Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Εδω συγκρουονται λιγο ο Κοινωνιολογος και ο Ψυχολογος, επειδη ανηκω στην πρωτη κατηγορια κλινω περισσοτερο να το δω με τετοιους ορους το θεμα, αλλα σαφως υπαρχει και η αλλη διασταση. Φυσικα εδω μιλαμε για εφηβα κοριτσια, που οι ορμονες κανουν παρτυ, δεν ειναι αναγκαιο να υπηρχε απο πισω ψυχοπαθολογικος παραγοντας. Φυσικα και οι δυο παραγοντες πρεπει να εξεταστουν, αλλα το γεγονος οτι αυτη η διαδικασια ειναι κτηνωδης δεν αναιρειται απο το ενδεχομενο τα κοριτσια να επασχαν και απο καταθλιψη.

1 Like

Κανείς δεν αναιρεί την πιθανότητα κατάθλιψης, το πώς μιλάμε γι’ αυτήν και πώς την αντιμετωπίζουμε σχολιάζω.

1 Like

Δεν διαφωνησα σε κατι μαζι σου, πιο πολυ στα δυο παραπανω ποστ απαντησα.

1 Like

Ίσως να είμαι άδικος για την οικογένεια, όντως δε ξέρω τι συνέβαινε.Πάντως στο γράμμα που διάβασα η κοπέλα ανακοίνωνε στους δικούς της ότι έχει 3 χρόνια κατάθλιψη.Από αυτό υποθέτω πως δεν ήξεραν.

Η κεταμίνη δρα αντικαταθλιπτικά μέσω του γλουταμινικού, η αποτελεσματκότητα της είναι δεδομένη, όχι από μένα, αλλά από δεκάδες έρευνες.Δεν έχει σχέση με τα επίπεδα στον εγκέφαλο.

Το πρόβλημα μας είναι οι συνθήκες της σημερινής κοινωνίας που ουσιαστικά παράγουν την κατάθλιψη.Η καταπολέμηση της γίνεται βρίσκοντας τα αίτια και αρχίζοντας την επεξεργασία και την αποδόμηση τους μέσω ψτυχοθεραπείας.Όμως,σε θεραπευόμενους που έχει φτάσει η κατάσταση στον αυτοκτονικό ιδεασμό, τις περισσότερες φορές η σκέτη ψυχοθεραπεία δεν φτάνει.

Η χημεία χρειάζεται εδώ όχι γιατί θα διώξει ντε και καλά την κατάθλιψη μόνη της, αλλά γιατί θα φέρει το άτομο σε μια ευθεία γραμμή (κάπως επίπεδα συναισθήματα πολλές φορές), και θα του δώσει έτσι χρόνο και πιο καθαρό μυαλό για να δουλέψει το μέσα του.

Όσο για την κατηγοριοποίηση αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιδράει ο καθένας σε μια ιδεοληψία.Αν ενόχλησαν οι συγκεκριμένες λέξεις σου ζητώ συγγνώμη, ίσως είναι και λάθος, πες τους 1-2-3. Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες ιδεοληψιών, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες.

3 Likes

Τα “επίπεδα κεταμίνης” το είπα ως σχήμα λόγου. Παραμένω σκεπτικός απέναντι στην εστίαση στον εγκέφαλο ως όργανο που δυσλειτουργεί, όπως και στην ατομική διαχείριση της κάθε ψυχικής ασθένειας. Ακόμη και σε άτομα με υψηλό αυτοκτονικό ή ακόμη και κατόπιν απόπειρας, η ψυχοθεραπεία μόνη της δεν φτάνει αν δεν συνοδευτεί με αλλαγές στη ζωή του ατόμου. Οπότε, ούτε η φαρμακευτική αγωγή μόνη της φτάνει.

Στα άλλα συμφωνώ, περί ευθείας γραμμής και ψύχραιμης ματιάς.

2 Likes

Α σορρυ δε το έπιασα εγώ.Ο εγκέφαλος μπορεί να δυσλειτουργεί.Όχι με τον τρόπο που το κάνει το πόδι ή το χέρι αλλά μπορεί.O άνθρωπος δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση των μηχανισμών του.Οι νευρώνες εκεί μέσα αγγίζουν το άπειρο και άντε βρες τι κάνει ο καθένας.

Εννοείται ότι κλειδί είναι το ίδιο το άτομο.Εάν ο ατομικός πυρήνας αξιών που έχει ο καθένας μας μέσα του, έχει θέληση για ζωή, ΟΤΙ και να του λέει το μυαλό, με όποια ερεθίσματα και αν τα λέει, ο άνθρωπος δεν διατρέχει κίνδυνο.Θέλει αλλαγές και στην σκέψη του για τα πάντα, και στις πράξεις του.Θέλει βήματα προς τα μπροστά παρά τον φόβο.Δες το κάπως σαν Exposure therapy.Φίλος μου φοβόταν από μικρός τα σκυλιά γιατί του την είχαν πέσει κάποια αδέσποτα όταν ήταν πιτσιρίκι.Τον πήγα σε ένα ωραίο σκυλοπάρκο στην Ηλιούπολη, έμαθε και το δικό μου από κουτάβι, και τώρα είναι ο καλύτερος τους φίλος.Και μιλάμε για άνθρωπο που κυριολεκτικά έβλεπε αδέσποτο στο δρόμο και κρυβόταν πίσω από τα αμάξια.

Απλά δεν γίνεται πάντα με τέτοιες προσεγγίσεις.Σε αυτοκτονικούς είναι μεγάλο ρίσκο να μην γίνει φαρμακευτική παρέμβαση αμέσως.Κάλλιο πέντε και στο χέρι που λένε…Η χημεία η ψυχοθεραπεία, ακόμα και η στήριξη από το περιβάλλον είναι εργαλεία.Πολύτιμα μεν, εργαλεία δε.Για να έχεις την ευθεία γραμμή να δουλέψεις και να κάνεις τις αλλαγές που πρέπει.Μεγάλη συζήτηση.Πολλοί ζουν μέσα στην καταπίεση από τις κοινωνικές νόρμες.Το θέμα είναι οι αλλαγές που λες να είναι συνειδητές.

Για την κεταμίνη το είπα γιατί όντως τα αποτελέσματα της είναι εντυπωσιακά.Παραμένω επιφυλακτικτός πάντως για το αν θα την αφήσουν και ταυτόχρονα θα πέσει λουκέτο σε εταιρείες κολοσσούς.

1 Like

Είναι όντως μία μεγάλη κουβέντα. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου με κάνει να προσανατολίζομαι στην προσαρμοστικότητά του, παρά στην δυσλειτουργία του, και είναι κάτι παραπάνω απ’ το ποια λέξη χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Όταν δεν μιλάμε για κάποιο νόσημα φυσιολογίας, πάντα.

Για την αυτοκτονία, μία προσέγγιση είναι το να υποθέτουμε ότι ο άνθρωπος δεν θέλει να ζει έτσι κι όχι γενικά. Κάθε ον έχει μία επιθυμία για ζωή, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την μη-ζωή μας, δεν έχουμε εμπειρία κάποιου τέτοιου πράγματος. Οπότε και η αυτοκτονία, μπορεί να ιδωθεί ως ένα σχόλιο πάνω στους όρους ζωής, κι όχι ως μία απλή αυτοκαταστροφική λούπα. Υπάρχει σοφία εκεί.

Προληπτική φαρμακοθεραπεία δεν υπάρχει. Εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μόνο ζήτημα ταχύτητας. Και πάντα σε συνεννόηση, ενημερωμένη, με τον άνθρωπο που θα λάβει την αγωγή. Ακόμη κι η αυτοκτονικότητα είναι θέμα που ζητά ψυχραιμία, δεν υπάρχει γρήγορη αποτελεσματικότητα στην ψυχοθεραπεία.

1 Like

Δεν διαφωνούμε κάπου ριζικά, απλά εγώ είμαι υπέρ μιας πιο aggresive προσέγγισης στα άτομα με πραγματικό αυτοκτονικό κίνδυνο.Με την λογική να τον φέρει το (όποιο) φάρμακο σε μια ασφαλή για θνησιμότητα baseline, και εκεί μαζί με τον/την ψυχοθεραπευτή του, να αρχίσουν το ταξίδι της ίασης.Η οποία είναι απολύτως εφικτή! Και αν κάποιος διαβάζει εδώ να ξέρει ότι ούτε μόνος του είναι, ούτε θα είναι μονίμως έτσι.

Συμφωνώ δε, απόλυτα με το ‘δεν θέλει να ζει έτσι’.Ένα τέτοιο άτομο για μένα δεν είναι σε επικίνδυνο μονοπάτι.Σίγουρα βασανίζεται στην καθημερινότητα, αλλά το δεν θέλω να ζω έτσι, σημαίνει ότι θέλω να ζω ΓΕΝΙΚΑ.Εκεί μπαίνει το κομμάτι της αλλαγής που είπες και μπορεί και χωρίς χημεία.

Αντίθετα, όποιος δε θέλει να ζει γενικά, δε το γλιτώνει το χάπι του.Ακόμα και αυτός όμως μπορεί να γίνει καλά! Και αυτό είναι ευχάριστο να το σκέφτεσαι.

Κάποια παρανόηση έχει γίνει. Δεν διαχωρίζω μεταξύ του “θέλω να ζήσω αλλιώς” και του “δεν θέλω να ζήσω καθόλου”, εκτός κι αν μιλάμε για αυτοκτονία φορτισμένη με ιδεολογικό χαρακτήρα ή δεν ξέρω γω τι άλλο. Λέω ότι το Δεν θέλω να ζήσω καθόλου, μπορούμε να το δούμε ως ανάγκη για αλλαγή όρων ζωής.

Αν το να γίνει καλά σημαίνει απλά να μην θέλει να πεθάνει, και αν το δεν γλιτώνει το χάπι του σημαίνει εξαναγκασμός, τότε όχι, δεν είναι θεραπεία αυτό, είναι κοινωνικός έλεγχος. Και στα δικά μου μάτια, είναι πολύ δυστοπικό να μπερδεύουμε αυτά δύο.

Εγώ τα διαχωρίζω οπότε διαφωνούμε τελικά.Το δεν θέλω να ζήσω καθόλου, εγώ το θεωρώ άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του θεραπευόμενου.Και τον κίνδυνο για κάτι τόσο ιερό όσο η ανθρώπινη ζωή, θεωρώ πρέπει να τον σβήνουμε.Το ‘απλά να μην θέλει να πεθάνει’ είναι τεράστια διαφοροποίηση στάσης, και με αυτήν μπορεί να κάνει πιο εύκολα τις αλλαγές που λες οι οποίες θα τον βοηθήσουν μακροχρόνια.Χρειάζεται και βραχυχρόνια όμως…

Φυσικά δεν μιλάω για εξαναγκασμό (εκτός κιαν μιλάμε για μικρές ηλικίες), αλλά για συνειδητή επιλογή ενός ανθρώπου να πάει σε έναν ψυχίατρο και να ακολουθήσει τις οδηγίες του.

Ενα τεραστιο κριμα για τις δυο κοπελες, πραγματικα. Δυστυχως ειναι δυο απο τις παρα πολλες περιπτωσεις ανθρωπων οποιασδηποτε ηλικιας που επασχαν απο καταθλιψη και για τον Α ή Β λογο δεν μπορεσαν να λαβουν την βοηθεια που επρεπε. Ενας πολυ κακος συμβουλος σε αυτην την περιπτωση σιγουρα ηταν και το οτι το περνουσαν μαλλον αυτο “μαζι” (ασχετα αν καποια απο τις δυο κοπελες ειχε ισως πιο εντονο ιατρικο προβλημα απο την αλλη), και οπως ολοι γνωριζουμε misery loves company.

Μερικες φορες ειναι πολυ ευκολο να δειξουμε το δαχτυλο προς καθε κατευθυνση και να πουμε πως εφταιγαν οι γονεις, το σχολειο, η πιεση απο το συστημα, η κοινωνικη κατασταση στην Ελλαδα και οτι αλλο. Και πιθανοτατα υπαρχει δοση αληθειας για ολους αυτους τους παραγοντες, αλλα θελω να πιστευω πως ουτε οι γονεις, ουτε το σχολειο τους, ουτε καποιος αλλος προφανως ηθελε αυτην την εξελιξη. Και μπορουμε να μιλαμε για ελλειψη οργανωσης και προληψης οσο θελουμε (και θα εχουμε ισως δικιο σε ολα), αλλα τιποτα δε θα φερει την μια κοπελα πισω στην ζωη, και οπως ειπε κι ο Παντελης ποιος ξερει σε τι κατασταση θα ειναι η δευτερη κοπελα αν τα καταφερει.

Μονο θλιψη για το συμβαν, πραγματικα απο τις χειροτερες ειδησεις που μπορει να διαβασει καποιος. Δυο νεα κοριτσια με ολη τους την ζωη μπροστα… Και οι γονεις τους αν δεν ειναι κοινωνιοπαθεις, θα περασουν το υπολοιπο της ζωης τους με εκκωφαντικες τυψεις στο μυαλο τους, και με τραυμα που δε θα γιατρευτει ποτε. Οσο και να εφταιγαν ή δεν εφταιγαν για την κατασταση. Απο οπου και να το πιασεις, ειναι απλα ενα θλιβερο συμβαν και στεναχωρο για ολους.

ΥΓ. Καλο θα ηταν να μην ειμαστε τοσο αντιδραστικοι με τις λυσεις που μπορει να προσφερει η επιστημη οταν δεν μπορει τιποτα αλλο να βοηθησει μια κατασταση. Ολα χημεια ειναι, κι εμεις ειμαστε οργανισμοι που οταν η χημεια μας δουλευει σωστα δουλεουμε κι εμεις σωστα. Οταν η χημεια του σωματος ειναι λαθος, δεν υπαρχει κατι κακο στο να προσπαθησεις να ισορροπησεις αυτην την χημεια. Αρκει φυσικα να εχουν γινει ολα τα βηματα σωστης διαγνωσης και αντιμετωπισης.

3 Likes

Σε γενικές σωστά όσα προηγούμενα αναφέρεις, αλλά όσον αφορά την κεταμίνη, χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, να θυμίσω ότι από αυτό πέθανε ο Μάθιου Πέρι, ενώ είχε ανιχνευθεί στον οργανισμό του ενός τουλάχιστον παιδιού της Πισπιρίγκου (θυμάστε τη Μήδεια από την Πάτρα; )

Ναι θέλει τεράστια προσοχή στη χορήγηση της (προφανώς μιλάμε για άτομα άνω των 18) και ακόμα το ψάχνουν με χάπια περιεκτικότητες κλπ.Ακόμα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και η χορήγηση της συνήθως γίνεται με ιατρική επίβλεψη εκείνη την ώρα.Πάντως τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά.Σε ορισμένους είχε αποτέλεσμα μέσα σε μία ώρα!

Χμ, εδώ έχει πολύ ψωμί αυτό που λες. Νομίζω είναι μία προκατάληψη αυτή η ιερότητα της ζωής απέναντι στο θάνατο. Μιας και είναι στον αφρό των ημερών, συμφωνώ πολύ με τον τίτλο των Metallica “To Live Is To Die”. Ζωή και θάνατος είναι συνδεδεμένα, και η μονομερής εστίαση οδηγεί σε πολύ περίεργες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με βαλσάμωση. Νομίζω ότι αυτή η υπερεστίαση στη “ζωή με κάθε κόστος” είναι που δημιουργεί τρομερό άχθος στις σημερινές κοινωνίες. Οι άνθρωποι δεν ξέρουμε να πεθαίνουμε, δεν ξέρουμε να δίνουμε νόημα στο θάνατό μας, κι αυτό επηρεάζει το πώς ζούμε και νοηματοδοτούμε και τις ζωές μας εν τέλει. Και κάποιες φορές, η έξοδος είναι αυτή που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή. Πολύ φιλοσοφική συζήτηση, αλλά έχει ενδιαφέρον.

ΕΙΔΙΚΑ σε μικρές ηλικίες, τον εξαναγκασμό τον βλέπω με ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία. Και ξαναλέω, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για διάσωση, θεραπευτικά ή εξωθεραπευτικά, αλλά αυτό είναι κοινωνικός έλεγχος, όχι θεραπεία.

Δεν μπορείς να θεραπεύσεις έναν νεκρό :stuck_out_tongue:

1 Like

Ναι φίλε μου διαφωνούμε στον πυρήνα του θέματος.Για μένα δεν είναι προκατάληψη.Επίσης ένας θεραπευόμενος πάει μόνος του να ζητήσει βοήθεια.Δε τον αναγκάζει κανένας.Μόνο και μόνο που ψάχνει βοήθεια, είναι δείγμα ότι θέλει να επιβιώσει.Μετά τη ζωή δεν υπάρχει τίποτα. Ο θάνατος είναι ίσως το μόνο πράγμα στον κόσμο που δεν αλλάζει.Το τίποτα δεν είναι καλό ή κακό.Το τίποτα είναι τίποτα.

Για σένα είναι προκατάληψη, διότι επιλέγεις ανάμεσα στα δύο. Στον κώδικα δεοντολογίας των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων και των γιατρών είναι προκατάληψη, διότι επιλέγουν ανάμεσα στα δύο. Κοινωνικά, είναι προκατάληψη, διότι δεν μιλάμε για τον θάνατο. Ακόμη κι οι τελετουργίες που μας έφερναν σ’ επαφή μαζί του, έχουν πια τυποποιηθεί και “εξευγενιστεί”. Οπότε και δική σου προκατάληψη να μην είναι, η προκατάληψη υπάρχει.

Την επιλογή του θεραπευόμενου να ζητήσει βοήθεια, όμως, την ξεχνάμε στην περίπτωση που μιλάμε για εξαναγκασμό στη ζωή. Όταν μιλάμε για παρέμβαση ακόμη και με βία για να μείνει κάποιος στη ζωή.

1 Like

Όχι δεν μιλάω για παρέμβαση με βία.Εκτός και αν συζητάμε για μικρά παιδιά.Αν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο για ενηλίκους μάλλον θα έκανα λάθος διατύπωση.Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι είναι επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας, και στόχος τους είναι η ίαση.Αυτή είναι η δουλειά τους δεν έχουν προκατάληψη.Όταν πας στον ψυχίατρο πας για να μπεις σε πορεία θεραπείας, όχι για να σου πει ‘ξέρεις κάτι είναι χάλια η κοινωνία μας, και δε βλέπω να μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ, οπότε άστο και αν σου βγει σου βγήκε, εάν όχι πάλι καλώς’.

1 Like

Ευχομαι πραγματικα καθε εφηβος που αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα καταθλιψης να “ελεγχθει κοινωνικα” και να “εξαναγκαστει” να ζησει, ωστε μετα αν και οταν πανε ολα καλα με την θεραπεια και ξεπερασει το σοβαρο προβλημα καταθλιψης, να μπορεσει να δει με καθαρο μυαλο το οτι ο εξαναγκασμος αυτος ειναι οτι καλυτερο συνεβη στην ζωη του, και πως ουσιαστικα μπορεσε να του δωσει 40-50-60-70 χρονια ζωης ακομα, στα οποια μπορεσε να πετυχει ολους τους προσωπικους και επαγγελματικους του στοχους. Κι ακομα και αν δεν πετυχει τους στοχους του, να μπορεσει να ΖΗΣΕΙ και να παει στην παραλια να απολαυσει την θαλασσα ή στα βουνα να δει τον γαλαξια μας. Οποιες εμπειριες και να μαζεψει στο υπολοιπο της ζωης του, θα ειναι σιγουρα πολυ καλυτερο απο το να μη βιωσει τιποτα επειδη θα εχει πεθανει απο αυτοκτονια.

Ειναι οριακα σουρρεαλ το να μιλαμε για αυτα τα πραγματα και να γραφουμε πως χαριν σε καποιον βωμο του δικαιωματος για προσωπικη ελευθερια καλο ειναι να αφηνουμε ανθρωπους να επιλεγουν τον θανατο αν αυτο πραγματικα θελουν, ποσο μαλλον οταν δεν βρισκονται σε ψυχολογικη και εγκεφαλικη κατασταση να μπορουν καν να αξιολογησουν τι ειναι σημαντικο για αυτους και τι πραγματικα θελουν.

Το “ζωη με καθε κοστος” ειναι υπερβολη, και δεν μιλησε κανενας για κατι τετοιο σε αυτην την κουβεντα. Ναι, αν ειμαστε σαν τον τυπο στο Johnny Got His Gun ισως ειναι καλο να μας αφησουν να πεθανουμε. Αν ομως εχουμε ολη τη ζωη μας μπροστα και τα προβληματα μας ειναι προβληματα τα οποια φανταζουν 10000 φορες πιο δυσκολα απο οτι πραγματικα ειναι, τοτε το να βοηθησεις αυτον τον ανθρωπο παρα την θεληση του ειναι μονοδρομος, δεν ειναι καν ερωτημα.

2 Likes