Βοήθεια για αγορά pc

Με τα ιδια περιπου λεφτα μπορεις να πας σε ryzen 5800x η κατι εφαμιλο ιντελ και 6700xt gpu που ειναι πολυ καλυτερα απο αυτα που εχεις διαλεξει… Οταν βρψ χρονο θα στειλω συστημα

1 Like

Βγάλε την soundblaster και πάρε μια scarlett
Aν κάποια στιγμή θες να κάνεις κάτι πιο σοβαρό, αυτή θα το υποστηρίξει και με το παραπάνω.
Μόνο θέμα σου, τι ηχεία έχεις και πως συνδέονται με την πηγή σου, καθώς αυτή έχει 2 jack, οπότε ίσως χρειαστείς ανταπτοράκια.

2 Likes

VFM είναι οι Ryzen πάντως. Και τώρα που βγάζει καινούριους, θα πέσουν λογικά οι παλαιότεροι. Επίσης θα άλλαζα MSI με gigabyte κάτι απλό, χωρίς πολλά RGB. 980 Samsung + εναν HDD για χώρο. Noctua ψυκτρά. θα κάνω και γω μια πρόταση, ίσως το βράδυ.

2 Likes

Ενα αλλο που εχει και καποια parts που μπορεις να κανεις και αναβαθμιση και επεξεργαστη με gpu και ψυκτρα ( για να μην περνεις αλλη ) κοντα στα 1250

https://www.skroutz.gr/s/23019299/Be-Quiet-Pure-Base-500DX-Gaming-Midi-Tower-Κουτί-Υπολογιστή-με-Πλαϊνό-Παράθυρο-και-RGB-Φωτισμό-Λευκό.html?from=listing
https://www.skroutz.gr/s/28796275/Seasonic-G12-GC-850W-Τροφοδοτικό-Υπολογιστή-Full-Wired-80-Plus-Gold.html?from=sku_spec_variations
https://www.skroutz.gr/s/24068592/MSI-B550-A-Pro-Motherboard-ATX-με-AMD-AM4-Socket.html?from=listing
https://www.skroutz.gr/s/30384501/AMD-Ryzen-7-5700G-3-8GHz-Επεξεργαστής-8-Πυρήνων-για-Socket-AM4-σε-Κουτί.html?from=listing
https://www.skroutz.gr/s/15260737/G-Skill-Trident-Z-RGB-16GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x8GB-και-Συχνότητα-3600MHz-για-Desktop-F4-3600C18D-16GTZRX.html?from=listing
https://www.skroutz.gr/s/28209959/Sapphire-Radeon-RX-6700-XT-12GB-GDDR6-Pulse-Κάρτα-Γραφικών-PCI-E-x16-4-0-με-HDMI-και-3-DisplayPort-11306-02-20G.html?from=listing
https://www.skroutz.gr/s/27703182/Samsung-980-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-MZ-V8V1T0BW.html?from=listing

1 Like

Σαν generic post, απλώς αναφερω ότι είμαι πολυ φαν της amd. Πριν κανενα μηνα πηρα λαπτοπ για απλη χρηση, επελεξα ryzen. Παρ’ ολα αυτα δεν ειμαι δογματικος, αν η intel υποστηριζει τις αναγκες μου, ευκολα θα παω εκει. Δεν εχω αποψη για τα συγκεκριμενα Builds, αλλα αν οι συμφορουμιτες θεωρησουν οτι δυο “αντιπαλοι” επεξεργαστες κανουν την ιδια δουλεια, θα επελεγα amd.

1 Like

Έκανα και εγώ μια λίστα επιλέγοντας όλα τα κομμάτια σε ένα μαγαζί, για να υπάρχει και η ευκολία της επιλογής για συναρμολόγηση στο μαγαζί. Το κακό όταν τα επιλέγεις από ένα είναι ότι μερικά κομμάτια θα τα πληρώσεις ακριβότερα ή δεν θα βάλεις αυτά που θα ήθελες.

Είναι αρκετά τούμπανο, ξεφεύγει από το μπάτζετ σου. Είναι περίπου στα 1550€ χωρίς την οθόνη. Περισσότερο για να πάρεις μια ιδέα. Δεν έκανα καμία έκπτωση σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Εννοείται ότι αν τα ψάξεις ξεχωριστά στο skroutz το καθένα μπορεί να πέσει η τιμή σημαντικά.

Κουτί, Τροφοδοτικό, Μητρική, Επεξεργαστής, Ψύκτρα, Μνήμες, Δίσκος, Κάρτα Γραφικών

edit: Άλλες 2 φθηνότερες επιλογές σε επεξεργαστή χωρίς να χάσεις πολλά (θα έχανες αν βάζαμε ακόμα καλύτερη κάρτα γραφικών) είναι

1. 5700x, που είναι 110€ φθηνότερος – 1440€ σύνολο
  2. 5600, που είναι 225€ φθηνότερος – 1325€ σύνολο
1 Like

Ερώτηση γιατί είμαι ψιλοάμπαλος. Πρόταση για αγορά τούμπανου laptop (όχι για μένα); Όχι gaming και τέτοιες ιστορίες, απλά προγράμματα. Απλά να έχει υπεραρκετά χαρακτηριστικά ώστε να τρέχει άψογα σε βάθος χρόνου.
Edit: bugdet is not an issue (ντάξει, όχι ακραία πράγματα)
Edit2: windows εννοούμε

Κρίμα, χαμενα λεφτά :frowning:

Είμαι κατά των λάπτοπ για συνεχή χρήση, αλλά that’s me. Όλοι παίζουν μπάλα με φορητότητα. Για εμένα “βάθος χρόνου” (όπως στα pc) δεν υπάρχει. Αλλα σίγουρα υπάρχουν διαμάντια εκεί έξω, ειδικά αφού…

…με αυτό το στοιχείο, ως το τέλος του μήνα (βλ BF) θα βγουν πολλες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι σε τιμές από 350 ως 650 ευρώ θα παιξουν πολλα. Ήδη στο επίπεδο 650-750 εχει μερικα στο Αμαζον που παιζουν αυτη τη στιγμη ως καλες ευκαιριουλες.

Ερώτηση (διπλή): ο χρήστης δουλεύει το τυφλό σύστημα; Κι αν ναι, έχει λογαριασμό στο Αμαζον;

ο χρήστης είναι ο αφεντικός, που με χωσε να του διαλέξω και είπα να εκμεταλλευτώ τις γνώσεις του φόρουμ ώστε να λουφάξω και να μη χρειαστεί να κάνω εγώ την έρευνα. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

3 Likes

Η μοναδική εμπειρία που έχω από λαπτοπ είναι της δουλειάς, το οποίο μου δόθηκε στις αρχές του 2018 (αισίως κλείνει 5 χρόνια σε 3 μήνες).

Ήμουν άσχετος από λαπτοπ και γενικά όχι πολύ υπέρ για αγορά.

Όταν έγινε η παραγγελία ζήτησα απαραιτήτως να έχει SSD σκληρό δίσκο και 16GB RAM. Είναι μάρκας DELL Latitude (δεν ξέρω τύπο).

Λοιπον, το μηχάνημα δεν καταλαβαίνει τίποτα. Έχω ανοικτά 10 excel ταυτόχρονα με ότι φόρμουλα μπορείς να φανταστείς, 10-15 tabs στο Chrome, pdf αρχεία, με ταυτόχρονη χρήση του TEAMS και μοίραζμα οθόνης, και στο lock down έπαιζα αμά λάχει και Football manager. Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω είναι απαιτητικά αλλά γενικά δεν κώλωσε πουθενά. Ειδικά για απλές εργασίες γραφείου, βαριά excel, και διάφορες άλλες ψιλοπαπαρίτσες, είναι τούμπανο.

Συνοψίζοντας, για αγορά λαπτοπ πρέπει να προσέξεις:

1. Οπωσδήποτε SSD. Εκμηδενίζονται τα μηχανικά μέρη του σκληρού δίσκου και αντέχει περισσότερο στο χρόνο, κυρίως από μικρά χτυπήματα κατά τη μεταφορά (νομίζω πλέον οι SSD είναι must σε όλα τα λαπτοπ).
  2. Όση περισσότερη RAM μπορείς (16GB το ιδανικό). Η RAM βοηθάει στην επεξεργασία πολλαπλών προγραμμάτων

Κόστος αγοράς από 800 έως 1200 αναλόγως τις ίντσες της οθόνης και τον επεξεργαστή (εμένα είναι 14", i5)

1 Like

Για λάπτοπ δουλειάς, να συμπληρώσω αυτό που λέει ο Hunter. Εμένα η εταιρεία μου έδωσε Lenovo Thinkpad T14 Gen 1, με Intel i7 -10610U 1.8-2.3 GHz, και 32GB RAM και πραγματικά δεν καταλαβαίνει τίποτα ποτέ, έχω τα πάντα ανοιχτά συνέχεια και ποτέ δεν είχα καμία καθυστέρηση ή πρόβλημα.

Τώρα εγώ χρόνια διαβάζω τα επιχειρήματα κατά των gaming laptops, αλλά εγώ ποτέ δεν τα βίωσα στην πράξη. Έχω αυτό το Lenovo, ουσιαστικά με Ryzen 7 5800H, 16GB RAM και την RTX 3060 και πιο πριν τον προκάτοχό του ουσιαστικά με Ryzen 7 4800H και RTX 2060, και δεν καταλαβαίνει τίποτα, ούτε σε κανονική χρήση, ούτε σε 2k Ultrawide gaming (3440X1440 resolution), ενώ με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε θέμα φορητότητας, το παίρνω στο κρεβάτι να δω σειρούλα, το πάω στο σαλόνι να βάλω ταινία στην τηλεόραση, το παίρνω μαζί όταν γυρνάω Ελλάδα για μεγάλο διάστημα κλπ.

Φυσικά, το προηγούμενο το Lenovo το πούλησα μετά από 1,5 χρόνο χρήσης και πήρα πίσω το 70% των χρημάτων μου, κάτι που δεν ξέρω αν μπορείς εύκολα να κάνεις με desktop parts, να τα πουλήσεις δλδ. Και αυτό που έχω τώρα, αν δω ότι θέλω ακραία αναβάθμιση από άποψη gaming θα πουλήσω αυτό για να πάρω καινούριο με τη νέα σειρά RTX.

Αν σώνει και ντε θέλεις το μάξιμουμ value for money, δλδ ουσιαστικά τα fps που θα παίρνεις ανά ευρώ που θα ξοδέψεις, αλλά χάνοντας σε φορητότητα, πήγαινε σε desktop. Αλλιώς δε βλέπω το λόγο να μην πας σε ένα λαπτοπάκι καλό.

3 Likes

Η μεγαλη μου καψουρα. Ειχα ενα τετοιο 14αρι στην προηγουμενη εταιρεια μου (well, ιδια με τωρα αλλα στο εξωτερικο, πριν επιστρεψω Ελλαδα) και τους παρακαλουσα να μου το αφησουν. Δεν ψηθηκαν και δουλευω με desktop εδω (ενα Lenovo Thinkcentre αν ενδιαφερεται κανεις, αριστο μηχανακι στο μεγεθος φορητου cd player). Μαγεια thinkpad, με κλειστα ματια η επιλογη του αν δεν ηταν τοσο ακριβο για τις αναγκες μου.

Στην προταση του ακεφαλου, να θυμαστε οτι αν ειναι γερμανικο το λαπτοπακι, πιθανοτατα θα εχει πληκτρολογιο qwertz. Τετοιο εχω κι εγω, αλλα δεν μπερδευομαι. Για αυτο ρωτησα τις προαλλες:

Ειμαι σιγουρος παντως οτι τις επομενες δυο εβδομαδες θα βγουν δυνατες προσφορες. Αρκει να ξερεις (ο εκαστοτε χρηστης δλδ) τι ζηταει.

1 Like

H εμπειρία που έχω απο thinkpad λόγω εταιρίας (συνάδελφοι δλδ, γιατί εγώ εχω hp), είναι ΚΑΚΙΣΤΗ.
Βέβαια δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζει ότι έχουμε custom windows, οπότε μπορεί να έχει πειράξει τίποτα το IT μας και να πηδάει συγκεκριμένα τα λενοβο(γιατί σε άλλα λαπτοπ δεν έχουμε θέμα). Τα κύρια προβλήματα που έχω ακούσει, έχουν να κάνουν με υπερβολική θερμοκρασία (σε φάση πρεπει να το κλείσεις για να επανελθει σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες) και κολλήματα.
Αυτά.

Ακόμα ψάχνεις? Ελπίζω να μην πήρες την soundblaster, εκτός του ότι παίζουν θεματάκια συμβατότητας δεν έχει και μεγάλη διαφορά με το onboard chipset ήχου που έχουν οι περισσότερες motherboard και κάποιες μάλιστα έχουν to ALC1200 ή ALC1220 chipset, αν όχι ισάξιο μπορεί και καλύτερο
.
Για ήχο δλδ ή πας σε εξωτερική τύπου Focusrite Scarlett ή σε κανένα φτηνό usb DAC, 100 περίπου θα δώσεις είτε για το ένα ή για το άλλο. Επίσης σκληρό έχεις διαλέξει sata SSD, κρίμα είναι, ή NVME PCIE3.0 ή PCIE4.0 θα βάλεις.
Αν πας σε intel 10ής ή 11ής γενιάς η μόνη παραφωνία είναι ότι motherboard με καλή κάρτα ήχου (δλδ το ALC1200 ή ALC1220 chipset) και τιμή γύρω στα 200 το πολύ έχεις μόνο 3 επιλογές,όλες οι ASUS ROG Β560. Σε amd έχεις πολύ περισσότερες επιλογές με το ίδιο audio chipset και λίγο πιο φτηνές. Αυτό το chip ήχου είναι εφάμιλλο με την soundblaster που είχες επιλέξει.

2 Likes

Ναι, γενικά το ψάχνω αρκετά και ζυγίζω διάφορους παράγοντες… Λέω να κάνω υπομονή μέχρι black friday πχ, θα δω πως θα πάει.

Εξετάζω και την επιλογή gaming λαπτοπ από χθες, συγκεκριμένα Lenovo Legion 5 με 17.3’’ οθόνη με ryzen 5 5600h & rtx 3060, γιατί η φορητότητα είναι και αυτή σημαντική. Έχω δεi πολλά reviews και videos, καλά εως πολύ καλά πράγματα, τούμπανο μου φαίνεται βασικά αν και θα ήθελα προφανώς μια 24ρα οθόνη… Είναι ακόμη μια επιλογή καθώς δεν θέλω να κάνω βεβιασμένες κινήσεις, αν και θέλω πολύ να αλλάξω άμεσα λόγω ανυπομονησίας. Φυσικά κρατάω και βλέπω παράλληλα desktop builds, απλώς τίποτα δεν είναι σίγουρο προς το παρόν.

Σχετικά με τον ήχο, σίγουρα θα πάρω μια καλή εξωτερική κάρτα. Ευχαριστώ για τις συμβουλές :slightly_smiling_face:

Κάτι τέτοιο;

Asus K513EA-BN521W i5-1135G7/16GB/512GB Laptop | ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - kotsovolos.gr

1 Like

Χρειάζομαι καινούρια οθόνη για το pc μιας και τώρα χρησιμοποιώ αυτήν εδώ την tv η οποία είναι και pc monitor, αρχικά ως προσωρινή λύση που στην συνεχεία έγινε μόνιμη και μου έχουν βγει λίγο τα μάτια.

Ιδιαίτερες απαιτήσεις δεν έχω, για ταινίες και ίντερνετ την θέλω, παιχνίδια δεν παίζω ούτε κάνω επεξεργασία ήχου/εικόνας/video και η κάρτα γραφικών μου είναι αρχαία
vga
οπότε κάτι σε ανάλυση 1980 χ1080 με καλύπτει. Για τύπο panel και τα σχετικά δηλώνω ανίδεος, για ίντσες πάλι κάτι σε 22-23 νομίζω θα είναι οκ.

Έχω πετύχει την συγκεκριμένη στο Σκρουτς και καθαρά βάση reviews θεωρώ ότι είναι οκ αλλά δεν ξέρω πόσο καλή είναι η Xiaomi σε οθόνες και περιμένω τις προτάσεις των πιο ειδικών. Μπορώ να ανεβώ και μέχρι τα 130 αν αξίζει κάτι.

Χρησιμοποιώ αποκλειστικά Linux mint ως operating system αν έχει σημασία.

Για απλη χρηση ισως ειναι και πολυτελεια αυτες που προτεινω, αλλα γιατι οχι. Μια χαρα ειναι οι Xiaomi, αλλα οχι και κατι ουαου.

https://www.skroutz.gr/s/24681440/Dell-S2421HN-IPS-Monitor-23-8-FHD-1920x1080-me-CHrono-Apokrisis-4ms-GTG.html
Οι DELL εχουν το “κακο” οτι ζητουν 2-3 καμμενα πιξελ για να αντικατασταση, αλλα ειναι τρομερα ποιοτικες. Για 110 ευρω που κοστιζει αυτη εδω, ειναι καλη περιπτωση.

https://www.skroutz.gr/s/41229742/LG-24MP400P-B-IPS-Monitor-23-8-FHD-1920x1080.html
Οι LG είναι από τις αγαπημένες μου επειδή έχουν εγγύηση 0 πιξελ, αλλα για να ειμαι ειλικρινης δεν τη χρειαστηκα ποτε.

Οι δυο οθονες εχουν 75hz refresh rate, σε σχέση με τα 60 της xiaomi, καλυτερη ενεργειακη κλαση (αν σημαινει κατι αυτο για την καταναλωση που θα της κανεις για μια τουλαχιστον 5ετια) και ρυθμιση κλισης που λειπει απο την αλλη. Επισης εχουν καλυτερο χρονο αποκρισης.

Σε αυτα τα χρηματα φυσικα θα δεις ελαχιστες ως καθολου διαφορες. Τσεκ ομως το συγκριτικο του σκρουτζ και διαβασε λιγο τα review τους.

Fyi, oι τεσσερις οθονες που εχουμε στο σπιτι ειναι μια LG και μια Dell σε καθε pc. Αν εχω καποια ξεχασμενη στη ντουλαπα και εισαι Αθηνα, ευχαριστως να σου δωσω.

4 Likes

Η LG δεν έχει ρύθμιση κλίσης από ότι βλέπω στο συγκριτικό και η DELL είναι καλύτερης ενεργειακής κλάσης οπότε λέω να την χτυπήσω και να μην πολυσκοτίζομαι.

Thanks για την προσφορά σου αλλά δεν μένω Αθήνα, όλο και κάποιον θα βρεις πάντως αν θέλεις να τις ξεφορτωθείς. Να ‘σαι καλα!

2 Likes

Καλη επιλογη, κι εγω τη Dell θα επαιρνα παροτι ειμαι LGακιας. Ο λογος που δεν ειμαι σιγουρος οτι εχω καποια διαθεσιμη οθονη ειναι οτι παντα τις σπρωχνω οπου θεωρω οτι μπορει να πιασουν τοπο. Επισης εχω αρκετα spare pc parts, διοτι παλιοτερα συναρμολογουσα basic pcs και τα χαριζα σε κανενα σχολειο, σε τπτ παιδακια που ισως δεν ειχαν, γα βασικες εργασιες παντα. Τωρα δεν εχω χρονο να φτιαξω και ολα τα spare parts ειναι παλιατζουρες πλεον.

5 Likes