Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Οταν μιλαει για βια ο Μανος δεν εννοει σωματικη βια αλλα καταναγκασμο.

Γενικα το θεμα απτεται φιλοσοφικης συζητησης πλεον. Τι θεωρουμε υγιες και αρρωστο (που ειδικα οταν μιλαμε για ψυχισμο ειναι πολυ πιο “γκρι” το οριο), ποιος καθοριζει τον ιδεοτυπο του ψυχικα υγιους ανθρωπου και τι δικαιωμα εχουμε να φερουμε ολους τους ανθρωπους εκει εξω σε αυτον τον καθορισμενο ιδεοτυπο τελικα?

Αλλα αυτα ειναι αφηρημενη κουβεντα. Οι συγκεκριμενες κοπελες επρεπε να λαβουν βοηθεια. Ειτε απλα πραγματα οπως να τις πιασουν οι γονεις τους, να τους ΜΙΛΗΣΟΥΝ και να τους πουν οτι δεν ηρθε το τελος του κοσμου, ειτε ψυχοθεραπεια, ειτε φαρμακα αν οντως ηταν ψυχοπαθολογηκη η κατασταση ειτε (το πιο πιθανο) εναν συνδυασμο των τριων. Μακαρι αυτο το περιστατικο να μας κανει να αναθεωρησουμε καποια πραγματα και καποιες διαδικασιες που θεωρουμε αυτονοητες σε αυτην την κοινωνια, ωστε να βγει και ενα καλο.

3 Likes

Θεωρούμε ότι η υποχρεωτική σίτιση του απεργού πείνας λίγο πριν αφήσει τις τελευταίες του πιθανότητες, με αποκλειστικό στόχο τη διαφύλαξη της ζωής, δεν είναι καταπίεση και στέρηση ελευθερίας?

Δεν το συνδέω με την περίπτωση που συζητάτε αλλά μόνο με την ίδια τη συζήτηση. Δηλαδή αναρωτιέμαι αν υπάρχουν συνθήκες που δύναται να διαταράξουν την ιερή φύση της διατήρησης στη ζωή. Ή, ακόμα πιο ακραία, να επιβάλλουν τη λυσσαλέα αποδοκιμασία της επίκλησής της, ως μέσο διαχείρισης μη ενσωματώσιμων μορφών αντίδρασης σε μια συγκεκριμένη συνθήκη ζωής.

Το ξαναλέω δεν το συνδέω με τη συγκεκριμένη ιστορία.

1 Like

Ε φυσικα και ειναι εντελως διαφορετικη περιπτωση εκει περα. Μαλιστα ειναι περιπτωση στην οποια το ατομο ξερει πολυ καλα τι κανει συνειδητα, και αρα δεν μιλαμε πλεον για καταθλιψη ή καποια αλλη κατασταση του μυαλου.

Επισης, προσωπικα δεν θεωρω οτι καθε ζωη ειναι ιερη και σε καθε πλαισιο. Οσον αφορα ανθρωπους που διαπραττουν τα πιο απεχθη εγκληματα, ειμαι αρκετα κυνικος. Κατι που επισης παει σε αλλη κουβεντα. Απλως βρισκω πολυ ασχημη την σκεψη του να αφησει η κοινωνια ενα αθωο και σωματικα υγιες ατομο να πεθανει, με το επιχειρημα πως εχει την ελευθερια να κανει την επιλογη το ιδιο το ατομο.

Ειναι μαλλον (οπως τα περισσοτερα πραγματα στην ζωη) απο αυτες τις καταστασεις που ισως καλυτερο ειναι να τις προσεγγιζουμε κατα περιπτωση, κι οχι με καποιον γενικο κανονα.

Διατηρώ πολύ διαφορετική προσέγγιση σε πολλά απ’ όσα λέγονται. Και ιδεολογικά και εμπειρικά. Αν φαίνονται σουρεάλ, οκ, δικαίωμά σας, αλλά δεν είναι απλά μπουρδολογίες στο φόρουμ, είναι πράγματα για τα οποία υπάρχουν πολλές σελίδες γραμμένες και πολλή κινητοποίηση.

Στόχος του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου είναι η ίαση, αλλά το να κάνουμε ότι η ίαση σημαίνει ευθύνη του επαγγελματία, και η αποκατάσταση του πάσχοντος, και πως η κοινωνία μένει αμέτοχη σ’ όλο αυτό είναι εσκεμμένη διατήρηση τυφλότητας στον κοινωνικό χαρακτήρα της ψυχικής υγείας. Και πολλοί ψ επαγγελματίες είναι ενάντια σε μία τέτοια προσέγγιση, γι’ αυτό και λένε ότι υπάρχει περιορισμός στο τι μπορεί να κάνει μία θεραπεία, διότι μετά παύει να είναι ζήτημα προσωπικό/ατομικό.

Επίσης, ακόμη και στην πιο βαθιά ψυχοπαθολογία, αναγνωρίζουμε αυτονομία στο άτομο. Είναι βασική θεραπευτική πρακτική αυτή. Ξαναλέω, ο κοινωνικός έλεγχος σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψουμε την αυτοκτονία, αλλά για να μπορέσουμε θεραπευτικά να μιλήσουμε σε έναν αυτοκτονικό, χρειάζεται να επιτρέψουμε την λογική της επιλογής του. Κι ας μην την συμμεριστούμε.

Αυτά τα λίγα σεντς από μένα.

4 Likes

Εγραψε κανενας αυτα τα πραγματα εδω μεσα?

Ξέρω γω, αν δεν βρίσκεις να απαντάει σε κάτι, μην το πάρεις σαν απάντηση, πάρτο σαν γενική έκφραση σκέψης

Λαθος τοπικ τοτε! :stuck_out_tongue:

1 Like

Καλημέρα σας. Λοιπόν ήθελα να γράψω δυο πραγματάκια για δύο θέματα που με απασχολούν πολύ. Το πρώτο είναι το κομμάτι πανελλήνιες - άγχος - πίεση από την δική μου οπτική.

Οι πανελλήνιες που λέτε ήταν πάντα μια ιδιαίτερα στρεσογόνος διαδικασία, είναι αλήθεια αυτό. Τα χρόνια όμως από το 2000 μεχρι το 2012 περίπου το στρες που προκαλούσε ήταν πολύ διαχειρίσιμο. Ο λόγος ήταν ότι η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων άφηνε πολύ λίγα παιδιά εκτός πανεπιστημίων, τόσο λίγα που δεν αισθάνονταν το παιδί ότι αν δεν γράψει καλά τελείωσε. Υπήρχαν επιλογές με πολύ χαμηλές βάσεις, απλά όχι οι πρώτες και όχι στην Αθήνα. Αλλά τότε αυτά τα δύο ήταν ok.

Από το 2012 μέχρι το 2020 σταδιακά το άγχος και η πίεση των πανελληνίων ανέβηκε. Ο λόγος ήταν ότι οι γονείς δεν είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν σπουδές εκτός Αθήνας και αυτό έβαζε την έξτρα πίεση στο παιδί να τα καταφέρει να μπει εδώ. Παρόλα αυτά η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι πιο διαχειρισιμη γιατί πάντα υπήρχε η διέξοδος - περνάω με βάση 8 στο οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Τρίπολη, κάθομαι δύο χρόνια και δουλεύω εδώ για να μαζέψω κάποια λεφτά (εγώ και κυρίως οι γονείς μου) και πάω μετά να σπουδάσω. Υπάρχει ελπίδα λοιπόν.

Τα τελευταία πέντε χρόνια όλα άλλαξαν. Το άγχος έχει γίνει όντως ακραίο και είναι πολλά τα παιδιά που δυσκολεύονται πολύ σοβαρά να το διαχειριστούν. Τί άλλαξε? Η Ε.Β.Ε. (ελάχιστη βάση εισαγωγής). Πλέον δεν μπαίνουν όλοι. Βασικά, μπαίνουν περίπου οι μισοί. Αν πούμε ότι η Ε.Β.Ε κινείται κατά μέσο όρο στο 1 αυτό σημαίνει ότι ακριβώς οι μισοί μαθητές ΔΕΝ θα μπορούν καν να καταθέσουν μηχανογραφικό.

Όταν πέρασε το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ή κυρίαρχη συζήτηση ήταν πολύ μακριά από το τί επιπτώσεις θα είχε αυτό στη ψυχολογία (αλλά και τη σκληρή γαλούχηση στον πυρήνα της καπιταλιστικής ιδεολογικής προσέγγισης της ζωής που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και την ατομικότητα - απομόνωση). Αλλά τώρα βλέπουμε την εικόνα του. Και την βλέπουμε κάθε μέρα, σε παιδιά που αρνούνται να ονειρευτούν στόχους γιατί φοβούνται την απογοήτευση της αποτυχίας, τη σκέψη που μόνιμα τρώει το μυαλό τους ότι δεν είναι στα μισά καλύτερα που κάπου θα μπουν.

Η Ε.Β.Ε. είναι απάνθρωπη, αντικοινωνική, αντιεκπαιδευτική, εκμεταλλευτική και βαθιά καπιταλιστική.

Το δεύτερο θέμα είναι η εξαφάνιση των μικροκοινωνιών.

Όταν ήμουνα πιτσιρικάς ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός σε σημαντικά (για το κεφάλι μου τότε) πράγματα από την κυρίαρχη τάση. Άκουγα σκληρή μουσική και αυτό με προσδιόριζε σε πολύ μεγάλο βαθμό, έπαιζα DnD και διάβαζα Tolkien (πριν τις ταινίες, το λέω γιατί παίζει ρόλο στον ορισμό του πλαισίου) και Salvatore και ήμουν από πάνω και αριστερός (με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τώρα, αλλά ναι). Δεν απομονώθηκα ούτε ένιωσα ποτέ ότι πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου να προσαρμοστεί και να εναρμονιστεί με το κυρίαρχο πλαίσιο που δε μου ταίριαζε. Γιατί είχα βρει τη μικροκοινωνία στην οποία είχα θέση. Τους μεταλάδες, που τύχαινε (σχεδόν) να είναι και νέρντουλες οπότε μου ταίριαζαν! Αντίστοιχα ο Γιώργος ήταν rave-άς, ο Αλέξης πανκιό κι η Κατερίνα ΔιαφανοΚριναΓκοθού και νέρντουλο επίσης και δεν μπορώ να θυμηθώ με σιγουριά το όνομα της hip-hopού (τρου ονόματα συμμαθητών μου εντωμεταξύ και η Κατερίνα τέρμα συμπαθητικό άτομο).

Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι η ύπαρξη αυτών των μικρο-κοινωνιών τότε ήταν τεράστιας σημασίας για την ψυχική μας ηρεμία. Δεν πείραζε να είμαστε διαφορετικοί, το αντίθετο - το επιδεικνύαμε και το φέραμε ως παράσημο - μένοντας ταυτόχρονα μέρος της κοινωνίας απαλλαγμένοι από την ανάγκη να είμαστε ίδιοι με την κυρίαρχη τάση γιατί απουσίαζε ο κίνδυνος της μοναξιάς και της γενικής απόρριψης. Προφανώς είχαμε και μεγάλα στραβά. Η ικανότητα συμπερίληψης διαφορετικών επιλογών αυτοπροσδιορισμού ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, ανύπαρκτη. Στη χειρότερη, αν σε παίρνανε χαμπάρι, θα σου κρεμάγανε κουδούνια. Μπορεί και κυριολεκτικά.

Σήμερα δεν υπάρχουν μικροκοινωνίες στα παιδιά. Πρέπει όλα να ακολουθήσουν μια κυρίαρχη αισθητική, επιβολή τρόπου ζωής, συγκεκριμένου μέτρου επιτυχίας χωρίς παρεκκλίσεις που να γεννάνε εναλλακτικές επιλογές ένταξης. Δεν μπορώ να διανοηθώ πόσο δύσκολο, στρεσογόνο και σκληρό μπορεί να είναι αυτό.

13 Likes

Έχεις πει πολλά σωστά και άξια συζήτησης

Πειράζει όμως που απ’ όλα έμεινα στο Salvatore, που αποτέλεσε τρομερό κεφάλαιο στην εφηβική μου ζωή (εκεί 14 - 17), και παρ’ όλο που είναι φαινόμενο έχω βρει ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόσμο να ξέρει πραγματικά τον Drizzt και την παρέα του;

Αυτό, εμβόλιμο σχόλιο, μη σου χαλάσω τη ροή της συζήτησης που μπορεί να ακολουθήσει, προχωράμε.

5 Likes

Τόλκιν - Σαλβατόρε - Λε Γκεν η αγαπημένη μου τριάδα.

3 Likes

Καλημερα κι απο εδω! Το διαβασα με μεγαλο ενδιαφερον το σχολιο σου προσωπικα.

Δεν ζω στην Ελλαδα εδω και 17 χρονια περιπου πλεον, οποτε δεν εχω σχεδον καμια εικονα επ’αυτου. Το μοναδικο δειγμα που εχω ειναι τα δυο μου ανιψια, τα οποια ειναι εγγυημενα μελη δυο διαφορετικων μικροκοινωνιων. Ο μεγαλος ακουει το μεταλ του (λογω του πατερα του), παιζει τα Minecraft του (αν και πλεον μαλλον οχι - εχει περασει σε αλλα παιχνιδια), παιζει ποδοσφαιρο, και εχει 4-5 παιδακια με τα οποια εχουν τα ιδια ενδιαφεροντα και χομπι σε τεραστιο βαθμο. Απο την αλλη, αλλες παρεουλες στο σχολειο του εχουν διαφορετικα ενδιαφεροντα και ανηκουν σε διαφορετικη μικροκοινωνια. Οπως επισης κι ο μικρος μου ανιψιος, ο οποιος ειναι των τεχνων, της Μαρβελ, του κινηματογραφου γενικοτερα, και αυτο καθοριζει και τις παρεες του. Ειναι πολυ μικρος ακομα βεβαια για να μιλαμε για αγχος πανελληνιων (9 χρονων), αλλα βλεπω απο τωρα το πως τα δικα του χομπι ειναι σχεδον αντιδιαμετρικα απο του μεγαλου. Οποτε η ερωτηση μου ειναι, ποσο καθολικο ειναι αυτο που γραφεις περι μικροκοινωνιων και το αν υπαρχουν ή οχι? Μηπως απλα αυτο που ειχαμε εμεις ως Freaks & Geeks (& Jocks & Punks & etc) εχει διαφορετικη μορφη πλεον? Και ρωταω ολα αυτα τα πραγματα γιατι πραγματικα με ενδιαφερει να δω πως μεγαλωνουν τα παιδια στην Ελλαδα πλεον κι αν υπαρχει υγιης διεξοδος απο τα διαφορα προβληματα που μπορει να εχουν λογω απαιτησεων στο σχολειο/στην κοινωνια.

Και ενα εντελως διαφορετικο σχολιο απο μενα για το θεμα των Πανελληνιων, με το οποιο συμφωνω με τους περισσοτερους που εκφραστηκαν για αυτο οσον αφορα την πιεση κτλ (γενια του 1999 εδω = τελευταια φορα με Δεσμες = ναι, αγχος αλλα οχι τοσο πολυ ωστε να “τελειωνει η ζωη μου” + τα παιδια τοτε ολων των ηλικιων ηταν λιγο πιο σταρχιδιστες απο οτι ειναι τωρα και αυτο ειναι παγκοσμιο φαινομενο).

Αυτο που δεν βλεπω κανενας να αναφερει ειναι αυτη η οριακα θρησκευτικη υπακοη στις αναγκες ενος συστηματος που εκβιαζει καθε ανθρωπο να παει στο Πανεπιστημιο και να περασει σε “μια καλη σχολη”, αλλιως η εναλλακτικη ειναι πως θα ειναι αποτυχημενος. Και το λεω αυτο ως καποιος που εχει περασει μια ζωη στα ακαδημαικα, ειτε ως μαθητης, φοιτητης, προφεσορας ή δασκαλος, και που εκτιμαει στο μαξιμουμ την διψα για γνωση και βελτιωση. Γιατι να μην προωθουμε ως κοινωνια (και αυτο παει και στην κυβερνηση αλλα και στα νοικοκυρια) τις χειρωνακτικες εργασιες, τις χειροτεχνιες, τις αγροτικες ζωες, και τελος παντων τα μυρια των επαγγελματων που δεν χρειαζονται απαραιτητα το να περασει σε μια “καλη σχολη” το παιδι? Ειδικα η Ελλαδα στην παρουσα αναπτυξιακη φαση, θα μπορουσε να απασχολησει δεκαδες χιλιαδες ανθρωπους σε ενα σωρο τομεις της πρωτογενους και δευτερογενους οικονομιας που θα βοηθουσαν και το ιδιο το ατομο αλλα και το συνολο.

Γιατι πρεπει καθε εφηβος να γινει δηλαδη ακαδημαικος, και η εναλλακτικη να θεωρειται αποτυχια? Για μενα αυτη η αντιληψη ειναι μονο μια απο τις παρα πολλες που θα επρεπε να αλλαξουν καπως για να μπορει ενα ατομο να ειναι υγιες πνευματικα και να μην αρχιζει το αγχος και η αγωνια τοσο νωρις στην ζωη του. Δεν λεω οτι αυτο απο μονο του θα διορθωνε το προβλημα, αλλα ολα παιζουν ρολο. Και για να μην τα ριχνουμε ολα στην “ατιμη κενωνια”, προσωπικα στεναχωριεμαι πολυ για αυτες τις 2 τελευταιες γενιες ας πουμε που εχουν αναγκαστει να μεγαλωσουν στην Ελλαδα της οικονομικης κρισης και της χρεωοκοπιας, και βλεπουν (και νιωθουν ισως!) διαρκως ενα πεσιμισιστικο και αρνητικο κλιμα γυρω τους.

ΥΓ. Κουβεντα πρεπει να γινει καποια στιγμη και για την ανατροφη των παιδιων απο τους γονεις πλεον. Εχω κουραστει να ακουω/διαβαζω πως για ολα τα προβληματα ενος παιδιου στην ζωη φταινε τα παντα εκτος απο το ιδιο το παιδι και τους γονεις του. Μετα απο κανα δυο δεκαετιες στην εκπαιδευση - αν και σε αλλη χωρα - πλεον ειμαι πεπεισμενος πως καθε παιδι πρεπει να μεγαλωνει γνωριζοντας ποσο δυσκολη ειναι η ζωη, και με μια αντιληψη και συνειδηση πως σε καποιους τομεις πρεπει να το βαζουμε κατω και να προσπαθουμε οσο δυσκολο και να ειναι αυτο. Πιστευω ακραδαντα πως στην πλειοψηφια του “δυτικου κοσμου” αυτο πλεον δεν γινεται στον βαθμο που γινοταν παλιοτερα, και παρα πολλα παιδια νομιζουν πως η κοινωνια τους χρωσταει μια ανετη ζωη διχως πολλη προσπαθεια. Πως μπορει ο οποιοσδηποτε ανθρωπος να διαχειριστει μια κοινωνικη και επαγγελματικη πιεση στην ενηλικη ζωη, αν δεν εχει μαθει να το κανει ποτε στην ζωη του γιατι το ονειρο του ειναι “να γινει ινφλουενσερ και να βγαζει εκατομμυρια”? <— αληθινο περισταστικο/απαντηση απο μαθητη btw και εδω που ειμαι, αλλα και στην Ελλαδα.

5 Likes

IMO για τα προβλήματα ενός παιδιού στη ζωή, υπεύθυνοι κατά κύριο λόγο είναι οι γονείς (με τις πράξεις τους αλλά και τις μη πράξεις τους), μετά το ίδιο το παιδί και στο τέλος οτιδήποτε άλλο.

Ωραιο ποστ btw.

1 Like

Ειχα διαβασει τα περισσοτερα βιβλια με τον Drizzt οταν ημουν γυρω στα 18-20.Δεν μπορεις να φανταστεις τον ενθουσιασμο μου οταν επαιξα λιγα χρονια αργοτερα το Baldur’s Gate που ειχε Cameo του ίδιου και το BG2 που ειχε ολη την παρεα.Επισης τρελα οτι στο 2 περνας ενα μεγαλουτσικο μερος του παιχνιδιου στο Underdark.

4 Likes

Ω, έλα δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο! Ωραία, να παίρνει λίγη δημοσιότητα σ’γα σ’γα, μπας και δούμε το 2028 να ανακοινώνεται για το '30 νέα σειρά Drizzt Do Urden και να είναι η πρώτη τριλογία

Δεν τα καταφερε, που ηταν και το πιθανοτερο. Εγω απορω που δεν σκοτωθηκε αμεσως με την πτωση απο τοσο μεγαλο υψος. Διπλα τραγικη η ειδηση, δεν μπορει να το χωρεσει ο νους μου πως φτασανε μεχρι εκει.

3 Likes

Ταίριαζει σαν reply σε κάτι ποστ τυπου ότι κι αν γίνει έρχεται το καλοκαίρι

This post was flagged by the community and is temporarily hidden.

^ Ban επιτέλους. Πέρα από όλες τις γνωστές τραμποφαρατζοπίπες, πλέον εκδηλώθηκε και ως συμπαθών ΧΑ. Έλα πάμε.

4 Likes

δεν το περίμενε κανείς…