Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω ποστ να υπενθυμίσω ότι η συλλογική μας δράση δεν αρχίζει και τελειώνει μία φορά την τετραετία στην κάλπη ε? Και χίλιες φορές προτιμώ έναν άνθρωπο που δεν ψηφίζει αλλά αγωνίζεται όπως και όποτε μπορεί από έναν ο οποίος ψηφίζει αλλά τον υπόλοιπο καιρό κάθεται και σχολιάζει μόνο
Δεν κατηγορώ κανέναν για τίποτα, αλλά it all comes down to this:
Από το 2008 και μετά, αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς? Οι άνθρωποι ζουν καλύτερα? Είναι τουλάχιστον, περισσότεροι άνθρωποι καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν?
Αν ναι, τότε οκ, μαζί σου, κι εγώ μια χαρά την περνάω γενικά.
Αν όχι, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά, εγώ μια χαρά την περνάω γενιά, αλλά δε γίνεται πιο απλό.
Ορισμένες επισημάνσεις πάνω σε κάποια θέματα γύρω από τα οποία φαίνεται να επικρατεί σύγχυση:
- Το “κομμουνιστής και χρησιμοποιείς social media;” μάλλον είναι το καινούργιο “κομμουνιστής και φοράς τζινς/αθλητικά παπούτσια;” που ήταν one of my personal favourites back in the day. Άλλη παραλλαγή του το “κομμουνιστής και έχεις netflix;”, ένα από τα πιο δυνατά του Άδωνι πριν λίγα χρόνια.
-
Btw, το τίκτοκ και κάθε σοσιαλμύδι δεν είναι εγγενώς “καπιταλιστικό”, γενικά καλό είναι αυτή η λέξη να μην κοτσάρεται μπροστά από οτιδήποτε υπάρχει στη σημερινή κοινωνία (για να βγει το “συμπέρασμα” ότι “όλοι καπιταλιστές δεν είμαστε;” - όχι, καπιταλιστές είναι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους τα μέσα παραγωγής, σταμάτα να χαζεύεις όταν στο εξηγούν).
-
Κομμουνιστικές λύσεις στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν. End of story. Στον καπιταλισμό μπορούν να υπάρξουν λύσεις οι οποίες σε έναν μικρό βαθμό ανακουφίζουν τον πολύ κόσμο - βλ. αυτό που προσπαθεί να κάνει ο δήμος στην Πάτρα - σε αντιπαραβολή με “λύσεις” που απλά χειροτερεύουν την ήδη σκατένια κατάσταση. Αν θέλετε πραγματικά κομμουνιστικές λύσεις, ελάτε να ανατρέψουμε το σημερινό σύστημα και να αρχίσουμε να οικοδομούμε σοσιαλισμό/κομμουνισμό. Μόνο εκεί. Και ούτε καν θα σας χρεώσουμε. Μπέσα.
-
Τα κονδύλια της ΕΕ δεν είναι λεφτά που γεννάει κάποιος στις Βρυξέλλες, είναι λεφτά που προέρχονται από τη φορολογία των εργαζομένων. Δεν ξέρω αν και πόσα απ’ αυτά καταλήγουν πίσω στους δήμους, απλά το αναφέρω επειδή απ’ ό,τι φαίνεται θεωρείται fallacy το να λες ότι αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στους “επενδυτές”.
-
Τέλος, ενδιαφέρουσα η νύξη για τις καλές λύσεις “των άλλων” αλλά θα βοηθούσε να συγκεκριμενοποιηθούν, να δούμε δηλαδή ποιες είναι οι λύσεις οι δικές μας και οι μη δικές μας κ.λπ.
Πάλι όμως oversimplify, γιατί βοηθάει στο επιχειρημά σου.
Ναι, όλα είναι χειρότερα. Aλλά δεν φτάινε “αυτοί” για τα πάνδεινα αυτού του τόπου.
Εχουν το μερίδιο ευθύνης τους (όπως το ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν δραματικά τα ποσοστά τους και να γίνουν κόμμα εξουσίας ), αλλά μην τους καταλογίζουμε αυτά που έκαναν (ή δεν έκαναν) άλλοι.
Γιατί από τότε ως τώρα, έχουν κάνει πολλές δράσεις(και όχι μόνο αυτοί, αλλά και άλλες συλλογικότητες), πολλές κινήσεις, σε τοπικό επίπεδο, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.
Τώρα αν θέλουμε μόνο να κοιτάμε το αποτέλεσμα, είναι λίγο στρουθοκαμηλισμός.
Το ότι δεν καταφέρνουν να ψήσουν δραματικά περισσότερο κόσμο, είναι και πρόβλημα δικό τους, αλλά και του κόσμου. Δεν γίνεται να λέμε ότι φταίει το κκε που ο κόσμος ψήφισε Μπέο ή Μπακογιάννη.
Θέλουν;
Πράγματι, δε γίνεται να το λέμε, γιατί δεν ισχύει. Γι’ αυτό και δεν το είπε κανείς.
Ναι.
Δεν γίνεται να λέμε ότι φταίει το κκε που ο κόσμος ψήφισε Μπέο ή Μπακογιάννη. Γίνεται όμως να λέμε ότι φταίει ο Σύριζα που ο κόσμος ψήφισε Μητσοτάκη.
Ποιος μίλησε για κάτι τέτοιο? Εκτός αν ντε φάκτο εννοούνται ως αγώνας (sic) μόνο αυτά που εννοεί το ΚΚΕ (γιατί αυτό είναι το πλαίσιο που θέτεις, λέγοντας διαβάζοντας τα από πάνω posts) και δεν μπορούμε να εκφέρουμε άλλη άποψη. Αν διαφωνείς με την προηγούμενή μου πρόταση, δες παρακάτω για μια απάντηση που αναφέρεται έμμεσα σε αυτό
Είδες, μέχρι και στο χιούμορ έχουν μείνει στάσιμοι τόσα χρόνια, απίστευτο
Ξαναλέω (και θα το ξαναεπισημάνω παρακάτω όπως σκέφτομαι τώρα ότι θα πάει το post), το point δεν είναι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που λες, αλλά ότι υπάρχουν βασικές λύσεις σε κομβικά προβλήματα ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Μάλλον δεν είμαι εγώ αυτός που χαζεύω. Επίσης τα μέσα παραγωγής στα social media είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, άρα ξανά θα περίμενα ένας κομμουνιστής να αποκλείει τον εαυτό του αυτόματα από τη χρήση τους, εκτός αν του αρέσει να τον εκμεταλλεύονται (αυτό ήταν ένα σύγχρονο αστείο). Σε πιο ενδιαφέρον τόνο, για ιδεολογικά θέματα θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο του Βαρουφάκη περί τεχνοφεουδαρχίας (αν επιτρέπεται να μιλάμε για αποτυχημένους που πλούτισαν εις βάρος μας), στο οποίο εγώ προσωπικά βρίσκω πολλά σωστά πράγματα για το πως είναι τα πράγματα στο Δυτικό κόσμο πια.
Εγώ σου λέω φίλε μου, πως αν αύριο κλείσει το πανεπιστήμιο Πατρών, θα κλάψει όλη η Πάτρα άσχετα τι κάνει ο Πελετίδης για το δήμο. Επίσης σου λέω, πως αν ακολουθήσω τη λογική σου, αυτά που κάνει ο Πελετίδης κι ο κάθε Πελετίδης, συνεχίζουν να διαιωνίζουν και χειροτερεύουν τη σκατένια κατάσταση, αφού δεν αλλάζει συνολικά τίποτα, παρά μόνο καλυτερεύουν λίγο τα πράγματα για τους δημότες της Πάτρας και της κάθε Πάτρας. Σόρι αν η κατανόηση κειμένων μου είναι ασόβαρη σαν τα επιχειρήματα μου, αλλά εγώ κατάλαβα από τα παραπάνω posts ότι αυτό το στηλιτεύουμε. Εκτός αν εν τέλει θέλουμε την fuck everyone but me λογική, που είμαι ήδη εκεί. Η αλήθεια είναι πως τα καλά που κάνει ο Πελετίδης στην Πάτρα, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε εμένα που μένω στην Αθήνα, άρα μία η αλλή. Εκτός αν τελικά όντως πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας και να κοιτάμε τα προβλήματα λίγο πιο κάθετα και να βρίσκουμε λύσεις βήμα βήμα με βάση κάποιες γενικές αρχές, αλλά αν συνεχίσω αυτό το πράγμα που γράφω τώρα θα συνεχίσω να κάνω φαύλους κύκλους γύρω από ένα ασόβαρο επιχείρημα, ότι όποιος θέλει λύσεις τις βρίσκει.
Για το άλλο αν θέλουμε πραγματικά κομμουνιστικές λύσεις και να ανατρέψουμε το σύστημα, εγώ προσωπικά δε θέλω (αν ρωτάς εμένα). Θα έλεγα επίσης ότι και η πλειοψηφία εκ των πραγμάτων και γεγονότων δε θέλει, γιατί διαφορετικά θα το έκανε, αλλά δεν μπορώ να μιλάω εξ’ονόματος του λαού, κανείς δε μου έδωσε αυτή την ευθύνη και ούτε πρόκειται να την αναλάβω μόνος μου.
Εδώ κάτι κάνουμε, κατ’αρχάς τα λεφτά όντως κάποιος τα γεννάει στην πλειοψηφία κάποιος στις Βρυξέλλες (ΕΚΤ) και δεν είναι φορολογία των εργαζομένων αλλά ασ’ το να πάει αυτό, δεν είναι το ζητούμενο. Το fallacy είναι ξανά υπό το γενικότερο point, ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να τις στηρίξουμε και να γίνουν καλύτερα τα πράγματα (για την οικονομία της συζήτησης, θεωρούμε δεδομένο ότι ο Πελετίδης κι ο κάθε Πελετίδης κάνει σωστά πράγματα έτσι? Δε διαφωνώ, δε συμφωνώ, γιατί πολύ απλά δεν έχω άποψη αφού δεν έχω ασχοληθεί αφού δε μένω στην Πάτρα, αλλά δε θα πρέπει ντε φάκτο να λέμε, ΚΚΕ δήμαρχος == καλό, θα πρέπει να δούμε τα πεπραγμένα, αλλά έστω ότι είναι έτσι με πολύ καλή πιθανότητα), κάτω από το σύστημα που ζούμε. Τα κονδύλια, οι πολιτικές και γενικά τα πάντα που κάνει η ΕΕ, είναι αντίθετα σε αυτά που πρεσβεύει (ξανά για την οικονομία της συζήτησης, δεν θέλω να ξέρω, ούτε με απασχολεί κάθε θέση του ΚΚΕ) το ΚΚΕ, παρόλαυτα μέσα στο υπάρχον σύστημα, χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα κονδύλια για να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό ξανά, είναι κάτι το οποίο στηλιτευόταν παραπάνω, εξού και το fallacy. Δε μίλησε κανείς για επενδυτές, αν και αυτή είναι άλλη κουβέντα, αναλόγως τους επενδυτές.
Δύο (τρεις μαζί με του primordial) σε ένα, για πάμε
Αρχικά να πούμε σε περίπτωση που η κατανόηση κειμένου δεν είναι ούτε το δικό σας φόρτε, πως το nnnkkk vs ΚΚΕ, προήλθε επειδή εδώ και 100+ ποστς και σε cross-topic διαβάζουμε για το ότι ΚΚΕ μονάχα, γιατί όλοι υπόλοιποι δεν. Δεν είπα ότι φταίει το ΚΚΕ. Κάπου παραπάνω είπα πως όλοι οι Έλληνες είναι γτπ, δεν ξέρω γιατί προσπεράστηκε έτσι. Είναι αστείο πάντως να λέει το ΚΚΕ πως μόνο ο λαός θα σώσει το λαό, και όταν κάποιος λέει, φταίει ο λαός και είμαστε γτπ και πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες σε κάθε έναν ξεχωριστά, να αντιτίθενται και να λέμε “μα ας το σκεφτούμε λίγο παραπάνω, υπάρχουν λόγοι που δε φταίει ο λαός”.
Δεν μπορεί μονά ζυγά δικά μας παιδιά, ξαναλέω για πολλοστή φορά εδώ μέσα, ξέρετε τι? Μάλλον ο λαός δε θέλει αυτά που πιστεύει το ΚΚΕ, ο nnnkkk, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γιάνης. Δε θέλανε κομμουνισμό το 60, το 70, το 80, το 90, το 2000, το 2010, το 2020, ε φτάσαμε 2030. Αυτό το σενάριο, για κάποιον λογικό άνθρωπο θα ήταν έναυσμα αυτοκριτικής, ότι πιθανώς κάτι καταλαβαίνουμε κάτι λάθος, απλά δεν.
Στα της πολιτικής λύσης, κατ’ αρχάς να πω ότι μιλάω μόνο για μένα. Μιλώντας για εμένα, θα πω ότι ποτέ δεν ήθελα να προτείνω πολιτική λύση, ποτέ δεν ήθελα να αναλάβω ευθύνες περισσότερες από αυτές που θέλω, στο πλαίσιο του να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση. Αν ήθελα θα το έκανα. Αν με είχε γοητεύσει ένα κόμμα, είναι το μερα25, για τον πολύ απλό λόγο ότι στο καταστατικό του, τα όργανά του απαρτίζονται και από κληρωτούς, πράγμα το οποίο είναι και ό,τι καλύτερο για εμένα, αλλά αν κρίνω από τις μη απαντήσεις που πήρα σε ένα σχόλιο που έκανα στον ακέφαλο πριν καμιά βδομάδα, το αποκλείουμε, γιατί μάλλον τις λύσεις πρέπει να τις δίνουν οι δικοί μας και μόνο. Μπορεί εσείς, να μιλάτε εξ’ονόματος του κόμματος (και είναι η πρώτη φορά που θα ζητήσω ειλικρινώς συγγνώμη σε αυτό το post αν κάνω λάθος, αλλά αυτό εισπράττω από τα λεγόμενα σας), αλλά εγώ μιλάω για πως τα καταλαβαίνω από τη δική μου οπτική. Σημαίνει αυτό ότι δεν αγωνίζομαι? Ξέρω γω, μάλλον επειδή δεν πηγαίνω σε πορείες, μάλλον όχι.
Ξέρετε τι κάνω εγώ όμως? Μιλάτε με τους άλλους εργαζόμενους για το πόσα λεφτά πληρώνονται? Αν παίρνουν όλοι τα “σωστά” λεφτά? Eίναι αποδεδειγμένο πως αυτή η τακτική βοηθάει το προλεταριάτο γιατί υπάρχει διαφάνεια και δεν είναι εγώ παίρνω 2x τα λεφτά σου κάνοντας τα ίδια πράγματα γιατί έκανα negotation skills στο udemy και άντε γεια. Ξέρει ο καθένας σας από εδώ μέσα ποιον βουλευτή ψήφισε και ποιον δημοτικό σύμβουλο? Έχετε στείλει ποτέ mail ή επικοινωνήσει μαζί του? Έχετε γράψει ποτέ σχόλιο στις δημόσιες διαβουλεύσεις νόμων έτσι για το γαμώτο? Έχετε πάρει μέρος στα καλέσματα και στα ψηφίσματα που διοργανώνονται σχεδόν κάθε βδομάδα ξέρω γω (από πολίτες) για να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο? Πριν πάτε να ψηφίσετε είχατε διαβάσει τα προγράμματα των κομμάτων? Εγώ τα έχω κάνει όλα αυτά και στα παπάκια μου, δεν το λέω για να μου δώσετε μπισκότο, αλλά λειτουργώ όπως το καταλαβαίνω εγώ, στο πλαίσιο της ζωής που ζούμε. Θα πω ποτέ σε κάποιον ότι αυτός ο αγώνας είναι ο σωστός ή όχι? Σίγουρα όχι.
Αν με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, οι θεμελιώδιες λύσεις είναι απλές, ανεξάρτητα απ’ την ιδεολογία του καθενός. Θέλω να μη μας κλέβουν, να υπάρχει δικαιοσύνη και να υπάρχει μια ασφάλεια στο πως την περνάει ο κόσμος χωρίς να κάνει ταρζανιές ή να είναι τυχερός. Αν προχωρήσουμε στις επόμενες λογικές συνέχεις, προφανώς και θα έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτά είναι απολύτως βασικά που πέρα από πυροβολημένους ή λαμόγια, όλοι μάλλον συμφωνούμε. Αυτά τα βασικά, τα τελευταία 15 χρόνια δεν ισχύουν.
Με ένα απλό παράδειγμα για να το συνδέσω με τα πολύ παραπάνω δες παρακάτω που έγραψα, είχαμε τις πλημμύρες φέτος στον κάμπο. Γιατί το ΚΚΕ (δες παραπάνω γιατί αναφέρω το ΚΚΕ) δεν έχει μαζέψει 10000 νοματαίους να κάνουν αντιπλημμυρικά μόνο του. Γιατί να περιμένεις τα αποτελέσματα διαδικασιών της αστικής δημοκρατίας (ακα να είναι στο δήμο και στην περιφέρεια) για να τα κάνουν και να μην πουν “άντε γαμηθείτε όλοι, αυτά πρέπει να γίνουν”. Γιατί η αντίσταση να είναι μέσω απεργιών πχ? Δυστυχώς ή ευτυχώς, για να κάνεις αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα το 2023, περνάνε μέσα από τις κεντρικές (ή αποκεντρωμένες) διοικήσεις, τα 300εκ ξέρω γω αντιπλημμυρικά θα τα δώσει η ΕΕ, και θα πρέπει να παλέψουμε να μην τα παίρνουν τα λαμόγια (όπως κάνει ο Πελετίδης). Αυτό είναι το σύστημα, αυτή είναι η λύση, χωρίς να περιμένεις να πέσει το σύστημα. Τα χρόνια περνάνε και ενώ είναι τόσο προφανής η λύση του τι πρέπει να γίνει, δε γίνεται.
Εγώ προσωπικά λέω fair, αν ήθελε ο κόσμος θα έκανε κάτι, αλλά ξανακλείνω με το κλασσικό μου, δεν είμαι υπεύθυνος για το πως πράττει ο καθένας. Εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες, την περνάω μια χαρά και στα παπάκια μου. Άλλα 50 χρόνια έχω στον κόσμο, προσπαθώ να τα περάσω όσο καλύτερα καταλαβαίνω.
Θα προσπεράσω τα περί σύγχρονου και παρωχημένου χιούμορ, όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι αυτά, και θα απαντήσω σε συγκεκριμένα σημεία που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα σε αυτό το χειμαρρώδες ποστ.
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ όπου μπορεί να παραπέμπει αυτό είναι εκείνη η γνωστή φράση “when a commodity is free, you’re the commodity”. Αλλιώς δεν μπορώ να βρω κανένα άλλο νόημα στο ότι “εμείς είμαστε τα μέσα παραγωγής”.
I might. Thanks.
Το κύριο είναι αυτό που δεν μπορεί να επιλυθεί από κανέναν Πελετίδη μέσα από το αξίωμά του, δηλαδή το ζήτημα της εξουσίας. Εμένα αυτή είναι η αντίληψή μου, ότι τα βασικά προβλήματα θα λυθούν σε έναν άλλο τύπο οργάνωσης της κοινωνίας και όχι στο σήμερα. Μέχρι να μπορέσει να κατακτηθεί κάτι τέτοιο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο άμεσων λύσεων είναι αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία. Να διεκδικούμε πράγματα και να αποσπάμε ό,τι μπορούμε. Αυτό κάνουν πολλά σωματεία, πολλοί φορείς, αυτό κάνει και η δημοτική αρχή στην Πάτρα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πρότυπο και για όσους δεν μένουν Πάτρα, εμείς π.χ. λέγαμε στον κόσμο να ψηφίσει Λαϊκή Συσπείρωση στην Αθήνα για να έχουμε κι εμείς τον δικό μας Πελετίδη. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για φαύλο κύκλο, το ότι παλεύουμε (ακόμα και) για το μερικό δεν σημαίνει ότι το κύριο που έχουμε στο μυαλό μας παύει να είναι το γενικό, δηλαδή η αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία.
Ακόμα δεν θέλει, ισχύει, μην αρχίσω ανάλυση γιατί δεν θέλει, πάντως το ζητούμενο είναι να φτάσουμε εκεί, αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει το ΚΚΕ.
Nope.
Για άλλη μια φορά: Η αντίθεση δεν είναι με τους πόρους που εσύ νομίζεις ότι “μας δίνει η ΕΕ” (στην πραγματικότητα απλά μας τους επιστρέφει) αλλά με την ΕΕ ως ένωση καπιταλιστικών κρατών, διότι η ύπαρξή της ενισχύει το κεφάλαιο έναντι της εργασίας και φυσικά εμποδίζει μια χώρα να κινηθεί σε έναν διαφορετικό δρόμο που μπορεί να επιλέξει κάποια στιγμή.
Δεν βλέπω κάποια αντίφαση. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, ναι, και σίγουρα δεν φταίει (μόνο) ο λαός για τη σημερινή κατάσταση.
Δεν συμφωνώ καθόλου, διαφορετικές λύσεις εξυπηρετούν διαφορετικά ταξικά συμφέροντα μέσα στην ταξικά διαχωρισμένη κοινωνία όπου ζούμε.
Γιατί υποτίθεται ότι αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνει η πολιτεία - ό,τι πρόσημο κι αν έχει. Βέβαια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με καταστροφές όπου η πολιτεία νίπτει τας χείρας της και σου λέει “ααααα, εγώ σου έστειλα μήνυμα στο 112, ας πρόσεχες”, μπορεί στο τέλος και να γίνει αυτό ακριβώς που λες, σε φάση “νισάφι πια”.
Κρίμα, αυτά τα ειρωνικά σημεία των posts είναι τα αγαπημένα μου
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί αυτός ο λόγος δεν είναι ο λόγος αφανισμού του ΚΚΕ? Don’t @ me, μου φαίνεται εξίσου φυσιολογικό συμπέρασμα
Δεν είμαι οικονομολόγος για να ξέρω κάθε λεπτομέρεια, και έφαγα λίγο για να βρω το άρθρο αλλά ορίστε
Η ΕΚΤ δημιουργεί χρήμα, ώστε η ΕΕ να το χρησιμοποιήσει. Δεν έρχεται αποκλειστικά από τις συνεισφορές και τους φόρους και όπως ακούμε και συχνά, το όποιο χρέος γενικά δε θα αποπληρωθεί ποτέ, αλλά θέλουν να γίνεται refinance. Δεν έχω τις γνώσεις για το πως λειτουργούν τα financial instruments ακριβώς, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο λεφτά_που_έχει_δώσει_η_Ελλάδα_σε_ΕΕ == λεφτά_που_έχει_πάρει_η_Ελλάδα_από_την_ΕΕ.
Σε όλα τα υπόλοιπα, καταλήγω στο βασικό συμπέρασμα που λέω στα τελευταία ποστς μου, εγώ θέλω λύσεις γενικά για να γίνει η ζωή μου καλύτερη τώρα, στο πλαίσιο που ζω και είμαι πρόθυμος να τις ακούσω από παντού. Ο καθένας όπως νομίζει καλύτερα
Όχι ρε, μη ρίξει κανας κομμουνιστής Ρούσσο γιατί το Χαλάνδρι δεν αποτάχθηκε τον καπιταλισμό, άσε που δεν εχει εργατικά συμβούλια. Θα ναι σαν να ξαναζούμε το τι πλαστήρας τι Παπάγος
Αυτό σε αφήνω να το ψάξεις από μόνος σου
Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, το οποίο σε πραγματικούς όρους έχει παραχθεί από τους μισθωτούς εργαζόμενους και λοιπούς φορολογούμενους των κρατών - μελών. Μη με κάνεις να το πω για τρίτη φορά.
Κακός σύμβουλος η ειρωνία.
Στο υψηλότερο σημείο της λαϊκής του απήχησης, το ΚΚΕ πολέμησε πολιτικά και στρατιωτικά τον γερμανικό ναζισμό, τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και μετά τον αμερικάνικο, ενώ οι τέως δωσίλογοι-χίτες οπλισμένοι τρομοκρατούσαν τον κοσμάκη. Στο υψηλότερο σημείο της λαϊκής του απήχησης, δέχτηκε την πιο σφοδρή πολιτική, αστυνομική και στρατιωτική επίθεση. Οικοδομήθηκαν τα μοναδικά φασιστικού τύπου-στρατόπεδα εξόντωσης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ ΠΠ (σε παραπέμπω στο άρθρο του Basil Davidson “Ταξίδι στην Ελλάδα” και την ανοικτή επιστολή του Φ. Μωριακ στον “πεφωτισμένο” Π. Κανελλόπουλο κλπ). Επιστρατεύτηκαν ναπαλμ που ισοπέδωσαν την Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου οι μετέπειτα κυβερνώντες μοναρχοφασίστες έστηναν “γιορτές νίκης”. Το ΚΚΕ δεν αφανίστηκε τότε, δεν αφανίστηκε στην παγκόσμια κρίση του 89-91 και στο εγχώριο colpo grosso που στήθηκε και εκ των έσωθεν, και θα συνέβαινε επειδή “δεν παίρνει εκλογική πλειοψηφία”?
BTW, νομίζω ότι έχεις μία συγκεκχυμένη αντίληψη των εκλογών, και των ρόλων των ΚΚ σε αυτές.
Τα κόμματα της εργατικής τάξης δημιουργήθηκαν και υπάρχουν γιατί εκφράζουν μία νομοτελειακή ιστορική αναγκαιότητα. Θα εκλείψουν όταν εκλείψει και αυτή. Till then, the race is on.
Με το φτωχό μου το μυαλό, εγώ καταλαβαίνω ότι η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, ώστε σε πραγματικούς όρους θα παραχθεί από τους μισθωτούς εργαζόμενους, με την υπόσχεση πως οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα μπορούν να το αποπληρώσουν. Είναι λίγο διαφορετική λογική, καθώς η γιαγιά μου ζει από αυτά που πληρώνω εγώ κι εσύ για φόρους σήμερα, και εμείς μάλλον θα τσιμπήσουμε ένα αρχίδι όταν έρθει η αντίστοιχη στιγμή. Αυτό γίνεται κυρίως γιατί αυτοί που διαχειρίζονται τους διαθέσιμους πόρους ανά εποχή, είναι λαμόγια κι απατεώνες.
Εμένα μια χαρά μου λειτουργεί.
Well, ίσως φταίει το ότι όταν διαβάζεις ιστορία από βιβλία, η συμπυκνωμένη πληροφορία δίνει την εντύπωση πως όλα είναι τα πιο σημαντικά θέματα του κόσμου και πως όλα λειτουργούν γύρω από αυτά. Τρανό παράδειγμα πως έχουν περάσει 2 χρόνια σχεδόν από όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι, αλλά μια χαρά κυλά η καθημερινότητα. Ο αφανισμός δεν είναι μετεωρίτης και τέλος, είναι πολύ πιο συνηθισμένα αργός θάνατος. Όσο δεν έχει έρεισμα κάτι, τότε θα ξεχαστεί, όση ιστορία κι αν διαθέτει ή κι αν αυτοπροσδιορίζεται. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα το Ριζοσπαστική Αριστερά στο όνομά του και πέρασε το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών, τι να λέμε τώρα
Στο άλλο τοπικ αν θυμάσαι έλεγα πως είμαι υπέρμαχος του να μην δουλεύει ποτέ κανείς, άρα δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης της εργατικής τάξης, πιθανώς και να τη βλέπω λάθος τη φάση
Διαβασα ολα τα μνμ σας, ομολογω οτι δεν ειμαι τοσο καλα διαβασμενος (και σιγουρα δεν εχω τη δυναμη) για να συμμετασχω, αλλα αυτο το σημειο ισως ηταν αυτο που χτυπησε την πιο ευαισθητη χορδη μου τοσο ωστε να πεταχτω σαν παπακι για να γραψω. “Μια χαρα κυλα η καθημερινοτητα”. Και νομιζα οτι ειμαι πολυ κυνικος…
Ενδιαφερουσα συζητηση γενικως, ειλικρινα το λεω.
Best-of.
Καληνύχτα σας.
Μου είναι αδύνατο να ακολουθήσω αναλυτικά ολόκληρο τον διάλογο λόγω φόρτου εργασίας (και επίσης επειδή δεν θέλω), αλλά κάπου εδώ να πω ότι τα επιλεκτικά quotes που έχουν σκοπιμότητα να δείξουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έγραψε κάποιος εν τέλει, είναι μάλλον χειρότερα από οποιαδήποτε ειρωνεία. Τουλάχιστον η ειρωνεία έχει ως στόχο να “πειράξει” τον συνομιλητή, όχι να τον παρουσιάσει ως κάτι που δεν είναι.
Βλέπω ούτε καν εσύ ακολουθείς τις συμβουλές σου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι
Για την κυνικότητα, ναι παιδιά, δεν συνεχίσαμε κανονικά το τι κάνουμε, ούτε δουλειά πήγαμε, ούτε απεργίες κάναμε, ούτε διακοπές πήγαμε, ούτε σε συναυλίες πήγαμε, ούτε 5αδες βγάλαμε, άλλαξε άρδην η καθημερινότητα. Δε φταίω εγώ για το παραμύθι που λέει ο καθένας στον εαυτό του για να κοιμάται καλά τα βράδια, ούτε ονομάζεται κυνισμός μια απλή παρατήρηση των γεγονότων.
Να σημειώσω μόνο ότι δεν το ανέφερα ως κάτι το φυσιολογικό, το ανέφερα στο πλαίσιο ότι αναφέρθηκε ο ιστορικός ρόλος του ΚΚΕ και ότι λόγω αυτού ίσως παραμείνει relevant και πως η ανάγνωση της ιστορίας συμπυκνωμένη σε 1000 σελίδες παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα. Λες και 1000 χρόνια πριν οι άνθρωποι δεν διεκδικούσαν, το ΚΚΕ περίμεναν
Oh dear, the drama spills over.
Σαν το Dracula: Dead and loving it, να πεις την τελευταία λέξη που ο άλλος θέλει να πάει για beauty sleep (εχω ΚΤΕΟ αύριο, I have to look good).
Αν θεωρείς ότι ήμουν ειρωνικός, σε διαβεβαιώ πως δεν ήμουν.
Τα quotes παραθέτουν τους καλύτερους λόγους για τους οποίους καληνυχτίζω και αποχωρώ.
Εξ ου και το best-of. Literally.
Let me elaborate, αν και το ολο ποηντ ηταν να το αποφυγω.
Disclaimer: Δεν έχω ανάγκη-επιθυμία-στόχο-fetish να σε παρουσιάσω ως κάτι που δεν είσαι, ούτε ως κάτι που είσαι.
I mean, why would I even bother.
So let’s calm those tits now, queens.
Το μοντάζ του εαυτού μας το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Με το τι λέμε και πώς το λέμε.
Regardless of that - oι συνομιλητές μας ούτως ή άλλως θα προσλαμβάνουν με τα δικά τους εμπειρικά και γνωστικά αισθητήρια. C’est la vie. Εδώ στα ζευγάρια συμβαίνει, σε δύο μπαγλαμάδες που δεν γνωρίζονται καν over a text-based forum δε θα συμβεί?
Όταν έγραψα, “κακός σύμβουλος η ειρωνία”, δεν έδωσα συμβουλή. Έκανα ένα σχόλιο.
Αποφεύγω τις συμβουλές περισσότερο και από τις ειρωνίες.
Η συμβουλή είναι σαν dry eyeliner. Δεν κάθεται με τίποτα καλά και κινδυνεύεις να σου βγάλει κανά μάτι, with the first wrong move.
I’m all for liquid liner and lipstick: self-indulgent and zero fucks were given.
Διατηρώ όμως, πάντα, το δικαίωμα να εκπλήσσομαι.
Με κουράζουν οι άνθρωποι που δεν εκπλήσσονται γιατί συνήθως τίποτα σε αυτούς δεν εκπλήσσει.
“Been there, done that” σε συσκευασία pre-mature (and immature) γηριατρικού κυνισμού.
Σου εύχομαι να έχεις, όχι 50, αλλά 150 χρόνια μπροστά σου και να τα περνάς όμορφα, και μην αναλώνεσαι σε οτιδήποτε δεν σου κάνει κλικ. Life is short.
Και επειδή εγώ είμαι μίας κάποιας ηλικίας και θα αρχίσουν υπερτάσεις, εγκεφαλικά, προστάτης, αλτσχαϊμερ, και επειδή mine is shorter than yours (my life, ντε), λέω να μην την περάσω addressing your exponentially accumulating questions, answers, comments, misplaced assumptions.
I’d rather stick with the Great Misconceptions of Me.
With a pun too obvious – I hope I was clear[er] this time!
Take Care Now, Bye Bye Then