Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Eleftheria Meto

3 ώρ. ·

Βγήκε τώρα στην τηλεόραση επιβάτης μάρτυρας και είπε ότι οι επιβάτες βαράγανε την πόρτα του καπετάνιου να του πουν ότι κάποιος έπεσε και όχι απλά δεν σταμάτησε και συνέχισε σαν να μην τρέχει κάστανο, αλλά τους έκλεινε και την πόρτα στα μούτρα. Είναι ένοχοι όλοι τους. Οι τραμπούκοι γορίλες που τον σκότωσαν, ο καπετάνιος που δεν σταμάτησε ποτέ, ενώ και οι πέτρες ξέρουν ότι μόλις ακουστεί το “άνθρωπος στη θάλασσα” υποχρεούσαι από το νόμο να κοκκαλώσεις και να βοηθήσεις, η εταιρία με τις οδηγίες που έχει δώσει, το λιμεναρχείο. Όλοι.

Επίσης επειδή το βλέπω από την πρώτη στιγμή το εργάκι με το εισιτήριο, να πω το εξής, Χεστήκαμε αν είχε ή δεν είχε εισιτήριο. Ειλικρινά χεστήκαμε. Το ταξίδι αυτό το έχω κάνει χίλιες φορές. ΧΙΛΙΕΣ. Το κάνω 15-20 φορές το χρόνο. 1-2 φορές έχω μπει έτσι, όπως ο άνθρωπος στο βίντεο, δεν ήξερα βέβαια ότι έπαιζα το κεφάλι μου ή απλά ήμουν τυχερή και δεν έπεσα σε διάθεση κάποιου να σκοτώσει. Προφανώς ήμουν χωρίς εισιτήριο. Το εισιτήριο το βγάζεις μέσα, αν φτάσεις τελευταία στιγμή. Και όσοι το κάνουν συχνά αυτό το ταξίδι ξέρουν ότι ΠΟΤΕ δεν κλείνουν εισιτήριο από πριν και βγάζουν απέξω, εκτός αν είναι 15Αύγουστος. Και προφανώς ο άνθρωπος θα περνούσε από την είσοδο που έχει υπαλλήλους, θα το έκοβε το γαμωεισιτήριο. Αλλά και να μην το έκοβε τι; Υπάρχει νόμος του κράτους που λέει ότι τιμωρείσαι με θάνατο στις προβλήτες, αν δεν πληρώσεις 36 ευρώ; Τέλος αυτό το θέμα.

Για μένα το σημαντικότερο είναι 2 διαπιστώσεις.

1. Πόσα εγκλήματα έχουν γίνει και δεν τιμωρήθηκαν οι φονιάδες γιατί δεν υπήρχε βίντεο. Όπως τώρα που για ώρες, μέχρι να κυκλοφορήσει το βίντεο, έλεγαν ότι πήδηξε να προλάβει και έπεσε μέσα και είχαμε μόνο την πλευρά της εταιρίας που έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν εμπλέκεται. Θα μέναμε σε αυτό. Πόσες φορές έχουμε μείνει μόνο σε αυτό που μας ανακοινώνουν επειδή δεν υπάρχει βίντεο;

2. Οι χειρότεροι δυστυχώς δεν είναι τα αφεντικά, αλλά τα σκυλιά τους. Τύποι που παίρνουν 3 και 60 και λυσσάνε για εξουσία και φτάνουν ακόμα και στον φόνο, μόνο και μόνο για να τους κάνει πατ πατ ο εκατομμυριούχος όσο κουνάνε την ουρά τους. Γιατί ό,τι εντολή και αν έχεις, αν είσαι άνθρωπος δεν σπρώχνεις προς τα έξω, τραβάς προς τα μέσα. Αν είσαι άνθρωπος…

και

Οργή και θλίψη, τίποτα άλλο.

21 Likes
2 Likes

Σε καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο δεν κανονίζουν οι λιμενικοί την είσοδο επιβατών και αυτοκινήτων κλπ. Όσες φορές ταξίδεψα πάντως φέτος, ομολογώ ότι τα παιδιά του λιμενικού κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να κάνουν καλά τον κόσμο.
Σε καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο οι επιβάτες δεν επιβιβάζονται στο πλοίο από τον ίδιο ή διπλανό καταπέλτη με τα κάθε είδους οχήματα. Ιδιαίτερα σε μεγάλα λιμάνια.
Σε καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο δεν επιτρέπεται τρόπος επιβίβασης σε πλοίο, σαν αυτόν που επιχείρησε ο δυστυχής.
Σε καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο η συμπεριφορά των ναυτικών δεν είναι ανάλογη με αυτό το σίχαμα που είδαμε εχθές. Και αν δεν είναι φόνος εκ πρόθεσης, είναι με ενδεχόμενο δόλο.

Απόλυτη ευθύνη του πληρώματος και του πλοιάρχου, όχι γιατί έπεσε (έριξαν;) ο άνθρωπος στη θάλασσα, αλλά γιατί το πλοίο ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ. Γιατί δεν έριξαν σωσίβιο, γιατί δεν έκαναν κράτει τις μηχανές. Γιατί ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ.

Τώρα αν θέλετε να μπούμε στη συζήτηση για κάμερες ασφαλείας παντού κλπ, οκ. Τις θεωρώ απαραίτητες, αν με ρωτούσε κανείς.

Ας αναλογιστούμε ότι οι τύποι που εξέθεσαν σε θανάσιμο κίνδυνο τον άνθρωπο, είναι οι ίδιοι που εγκαταλείπουν τραυματία σε τροχαίο. Είναι οι ίδιοι που αδιαφορούν στην τραγωδία του διπλανού τους. Κατά κάποιον τρόπον είμαστε όλοι εμείς.

Και όπως έλεγε πριν 45 χρόνια ο Χάρυ Κλυνν στο “Δοξάστε με”, που περιέγραφε τον Μέγα Σταρχίδα: Είμαι ο μέσος εσείς. Δοξάστε με.

16 Likes

Κι αυτό έχει μια σημασία, γιατί χωρίς να γνωρίζουν έναν άνθρωπο τον κατηγοριοποιουν ως λαθρεπιβατη. Η κοινωνία έχει εκφασιστει, τα συμπεράσματα είναι εύκολα και τα θύματα πληθαίνουν. Το βλέπεις στα πρόσωπα των ελεγκτών που σε κόβουν ανάλογα με την εμφάνισή σου. Εδώ χτες έπεσε άνθρωπος στις ράγες του μετρό για να μην του κόψουν πρόστιμο. Επειδή δεν σκοτώθηκε, δεν έπαιξε στις ειδήσεις.

1 Like

Επειδη εχω κολλησει. Τους γαμημενους που κοιταγανε το τσιγγανακι λες και ηταν ψοφιο σκυλι, κολλημενο στην πορτα και το σκουνταγανε με το ποδι να δουνε αν σαλευει και τελικα οταν ειδαν οτι ειναι ψοφιο αντι να φωναξουν καποιον εφυγαν να πανε στα κωλοσπιτα τους μην κρυωσει το φαι που τους ετοιμασε η γυναικουλα, τους κανανε τιποτα? Μαθαμε ποιοι ειναι? Οχι μωρε, γυφτακι ητανε, τα αφηνουνε οι μαναδες τους να ζητιανευον εκει και ενοχλουν τον κοσμο, οι μεροκαματιαρηδες ανθρωποι τι φταινε?
σκεψου ποσα τετοια γινονται και χωρις καμερες και δεν μαθαινουμε τιποτα. Το αλλο το παιδακι που του κατεστρεψαν την ζωη με την ζαρντινιερα (αλλη ιστορια που με αρρωσταινει) τους επιασε και η καμερα και δεν τους κανανε απολυτως τιποτα. Τι ψαχνουμε τωρα. Δεν ξερω τι να πω πια και ποιον να πρωτοβρισω με αυτα που βλεπουμε καθημερινα.

8 Likes

Εμένα δε μου είναι προφανές πως υπάρχει βέλτιστο procedure για τέτοιες περιπτώσεις που έπρεπε να ακολουθήσει ο καπετάνιος με το που έμαθε πως κάποιος έπεσε (λογικά όχι άμεσα) και κακώς δεν το έκανε. Με τις προπέλες να πετούν το νερό με ορμή (1 καράβι)×(1 m/s) ίσως ο άνθρωπος να είχε βέβαιο θάνατο με την πτώση του και να πρέπει να υποθεσουμε πως είναι αργά για να σωθεί. Τοτε δένεις κάπου αλλού με ασφάλεια για τους υπόλοιπους στο λιμάνι και στο καράβι και περιμένεις. Οτιδήποτε άλλο ρισκάρει ζωές. Καράβια χτυπάνε μεταξύ τους και μέσα στα λιμάνια.

Για αυτό το σημαντικό στο δικό μου τομέα (όχι η θάλασσα αλλά οι καταστροφες) είναι το να μη φτάσεις στο σημείο που πραγματοποιείται οποιοδήποτε ανεξέλεγκτο σενάριο. Κανένας καπετάνιος δεν είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε σενάριο

Λίγο context παραπάνω που ρώτησα τον πατέρα μου που ήταν καπετάνιος (σε ποντοπόρα βέβαια but still), με το που έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα δεν υπήρχε σωτηρία, οι τουρμπίνες τον τραβάνε κάτω απευθείας. Η μηχανή δεν κλείνει έτσι κρακ, και ακόμη να την έκλεινε θα πέρναγε κάμποσος χρόνος.

Τον ρώτησα όταν πέφτει κάποιος στη θάλλασα τι γίνεται δλδ, και μου λέει, σου λέει κάποιος που είναι και πας από την άλλη το καράβι, αλλά εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο, με το που έπεσε σε 10 δεύτερα θα είχε πεθάνει. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να ενημερώσει τις υπηρεσίες, αφού πάρει την πληροφόρηση, δηλαδή το πλήρωμα να πει έγινε αυτό κι αυτό. Αλλά έγινε τόσο γρήγορα το όλο θέμα που ο άνθρωπος είχε χαθεί, δεν άλλαζε κάτι, δεν είναι σε χτύπησα με το αμάξι και γυρνάω πίσω να δω τι γίνεται (χώρια που πιθανώς απ’ τη συνειδητοποίηση, από το φόβο, από οτιδήποτε μπορεί να μην πήρε σωστή πληροφόρηση από αυτούς που το κάνανε). Τώρα γι’ αυτά που διαβάζουμε ότι πήγαινε ο κόσμος και του χτύπαγε την πόρτα κλπ, ναι, λογικό, αλλά σε ένα μέσο μεταφοράς, δεν ακούς τους επιβάτες, ακούς το πλήρωμά σου.

Τέλος μου είπε, ο καπετάνιος έχει την ευθύνη για τα πάντα μες στο πλοίο, δεν μπορεί να υπάρχει training για τέτοιου είδους καταστάσεις σαν αυτή που έγινε (είναι σα να λες, να σου κάνω training για το ότι κάποιος θα έρθει να σε μαχαιρώσει ξέρω γω) και ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν παλούκωμα ή πιο πολιτισμένα πρέπει να πάνε για δολοφονία.

9 Likes

“Ο Αντώνης Καρυώτης που έπνιξε το πλήρωμα του Blue Horizon, είχε νοητική καθυστέρηση. Ήταν από Κρήτη από πολύ φτωχή οικογένεια.
Ανεβοκατέβαινε συχνά. Έμπαινε πάντα τελευταία στιγμή στο πλοίο και τον γνώριζε το πλήρωμα. Μου λένε πως μάλλον δεν τον ήθελαν και για αυτό τον έσπρωξαν στη θάλασσα…. έχω αρρωστήσει…
Αφού τον δολοφόνησαν το πλοίο επιχείρησε να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του. Τον ξεφορτώθηκαν και επιχείρησαν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα». Ήταν οι επιβάτες που κάλεσαν το λιμενικό…”
Ο Αντώνης δεν ήταν ούτε πλούσιος ούτε διάσημος για να τον περιμένει το πλοίο… Ήταν ένας φτωχός άνθρωπος με νοητική στέρηση…
Με τους Αντώνηδες αυτού του κόσμου… που για κάποιους η ζωή τους δεν έχει αξία… Ως πότε θα κοιμόμαστε και θα ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα πάνω στους συνανθρώπους μας;

3 Likes

Δεν είναι ότι θα σωζόταν ο άνθρωπος. Από τη στιγμή που πέφτει στα απόνερα ενός θηρίου (ακόμα και αν αυτό δεν κάνει ανάποδα, σε αυτήν την περίπτωση θα γινόταν κομμάτια), είναι χαμένος από χέρι. Είναι ότι δεν σταμάτησαν, σαν ένδειξη ενδιαφέροντος, να πουν τα @ρχιδι@ ότι κάτι έκαναν. Πολύ πιθανόν τις πρώτες στιγμές μετά το συμβάν να πήραν στο λαιμό τους και τον καπετάνιο, αποκρύπτοντάς του τη σοβαρότητα του περιστατικού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο πλοίαρχος είναι ο απόλυτος κύριος του πλοίου και για αυτό το λόγο και ο απόλυτα υπεύθυνος.

2 Likes

Κοίτα, από το βίντεο κατευθείαν βλέπεις ότι το καράβι μόλις είχε ξεκινήσει. Δε σταματάει έτσι, απλά δε γίνεται. Ακόμα και να του το είπαν το ίδιο δευτερόλεπτο δεν μπορεί φαντάζομαι να κάνει αναστροφή μες στο λιμάνι. Έχεις πάρει ποτέ αεροπλάνο προς Αθήνα που για να προσγειωθεί πηγαίνει μες στο Αιγαίο για να πάρει τη γραμμή? Υπάρχουν διάδρομοι και ασφαλή πλοήγηση για το πλοίο.

Το πρώτο το πιστεύω κι εγώ με βάση αυτά που έχω διαβάσει, ο καπετάνιος θα κριθεί λογικά ένοχος επειδή είναι ο καπετάνιος, και μετά ανάλογα τις κινήσεις του όταν έμαθε τι συμβαίνει κι αν έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα μου φανεί πολύ περίεργο να του καταλογίσουν ευθύνη αν πχ οι επιβάτες του έλεγαν έπεσε στο νερό κάποιος και αυτός περίμενε επιβεβαίωση από το πλήρωμα ή το λιμενικό.

Κάπου διάβασα πως στα 40’ σταμάτησαν για κάνα 20λεπτο και γύρισαν. Έγινε επειδή του είπαν για το γεγονός και έκανε τις διαδικασίες, επειδή πήρε ο εισαγγελέας και λέει γύρνα μετά απο ενημέρωση από τους επιβάτες ή το λιμενικό, ποιος ξέρει.

1 Like

Οχι να κάνει αναστροφή. Είναι φύσει αδύνατον. Και το μέγεθος του πλοίου (κοντά στα 190 μέτρα) και το μικρό μέγεθος της λεκάνης του λιμανιού δεν επιτρέπουν τέτοια μανούβρα. Το μόνο που λέω είναι να κάνουν κράτει οι μηχανές, ώστε να σταματήσει να γυρίζει η προπέλα και να λιγοστέψουν τα απόνερα. Ούτε αυτό θα έσωζε τον άτυχο άνθρωπο, αφού με το που έπεσε στο νερό η ορμή από τα απόνερα θα τον έριχνε στο μώλο ή θα τον έπνιγε (όπως μόλις γράφτηκε). Δεν θα τον έσωζε, αλλά θα έδειχνε ένα ενδιαφέρον, κάτι ρε πστμ…

ΕΔΙΤ Είδα τώρα το βίντεο με το πλοίο να απομακρύνεται από τον προβλήτα αργά (φυσιολογικά δλδ) και ο καταπέλτης όχι μόνο να μην σηκώνεται, αλλά να είναι κατεβασμένος ακόμα πιο χαμηλά και μέλη του πληρώματος να είναι πάνω σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δει τι συμβαίνει. Επειδή δεν είμαστε ειδικοί, ούτε αυτόκλητοι δικαστές, ας μάθουμε τουλάχιστον τι κοίταζαν…

Σε καθε περιπτωση ειδικοι δεν ειμαστε, αλλα σιγουρα θα υπαρχει ενα ναυτικο πρωτοκολλο για το τι γινεται οταν υπαρχει ανθρωπος στη θαλασσα, και σιγουρα δεν θα ειναι “πλεουμε και τον θυμομαστε οταν επεμβει ο εισαγγελεας”. Και σιγουρα θα υπαρχει ενα πρωτοκολλο για το τι κανουμε αν καποιος ανεβει στο πλοιο τελευταια στιγμη και σιγουρα δεν θα ειναι “τον πεταμε στη θαλασσα”

Θλιψη.

12 Likes

Ρε αμα δειτε τα δεδομενα απο GPS το πλοιο επλεε επι 40 λεπτα σαν να μην εγινε τιποτα και μετα γυρισε πισω, επειδη προφανως εμαθαν στο λιμενικο τι εγινε και εδωσαν διαταγη, ειναι εξωφρενικο αυτο το πραγμα.

5 Likes

Πόσο γμν μλκς μπορείς να είσαι ρε Βαρβιτσιώτη ;;;;; Τι π@π@ριες λες ;;;;

«Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία»

3 Likes

Και Καμπουράκης σιγοντάρει: “Ε ναι, κάτσε” :face_vomiting:

2 Likes

Αυτό για μένα είναι ακόμα πιο σοκαριστικό και από την ίδια την ανθρωποκτονία (συγγνώμη που το λέω). Νιώθω, σε προσωπικό επίπεδο, ότι έχω αποδεχτεί σε πόσο σκατένιο κόσμο ζούμε που ακόμα και ένας φόνος για ασήμαντη αφορμή δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. Αυτό, όμως, που με τρομάζει είναι η απάθεια που την παρατηρώ και σε μένα. Χθες είδα το βίντεο τρεις-τέσσερις φορές, την πρώτη φορά δεν διέκρινα τον άνθρωπο που έπεσε (τον έσπρωξαν δηλαδή) στη θάλασσα, παρατήρησα μόνο τα δύο μαντρόσκυλα και έναν τρίτο να χάσκει και να μην κουνιέται από το σημείο που στεκόταν. Τη δεύτερη φορά διέκρινα καθαρά τον άνθρωπο, να πέφτει μες στη θάλασσα, δεν ξέρω αλλά δεν αισθάνθηκα ούτε θλίψη, ούτε οργή, ούτε την παραμικρή έκπληξη, σαν να παρακολουθούσα αστυνομικό θρίλερ ήταν ή κάτι τέτοιο. Μια πράξη που δεν την περιμένεις αφ’ ενός, αλλά, αφ’ ετέρου, όταν λαμβάνει χώρα μπρος στα μάτια σου, δεν σε εκπλήσσει κιόλας. Αυτή η απάθεια είναι ακόμα πιο τρομακτική, σαν σήψη που σε τρώει από μέσα μέχρι να μην μείνει τίποτα.

4 Likes

Ρε τους νταήδες, πού πήγε τώρα το νταηλίκι;

3 Likes

Ενδεχομένως είσαι καθίκι.
Ή κωλοπαιδο.
Ενδεχομένως πάλι, να είσαι ψεύτης.
Ενδεχομένως πάντα ε…

3 Likes

Αυτή η διατύπωση φάση «συγγνώμη αν κάποιος παρεξηγήθηκε με όσα είπα», νισάφι πια. Μεγάλε ή είπες μαλακία ή δεν είπες. Δεν υπάρχει το δεν είπα μαλακία αλλά ο άλλος το εξέλαβε ως μαλακία.

6 Likes

θα ποσταρω μονο αυτο το comment που ειδα σημερα , και περιγραφει ακριβως αυτη τη χωρα…‘Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να μείνεις σε μια χώρα που απαιτεί τα πάντα αλλά δεν προσφέρει τίποτα…’

9 Likes