμοδοτείται με θέσεις καθηγητών. Αυτή είναι η φράση που ξεκινάει το συλλογισμό μου.
Ο Μαγιορκίνης όσο εξαιρετικός ερευνητής κι αν είναι ( δεν ξέρω, πιστεύω πως είναι απ’τα συμφραζόμενα ), βγαίνει στην τηλεόραση και λέει πράγματα που καταστρατηγούν τη λογική. Πως ξεπερνάς έτσι αναίμακτα τη σχέση κυβέρνησης και προσώπων που επιλέγονται από την κυβέρνηση ώστε να στηρίξουν τις πολιτικές τους, παίρνοντας όλη την ευθύνη απ’τον καθηγητή/ερευνητή και ρίχνοντάς την μόνο στην κυβέρνηση?
Ο Μαγιορκίνης δεν κάνει αυτό που του ζητήθηκε από τη θέση του, κάνει αυτό που ζητήθηκε απ’τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, από ένα σύστημα που λειτουργεί ώστε να έχει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Ναι, δεν έχει κάνει υπέρβαση εξουσίας ούτε παράβαση καθήκοντος - τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί, γιατί αφορμές έχουν δοθεί όσο και να εθελοτυφλούμε πιστεύοντας πως κάτι μέσα σε όλα αυτά λειτουργεί ιδανικά - μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε ορίσει τι είναι υπέρβαση εξουσίας και τι παράβαση καθηκόντος.
Και λέω πως δεν έχουμε ορίσει τι είναι υπέρβαση εξουσίας, εννοώ πως όταν σθεναρά υποστηρίζεις πως οι εταιρείες καλά κάνουν και χρηματοδοτούν αβέρτα και ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια άρα και οι επιστήμονες τα δέχονται, τότε ναι, για σένα δεν έχει γίνει καθώς αυτό είναι το σύστημα. Για μένα όμως είναι δομικό πρόβλημα και δεν κοιτάω το αποτέλεσμα αν είναι καλό ή κακό ( αξίζει ο Μαγιορκίνης και ο κάθε Μαγιορκίνης να είναι εκεί που είναι ή απλώς “έτυχε” γιατί πληροί κάποια κριτήρια τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση? ), αλλά το πως θα αλλάξει αυτό το σύστημα ώστε το αποτέλεσμα να είναι δίκαιο.
Επιστρέφω και λέω πως, εγώ δε μιλούσα για το Μαγιορκίνης vs Περιστέρας, είναι απλώς δύο πρόσωπα τυχαία που μπήκαν εκεί που μπήκαν. Εσύ όμως μίλησες για ιδέες, και απλά δε βγάζει νόημα το να υποστηρίζεις πως αν κάποιος είναι καλός ερευνητής τότε ας χρηματοδοτείται από εταιρείες και να παίρνει θέσεις σε πανεπιστήμια και να σε ενοχλεί αν παίρνει θέσεις λόγω κομμάτων. Και τα δύο θα έπρεπε να είναι κατακριτέα και εσύ δεν το κάνεις αυτό, εξ’ού και το biased προηγουμένως.
Χθες καθόμουν με τον παππού μου, τη γιαγιά μου και τον μικρό μου αδερφό ( 18 χρονών ). Έπαιζαν ειδήσεις και είχε το θέμα της Μόρια, και άκουσα τον μικρό να λέει “Αυτοί τα κάψαν, και τώρα τι ζητάνε”. Είναι η πρώτη φορά που του έριξα παναγίες και να το εννοώ,μετά συζητήσαμε και κατάλαβε, γιατί δεν είναι χαζός, απλώς τα ενδιαφέροντα του εξαντλούνται στο χαρτζιλίκι, στη μουσική, την κοπέλα του και να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο. Όταν τα παιδιά σε παρόμοιες ηλικίες κατά μεγάλο ποσοστό έχουν τέτοια “ρηχά” ενδιαφέροντα, η όποια ενημέρωση έρχεται απ’τα ΜΜΕ που θέλοντας και μη είναι πιο εύκολο να έχεις πρόσβαση ( αφού στο pc ασχολούνται με youtube, fb και insta κατά κόρον, ποιος ενημερώνεται πραγματικά ), είναι πολύ εύκολο να διακρίνεις το κακό που κάνουν όλοι αυτοί που βγαίνουν και πιπιλάνε το μυαλό 24/7 και διαμορφώνουν απόψεις σε τόσο μικρές ηλικίες που για τον α,β λόγο δεν έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ή κάποιον να τους τα εξηγήσει.