justice is raped…
Μπορεί να μην του έχουν δώσει φορτιστή όμως.
Για τα υπόλοιπα, πριν 600 χρόνια οι αρχές σκότωναν τις γυναίκες γιατί ήταν μάγισσες ή πριν 60 σκότωναν κόσμο επειδή ήταν Εβραίοι και Ρομά, πως δεν καταλαβαίνετε πως είναι τυχαίο ότι ζείτε αυτή την περίοδο και ο ομαδικός βιασμός ενός παιδιού είναι συγκυριακό όριο? Απλό άσπρο μαύρο είναι η θανατική ποινή, και όποιος δεν το κατανοεί είναι εντελώς στενόμυαλος.
Στην τελική, αν δεν έχει λόγο ύπαρξης ή προοπτικές επανένταξης, γιατί να τον σκοτώσουμε και να μην τον βάλουμε να δουλεύει για πάντα τσάμπα για εμάς μέχρι να πεθάνει?
Ένα πράγμα που με τρώει σχετικά με την θανατική ποινή είναι η εσφαλμένη χρήση της.
Θέλετε να μου πείτε ότι στην χώρα των βισματων που δολοφόνοι και βιαστές βγαίνουν σε χρόνο dt εμπιστεύεστε την δικαιοσύνη μας με τον θάνατο κάποιου ανθρώπινου όντος; Και άμα ο ένοχος είναι κανας high profile και την πατήσει ένας αθώος. Και άμα μια στις τόσες κάνουν βιαστική και κακή έρευνα; Ξέρω οι πιθανότητες δεν είναι και οι μεγαλύτερες και υπάρχουν και τα appeals αλλά η πιθανότητα υπάρχει. Τι θα γίνει αν σκοτωθεί ένας αθώος; Θα λένε οκ εκτέλεσαν τους άλλους 3/4 άρα winα. Μπορεί το 1 να μοιάζει ασήμαντος αριθμός αλλά πρόκειται για ζωή συνανθρώπου μας και we don’t supposed to trade lifes
Μπορεί και να είναι γελοίο αυτό που λέω η να βλέπω πολλές ταινίες δεν ξέρω τι λέτε; (Το έγραφα και στην έκθεση btw στο θέμα θανατική ποινή υπέρ ή κατά. Άσχετο απλά το αναφέρω)
Εύλογες οι σκέψεις σου και για αυτόν τον λόγο - για μένα, τουλάχιστον, που υποστηρίζω την ύπαρξη θανατικής ποινής υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένα αδικήματα - πρέπει να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει ούτε μία λανθασμένη καταδίκη. Σκόρπιες σκέψεις μου: ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων, παραμονή στη φυλακή για αρκετό χρονικό διάστημα πριν την εκτέλεση της ποινής ώστε να επανεξεταστούν από τρίτους όλα τα στοιχεία κλπ.
Διάβαζα πρόσφατα για την εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα ενός 14χρονου μαύρου αγοριού στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '40 ή '50 (σε νότια πολιτεία, από δικαστήριο με λευκούς ενόρκους και δικαστές, χωρίς ουσιαστικό δικηγόρο, χωρίς στοιχεία, με εκτέλεση μέσα σε 1-2 μήνες μετά την αρχική καταδίκη, χωρίς έφεση), που νομίζω είχε βγει και σε ταινία, όπου τελικά απαλλάχτηκε από την κατηγορία - μετά θάνατον - μετά από 70 χρόνια, ανακουφίζοντας έστω και ηθικά τα αδέρφια του που ήταν ακόμα εν ζωή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή.
Είναι σύνθετο ζήτημα και πρέπει να επιλυθούν πολλά θέματα, όπως και θα μπορούσε να μην υπάρχει καν θανατική ποινή, αλλά διαφορετικές τελείως ποινές από τις σημερινές υπάρχουσες. Μπορούμε να συζητάμε για μήνες και χρόνια, αλλά τα εγκλήματα προς το παρόν συνεχίζονται και σε πολλές περιπτώσεις λείπει κάθε ηθικός φραγμός.
edit: περί εσφαλμένης χρήσης… θυμήθηκα για τη βιομηχανία ιδιωτικών φυλακών στις ΗΠΑ, όπου καταδικάζονται και παραμένουν φυλακισμένοι άδικα για χρόνια, μόνο και μόνο για να τα κονομάνε οι ιδιοκτήτες των φυλακών αυτών…
Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βασανισμός και απάνθρωπη μεταχείριση
Στο συγκεκριμένο χάρτη εκτός των άλλων βλέπουμε και τα χάλια της Αμερικής.
Δεν υπάρχουν υπό προϋποθέσεις. Ή την υποστηρίζεις ή όχι
Ως αρχή, ναι, εκτός αν βρεθεί κάτι καλύτερο μελλοντικά που δεν έχουμε σκεφτεί μέχρι σήμερα.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και κατά κύριο λόγο είναι: μόνο για συγκεκριμένα ειδεχθή (της μόδας η λέξη τελευταία) εγκλήματα, η διασφάλιση μη κακοδικίας και ως επακόλουθο η βεβαιότητα κατά 100% (όσο κι αν στατιστικά και μαθηματικά θεωρείται αδύνατο ίσως) ότι ο καταδικασμένος είναι όντως ένοχος για το έγκλημα που καταδικάστηκε ότι διέπραξε.
Σιγα το ασπρο μαυρο. Με την ιδια ευκολια που θεωρεις συγκυριακο οριο τον ομαδικο βιασμο ενος παιδιου, μπορω κι εγω να υποστηριξω ως αντιλογο οτι η θεωρηση πως η θανατωση ενος ανθρωπου ειναι κατι ανηθικο ή σκληρο ή απανθρωπο, ειναι επισης ενα συγκυριακο οριο των καιρων μας. Και τα δυο ειναι εσφαλμενες λογικες φυσικα.
Μπραβο, πετυχημενη εξισωση #not
Μάλιστα στο Βυζάντιο η θανατική ποινή επιβαλλόταν εκτός των άλλων στους μοιχούς, στους ομοφυλόφιλους και στους αιμομείκτες. Για τους παιδοβιαστές δεν ξέρω αν και ποια ήταν η ποινή, αλλά στους κτηνοβάτες τους έκοβαν το πουλί. Δεδομένου πως 1000 χρόνια μετά είναι πιο εύκολο να βρεις κόσμο που απάτησε παρά που πήδηξε κατσίκα, συμπεραίνουμε πως το να κόψουμε το πουλάκι στον Μίχο και στους υπόλοιπους παιδοβιαστές θα ήταν πιο αποδοτικό μέτρο από το να τους εκτελέσουμε.
Προφανώς και δεν είναι εσφαλμένη λογική, γιατί το αν θα επιτρέψεις να δολοφονηθεί κάποιος από το όποιο σύστημα έχει το ίδιο αποτέλεσμα πάντα, το μόνο που αλλάζει είναι ποιο θεωρείς το όριο.
Δεν έχει να κάνει αν είναι σκληρό, ανήθικο ή απάνθρωπο, αφού το σύστημα που συμφωνούμε ότι θα έχει ποινές, έχει ως βάση ό,τι γίνεται για το κοινωνικό καλό. Όταν θεωρηθεί ότι το να δολοφονούμε ανθρώπους βοηθάει το κοινωνικό καλό ή αλλάξει το σύστημα και οι κανόνες και νόμοι θα είναι διαφορετικής νοοτροπίας, τότε μπορούμε να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Λεπτομερεια, αλλα σημαντικη: να φονευουμε, οχι να δολοφονουμε.
WTF??? Πόσοι είναι ρε;;
Ποση σαπιλα πια σε αυτην την χωρα… πως ειναι δυνατον να εχουν βγει στην επιφανεια τοσοι παιδεραστες και βιαστες? Εχουν ξεφυγει πλεον τοσα πολλα υπανθρωπικα σιχαματα στην Ελλαδα?
Δεν μου απαντησες σε κατι ουσιαστικα. Προφανως υπαρχουν κοινωνιες στις επομενες οντως θεωρειται πως η θανατικη ποινη βοηθαει το κοινωνικο καλο. Αρα για αυτο κανουμε αυτην την συζητηση. Μπορεις να παρουσιασεις πολλα επιχειρηματα για το οτιδηποτε, αλλα το να επικαλεισαι “συγκυριακες συνθηκες” μονο για ενα πραγμα αλλα οχι για το αλλο, ειναι απλα λανθασμενη λογικη. Ή μαλλον επιλεκτικη εφαρμογη συγκεκριμενης λογικης, με την οποια γενικα διαφωνω (και για το ενα και για το αλλο).
Γενικα ειναι disingenuous η αποπειρα να “αποδειξεις” οτι ο διαλογος για την θανατικη ποινη ειναι ενα ασπρο ή μαυρο θεμα. Προφανως δεν ειναι ασπρο ή μαυρο. Ή εστω δεν ειναι για ολους. Και βρισκω αρκετα περιεργο το οτι εγραψες πως η περιοδος στην οποια ζουμε μετατρεπει τον ομαδικο βιασμο σε συγκυριακο οριο (οτι κι αν σημαινει αυτο).
Αν επιβάλλεις τη θανατική ποινή σε έναν άνθρωπο, δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα. Ούτε το έγκλημα παίρνεις πίσω, ούτε στο root cause φτάνεις, ούτε μπορείς να πεις ότι δε ξαναγίνει παρόμοιο έγκλημα (το οποίο θα έπρεπε να είναι κι ο σκοπός?), ούτε τίποτα. Ακόμη και να κάνεις στην άκρη τα ηθικά ζητήματα και το δεις πρακτικά, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι χρήσιμος σε μια κοινωνία όπως κι αν οργανώνεται αυτή, με άπειρους τρόπους ακόμα κι αν έχει κάνει το χειρότερο έγκλημα. Για ποιο λόγο να τιμωρήσεις έναν άνθρωπο ως κοινωνία? Τι θέλεις να πετύχεις? Πως η επιβολή θανατικής ποινής θα βοηθήσει την κοινωνία?
Καθόλου, “δε με ενοχλεί” όταν ένας άνθρωπος κάνει ένα φοβερό έγκλημα ή αν δολοφονήσει κάποιον, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και αυτό ισχύει είτε ζεις στις σπηλιές είτε σε οργανωμένες κοινωνίες με νόμους και κανόνες. Όταν όμως συνολικά αποφασίζεται ότι η κοινωνία θα επιβάλλει τόσο σοβαρές καταστάσεις σε ένα μεμονωμένο άτομο, τότε είμαι τέρμα αντίθετος.
Το ανέφερα προηγουμένως, αν ζούσες τώρα στην Ινδία (?), μπορεί να θεωρούσες νορμάλ να φονευθεί μια γυναίκα επειδή έκανε κάτι που δεν έπρεπε, ή παλιότερα αν ήσουν Εβραίος απ’ τους ναζί ή αντίστοιχα. Πολύ πιθανόν όλα αυτά σε κάποια περίοδο στο μέλλον να συγκλίνουν, αλλά ξαναγυρνάω στο προηγούμενο, δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα λόγο για τον οποίο η θανατική ποινή βοηθάει κάπου
Εννοείται ότι έχεις να κερδίσεις. Αρκετοί από αυτούς τους εγκληματίες όταν εξέτισαν την ποινή τους και βγήκαν από τη φυλακή έκαναν τα ίδια στυγερά εγκλήματα. Αν τους είχαν εκτελέσει την πρώτη φορά θα είχαν γλυτώσει/κερδίσει τη ζωή τους κάποιοι άλλοι άνθρωποι αθώοι.
Δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής με το αποπάνω που λέω. Είμαι υπέρ της ισόβιας ποινής που θα είναι ισόβια όμως. Και θα είναι κανονική φυλακή. Όπως ο Πάσσαρης στη Ρουμανία που είναι στο μπουντρούμι ισόβια μετά τη δολοφονία δύο ανθρώπων σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι.
Στην Ελλάδα μπορεί και να ήταν έξω τώρα. Αυτή η μάστιγα του ελεύθερος με περιοριστικούς όρους σε δολοφονίες, βιασμούς, σε βαριές και μόνιμες σωματικές βλάβες πρέπει να σταματήσει. Για αυτό και ήθελε να έρθει να δικαστεί στην Ελλάδα που είναι η χαρά του κάθε εγκληματία (και το έπαιζε θρήσκος κτλ). Είμαι επομένως κατά της θανατικής ποινής και υπέρ της κανονικής φυλακής όπως στη Ρουμανία.
Άρα έχεις μια κοινωνία που δεν μπορεί να εξαλείψει αυτά τα εγκλήματα, επιπλέον έχεις ένα σωφρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να σωφρονίσει ένα υποσύνολο αυτών, και τελικά η λύση που προτείνουμε είναι να κλείσουμε τα μάτια σε αυτά που δεν κάνουμε σωστά ακόμη κι αν υπάρχουν νόμοι, κανόνες, ανθρώπινοι πόροι και άπειρες εργατοώρες ,και να πεις ας τους εκτελέσουμε. Δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται εντελώς υποκριτικό