Πολυς ντορος τελευταια στο '‘Ti Tαινια//Dvd ειδατε σημερα’'για τον Ισπανο δημιουργο κι ετσι λοιπον ειπα να κανω ενα thread αποκλειστικα γι αυτον.
Η φιλμογραφια του ειναι μεγαλη και φυσικα δεν εχω δει ολες τις ταινιες του.
Θα αναφερθω χρονολογικα και θα σχολιασω αυτες που εχω δει,περιμενοντας εναγωνιως τον Lupin να μπει και να κραξει,αλλα και τα ευαισθητα/συναισθηματικα κοριτσακια του forum που ακουνε Δημητρα Γαλανη και διαβαζουν Paolo Coelho να μπουνε και να αποθεωσουνε.
Τα θεματα του γνωστα.Ανικανοποιητα σεξουαλικα απωθημενα,αδερφες,τραβεστι,kitch αισθητικη και σκηνικα,μελοδραματα επιπεδου ‘‘Βερα Στο Δεξι’’ και ‘‘Μυστικα Της Εδεμ’’,αλλα με θαυμαστη σκηνοθετικη αποψη.
Εμμονες με ηθοποιους(Marisa Paredes,Carmen Maura,Penelope Cruz,Victoria Abril.Antonio Banderas)
Ξεκιναω…
1)
‘‘What Have I Done to Deserve This?’’(1984)
Kλασσικη ταινια της ΕΤ 1.Απο τις πρωτες ταινιες του Ισπανου με τον πιτσιρικα που ακουει ΚISS κι εχει αφισσες τους στο δωματιο του.Δεν τη θυμαμαι τελεια,αλλα μου ειχε αρεσει…
2)
'‘Μatador’’(1986)
Το '‘Matador’'ειναι ταινιαρα κι ας παιζει ο αμπαλος ,ο Banderas.Eχει στοιχεια κι απο thriller κι απο drama.Πολυ δυνατη ταινια και πολυ αρρωστη!!!
3)
‘‘Κika’’(1993)
Aλλη μια ταινια με τη γνωστη trash αισθητικη του Almodovar.Πουτανες,αδερφες,starlets,ΤV περσονες τελειωμενες,sex.Πολυ γελιο και πολυ καλη αναπαρασταση της πραγματικοτητας.
4)
‘‘Live Flesh’’(1997)
Javier Bardem στα καλυτερα του.Ταινιαρα πραγματικα.Ερωτας,θλιψη,πονος,κλασσικα θεματα για κλαμα,αλλα ταινιαρα ρε γαμω το!!!Δυνατο δραμα για φαινομενικα φθηνη καταναλωση!!!
5)
‘‘Αll About My Mother’’(1999)
Η ταινια που ειχε κανει κυριολεκτικο παταγο οταν ειχε βγει,ειναι καλη,ειναι δυνατη,οι σινεφιλικες αναφορες της σε αναλογες ταινιες των 40’s-50’s ακομα καλυτερες,αλλα για μενα ειναι λιγο υπερτιμημενη!!!
6)
‘'Τalk To Her’’(2002)
Καπου εδω αρχιζουν τα αριστουργηματα!!!Ενταξει μιλαμε για ΤΑΙΝΙΑΡΑ!!!
7)
‘‘Βad Education’’(2004)
Με τον λατινο γοη Gael Garcia Βernal μας προσφερει αλλη μια φοβερη ταινια με παιδοφιλους παπαδες,αδερφες,εγκλημα,ανωμαλιες,sex και μεγαλη συναισθηματικη πιεση και φυσικα ατμοσφαιρα που αλλοι για να πετυχουν πρεπει να παλευουν χρονια!!!Μεγαλη Ταινιαρα για μενα!!!
8
'‘Broken Embraces’’(2009)
Αυτη η ταινια με την film noir αισθητικη και το κιτς αγαπουλιστικο story που εγω πραγματικα απο Αlmodovar γουσταρω να βλεπω,ψιλοθαφτηκε απο τους κριτικους,αλλα εμενα μου αρεσε πολυ.
9)
‘‘Τhe Skin I Live In’’(2011)
Για το τελευταιο του διαμαντι σας παραπεμπω στο σχολιο μου που εκανα προχθες στο thread’‘Τι ταινια ειδατε σημερα?’’
Μπραβο ρε Almodovar!!!Aυτος ο ανθρωπος την τελευταια δεκαετια και συγκεκριμενα μετα το ‘‘Todo Sobre Mi Madre’’ κανει πραγματικα σπουδαιες ταινιες και η μια ειναι καλυτερη απο την αλλη,πραγματικα.Εδω μακρυα απο μελοδραματα και κωμωδιες με τραβεστι και πορνες,κανει ενα φορο τιμης στον Hitchcock,στα films noirs,στο horror genre,στο sci-fi,σε νερα δλδ απατητα γι αυτον μεχρι προ τινος.Ελα ομως που τα καταφερνει κι εδω περιφημα.Κλειστοφοβικο,αρρωστο,εντυπωσιακο,συκινητικο και συγκινησιακο film δοκιμαζει τα ορια του θεατη ,με το να δειχνει ποση αρρωστεια κρυβει το ανθρωπινο μυαλο και μεχρι που ειναι ικανο να οδηγησει τον ανθρωπο το παθος καθε μορφης.Σκηνοθεσια φοβερη,χαρακτηρες ακραιοι που ολοι κουβαλανε κατι αποκοσμο και σκοτεινο,μουσικη που πλαισιωνει την ταινια σχεδον καθ’ολη τη δυωρη διαρκεια της
και δημιουργει ατμοσφαιρα και εικονες μυστηριου και εντασης και ενα τελος,αναμενομενο λιγο πριν το δουμε,μη αναμενομενο ομως κατα τη διαρκεια της θεασης της ταινιας.Ακομη και ο Antonio Banderas μπορει να παιξει και μαλιστα ανταποκρινεται καλα στο ρολο του και θεωρω οτι και αυτος ,αλλα και η Penelope Cruz τα πανε καλυτερα σε ισπανοφωνους ρολους!Σιγουρα απο τις καλυτερες ταινιες της χρονιας,μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα με την ατμοσφαιρα ,αλλα και τις σεναριακες ανατροπες και διακυμανσεις!!!