Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Μια χαρά, έτσι πρέπει να το φάμε όλοι μαζί ως συνήθως, καλά να πάθουμε.

Κάτι διάβαζα ότι ζητάνε οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν και κάποια άλλα κλειστά επαγγέλματα (ταξί νομίζω και 1-2 ακόμη αν θυμάμαι καλά), θα προτείνουν πάλι ισοδύναμα σε συντάξεις και ΦΠΑ, καλό 2010

1 Like

ΓυμνοσάΛΙΑΓΚΑΣ.

Φαντάζομαι ότι απάτη είναι και αυτό το πρόγραμμα όπως απάτη είναι και το “Σπίτι μου 2”

Αν η Δανία αύξησε τη συνταξιοδότηση στα 70 χρόνια, τότε προς τα εκεί πάμε και οι υπόλοιποι

Ε ας το παμε εμεις στα 100 χρονια.

1 Like

τελικα η Ελλαδα θελει ή δεν θέλει τους Ελληνες του εξωτερικού ;

Και πως εχουν γυρισει 300κ+ - απιστευτο νουμερο μου φαινεται.

Εχει γυρισει κανεις/εχει αναλογη εμπειρια ;

Δεν νομιζω οτι παιζει να εχει γυρισει τοσο μεγαλο ποσοστο

Η Δανία είναι χώρα που αποτελεί πρότυπο. Επιβάλλεται να την αντιγράψουμε. Άμεσα θα πρέπει η κυβέρνηση να πάει και στην Ελλάδα τη σύνταξη στα 70.

Λίγα λες 70. Εγώ θα έλεγα 85 τουλάχιστον, για μεγαλύτερη σιγουριά

3 Likes

Εγώ λέω ότι αφού αυξάνονται τα χρόνια χωρίς να μας ρωτάει κανένας τουλάχιστον να έχουμε την επιλογή να μην πληρώνουμε για σύνταξη και να μην πάρουμε. Ας πληρώνουμε μόνο το ασφαλιστικό για τα φάρμακα μας, με τα φασισταριά που έχουμε μπλεξει

2 Likes

Προτιμώ να αυτοπυρπωληθω , ένα χαρακίρι κάτι , παρανά γυρίσω μόνιμα Ελλάδα…αυτό πιστεύω είναι το στίγμα για τους περισσότερους που ζούμε εξωτερικό…βέβαια είναι και αυτοί που βγήκαν και γύρισαν πίσω για τους δικούς τους λογους

5 Likes

Η επιστροφή μεταναστών πως μετριέται; Αν είναι βάσει φορολογικής κατοικίας, τα νούμερα θα είναι αρκετά ανακριβή, γιατί κανένας που ζει Ελλάδα δεν κρατάει φορολογική κατοικία εξωτερικού αν ήταν έξω, πάρα πολλοί όμως κρατάνε φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ενώ είναι έξω για χρόνια (παράνομα, αλλά άλλο αυτό).

Είμαι 5 χρόνια έξω και έχω αρκετή εμπειρία με δεκάδες φίλους και γνωστούς. Η γενική εικόνα νομίζω είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό γυρνάει.

Νο1 λόγος επιστροφής, ο πιο απλός: δεν είναι εύκολο να είσαι μετανάστης και σου λείπουν οι φίλοι, οικογένεια, τρόπος ζωής κ.λπ.

Νο2 λόγος είναι ότι δεν καταφέρνουν έξω να χτίσουν πολύ καλύτερη ζωή απ’ ότι στην Ελλάδα, με μέτριες δουλειές, κακή κοινωνικοποίηση και ενσωμάτωση κ.λπ.

Η πλειοψηφία ελπίζει πως χτίζοντας καλό βιογραφικό έξω, θα γυρίσει Ελλάδα με συνθήκες πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο στην Ελλάδα. Και για ένα ποσοστό αυτό ισχύει. Στο ίδιο το rebrain στο Άμστερνταμ μας είπαν ουκ ολίγες φορές ότι προτιμάνε άτομα με εμπειρία από το εξωτερικό, και τους δίνουν συχνά καλύτερους μισθούς απ’ότι στους εγχώριους εργαζόμενους. Αυτό το επιβεβαιώνω άμεσα και από τη δική μου πλευρά: είχα Αθήνα ένα offer με 5k και ένα με 4,5k μικτά το μήνα. Στο 2ο, φίλη μου στην ίδια ακριβώς θέση και εταιρεία παίρνει 2,5k. Διάφοροι γνωστοί μου επίσης έχουν δυσανάλογα υψηλά offers γιατί είναι εξωτερικό. Π.χ. ξέρω σχεδόν όλη την ελληνική ομάδα sales της Google στο Δουβλίνο, και ένας-ένας γυρνάνε Ελλάδα κάποια στιγμή σαν marketing managers, sales managers κ.λπ., και οι εγχώριοι εργοδότες προσπερνάνε εγχώριους candidates. (Αυτό βέβαια είναι και σχετικά εξαίρεση, γιατί η Google είναι top-top).

Ξέρω και ένα παλικάρι που από Λουξεμβούργο γύρισε Ελλάδα σε θεσάρα, και έφυγε ξανά πίσω μέσα σε 6 μήνες. Του τα έλεγα, αλλά δεν με πίστευε ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα δεν θα ήταν τα λεφτά, αλλά η απαίσια εργασιακή νοοτροπία και εργοδοτική συμπεριφορά στην Ελλάδα. Το είδε με τα ίδια του τα μάτια, και ξαναέφυγε, ευτυχώς μπορούσε.

Υπάρχει βέβαια ένα σοβαρό ποσοστό που θα γυρίσει πάρα πολύ δύσκολα. Ανήκω κι εγώ σε αυτούς.

Γενικά στις παρέες στο εξωτερικό χωριζόμαστε λίγο ανεπίσημα στους:

• hardliners: δε γυρίζω Ελλάδα, κυρίως λόγω απαίσιας εργασιακής κουλτούρας, χαμηλών μισθών και καινοτομίας στην εργασία. Επίσης μεγάλο ρίσκο η πολιτική κατάσταση, η ασφάλεια κ.λπ.
  • softliners: μα άμα αρρωστήσει η μαμά μου, το φαγητό είναι απαίσιο, βρέχει πολύ εδώ, θα βρω καλή δουλειά Ελλάδα και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, έχω ήδη σπίτι κ.λπ.-.

Το μεγαλύτερο challenge όμως για αυτούς που δε θέλουν να γυρίσουν φαίνεται να είναι αυτή η προοπτική της “μονιμότητας” έξω, να χτίσεις μια ολόκληρη ζωή σε μια ξένη χώρα, για πάντα. Έρχεται και για μένα σιγά-σιγά αυτή η απόφαση, που όντως κάθεσαι και σκέφτεσαι σοβαρά για το πως θα είσαι με το σύντροφό σου, πως θα μεγαλώσει το παιδί σου, πιθανόν να πρέπει να μάθεις μια τρίτη γλώσσα και να την μιλάς για πάντα, κ.ο.κ. Δεν είναι εύκολη απόφαση, ακόμα και αν είσαι έξω με τις καλύτερες συνθήκες.

Γι’ αυτό εν τέλει θα υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ποσοστό που γυρνάει, αναπόφευκτα. Και όχι, αυτό δεν σημαίνει επιτυχία του Κούλη. Ούτε το 50% έκπτωση φόρου για όσους γυρνάνε είναι μεγάλο κίνητρο απ’ ότι βλέπω (πέρα από εντελώς άδικο για όσους δεν έχουν φύγει έξω ποτέ).

8 Likes

Εγώ αυτό που παρατηρώ είναι ότι αν κάποιος αντέξει τον πρώτο χρόνο έξω , δύσκολα μετά γυρνάει…πάντα κατά ποσοστό εννοείται…

Έχω και περιπτώσεις , δεν μου άρεσει η γεύση της ντομάτας η μου λείπει η ρεκλα της Ελλάδας …και υπάρχει και περιστατικό μεγάλου παίκτη που πήρε μόνος του την απόφαση να πάρει αναρρωτική ( και εδω αναρωτικη μόνο ο γιατρός και την περνάει στο εθνικό σύστημα που πηγαίνει αυτόματα στον εργοδότη σου ) , δεν πήγε δουλειά μια βδομάδα και τελευταία μέρα πήγε στο γιατρό και του λέει είμαι άρρωστος γράψε μου αναρωτικη…Ο γιατρός εννοείται δεν του έγραψε και τον έβρισε και τσακώθηκε…επόμενη ώρα μαιλ του γιατρού στην εταιρεία και άμεση απόλυση…

Και ο συγκεκριμένος είχε το θράσος να μας ζητάει σε φόρουμ που έχουμε εδώ να τον βοηθήσουμε να πάει σε άλλη εταιρεία…έφαγε άκυρο και γυρισε

Γενικά πολλοί βγαίνουν και θα έλεγα δεν γυρίζουν γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό αλλά η γενικότερη αίσθηση της ζωής…

4 Likes

Πηγα εξωτερικο για μονιμη εγκατασταση, με μεγαλο τρομο αλλα και τεραστια χαρα. Δεν δημιουργηθηκε τελικα η ομαδα και επεστρεψα στα γραφεια της εταιριας στην Αθηνα. Θα ειμαι παντα ευγνωμων στην εταιρια διοτι με εβαλε σε νεα καριερα, αλλα στεναχωριεμαι πολυ που δεν καταφερα να εξαφανιστω για παντα.

Η επιστροφη ηταν μια χαρα για μερικα χρονια, αλλα οι συγκρισεις ηταν αναποφευκτες. Επτα χρονια μετα λεω “τι κριμα που δεν εμεινα”.

Δυσκολη αποφαση, ενα μηνα το μελετουσα και εκανα overthinking που δεν εχω ξανακανει, μεχρι να παρω πια τις βαλιτσες μου. Οταν περασα το check in με one way εισιτηριο ενιωσα ενα απο τα πιο δυσκολα συναισθηματα της ζωης μου. Δεν ηξερα οτι θα ξαναγυρισω βεβαια, εκεινη τη στιγμη αφηνα πισω μου ανθρωπους που με πηγαν στο αεροδρομιο και τους καλυτερους φιλους μου.

7 Likes

Τα εγραψες πολυ ομορφα ολα, θα σταθω εδω για μισο λεπτο.

Δεν εχω εργαστει στην Ελλαδα ποτε για μεγαλη εταιρια ή σκατενιο εργοδοτη, αλλα οι ιστοριες που εχω ακουσει ειναι πολυ αντιπροσωπευτικες. Θα πω ομως οτι η εμφαση σου σε ολα τα εργασιακα για μενα δεν ειναι ουτε για πλακα ο μεγαλυτερος λογος για τον οποιον ειμαι ξεκαθαρα hardliner. Δεν αντεχω πλεον την νοοτροπια των ανθρωπων στην Ελλαδα. Τον ωχαδερφισμο, την μονιμη καχυποψια, τους ψωνισμενους, τους κολλημενους, την εμμονη με την θρησκεια, με τις ποδοσφαιρικες ομαδες, τα καφενεια, το τσιγαρο, και δεν συμμαζευεται.

Και ακομα κι ετσι, το “ονειρο” αυτην την στιγμη ειναι μαλλον στα 65 μου να αποσυρθω στην Ελλαδα. Αν δηλαδη μεχρι τοτε μπορω να εχω εξασφαλισει μια καλη συνταξη (που μαλλον θα), και υπαρχουν καταλληλες συνθηκες να μπορω να ζησω στην Ελλαδα και να ειμαι σχετικα ευτυχισμενος. Υπαρχει παντοτε και το ενδεχομενο να ερχομαι Ελλαδα απο Μαιο μεχρι Σεπτεμβριο, οπως κανουν παρα παρα πολλοι ελληνοαμερικανοι που εχουν συνταξιοδοτηθει.

ΥΓ. Η οικογενεια ειναι σημαντικος λογος για να θελει να επιστρεψει κανεις, αλλα ο νουμερο ενα λογος για μενα ειναι η θαλασσα και η παραλια το καλοκαιρι.

3 Likes

Η Ελλάδα είναι καλό μέρος να ζεις αν έχεις λεφτά και δεν χρειάζεται να δουλεύεις. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι ξένοι όταν βγαίνουν στη σύνταξη έρχονται και εγκαθίστανται μόνιμα εδώ. Κυρίως στην επαρχία και στα νησιά βέβαια. Ειδικά από Άγγλους και Γερμανούς (αλλά όχι μόνο) γίνεται χαμός και στην Κρήτη όπως συμβαίνει να ξέρω, αλλά και αλλού όπως έχω ακούσει.

2 Likes

Μιας και Ελληνας του εξωτερικου τα τελευταια 12 χρονια και προεδρος Ελληνικης κοινοτητας τα τελευταια 2 χρονια εμενα η εμπειρια μου λεει οτι γυρνανε αλλα οχι τοσο πολλοι

Ποιο πολλοι φευγουν εξωτερικο παρα γυρνανε Ελλαδα.

Υπαρχουν πλεον δουλειες με καλες πληρωμες αλλα ειναι γενικα λιγες και το θεμα ειναι τι θα βρεις απο εργασιακο περιβαλλον.

Εχουν γυρισει καποιοι γνωστοι μου οι μισοι μεινανε απο αναγκη και θελουν να φυγουν ξανα εξωτερικο και οι αλλοι μισοι γυρισαν γιατι ειδαν ενα εχθρικο εργασιακο κλιμα

Ακομη και να βρεις δουλεια δεν εχεις ασφαλεια. Αν απολυθεις? Θα ειναι το ιδιο ευκολο να ξαναβρεις δουλεια με τα ιδια λεφτα? Εδω που ειμαι τουλαχιστον εχω επιλογες αν φυγω απο την τωρινη μου εργασια.

Ειναι πολυ μεγαλη συναισθηματικη παγιδα με την Ελλαδα λογω φιλων κουλτουρας συγγενεις κτλπ

Δεν θα ηθελα να γυρισω μονο για διακοπες. Επισης ακομη και για remote θα ηταν δυσκολο καθως πλεον ειτε δεν εχω κυκλο ειτε ο μικρος μου κυκλος εχει μεινει στα ιδια μυαλα και συνηθειες τα τελευταια 15 χρονια και επισης επειδη ανηκουμε σε διαφορετικες οικονομκες κλιμακες ειναι δυσκολο μερικες φορες να κανεις πραγματα με αλλους που δεν εχουν χρονο χρημα κτλπ

Επισης ενω φυγαμε εξωτερικο για να ξεφυγουμε απο την Ελληνικη κακη νοοτροπια εχουμε δυστηχως πολλα φιντανια και στο εξωτερικο που σκεφτονται λες και ειναι στο χωριο τους

2 Likes

Στα 65 η κόρη σου θα κοντεύει τα 25, οπότε θα είναι αυτόνομη. It’s ok. Η Ελλάδα είναι μόνο να έχεις λεφτά και να κάνεις διακοπές, αλλιώς υποφέρεις. Δεν γνώρισες ούτε την ανεργία ούτε τις εργασιακές συνθήκες εδώ· είσαι ένας ευλογημένος άνθρωπος.

Εγώ μπήκα ΔΥΠΑ για δελτίο ανεργίας, αλλά σήμερα με ενημέρωσαν από την τοπική υπηρεσία ότι επειδή στην απόφαση αναπηρίας μου αναγράφεται ανικανότητα βιοπορισμού δεν δικαιούμαι κάρτα ανεργίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και φυσικά αποκλείομαι από προγράμματα που απαιτούν χρόνο ανεργίας.

Και βέβαια το Κράτος σου δίνει 1k και σου λέει ‘τράβα και γαμήσου…σου δίνω αυτά και δεν σ’ αφήνω να ψοφήσεις στις σάπιες εγκαταστάσεις ενός ιδρύματος. Χάρη σου κάνω. '.

Σημειωτέον, αν αύριο αρρωστήσουν οι γονείς μου τα λεφτά δεν επαρκούν για προσωπικό βοηθό μιας και δεν φτάνουν για τέτοια υπηρεσία και το Κράτος δεν καλύπτει μέρος των εξόδων και το πρόγραμμα είναι, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, στον αέρα.

Άρα, με συνοπτικές διαδικασίες, θα καταλήξω σε δημόσιες υποδομές και θα σταματήσουν να μου καταβάλλουν το αναπηρικό επίδομα. Και χωρίς δυνατότητα εργασίας.

Με αγάπη, κρατα την κόρη σου όσο πιο μακριά γίνεται απ’ αυτό το μπουρδέλο. Ξέρω ότι δεν χρειάζεται να στο λέω, απλή υπενθύμιση κάνω.

6 Likes

@epp1783 να φανταστώ έχεις και Έλληνες που φεύγουν από τη χώρα που ζεις αλλά πάνε σε άλλες χώρες ;;

Πχ οι Έλληνες της Βενεζουέλας που θα φύγουν δεν θα πάνε Ελλάδα, θα επιλέξουν Ισπανία ή ΗΠΑ

Υπάρχει και τέτοιο ποσοστό, διπλομετανάστης. Τουλάχιστον αν μιλάμε για 2η - 3η γενιά , δλδ τα παιδιά των Ελλήνων που ήρθαν στη ΧΨ χώρα να μεγάλωσαν και να επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα γέννησης

2 Likes

ναι πολλοι ερχονται για 2-3 χρονια και μετα φευγουν για αλλη χωρα της Ευρωπης

1 Like

Εγω εχω το ονειρο να μεινει ειτε Αυστρια ειτε Ελβετια.

Πλεον το τελευταιο τριμμηνο μου εχει φυγει αυτο το ονειρο καθως τελευταια φορα που ηρθα Ελλαδα οι γονεις μου ξεκινησαν να εχουν μικροπροβληματα υγειας λογω γεραματων και αυτα σιγουρα θα επιδεινωθούν στο μελλον οποτε με ισως γυρισω Ελλαδα με remote στο μελλον μονο για αυτο το λογο